A bajnokok okosórája – Xiaomi Amazfit GTR 47mm teszt

Kétség kívül az eddigi legjobb Xiaomi óra lett az Amazfit GTR!

amazfit-gtr-47mm-cover.jpg


 

Bevezető

Azon szerencsések közé tartozom, akik hosszabb időn át használhatták az első Amazfit órát, a Pace-t, és a másodikat is, a Stratos-t. Az első nem volt túl maszkulin, de a mérete miatt női csuklón nem nézett ki jól. A második, a Stratos, egy vérbeli, férfikézre való óra lett, igaz, képességeiben nem lépett túl nagyot előre az elődhöz képest. A Xiaominál az Amazfit GTR-rel megpróbáltak minden eddigi kifogásra választ adni. Egyrészről két méretben készül, a 47 milliméteres a férfiaknak, a 42 milliméteres pedig a nőknek. Más részről a forma nem lett se túl nőies, se túl férfias, ellenben rendkívül szép, exkluzív külsővel bíró szerkezetet hoztak össze. Azt, hogy ez mennyire volt sikeres jól mutatja a GTR népszerűsége.

Bár az előző két Xiaomi órát sokáig hordtam, a GTR-t nem fogom. Ennek egyszerű oka van, ezt az órát a Facebook csoportunkban fogom kisorsolni. Miután szavazni lehetett, hogy mi legyen a játék fődíja, az Amazfit GTR toronymagasan győzött, pedig választhattak volna az olvasók Xiaomi robotporszívót, vagy az óránál jóval drágább tabletet is, mégis, a GTR lett a befutó. Jól mutatja ez is, hogy a Xiaomi ezzel az órával tényleg betalált, végre egy minden ízlésnek, férfiaknak, és nőknek is elfogadható terméket tudtak piacra dobni.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy maga az óra, a képességei terén milyen lett, ebben a cikkben pedig erre próbálok választ adni.


 

Csomagolás és külső

Az Amazfit GTR egy szép fekete dobozban érkezik a vásárlóhoz, amin elől, kis piktogramok formájában értesülünk a főbb képességekről, mint az 50 méter mélységig megfelelő vízállóságról, az AMOLED kijelzőről vagy a hosszú üzemidőről. Hátul megtaláljuk a pontos típust, ez jelen esetben az A1902 lesz, kapunk infót a töltő feszültségéről, a Bluetooth verzióról (Bluetooth 5.0), illetve arról, hogy a telefonunkon milyen verziójú rendszer a minimum követelmény.

Amazfit GTR 47mm 14

A fekete, vékony kartonból egy vastagfalú, fehér doboz csúszik ki. Ennek fedelét felemelve rögtön megtaláljuk az órát, az alsóbb szekcióban pedig egy töltő és egy vaskos füzetecske vár minket, utóbbiban több nyelven (magyar nincs köztük) a beüzemeléshez tartozó segítséget találjuk.

Tartozék több nincs, de minek is, itt van minden, hogy elkezdjük használni a vadiúj Amazfit GTR-t!

Amazfit GTR 47mm 13

Ahogy a bevezetőben olvashattátok, a GTR-ből két méret is készül, ezek a tudásban nem különböznek, de a kisebbekbe, a fizikai méretek miatt kisebb akkumulátor kerül, így az akkumulátoros üzemidő is kevesebb. Jelenleg a női verzióból az alumínium házas érhető el több színben, a férfi változatból pedig vehetünk alumínium és rozsdamentes acél tokozással készültet is. Ezek nem csak anyagukban, hanem színükben is eltérnek, az acél teljesen fémszínű, míg az alumínium sötétszürke. Nekem ez utóbbi jobban tetszett, így ezt vettem meg. Mind a kettőhöz ugyan azt a barna bőr szíjat kapjuk, ami csak felül bőr, az alsó réteg szilikon.

Amazfit GTR 47mm 6

A bevezetőben arról is írtam, hogy mennyire néz ki jól az óra. A képeken is nagyon ütős, de kézbe fogva erre még tehetünk egy jó nagy lapáttal, igazán komoly, mutatós szerkezet, a képek nem is nagyon tudják visszaadni mennyire az.

Amazfit GTR 47mm promo 1

Az elődhöz, a Stratoshoz képest egészen filigránnak tűnik, nem áll el annyira a csuklótól, nem is akar őrült módon sportosnak tűnni. Ez nagyon jó, hiszen így hordhatjuk sport, futás, úszás kerékpározás közben, de egyáltalán nem lesz gáz, ha az öltöny ujja alól villan ki. Sőt, az elegáns kinézet vonzza a szemet, így begyűjthetünk néhány elismerő pillantást is. Persze ez is fontos, de még lényegesebb, hogy az óra tudásban is a helyén legyen!

Amazfit GTR 47mm promo 2

Mielőtt a működésre rátérnénk egy fontos dolog maradt még, aminek a GTR kapcsán szívből örültem, ez pedig a töltő, ami végre mágneses lett, így elfelejthetjük az Amazfit Pace és az Amazfit Stratos bepattintós borzalmát. Az új mágneses bölcső magabiztosan szippantja magához az órát, végre nem kell vele görcsölni.


A cikkben szereplő órát meg is nyerheted Facebook csoportunkban itt: Kínából vásárlók csoport


 

Működés

A Xiaomi, pontosabban az amerikai Amazfit, ami a Xiaomi egyik fiókcége, régóta gyárt okosórákat. Illetve, ha precízek akarunk lenni, akkor ezek nem is a hagyományos értelemben vett okosórák, hiszen például nem tudunk rájuk különböző appokat telepíteni a Google áruházából. Ezek vérbeli sportórák, zárt, bár Androidra épülő rendszerrel. Emiatt az Amazfit óráinál felesleges sok memóriát, bivaly méretű háttértárat keresnünk, nem lesznek ilyenek, és nem is kellenek. Az órára szabott operációs rendszer nagy előnye, hogy hardver tekintetében beéri szerényebb képességekkel is, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy az energiaéhsége is nevetségesen kevés. Emiatt lehetséges, hogy a gyártó, a nagyobb órára 24 napot ad meg, amit egy töltéssel ki kell bírjon, és a tapasztalataim azt mutatják, hogy ez egy elég óvatos becslés, mert kevés sporttal, kevés GPS használattal lazán belecsúszhatunk akár az egy hónapos üzemidőbe is. Ez óriási fegyvertény akkor, amikor más óráknál már a két napnak is úgy örülünk, hogy a hátsónkat verjük a földhöz.

Amazfit GTR 47mm 1

Mielőtt a szoftver lelkivilágába betekintünk fontos megemlíteni az ablakot, amin keresztül belátunk majd, ez pedig nem más, mint a hatalmas AMOLED panel. Hihetetlenül jó fényerőt kapunk, nagyon jó felbontással. Itt semmi nem szőrösödik, pixeleknek nyomát sem látjuk, szép, egyenletes a kép. A fény erejét állíthatjuk kézzel is, de tökéletesen működik az automata szabályozás is. Utóbbi természetesen jót tesz az üzemidőnek, ha pedig éjszaka is hordjuk az órát (tud alvásmonitorozást is), akkor nem fogunk minduntalan a bekapcsolódó kijelzőre ébredni. Amikor a kijelző kikapcsol használhatjuk az Always on Display módot, amikor egy egyszerűsített, kevés energiát fogyasztó felület jelenik meg. Na, ez az aminek szerintem semmi értelme, mert a számlap a kéz felemelésére vagy dupla koppintásra szépen bekapcsol, vagyis feleslegesen van bármi is a kijelzőn, ha úgysem azt nézzük.

Amazfit GTR 47mm 4

Az óra használata nagyon egyszerű. A két fizikai gomb közül a felső a visszalépés a számlapra, illetve a ki- és bekapcsolás, az alsó viszont programozható, ide tehetünk többféle funkciót a lépésszámlálástól a pulzusmérésig, ami nekünk tetszik.

Amazfit GTR 47mm 3

A funkciók java része a számlapról érhető el, ami természetesen érintésérzékeny. Fentről lefelé lapozva a gyorsbeállítás, mint a fényerő, némítás és hasonlók találhatók. Lentről felfelé a menüben találjuk magunkat. Itt választhatjuk a pulzusmérést, sport esetén 12 féle sportágat, igaz, ezek között vannak, amiknél külön választották a beltéri illetve kültéri módokat, mint például úszásnál választhatjuk a medencét illetve a vadvízi úszást, futásnál a szabadban történőt vagy a futópadot. Megtekinthetjük a naplózott aktivitásainkat, van egy jól olvasható időjárás előrejelzés. Itt megtaláljuk a beérkező üzeneteket, és a telefonunk multimédiás lejátszójának távirányítóját is. Végül, de nem utolsó sorban itt vannak az óra egyéb beállításai, amikkel teljesen testre szabhatjuk a működést.

Amazfit GTR 47mm 5


 

Telefonos applikáció

A telefonunkra az Amazfit appot kell letöltenünk, ezzel fogjuk az órát párosítani. Maga a párosítás nem egy bonyolult művelet. Elméletileg meg kéne jelenni az óra kijelzőjén egy QR kódnak, amit a telefon kamerájával olvashatunk le. Azért hogy elméletileg, mert nálam nagyon nem akart megjelenni a kód. Szerencsére van más, egyszerű mód is. A program menüjéből kiválaszthatjuk, hogy milyen órát használunk, ezután a program megkeresi a bekapcsolt aktivitásmérőt, és a párosítási kérelem elfogadása után már működik is minden.

 

amazfit gtr 47mm screen 1 amazfit gtr 47mm screen 2 amazfit gtr 47mm screen 3
amazfit gtr 47mm screen 4 amazfit gtr 47mm screen 5 amazfit gtr 47mm screen 6

 

Az Amazfit app egyébiránt az egyik kedvencem az órákhoz kapcsolódó telefonos programok közül. Nagyszerűen átlátható, könnyen beállítható minden, és ha nem csak órát, hanem okosmérleget is kapcsolunk hozzá, akkor komplett képet ad a fejlődésünkről. Nem csak a lefutott edzéseket látjuk rajta keresztül, nem csak azt, hogy a matek szerint mennyi kalóriát égettünk el, hanem azt is, hogy változik a testzsír arány, milyen az izomtömegünk, és hasonlókat. Szóval, aki vesz magának egy aktivitásmérőt, például egy Xiaomi Amazfit GTR-t, mellé egy mérleget, az komplett sportlaborban érezheti magát.

 

amazfit gtr 47mm screen 7 amazfit gtr 47mm screen 8 amazfit gtr 47mm screen 9
amazfit gtr 47mm screen 10 amazfit gtr 47mm screen 11 amazfit gtr 47mm screen 12

 

A program szerencsére tud magyarul, a folyamatos frissítésnek hála már nem találtam az új verzióban angol részeket, magyar minden, ahogy annak lennie kell.

További szöveg helyett nézzétek meg a képernyőmentések, szerintem elég beszédesek ahhoz, hogy bárkit meggyőzzenek a program kiváló működéséről!


 

Használat

Néhány mondat erejéig feljebb is kitértem a használatra, de jöjjön itt minden zanzásítva!

Amazfit GTR 47mm 9

Első sorban fontos megemlíteni, hogy a GTR iszonyú kényelmes viselet. A kívülről bőrnek tűnő szíj belül kényelmes szilikon, nem irritálja a bőrt, nem izzad be alatta a csukló, vagy legalábbis nem kényelmetlen módon. Fontos, ha úszásra veszed az órát, akkor rögtön rendelj hozzá teljes szilikon pántot, mert a netes infók szerint a bőrszíj nem kedveli a vizet, legalábbis tartósan biztos nem. Nálam egy-két zuhanyzással le lett tesztelve, de nem akartam túlfeszíteni a húrt, mert ahogy a bevezetőben írtam, az órát kisorsolom, és nem szeretnék a boldog nyertesnek egy megviselt szíjat adni.

Amazfit GTR 47mm 10

Ha a mindennapokban használjuk az órát, akkor leginkább a kijelző minősége befolyásolja az érzetet, de mivel ez egy nagyon jó AMOLED panel a megjelenítés tökéletes. Az üzenetek jól olvashatók, az óra számlapja ugyancsak. Ez utóbbiból sok százféle áll rendelkezésre, van mutatós és digitális is, és attól függően mennyire sportosan használjuk választhatunk olyat, ami egy rakat adatot kiír, még az időjárást is jelzi egy apró piktogrammal.

Amazfit GTR 47mm 11

A fokozatmentes háttérvilágítás állításáról feljebb írtam, azt javaslom próbáljátok ki az automata módot, és csak ha valamiért nem tetszik, akkor használjátok a kézi beállítást.

Ha sportoltok, akkor a sportmódot el tudjátok indítani a telefonról is, de valószínűleg nem így fogtok eljárni, hiszen azért van az órában GPS, hogy ne kelljen telefont vinni magunkkal a futáshoz. Első lépésben ki kell választani a sportot, utána megvárni, hogy a GPS megtalálja a műholdakat. Ez persze csak kültérre értendő. Ilyenkor nyugodtan kezdjetek bemelegíteni, mert jó néhány perc lesz, mire meglesznek a fránya műholdak. Kicsit idegesítően hosszú is ez az idő, de azért túl lehet élni.

Amazfit GTR 47mm 12

Ha a műholdak megvannak kezdődhet a futás, úszás, kerékpározás, vagy amit éppen csinálni akartok. Beállíthattok riasztást a pulzusszámra, lévén az óra az edzés alatt folyamatosan figyeli ezt is. Ha a beállított értéket eléri a szívverés gyakorisága, akkor kapunk riasztást, hogy eddig és ne tovább!

Amazfit GTR 47mm promo 3

Használat közben a GPS remekül működik, pontosan rajzolja az útvonalat, de nem csak a hosszát, hanem a tengerszint feletti magasságot is látjuk, vagyis a program tud kalkulálni a kalóriaégetés számításánál azzal is, hogy hegyre fel, vagy hegyről lefelé futunk. Ide tartozik még, hogy bármennyire is próbáltam, nem tudtam elérni, hogy a GTR az asztalnál ülve, a karom lengetését lépésnek számolja. Ez nagy pozitívum az olcsóbb órákhoz képest, ebből is látszik, hogy mennyire pontos a működés.

Amazfit GTR 47mm 8

A pulzust összehasonlítottam egy felkaros vérnyomásmérővel és a manapság használt TicWatch órám mérésével is. A következtetés, hogy a GTR és a TicWatch is pontosan mér, legalábbis nyugalmi pozícióban, amikor a rendes vérnyomásmérőt használtam.

Néhány napos teszt, és futás, kerékpározás közbeni használat után azt mondom, hogy bár a működési módok különösebben nem változtak az előző órákhoz képest – amúgy dehogynem, csak a fő funkciókban nincs nagy eltérés-, a Xiaomi Amazfit GTR az eddigi legkényelmesebb óra a cégtől. Nem túl nagy, nem túl nehéz, igazán komfortos viselet, ráadásul baromi jól néz ki.

Amazfit GTR 47mm 15


 

Összegzés

Egy kicsit bánom, hogy az olvasóim a GTR-t választották ki a nyereményjáték fődíjának, titokban reménykedtem benne, hogy mondjuk a Xiaomi plafonlámpája lesz a befutó, a GTR pedig nálam marad. Nem mintha nem szeretném a TicWatch órámat – sőt, nagyon szeretem-, de a GTR valahogy mégis jobban bejön. Nekem nem jelent gondot, ha nem telepíthetek mindenféle programokat az órára, amúgy sem szoktam, bőven elég, amit ezek a fejlett szerkezetek alapból tudnak. Azonban az a tény, hogy a TicWatch két napos üzemidejéhez képest, itt akár az egy hónap is elérhető, az valami egészen elképesztő. Nem mondom, hogy gondot jelent kétnaponta töltőre tenni egy órát, de nem egyszer előfordult már, hogy több napos vidéki túráknál otthon felejtettem a töltőt. Szóval az Amazfit GTR ilyen szempontból egyértelműen nyerő.

Amazfit GTR 47mm 7

Ha ez nem lenne elég, akkor ott a hatalmas és gyönyörű AMOLED kijelző, a nem erőltetetten férfias, mégis férfi csuklóra való külső. Egyszerűen tökéletes lett.

Végül, ahogy minden cikkünk esetén, következzenek az árak! Természetesen most is a legjobb kuponos akciókat kerestük meg, Alább megtaláljátok a cikkben szereplő Xiaomi Amazfit GTR 47 milliméteres férfi, és 42 milliméteres női változatához. A szállítás ingyenes és nem kell se vámot, se ÁFA-t fizetned, és ha most megrendeled, akkor karácsonyra biztosan meg is érkezik!

 

Xiaomi Amazfit GTR 47mm (férfi) - Kuponkód: AMAGTR47 - 42 310 Ft

 


Xiaomi Amazfit GTR 42mm (női) - Kuponkód: AMAGTR42 - 39 288 Ft


Így használd a kuponkódot:

  1. Kattints a férfi vagy női változatra, a megnyíló oldalon használd az Add to Cart gombot
  2. Jobb felső sarokból nyisd meg a kosarat, a megnyíló ablakban vidd az egeret a Save $5 over $100 (piros) feliratra, és válaszd a not join activity opciót
  3. Kattints a Check Out gombra, a megnyíló ablakban írd be a kuponkódot az Enter Coupon Code mezőbe és nyomd meg a sárga Apply gombot
  4. Ellenőrizd, hogy a szállításnál ezt látod: Netherlands Registered(PDM)  0Ft 10-25 business days, ha igen, akkor fejezd be a vásárlást a sárga Place order gombra kattintva Forrás: HOC.hu

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5115249576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása