Kipróbáltuk a világ legvékonyabb víz- és ütésálló telefonját

Az elsők között próbálhattuk ki az egyik legújabb strapatelefont, a Cubot Questet.

cubot-quest-cover.jpg


 

Bevezető

A kínai gyártók a telefonok fejlesztésénél két fő irányba indultak el. Egy részük a hétköznapi használatra tervezett készülékeket készít, ezek között igazi csúcshardverrel rendelkezőket is, más részük viszont a speciális képességekkel rendelkező mobilokban látja a piaci rést. Utóbbiaknál általában gyengébb a hardver, mint a közép- vagy felső középkategóriás hagyományos mobilokban, ám egyéb képességekben lepipálják az olyan konkurenseket, mint például a Xiaomi.

cubot quest 14

A Cubot is azon gyártók közé tartozik, akik meg sem próbálkoznak a csúcsra törni, viszont rendkívül korrekt alsó-középkategóriás mobilokat gyártanak a hagyományos készüléket kedvelőknek, és igazán spéci mobilokat azoknak, akiknek a megszokott hardverek valamiért nem felelnek meg. Kevés az akkumulátoros üzemidő, esetleg olyan életmódot élnek, olyan munkát végeznek, ahol fontosabb az, hogy bírja a telefonjuk a strapát, mint az, hogy valamelyik tesztprogramban őrült magas pontszámot érjen el.

cubot quest 4

Ebben a cikkben két telefont mutatunk be, igaz, tesztelni csak az egyiket, a drágábbat tudtuk. Ez a két telefon édestestvére egymásnak, a fizikai behatásokkal szemben egyformán védettek, de az olcsóbbikba valamivel gyengébb hardver került. Cserébe ezért a gyengeségért elképesztően jó árat kapunk, amivel a strapatelefon mezőny java részét maga mögé utasítja.

Lássuk hát mit tudnak a világ levékonyabb ütésálló telefonjai!


 

Csomagolás és tartozékok

A Cubot Quest dobozának formája lapos, nagyjából négyzet alakú darab, ám a megszokott, és kicsit talán túlzó megoldás helyett pont akkora csak, hogy a telefon és a tartozékok szűken elférjenek benne. De, ahogy mondani szokták, sok jó tartozék kis helyen is elfér, még akkor is, ha van mellettük egy telefon. A tetőn játékos, színes nonfigaratív minták futnak, aminek okát nem értem, se a telefon felhasználási területe, sem a dizájnja nem játékos, de kicsit sem. Ha már színes, akkor lehettek volna rajta nagy színes fogaskerekek vagy bármi más, de nem ez.

cubot quest 8

A dobozt megfordítva szép arany betűkkel leírva megtaláljuk a főbb specifikációkat, mint a kijelző, a proci és a kamerák képességei, de elsőként természetesen a legfontosabb képesség, az IP68-as víz és porállóság jelenik meg. A fekete arany párosítás hatásos, hiába tudtam mi lesz odaírva, mint jó nebuló végig olvastam mindent az utolsó betűig.

 cubot quest 22

A tetőt leemelve jobb oldalon a telefon, balra a tartozékokat rejtő rekesz. A telefonhoz kapunk használati utasítást és egy beüzemelési leírást, valamint egy köszönőkártyát, hogy Cubot telefont vettünk. Ez utóbbi gesztus mindig jól esik, akkor is, ha telefont veszek Kínából, meg akkor is, ha az osztrákoknál beugrom a Billába egy doboz tojásért.

A tartozékos fakkot kinyitva egy tű esik ki a SIM-kártya ajtajához, találunk még egy Type-C kábelt és egy töltőfejet. Mostanában a telefonk mellé szoktak gyári tokot, hátlapot is adni, de a Questet a burkolat védi, felesleges lenne a plusz védelem.


 

Külső

Amikor a telefont kicsúsztattam az antisztatikus zacsiból az első gondoltom az volt, hogy ez tényleg vékony. Vékony, mármint a strapatelefonok között, mert azért egy 8,8 milliméter vastag telefont amúgy nem mernénk filigránnak mondani, inkább csak átlagosnak. Persze a strapatelefonoknál más az értékrend, aki fogott már ilyet a kezébe az tudja, hogy formára olyan messze vannak egy hagyományos telefontól, mint Makó Jeruzsálemtől, és ha valamelyiknél centinél nagyobb a vastagság azon kicsit sem lepődünk meg. Szóval ehhez képest a Quest tényleg nagyon vékony, sőt meglepően az!

 cubot quest 1

A lényeg, hogy az egy centi alatti vastagságával a Quest tényleg nagyon soványka, és ezt az érzést a tömege sem rontja el, hiszen mindössze 18 dekát nyom. A tervezők némileg rá is játszottak a vékonyságra azzal, hogy a hátlap éleit, ahol a kezünk éri finoman letörték, így a perem vékonyabb, mint maga a telefon. Ez nem csak a látványnak tesz jót, de a fogása is kényelmesebb így.

A hátlap nem a legmegszokottabb látvány. A méretes csavarok és a vastag borítás ural mindent, de a brutális, erőt sugalló kinézetre rátesz egy lapáttal a kamerák elrendezése, a szögletes ujjlenyomat szenzor és alatt a gumiba „vésett” sportokra utaló piktogrammok is. Futás, kerékpározás és úszás jelenik meg itt. Értem mind a hármat, az úszás esetén a vízállóságot, de nem tudom van e olyan ember, aki telefonnal megy úszni. Na, de mindegy is, ezen ne akadjunk fenn, a lényeg a sportosság! A hátlap kapcsán még a piros betéteket kell kiemelnem, ami visszaköszön a készülékház más részein is.

 cubot quest 2

A fizikai gombokat a megszokott helyen, a jobb oldalon találjuk. Itt érdemes megemlíteni, hogy a bekapcsológomb, eltérően a többitől fémből készült, de ami ennél is fontosabb, a két oldalára egy-egy kiálló bütyök került, amiknek az a szerepük, hogy megakadályozzák a gomb véletlen benyomását. A SIM-tálca balboldalra került, a kamera a kijelző felett, ahogy a beszéd hangszóró is a megszokott helyen van. Itt nincs semmilyen notch, se hosszúkás, se csepp alakú, minden a régi iskola szerinti elrendezést kapta, de ez nem is csoda, egy strapatelefonnál a keretnélküliség erősen visszaüt, ha elejtjük.

 cubot quest 9

Külön érdekesség, hogy a telefon baloldalán, a SIM-tálca alatt is találunk egy gombot. Ezt a gyártó "Costum Button"-nak nevezi, ami annyit tesz, hogy ez egy több célra is használható kapcsoló. Tehetünk ide egygombos fényképezést vagy egygombos fizetést is, de bekapcsolhatjuk vele az asszisztenst is.

Az USB Type-C csatlakozó az alsó peremen egy kinyitható gumifedél alatt található, ez a fedél az, ami a vizet elzárja az érintkezőtől.

IP68-as víz és porállóság, valamint ütés elleni védelem

  • IP6x – Teljes mértékben védett por ellen
  • IPx8 – Víz alatt is használható, maximum egy méteres mélységig egy órán keresztül
  • Ütésállóság: törésvédelem 1 méteres magasságból leejtve
  • Hővédelem: -55 és + 70 Celsius fok között használható marad
  • Víz elleni védelem: vízálló USB csatlakozó, vízálló SIM-kártya tálca, víz alatt használható fényképezőgép

cubot quest 3

A piros motívumok és betétek mindenhol visszaköszönnek a borításon. Az előlapon a mikrofonnál és a hangszórónál, oldalt a merevítés és ütésvédelem miatt felcsavarozott fémlapok körül, lényegében végig a peremek mentén. Ha, azonban Te szereted, ha a telefonod nem túl feltűnő, akkor választhatod a fekete verziót is, amiben a betétek is és a gumírozás is fekete, így kevésbé lesz sportos, cserébe sokkal diszkrétebb lesz a kinézet.

cubot quest 10

A Quest külsejét csak méltatni tudom. Láthatóan, érezhetően strapatelefonos, de a vékonyság és a piros betétek miatt mégis könnyed és mutatós darab.


 

Hardver

A hardvert nem szeretném különösen részletezni. A központi egységet a MediaTek gyártja, a jól bevált Helio P22-es lapka lakik a mobilban a maga 2 GHz-es órajelével és nyolc magjával, tisztességes teljesítményt kínálva. A mellé integrált PowerVR GE8320-as videó vezérlő jól illeszkedik a procihoz teljesítményben, a 650 MHz-es egység elég gyorsan rajzolja a pixeleket. Kapunk 4 GB memóriát, LPDDR3-as modulban, mellé kapunk 64 GB beépített tárat.

cubot quest 18

Az alábbi táblázatból jól kirajzolódnak az erőviszonyok. A HOMTOM HT70 központi egysége a legrégebbi, ez jól látszik az eredményeken is. A Cubot Power viszont a Cubot Questben dolgozó Helio P22 közvetlen utódját kapta, a számokból jól látszik melyik az izmosabb darab. A Helio P22 már nem a legfiatalabb fejlesztés, de mindenképpen javára írandó, hogy keveset fogyaszt és tényleg egy bevált, sok gyártó által kipróbált és felhasznált egység, ereje pedig egy strapatelefonba bőven elegendő!

 

Cubot Power

HOMTOM HT70

Cubot Quest

Processzor (SoC)

MediaTek Helio P23

MediaTek MT6750T

MediaTek Helio P22
Tesztprogram      

AnTuTu Bench. 7.x

93676 pont

 59136 pont

80211 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM 41 855/17 467/
26 060/8294 pont
26871/11250/
16123/4989 pont
36221/12810/
22996/8207 pont

Geekbench 4.x (single/multi/Compute)

906/4108/
3305 pont

623/2659/
1843 pont

848/3682/
3102 pont

PC Mark Work 2.0

5074 pont

3306 pont

4866 pont

PC Mark Computer Vision

3252 pont

 2104 pont

2994 pont

PC Mark Storage

4680 pont

 3288 pont

4478 pont

3DMark Sling shot/extreme opengl-Vulkan

750/491/453 pont

 490/402/341 pont

980/479/441

3D Mark Ice Storm/extreme

12280/8369 pont

 10134/6627 pont

11589/7942

3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan

42392/117/
763 pont

 31652/54/
450 pont

 41565/108/
743pont

 

Kijelző

A kijelző ebben a telefonban HD+ felbontású, IPS technológiára épülő darab. Mondhatnánk, hogy egy 720 x 1440 pixeles jelző kicsit karcsú, de mint a legutóbbi Xiaomi Redmi 7 cikkünkből kiderült egy jó IPS az jó ezen a felbontáson is. Ráadásul ennél a telefonnál a kijelző képátlója csak 5,5 col, ami azt eredményezi, hogy a relatív kis felbontás ellenére is szép értéket kapunk pixelsűrűségre, vagyis nem lesznek recés vonalak és elmosódott élek.

cubot quest 11

Amúgy a használat közben a kijelző tényleg jól teljesített. A fényerő elég még napsütéses időben is, igaz akkor már nem tündököl, de használható marad erős fényben. A színek, a betekintési szögek, a dinamika, a kontraszt mind rendben van, de ez egy IPS panel esetén nem különösebben meglepő.

Szenzorokból megkapunk mindent, ami kell, de extrát, mint például légnyomásmérőt nem. Igaz, az ilyen különlegességek egyel magasabb árkategóriában szoktak csak megjelenni, de azért örültem volna, egy pici fűszerezének az amúgy tényleg remek készülékhez. Van viszont közelségérzékelő, fényérzékelő, gyorsulásmérő, giroszkóp és geomágneses érzékelő is, az ujjlenyomat szenzort pedig feljebb már említettem. A szenzorokhoz köthető képesség még az arc alapú képernyőfeloldás is, bár ez inkább az előlapi kamera érdeme, mint bármi másé.


 

Kamera

Ha már a kameráknál tartunk folytassuk is ezekkel!

cubot quest 12

Az előlapi kameráról lényegében semmit sem tudunk azon túl, hogy a szenzor 8 megapixeles benne. Nem rossz, nem nem is túl jó, de a szelfi királyok és királynők úgysem ezt a telefont fogják megvenni maguknak. A hátlapi kamera a gyári adatok alapján egyáltalán nem tűnik rossznak. Az hattagú lencserendszer alatt egy 12 megapixeles Sony IMX 486-os szenzor dolgozik, kiegészítve egy 2 megapixeles segédkamerával, ami itt mélységszenzorként funkcionál.

cubot quest 6

Bár a felbontás nem mondható túl nagynak, tudjuk jól, hogy az elkészülő képek minőségéhez a felbontásnak nem sok köze van, pontosabban attól, hogy nagy a felbontás a kép még lehet pocsék. Izgalomra a Cubot Quest esetén az ad okot, hogy a fényképezőre kiemelkedően jó, f/1.8-as apertúra értéket adott meg a gyártó, ami azt jelenti, hogy a szenzorra sok fény jut, ez pedig az egyik legfontosabb kritériuma annak, hogy tényleg jó fotók készüljenek. A képek minőségéről meg is győződhettek, ha az alábbi fotókat megnézitek.

 

cubot quest teszt foto 2k cubot quest teszt foto 3k
cubot quest teszt foto 4k cubot quest teszt foto 9k
cubot quest teszt foto 5k cubot quest teszt foto 6k
cubot quest teszt foto 7k cubot quest teszt foto 8k

 


 

Szoftver

A telefon az Android 9-es verziójával érkezik, lényegében változtatás nélkül, úgy ahogy a Google azt kitalálta. Ez érvényes a teljes felületre, a menükre, az ikonokra és a fényképezőgépre is, így erről túl sok újdonságot nem tudok írni. A hardver ereje nyilván bőségesen elég arra, hogy a rendszert mozgassa, így akadásnak nyoma sincs, minden szépen simán működik.

A még több szó helyett következzen inkább néhány, pontosabban kilenc kép. Mivel egy kép ezer szóval is felér nyugodtan képzeljetek ide egy komplett cikket!

 

Cubot quest screenshot 1 Cubot quest screenshot 2 Cubot quest screenshot 3
Cubot quest screenshot 4 Cubot quest screenshot 5 Cubot quest screenshot 6
Cubot quest screenshot 7 Cubot quest screenshot 8 Cubot quest screenshot 9

 


 

Egyéb képességek

Van még néhány dolog, amit nem említettem, ezeken most címszavakban futunk végig. A beépített akkumulátor kapacitása 4000 mAh, ami igen tisztes, normál használat mellett akár másfél-két napos üzemidőt is lehetővé tesz egy töltéssel. Persze sokat nyomkodva ennél kevesebb lesz, de egy napot azért akkor is kibír. Keveset használva a készenléti idő jelentősen megnyúlik, de ezzel megint nem mondtam semmi újat.

Ha a beépített tárat kevésnek találod, akkor maximum 128 GB kapacitású memóriakártyával bővítheted, ilyenkor azonban le kell mondanod a második SIM-kártya használatának lehetőségéről, mert a tálcába vagy két SIM- vagy egy SIM + egy memóriakártya fér bele.

cubot quest 5

Rádiókból a szokásosakat kapjuk. A wifi kétcsatornás, az n szabványt támogató darab, használható 2,4 GHz-es és 5 GHz-es hálózatokon is. A Bluetooth a 4.2-es megoldás, navigációhoz pedig a GPS műholdak támogatása áll rendelkezésünkre. Lényeges, hogy a telefon ismeri az itthon használatos B20 800 MHz-es LTE sávot is, így zavartalanul használhatjuk a 4G mobilnetet is. Örömteli, hogy ebből a telefonból sem maradt ki az NFC funkció, így, ha bankunk is támogatja a dolgot, akkor a telefont használhatjuk fizetésre is, teljesen kiváltva ezzel a bankkártyánkat.


 

Cubot Quest Lite

Szóljunk néhány szót a kisebbik testvérről is, ami a Lite jelölést kapta!

cubot quest lite 3

Ami egyezik a két telefonban az a burkolat, pontosabban az összes víz, por és ütés elleni védelem, amit a nagyobb tesóban is megtalálunk. És innen kezdve szinte minden más lesz.

cubot quest lite 1

Maga a burkolat is eltér egy kicsit, igaz nem jelentős mértékben. A dizájn ugyanaz, de például a bekapcsológomb nem fém, hanem hagyományos, gumiborítású darab. Másképp néz ki kicsit oldalról is a készülék, mások a sarkok is, de tényleg nem jelentős, inkább jelzés értékű az eltérés. A kijelző képátlója 5 col, vagyis kisebb, de kisebb a felbontása is, 1280 x 720 pixeles. Gyengébb a processzor, mert bár ebben is 2 GHz-es darab dolgozik, de csak négy maggal. Kevesebb a memória, 3 GB-ot találunk benne, és megfeleződött a háttértár, a Lite csak 32 GB kapacitást tartalmaz. Szerencsére ebbe is tehetünk 128 GB-os memóriakártyát, szóval ez nem jelent gondot.

cubot quest lite 2

Kisebb lett az akkumulátor is, a 3000 mAh kapacitás átlagosnak mondható. A fényképezőgép is rosszabb valamivel. A gyártó azt mondja, hogy egy 13 megapixeles Sony szenzor áll rendelkezésünkre, de az apertúra érték ebben az esetben csak f/2.2, ami nem nevezhető túl jónak.

cubot quest lite 4

A Gearbestes kollégákat megkértem, hogy fotózzák le nekem a Cubot Quest Lite-ot, és készítsenek néhány tesztképet is vele. Őszintén megmondom sokkal rosszabb eredményre vártam. Sajnos esős idő volt náluk, így a napsütésnek nyoma sincs, de ettől még a színek a helyükön vannak, a képek elég élesek, torzítást nem látok, szóval mindenképpen jobb annál, mint amire a hardver specifikációjából számítottam.

 

cubot quest light testphotos 5k cubot quest light testphotos 4k cubot quest light testphotos 3k
cubot quest light testphotos 2k   cubot quest light testphotos 1k

 

Ez a telefon a hardver tekintetében minden szempontból a belépő szintet képviseli, ám mégis nagyon jó vételnek számít. A hasonló vassal szerelt strapatelefonok 140-150 dolláros ártól indulnak, de a Cubot Quest Lite ára a mostani bevezető akcióban mindössze 119,99 dollár, ami nem csak egyszerűen jó, hanem nagyon jó ár érte.

CUBOT QUEST 4G Phablet 5.5 inch Android 9.0 MT6762 Octa Core 2.0GHz IMG GE8320 4GB RAM 64GB ROM 3 Camera Fingerprint Sensor Built-in 4000mAh Battery- Black


 

Összegzés

Amikor egy cikket összegzünk két dologra keresünk választ. Az egyik, hogy megfelel-e a telefon a napi igénybevételnek, a hardver elég erős a feladatokhoz, jól működik-e a kamera, a GPS és az egyéb egységek, amásik, hogy az ár-teljesítvény viszony megfelelő-e. Utóbbi kérdésre egyszerűbb a válasz, egyértelműen jók az árak, vagyis ezzel semmi probléma. Az első kérdésre kicsit bonyolultabb a válasz, mert a fényképezőgép és a hardver teljesítménye is tisztes, bár nem kiemelkedő.

 cubot quest 17

Persze, egy strapatelefonnál, ha nem is az utolsó, de mindenképpen kevésbé fontos szempont a hardver ereje, sokkal lényegesebb az, hogy a fizikai behatásoknak mennyire áll ellen. Őszintén megmondom, nem dobáltam a mobilt, de szerencsére a neten mindig találunk olyanokat, akik nem csinálnak ebből problémát, és lazán kidobják a mobiljukat egy emeleti ablakból egy szökőkútba, beteszik a hűtőbe, hogy befagyasszák egy jégtömbbe, aztán azt felteszik a gázra kiolvadni. A cikkbe is tettem egy dobálós videót, ami azért némi bizonyítékul szolgál számunkra.

 cubot quest 19

Ami azonban dobálás nélkül is egyértelmű, hogy a Cubot mérnökei csodát tettek, és már nem először. Azt már régebben bebizonyították, hogy egész méretes, 6000 mAh kapacitású akkumulátort is be lehet egy egészen vékony házba tenni, de a Quest esetén erre még egy lapáttal rátettek. A telefon tényleg bámulatosan karcsú lett, nem is igazán értem, hogy egy ilyen vastag, ütésálló készülékház egy 4000 mAh kapacitású akkumulátorral hogyan fért bele a 8,8 milliméteres vastagságba. Meghökkentően vékony a mobil.

cubot quest 20

Ha már a külsőt méltatjuk, akkor ide csempészem a saját, teljesen szubjektív véleményemet is. A Cubot Quest meglepően jó darab. Biztos ismeritek az érzést, amikor kézbe veszünk valamit, esetünkben egy telefont, és már a bekapcsolás előtt érezzük, hogy jó minőségű a cucc. És ezt nem csak úgy mondom, tényleg így van. Nem állítom, hogy a Quest egyedüállóan jó, inkább azt mondom, hogy a strapatelefonok között minőségben igenycsak a felső harmadban helyezkedik el. Ezt az érzést sok 200+ dolláros mobil sem adja, és higgyétek el, volt már néhány strapatelefon a kezemben, szóval nagyjából tudom miről beszélek. Őszintén szólva kicsit el is bizonytalanodtam, mert ezt a telefont teszthez rendeltem, de könnyen lehet, hogy a másik, amúgy egész jó strapamobil lesz eladva. Ezeket én motoros túrák alkalmával használom, mert nem szeretem vízálló táskába pakolni őket, de így se áznak be, ráadásul jól bírják a motorozással járó folyamatos rázkódást, ha elejtem akkor is kisebb az esélye, hogy szilánkosra törok a kijelző. Szóval nálam mindenképpen van helye egy strapatelefonnak!.

 cubot quest 21

A Cubot Quest és Quest Lite bevezető akciója nem túl rég zárult, de a Gearbest, jó szokásához híven nem emelte vissza az árakat a régi szintre. Ez tapasztalatom szerint olyankor szokott megtörténni, ha az akciós áron a megszokottnál jobban megindul az adott készülék eladása. Abban, hogy a Cubot Quest és a Quest Lite esetén így történt nem kételkedem, mert tényleg olcsók, és most már tudom, hogy a Quest még nagyon jó is.

Az eredeti árnál egyelőre mind a két telefont 30 dollárral olcsóbban vehetjük meg, így a Cubot Quest ára most 179,99 dollár helyett 149,99 dollár (~ 44 000 Ft), míg a Cubot Quest Lite ára 149,99 dollár helyett 119,99 dollár (~34 800 Ft). Természetesen mind a két telefonhoz elérhető a Priority Line elnevezésű vám és ÁFA mentes szállítás, ami most ráadásul ingyenes!

 cubot quest 7

A lényeg tehát, hogy a Quest, és minden bizonnyal a Quest Lite is elég a napi használatra. Strapás, sportos életmódot élőknek abszolút jók lesznek, hiszen jó eséllyel ki fogják bírni a brutális igénybevételt, és a fizikai behatásokat, amiktől egy átlag telefon már rég az örök vadászmezőkre költözne. Hogy érdemes-e megvenni? Normál árán lényegében a mezőny átlagába illeszkednének, de az akció csökkentett árak igen vonzó választássá teszik őket. Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy hasonló képességekkel ellátott telefonra, akkor gondolkodj ezeknek a megvásárlásán Úgy gondolom, hogy most már május végéig maradni fog ez az alacsony ár, ám, hogy utána mi lesz még én sem tudom.

Ha megtetszett a telefon, akkor itt tudod megvásárolni:

Magyar nyelvű webáruház:

 

Angol nyelvű webáruház:

 Ne felejtsd el, a vámmentes szállításhoz válaszd az ingyenes Priority Line szállítást!

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3314852288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.