Úgy szív, mint 5 rakéta porszívó - Proscenic P12

Világbajnok szívóerőt kapott, mégis alig több, mint 150 dollár.

proscenic-p12-12.jpg


 

Bevezető

 

Sosem felejtem el a nagytakarításokat. Nagypapám a Csajka porszívó fekete szívófejével (amin már tüsire kopott a szőr) dörzsölte a parkettát, hogy miután kellően pormentes lett viasszal bedörzsölje. Egyik lábán, mint egy papucs kinézetű egy kefe volt, a másik alatt egy puha rongy, így járkált a lakásban oda és vissza, hogy szép fényes legyen a padló. Mintha nem is ebben a világban történt volna, olyan régen volt.

Manapság a minimum, hogy lakkozott a parketta, de nagyon sok helyen már a laminált padló, a vinyl padló vagy a járólapok dominálnak. Egyre megy, könnyű őket takarítani, nem egynapos munka, hogy szépen csillogjon minden.

Ehhez persze nem csak a burkolatoknak kellett változniuk, hanem a gépeknek is, amivel tisztítjuk ezeket. Hagyományos porszívó, robotporszívó, állóporszívó, felmosó és még sorolhatnám mi minden áll rendelkezésünkre.

Manapság már nem ritka, hogy egy háztartásban több porszívó is legyen. Nálunk konkrétan 4 féle van. Egy hagyományos, amivel nagytakarítunk. Egy álló, amivel napközben, hétközben szívjuk fel a koszt, általában lokálisan, például az étkezőasztal körül, de van, hogy az egész lakásban. Ott a robot, ami minden nap elindul délelőttönként, végül pedig van egy ipari, amivel autót, garázst, padlást, ilyeneket takarítunk. El vagyunk kényeztetve.

proscenic-p12-3.jpg

Sokáig volt úgy, hogy az állóporszívóra csak legyintettek a népek. Elektromos seprű – mondták, és igazuk volt. Sőt, a kezdetek kezdetén még az sem volt, mert nehéz volt velük a morzsák felszívása is. Aztán jött a Dyson és a méregdrága, de kellően erős gépeivel megmutatta, hogy egy állóporszívó akár egy hagyományos gépet is kiválthat.

Hol tartunk ma? Ott, hogy már Dyson sem kell, hiszen a kínai gyártók szívóerő tekintetében felzárkóztak a drága masinák mellé, és olyan durva szívóerőt pakolnak az olcsó, 100 dollár környéki gépeikbe, amik lazán megemelik a szőnyegeket is.

A mai cikkben is egy ilyen gépről lesz szó!


Nézd meg a kicsomagolós videónkat:


 

Kicsomagolás, tartozékok

 

proscenic-p12-8.jpg

Amikor meghozta a futár csodálkozva néztem a dobozt. Kicsi volt, meglepően apró. De a kicsi kínai kezek ügyesen becsomagolták a cuccokat, elfért minden a dobozban. Amúgy a karton egész mutatós, ahogy mondani szoktam polcérett csomagolás, vagyis, ha meglátnád valamelyik haza elektronikai kereskedő polcán nem szörnyednél el tőle.

Találunk a csomagoláson képeket, és az oldalán van néhány fontos technikai paraméter is, így, ha a kereskedő elmulasztaná a fontos adatokat kiírni, akkor is szinte mindent tudnál a gépről. Így kell ezt!

proscenic-p12-6.jpg

Belül rendben találok mindent, a papírtálcák nem engedték a hosszú út alatt sem szanaszét szóródni a cuccokat. Nem is lett baja semminek, sérülésmentesen pakolhatom ki a kiegészítőket.

Van itt egy hosszú szívócső, van egy résszívó, egy kefés fej, egy nagy motoros fej, egy falitartó, egy EU dugós táp, és nagy pirospont érte egy tartalék HEPA szűrő. Ezeken kívül már csak egy kezelési utasítást találunk, de erre jó eséllyel nem lesz szükséged.

A gép külsőleg klasszikus forma, ami rögtön feltűnik, hogy a portartály az átlagosnál termetesebb. Az összeszerelés, az építéshez használt anyagok tökéletesek, a burkolat vastag, nem nyeklik, nem nyaklik. A bekapcsológomb jó helyen van, nem fog elfáradni az ujjad használat közben.

Ami még feltűnt az első kézbevételkor, hogy jól találták el a gép súlypontját. Nem is nehéz persze, de nem fárasztja a csuklót sem porszívózás közben.

proscenic-p12-7.jpg


 

Papírforma

 

A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó egy nagy teljesítményű és hatékony takarítóeszköz, amely számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a takarítást.

A továbbfejlesztett kefe nélküli digitális motor maximális üzemmódban 33 Kpa (120 AW) szívóerőt termel.

A Proscenic P12 porszívó motoros szívófejében továbbfejlesztett V alakú sörtével rendelkezik, amely a fejen belül kialakított fésűvel együttműködve hatékonyan gyűjti össze a szőrszálakat, anélkül, hogy összegubancolódnának vagy feltekerednének a kefére.

A Vertect Light a továbbfejlesztett zöld fényű ledes fényszóró a szívófej elején hatékony segítséget nyújt a poros felületek megtalálásában. Az ötlépcsős zárt szűrőrendszer ciklonikus porleválasztással és két HEPA-szűrővel a porszemcsék 99,99 százalékát felfogja, és nem allergénektől mentes, tisztított levegőt bocsát ki.

A nagy kapacitású, újratölthető 17 500 (7 x 2500) mAh akkumulátorral a vezeték nélküli porszívó akár 60 perc tisztítási időt biztosít minimum üzemmódban. A piszok mennyiségétől függően négy szívási mód választható.

A P12 könnyen átalakítható kézi porszívóvá a mellékelt résszívóval vagy 2 az 1-ben porszívókefével, ezekkel tudod majd megtisztítani a kanapét, a kárpitokat, a szellőzőket, az autóülést és még sok mást. A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó 1,2 literes nagy portartállyal rendelkezik, ami a takarítás után egyetlen gombnyomással engedi ki a szennyeződéseket.

Az intelligens LED-es kezelőpanel segítségével könnyedén beállíthatjuk a porszívó teljesítményét és megismerhetjük a porszívó állapotát. Jelzi az akkumulátor töltöttségi szintjét, a szívóteljesítményt, a kefe beragadására vonatkozó figyelmeztetést és a szívás elakadására vonatkozó figyelmeztetést.

A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó szürke színben kapható, a tömege 1,95 kilogramm.


 

Tapasztalatok

 

proscenic-p12-10.jpg

Nos, a papírforma sem volt túl hosszú, de a lényeges dolgok kiderültek belőle. Persze a leglényegesebb, hogy milyen a porszívó takarítani. Először mondom rossz dolgokat, mert nincs sok, és azok sem szörnyen rosszak.

Az első, hogy a drágább gépektől eltérően nem kapunk atkaszívó, vagyis motoros, kárpitos bútorokhoz használható fejet. Megjegyzem, amióta van erre a célra egy külön gépünk csak azt használom, mert bár a porszívónkhoz is járt, hatékonyságban sehol nincs a direkt erre gyártott géphez képest.

proscenic-p12-11.jpg

A másik a szívóerő, ami véleményem szerint nincs 33 Kpa, legalábbis érzésre nincs. Ez azért nem szörnyű, mert már a 26 KPa is felsőkategóriának számít, azzal is emelgethetjük a szőnyegeket. Hogy a Proscenic P12 esetén pontosan mennyi az annyi természetesen nem tudom, de nagyon erős, az biztos.

A gyártók a szívóerővel is trükköznek. Ez nem azt jelenti, hogy hazudnak, hanem azt, hogy ez esetek többségében a szívóerőt nem a fejnél vagy a cső végén mérik, hanem a motornál, ráadásul szűrők nélkül. Ez nyilvánvalóan jobb adatot eredményez, mint a valós használatnál, a cső végén mért érték. Hangsúlyozom, ez nem a Proscenic sajátja, az általam ismert gyártóknál ez a megszokott mérési metódus.

A jó dolgok:

A négy szívási erősség teljesen megfelelő, és még a legalsó fokozaton is elég a szívás erőssége, hogy pl. főzés végén összeporszívózzam a konyhát vagy kaja után az ebédlóasztal környékét. A nagy akkumulátor miatt még a legerősebb fokozaton is 10-15+ perces az akkumulátoros üzemidő, ez pedig elég arra, hogy nálunk végig tudjak szaladni a lakáson.

A szívóerőről már írtam, tényleg erős a gép. Az egyetlen, ami miatt nem javaslom a hagyományos porszívó kiváltására az állóporszívó forma, ami nem alkalmas arra, hogy pl. az ágy alatt porszívózzak vele. A szívóerő miatt azonban nem lenne kifogásom, vagyis azt gondolom, hogy ilyen szempontból egy kisebb hagyományos porszívó kiváltására már alkalmas.

proscenic-p12-2.jpg

A papírformánál írtam, hogy a motoros fejben lévő fésű és a V alakú kefe kiképzés nem engedi a hosszú szőr vagy hajszálakat feltekeredni a kefére. Nos, maradjunk annyiban, hogy ez 90-95 százalékban igaz, de azért volt, ami feltekeredett. Szerencsére a kefe kialakítása miatt egy ollóval könnyedén át lehet vágni a szálakat, így kínlódás nélkül takarítható a kefe. Plusz jó hír, hogy maga a kefe is könnyen kivehető a fejből.

Nagyon jó a zöld fényű LED-es lámpa a faj elején. Tőlem már többen kérdezték, hogy miért jó, ha a porszívófej világít az ágy meg a szekrény alatt. Nos, ez a lámpa nyilvánvalóan nem arra van, hogy mint egy autó fényszórója bevilágítsa a teret. Sokkal inkább azért szeretjük, mert a surlófényben ragyogóan látszik, hogy hol fedi a padlót por, így hatékonyabban takaríthatunk. A zöld fény jó erre a célra, igaz, ha besüt a nap a szobába, a padlóra takarítás közben, akkor sokat nem segít.

proscenic-p12-1.jpg

Ami nagyon tetszik még a dupla HEPA szűrő, amik könnyedén kivehetők, cserélhetők. Van a bemenő és a kimenő oldalon is 1-1 szűrőbetét, előbbiből adnak tartalékot a csomagban. Utóbbit vélhetően ritkán kell majd cserélni.

A nagyméretű portartály tényleg nagyméretű, legalábbis állóporszívó szinten, és szerencsére van már itt is egygombos nyitási lehetőség, vagyis, ha megtelt akkor egy gombot megnyomva nyílik az ajtó és kipotyog a kosz a szemetesbe.

proscenic-p12-4.jpg


 

Összegzés

 

Lehetett volna ez a cikk hosszabb, de nem volt több dolog, amiről írhattam volna. A Proscenic P12 tényleg jó masina, apró hiányosságokkal. Nagyon erős, még ha szerintem a 33 000 Pa nincs is meg, bőven felsőkategóriás a szívóerő. Jó a fej, a tartozékok is jól használhatóak, a gép könnyű, takarítani is könnyű vele.

A drágább kategóriában megtalálható gégecső vagy hajlítható toldócső, esetleg az atkaszívó hiányozhatnak, de ha így van, akkor lépj feljebb, és keress drágább gépet, mert ezen az árszinten ez a brutál szívóerő is ritka, a különleges tartozékok pedig egyenesen elérhetetlenek.

Összességében a Proscenic P12 meggyőzött. Meggyőző a teljesítménye, a minősége és az ára is. Ma (2023.03.30), a cikk megjelenésének napján, és holnap a gépet a GKB23MSH3 kuponkóddal, elővételben 59 200 forintért tudjuk megvásárolni. A szállítás kezdete 10 nap múlva esedékes, EU raktárból érkezik további ÁFA vagy vámfizetés nélkül.

Ha szeretnél egy ilyen gépet, akkor az alábbi linkre kattints:

A Proscenic P12 állóporszívó

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1718084718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása