Krémes kávé otthon - BlitzHome BH-CM1503 kávéfőző teszt

Azon túl, hogy finom kávét főz nem foglal túl sok helyet sem.

bw-cm1503-teszt-12.jpg


 

Bevezető

 

A BlitzWolf, vagyis annak háztartásigép osztálya a BlitzHome tavaly már piacra dobott két kávéfőzőt, a CMM2-t és a CMM5-öt. Mind a kettőt kipróbáltam, az előbbi, olcsóbb verziónál szerzett jó tapasztalatok után beneveztem az utóbbi félprofi verzióra, azóta ezen készítem a kávéimat.

bw-cm1503-teszt-8.jpg

A CMM2 egy belépőszintű, ám meglepően kellemes, aromás kávét tudó szerkezet volt. Érkezett rá panasz, de az esetek kb. 99 százalékában a víztartály alján a szilikontömítés mozdult csak el, emiatt szivárgott a víz, ezt megigazítva a hiba megszűnt.

Nagyon megszerettem, nem is adtam tovább, maradt a családban, és azóta is hiba nélkül főzi a finom presszókávét.

Ezeket azért írtam le, mert a mai teszt alanya, a CM1503 lényegében a CMM2 utódjának tekinthető tudás alapján, míg a külső minimum egy kategóriával feljebb helyezi a készüléket. Kivételesen nem vásároltam, a gyártó küldte el tesztre az előző cikk miatt, így lényegében mindenféle kockázat nélkül próbálhattam ki.


 

Csomagolás, tartozékok

 

A csomagolás a BlitzWolftól megszokott zöld-fehér (fradistáknak szeretettel) színeket kapott kartont jelenti, belül hatékony ütésvédelemmel. A főző jól el van szigetelve a külvilágból érkező fizikai behatásoktól.

bw-cm1503-teszt-1.jpg

Tartozékokból a minimumot kapjuk mennyiségre és minőségre is. A kávékar egészen súlyos darab, érezhetően van benne anyag. Van két szűrő, egy a szimla- és egy a dupla kávéhoz, egy tamper, egy leírás, és más semmi.

bw-cm1503-teszt-2.jpg


 

Külső

 

A CM1503 kétségkívül legnagyobb erőssége a megjelenése. Külsőben semmiben nem marad le pl. a De’Longhi EC 685-től, ami egy cseppet drágább szerkezet. Mondjuk, ha már megemlítettem ezt a gépet azt is ideszúrom, hogy nem csak a külső- hanem a tudás frontján is pariban van a két masina, de mint írtam, a BlitzHome jóval olcsóbb.

bw-cm1503-teszt-3.jpg

Ezen a kávéfőzőn már nem csak hazudják a nemesacél burkolatot, tényleg az van rajta, és nem zörgő, vékony lemezek formájában. Kivételt ez alól csak a tetőn lévő gombok és a gőzölő adagológombja jelent, de látszani ezeken sem látszik, hogy műanyagból vannak.

Az összhatás elsőosztályú, a vízgyűjtőtálcától a hátsó víztartályig minden kifogástalan, szemnek tetsző darab. Szóval a dizájn rendben van, egyetlen konyhát sem fog elcsúfítani.

bw-cm1503-teszt-4.jpg

Maga a gép jóval karcsúbb, mint az előd CMM2 volt. Amíg az formára egy hagyományos (pl. Szarvasi) kávéfőzőt idézett, a CM1503 már az új generáció képviselője. Ennek van előnye is, hátránya is, de ezekről később írok.

Az elrendezés a szokásos, van elől tálca a csészéknek, alatta egy vízgyűjtőtálca kis úszóval, hogy lássuk, ha megtelt vízzel. Felül, az előlap felé eső oldalon a vezérléshez a gombok, mögötte egy csészemelegítő rész, leghátul pedig a víztartály.

bw-cm1503-teszt-5.jpg


 

Papírforma

 

A BlitzHome CM1503 egy olyan gép, amit nem kell állítgatnunk, csak betesszük az őrölt kávét a kosárba, a kart a helyére tesszük és elindítjuk a masinát. A gép tudja, hogy a víz hőfoka hol lesz megfelelő, tudja mennyi vizet kell átnyomni a pogácsán. Ha valamit hiányolhatunk az egy nyomásmérő, de sajnos ezeknél a gépeknél, ebben az árkategóriában (ideértve a fent említett De’Longhi-t is) ez nem fér bele az árba.

bw-cm1503-teszt-15.jpg

Ami viszont belefér a teljesen acél belső rész, a gyorsan felmelegedő kazán, a precíz víz- és hőmérsékletmérés. A gép akár 15 bar nyomást is képes létrehozni, ez mondjuk egy kicsit sok is már a jó kávéhoz, de a nyomást úgy is mi alakítjuk ki a kávé őrlemény szemcseméretével és tamperrel.

bw-cm1503-teszt-16.jpg

Alapértelmezetten, a gyári beállítás szerint 25-60 milliliter az egyszemélyes kávéhoz használható víz mennyisége, kétszemélynél ez 70-110 milliliterre módosul. A víz mennyisége a gombokkal állítható, és nem csak oly módon, hogy egy második nyomásra leáll a gép, hanem úgy is, hogy megjegyzi a beállított értéket.

bw-cm1503-teszt-14.jpg

A gyártó némi védelmet is beépített, így van túlmelegedés elleni védelem, automatikus kikapcsolás 29 perc után, magas hőmérséklet riasztás, vízkőmentesítési emlékeztető funkció.


 

Használat, tapasztalatok

 

bw-cm1503-teszt-9.jpg

A kicsomagolás egyszerű, a rögzítőszalagokat eltávolítjuk, a tartályt kimossuk, a gépet átfőzzük, szóval a szokásos dolgok. Egy dologra kell csak figyelni, a víztartály alján a szelepet egy piros gumidugó védi, ezt el kell távolítani használat előtt.

A használat természetesen nem bonyolult, főzhetünk egy- vagy kétszemélyes kávét, a gőzölővel készíthetünk tejhabot, melegíthetünk tejet, illetve van mód arra is, hogy melegvizet készítsünk.

bw-cm1503-teszt-6.jpg

Az elkészült kávé hibátlan. Igaz, mint a CMM2 esetén, úgy itt is nyomásfokozós kosár segít a megfelelő crema kialakulásában, de őszintén szólva, nem volt olyan ismerősöm, aki a CMM2 hasonló módon készülő kávéjánál kifogásolta volna a minőséget.

Egyszerűen jó ez a megoldás, és az igazi kávészakértők kivételével senki nem mondja meg, hogy milyen a kosár, de állítom, hogy még ők sem mindig. Ott van a sűrű hab, ott van a krémes, finom kávé, a gőzölővel pont olyan tejhabot gyártok, mint a jóval drágább CMM5 esetén.

bw-cm1503-teszt-7.jpg

Ami lényeges, hogy ki kell kísérletezni, hogy milyen kávéval, milyen szemcsemérettel dolgozzunk. Azt javaslom, ha kicsit is komolyan veszed a kávékészítést, akkor a géphez kapott tampert eldobod jó messzire és veszel egy használhatót a neten. A kosárméret „szabványos”, szóval kapsz ehhez a mérethez olyan tampert, amit használva érzed is, hogy mennyire tömörítetted össze a pogácsát, és még az is lehet, hogy a pogácsa vastagsága mindenhol egyforma lesz.

Szóval, azt javaslom, vegyél egy normális tampert a géphez!

Amit nagyon szeretek ezekben a gépekben a precíz folyadékmérés. Lényegében mindegy, hogy mennyire tömöríted a kávépogácsát, az átfolyó víz mennyisége nem fog változni. Az olcsó gépeknél a tömörebb pogácsán nehezebben jön át a víz, így a kevesebb víz miatt nagyon sűrű lesz a kávé, míg, ha nem nyomod eléggé össze a pogácsát, akkor sokkal több víz folyik keresztül és nagyon híg lesz a kávé.

A BlitzHome CM1503 esetén ez nem fordulhat elő, a kávéd erősségét nem a víz-, csak a felhasznált kávé mennyisége fogja meghatározni.

bw-cm1503-teszt-11.jpg

Ígértem, hogy írok arról, hogy milyen előnye és hátránya van a modern formának. Nos, az előny és a hátrány ugyan abból a dologból származik, a gép méretéből.

A kis méret miatt a CM1503 elfér kisebb konyhák pultján is, nem lesz útban, nem kell tologatni, pakolgatni. Ez a karcsúság azonban azzal jár, hogy a csészemelegítőn kevesebb csésze fér el, és azzal, hogy a kar alatt csak hagyományos csészéből fogsz tudni kettőt elhelyezni, már egy kisebb bögréből is csak egy fér oda.

bw-cm1503-teszt-13.jpg

Azt, hogy neked ez keskeny kialakítás több előnnyel vagy több hátránnyal jár-e, vagy esetleg teljesen ekvivalens a dolog neked kell eldöntened.


 

Konklúzió

 

A BlitzHome CM1503 egy remek gép lett, a hasonló tudású, ám nevesebb konkurenciánál jóval olcsóbban. Nagyon szép, nagyon jó az összeszerelés és a választott anyagok minősége, a tudás is teljesen rendben van, szóval ilyen szempontból mindenképpen megéri az árát.

Ami viszont tény, hogy az előd, a BlitzHome CMM2 még mindig kapható, és árban kedvezőbb, annak ellenére, hogy tudásban a két masina pariban van.

bw-cm1503-teszt-10.jpg

Vagyis a lényeg az, hogy a CM1503 a modern külső, a teljes nemesacél borítás miatt többe kerül. Lesz, akinek az exkluzív külső ér ennyit, de akinek nem, annak ajánlom, hogy nézze meg a CMM2-t is. Alább megtaláljátok az elődről szóló cikkemet és videómat, valamint minden jelenleg elérhető BlitzHome kávéfőzőhöz adok linket és kuponkódot is, amivel olcsóbban megvásárolhatjátok.

A gépet cseh raktárból rendelhetitek, vám nincs, az áfát pedig a forgalmazó kifizeti, ez is benne van az árban. A vásárláshoz használjátok a BGCM1503CZ vagy a BGHU2623 kuponkódot, ezekkel a gép ára 42 600 forint lesz az alábbi hivatkozásra kattintva:

BlitzHome CM1503 kávéfőző

 


A cikkben említett elődöt, a BlitzHome CMM2-t a BGHU2622 kuponkóddal, ugyancsak cseh raktárból, most mindössze 29 800 forintért itt tudjátok megvásárolni:

BlitzHome CMM2 kávéfőző

 

Teszt és videó a CMM2 keváfőzőről: OLASZ KÁVÉZÓ A KONYHÁDBAN? BLITZWOLF KÁVÉFŐZŐ TESZT


A BlitzHome félprofi kávéfőzőjét a BGHU2624 kuponkóddal 113 ezer forintért itt tudod megvásárolni:

BlitzHome CMM5 kávéfőző

 

Teszt a CMM5 kávéfőzőről: KÁVÉGÉP KEZDŐ BARISTÁKNAK SZERETETTEL – BLITZHOME BH-CMM5 TESZT

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2317942908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása