Xiaomi Mi AC2100 Router teszt – Erre senki nem készíthetett fel!

Routerekkel Dunát lehet rekeszteni, de igazán jót ennyiért nehezen kapsz.

xiaomi-mi-router-ac2100-cover.jpg


BEVEZETŐ

Egy gyors lakás átrendezés miatt be kellett ruháznom egy routerre. Pontosabban elég lett volna egy AP (Acces Point) is, de gondolva a küszöbön álló költözésre, úgy döntöttem, hogy beruházok egy olyan routerre, ami a következő években az új házunk központi wifi szolgáltatója lesz.

xiaomi-mi-router-ac2100-1.jpg

Sokat keresgéltem, és a szórásból természetesen nem maradt ki a Xiaomi sem, mert szeretem, és mert nem kellett még egyetlen termékükben sem csalódnom. Végül, de nem utolsó sorban, megtakarítok némi pénzt is, abból pedig, hogy több jut a gyerekekre, még sosem volt baj.

Szerencsére a Xiaomi elég sok wifis eszközt gyárt, ráadásul több árkategóriában is, amik közül, még a legdrágább, a csúcsmodell sem éri el a 15 ezer forintos árat.  Én pedig olyan vagyok, ha megtehetem, akkor a legjobbat veszem, mert miért ne.


KÜLSŐ

Ez volt az egyik, ami miatt beleszerettem ebbe a routerbe. Igaz, a formának, vagyis ennek a nagy fekete hengernek nem csak előnyei, hátrányai is vannak, hogy mást ne említsek, nehéz úgy lerakni a lakásban, hogy ne szúrjon rögtön szemet. Cserébe viszont, olyan eszközt kapunk, amiről elsőre nem fogja senki megmondani, hogy az egy router. Inkább hasonlít egy modern hangszóróra. A forma persze nem csak a dizájn miatt fontos, hanem azért is, mert így, az erős hardver mellé nem kell aktív hűtést használni. A kéményhatást kihasználva a routert a lentről fölfelé áramló levegő hűti le. Ráadásként, a kerek forma lehetővé teszi azt is, hogy az antenna erdőt, ami a mai modern rourerekre jellemző, elrejtsék a szemünk elől.

Kezelőszervet, ahogy más hasonló hálózati eszközökön, úgy itt sem találunk. Elől két diszkrét, kék színű LED, az egyik azt jelzi, hogy áram alatt van a berendezés, a másik, hogy a WAN porton ott az internet. Hátul egy reset gomb, a tápcsatlakozó és négy Ethernet port, amik közül az alsó a WAN, ahova az internet madzagja kerül. Mivel ez egy csúcstermék, nem meglepő, hogy mind a négy vezetékes hálózati kapcsolat gigabites, így az eszköz remek választás akkor is, ha gigabites internetet kell elosztani vagy szórni a wifin keresztül.


BEÜZEMELÉS

Bizonyára elgondolkoztatok a cikk címén, miszerint, mi lehet az, amire senki nem készített fel. Lehetne ez egy sima clickbait, vagyis kattintásmágnes cím is, de nem az. A beüzemelés kapcsán ért ugyanis az első meglepetés. Mikor megvettem a routert (ez még tavaly ősszel, közvetlenül a megjelenés után volt), még nem volt róla a neten teszt, de bemutató sem nagyon. Ráadásul képes vagyok arra, hogy annyira megkívánjak egy ilyen kütyüt, hogy a technikai specifikáción kívül semmit nem látok, például azt sem, hogy a router CSAK kínai nyelven kommunikál.

 

Szóval az történt, hogy kapott a router tápot, összekötöttem a gépemmel, megkerestem az IP címét, beírtam a böngészőbe, és egy teljesen kínai felület fogadott. Belépni még csak-csak betudtam, de utána lényegében megállt a tudomány. Szerencsére a megoldás kéznél volt, és nem is bonyolult!

 

A Router nem csak az asztali gépről, böngészőn keresztül, hanem mobilról is beállítható. Mi több, a mobilos felület angolul beszél. Szóval, a beüzemelés menete a következő:

  1. Helyezzük áram alá a routert, és dugjuk be az internet kábelét a WAN portba.
  2. Mobilunkra feltelepítjük a Google vagy az Apple internetes áruházából az Mi Wifi nevű appot, majd telepítjük a telefonra.
  3. Az app indítása után megkeresi a router, ezután, ha van Mi account, akkor jelentkezzünk be, ha nincs, akkor előbb regisztráljunk egyet.
  4. Ha volt már Mi routerünk, akkor most vissza tudjuk annak a beállításait tölteni, ha ez az első, akkor válasszuk ezt.
  5. A router megvizsgálja a hálózatunkat, és ettől függően lép tovább. A leggyakoribb PPPOE kapcsolat esetén kéri az internethez a nevet és a jelszót, és már kész is vagyunk. Van internetünk és van wifink is.

Ez eddig nem volt bonyolult, és ez kell ahhoz, hogy a gépünkön, a böngészőn keresztül a kínai felületet is orvosoljuk. Ha már van internetünk, és az asztali gépről vagy a notebookról elérjük a routert, akkor tegyük ezt meg egy Chrome böngészőn keresztül. Írjuk be a böngésző címsorba, hogy 192.168.31.1, vagy csak annyit, hogy miwifi.com, adjuk meg azt a jelszót, amit az internet eléréséhez is megadtunk, és bent is vagyunk a beállítási felületen. Ezután jön a „varázslat”. Kattintsunk jobb egérgombbal az ablakba, és válasszuk a megnyíló menüben a Fordítás magyar nyelvre pontot. Csodák csodája, minden magyar lesz, könnyedén be tudjuk állítani a routert.

 

Megjegyzem, alapesetben elegendő a telefonos beállítás, de ha például más IP tartományt használnánk, akkor kelleni fog az asztali gép. Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy a monitoron átláthatóbb minden, így jobban is szeretem azon végezni a finomhangolást, mint a telefonomon.

 

Szóval a lényeg, bár elég mellbevágó volt a kínai felület, a megoldás erre egyszerű és kézenfekvő, még akkor is, azoknak is, akik nem érzik magukat gurunak a hálózati eszközök világában. Sőt, akik így gondolnak magukra, azoknak nem is lesz szükségük finomhangolásra, a telefon varázslójának néhány lépése után, már kész is a biztonságos, otthoni internet és wifi.


KÉPESSÉGEK

Itt kell elmondanom, hogy miért is kellett megvennem ezt a routert. Az történt, hogy a nagyszobából, ahol az internet bekötés és a szolgáltató routere is van, a ház hátsó részébe, egy apró kis szobába kényszerültem az irodámmal, helyet hagyva a cseperedő kölköknek a játékra. Igen ám, de a rengeteg ajtó, a részben betonból, részben fából készült falak mögött a jelerősség annyira lecsökkent, hogy a telefonom, tabletem már néha elvesztette a kapcsolatot. A megoldás az lett, hogy a hátsó helyiségbe kihúzott vezetékes, gigabites kábeles kapcsolat végére rádugtam a Xiaomi router WAN portját, így egyszerre kaptam három gigabites vezetékes portot, és wifit is.

A leírtak miatt is fontos volt, hogy egy valóban erős routert szerezzek be, és nem csak a szoftveres szolgáltatások, hanem a hardver terén is. Mert én vagyok, azaz ember, akinél egyszerre akár 10-15 eszköz is lóg a wifin. A Xiaomi Mi AC2100 router pedig megfelelő körülményeket biztosít ehhez. Kezdjük ott, hogy a kétcsatornás üzemmód miatt, az elméleti sávszélesség elérheti a 2033 Mb/másodperc sebességet is. A kétcsatornás üzemmód, vagyis a régebbi 2,4 GHz (300 Mb/másodperc) és az újabb 5 GHz-es kapcsolat (1733 Mb/másodperc) ráadásul össze is kapcsolható, így eszközeink csak egy wifi hálózatot látnak, és a router dönti el, hogy melyik eszközt, melyik csatornán, és milyen sebességgel kell kiszolgálni.

Maga a router hardvere is baromi érdekes. Azt már említettem, hogy az antennák rejtve vannak a házon belül, és a kerek formát kihasználva, ezek körkörösen vannak a dobozon belül elhelyezve, így minden irányban egyenletes erősséggel sugároznak.

Az olcsó routereknél nagy gond szokott lenni a gyenge hardver. Amíg csak 3-4 eszköz csatlakozik rájuk, addig nincs baj, de ha ennél több, akkor bizonytalanná válik a vezeték nélküli kapcsolat, csomagvesztést, sőt, a kapcsolat megszakadását tapasztalhatjuk. Ennek oka a vas erősségében keresendő, egész egyszerűen nem képesek kiszolgálna a sok klienst.

Napjainkban egyre inkább alapkövetelmény, hogy sok wifis eszközt tudjon egy router kiszolgálni. Egy modern háztartásban már nem csak mobiltelefon használja a wifit, de egyre többen vágnak bele az otthonuk okosításába is, ez pedig azzal jár (ahogy nálam is), hogy a lámpáktól a kuktán és a mikrón keresztül a bejárati ajtó zárjáig, minden a wifin lóg.  A Xiaomi routere, a beépített kétmagos, 880 MHz-es sebességen működő központi egységnek, és a mellette található 128 MB memóriának és háttértárnak, valamint a Wave2 4×4 MU-MIMO technológiának köszönhetően, a gyári adatok szerint, közel 130 eszköz egyidejű kapcsolatát teszi lehetővé. Ha a fele igaz, már jók vagyunk – mondhatjuk!

A kapcsolat erőssége is fontos dolog, és a Xiaomi mérnökei erre is gondoltak. A beépített jelerősítők (az iPA hatékonyan növeli a jelátviteli teljesítményt, míg az iLNA javítja a jel vételi érzékenységét) hála, a gyári leírás szerint, az AC2100 router, egymaga képes kiszolgálni egy kétszintes házat. Nem jelent gondot a sok fal és ajtó sem, ráadásul a 2,4 GHz-es kapcsolat képes lakáson belül, egy akár 100 méteres teret is lefedni. A Xiaomi az eddigiek mellett, beépített még egy úgynevezett Beamforming technológiát is, aminek segítségével a router képes meghatározni a vezeték nélküli eszközök helyzetét, így javítva a wifi hálózaton elérhető sávszélességet.


TESZT

Ismét kanyarodjunk vissza a címhez, vagyis, senki nem készített fel arra, amit a Xiaomi Mi AC2100 router nyújtani tud. A cikk kedvéért végeztem néhány mérést is, de tényleg csak azért, hogy képekkel, számokkal is bizonyítani tudjam, amit nap, mint nap tapasztalok. Azt ugyanis, hogy amíg a nappaliban található szolgáltatós router jele a kicsi irodámba már csak nehezen jut el, addig, a Xiaomi router jele, ami az irodában lakik, bőven beteríti jellel a nappalit is. Vagyis, az a helyzet állt elő, hogy a nappaliban található wifire már csak azok az eszközök vannak csatlakoztatva, amik fizikailag is ott vannak, például az okoslámpák, a TV és a Xiaomi TV-boksz, minden mást a ház hátsó csücskében eldugott Xiaomi router szolgál ki. Ha erre csatlakozok a telefonommal, akkor a ház minden zegében és zugában van kapcsolat, sőt, a kertben is, a leghátsó sarokban is.

Az, amit a teszt írása előtt, a wifi sebességmérésnél láttam, igazából csak megerősítette, amit a használat közben éreztem, iszonyatosan erős eszköz lett a Xiaomi routere. Nem véletlenül ajánlják játékosoknak is, nem csak azért, mert szabályozható a sávszélesség, hanem azért is, mert ezen keresztül olyan minőségű vezeték nélküli kapcsolatot kapunk, ami lehetővé teszi a gyorsabb játékokat is, nem vesznek el csomagok, és a válaszidő is alacsony marad.

LÁSSUK A KÉPEKET!

Az első két képen az internetszolgáltatótól kapott router sebesség teszje látszik. Az első mérés a router mellett állva, a másik a ház másik végén, a Xiaomi router mellett állva készült.

 

A második két képen ugyan ez látszik, de már a Xiaomi routerére kapcsolódva. Az első képen a router mellett állva, a másodikon a nappaliban, a szolgáltatós router mellett.

 

Azt hiszem a számok magukért beszélnek, ezt felesleges is tovább taglalni!

A következő tesztben is két kép lesz, ezeken a lakásban elérhető wifi eszközök, illetve az erősségük látszik. Fontos tudni, hogy a Xiaomi router, a s3nki2 nevű eszköz és a HP nyomtató egymástól néhány 10 centire vannak, míg a lila színű jel (s3nki), a szolgáltató által adott eszköz jele. Az első kép a Xiaomi router mellett állva készült, a második pedig a nappali legtávolabbi sarkában, tehát nem közvetlenül a szolgáltató routere mellett, hanem azzal egy helyiségben, de még jó 8 méterrel errébb.

 

Ezen a második képen jól látszik, hogy a Xiaomi router jele mennyivel kevésbé csökkent, mint a mellette lévő HP és s3nki2 (Acces Point kétcsatornás AC szabványú eszköz). Az első képen pedig az látszik, hogy a Xiaomi router mellett milyen durva a jelerősség.


ÖSSZEGZÉS

Mit mondhatnék? Tényleg senki nem készítette fel arra, amit kaptam. Szerencsére a rosszabbik rész, vagyis a böngészőn keresztül elérhető kínai nyelvű felület könnyen orvosolható, a jobbik részért, vagyis a durván jó teljesítményért pedig nem kell elnézést kérni.

A hardvert ismerve tudtam, hogy jó lesz, de arra nem számítottam, hogy mennyire lesz jó. Nem állítom, hogy nincs a piacon ilyen, vagy ennél erősebb eszköz, főleg, ha az új wifi6 routerekről beszélünk, de azok mondjuk még 100 ezer forint felett vannak, szemben a Xiaomi AC2100-al, ami most nincs 15 ezer forint. Szóval nem egy vagyont kell fizetnünk érte, nem fog minket a földhöz vágni, de jó néhány évre megoldja az otthoni, vagy akár kisirodai hálózat problémáját, még akkor is, ha azzal kalkulálunk, hogy a wifis eszközeink száma exponenciálisán fog növekedni.

Ha otthon használjuk, valószínűleg nem lesz szükség az olyan profi megoldásokra, mint a VPN, a dinamikus DNS, a port átirányítás, a LAN és a Qos beállítások, de ezekkel akár céges routerként is elboldogul.

Egy szónak is száz a vége, megért minden ráköltött forintot!

Természetesen, ahogy mindig, most is tudunk kuponkódot, hogy olcsóbban vehesse meg a rotert az, akinek megtetszett. Ha az alábbi hivatkozáson a igénybe veszitek a BGN1293ZM1 kuponkódot, akkor az eredeti 18 394 forint helyett, 14 715 forintért tehetitek a kosárba. A kupon használata: Termék oldal Buy Now gomb, a megnyíló oldalon a kuponkód a BG discontnál a kuponkód mezőbe és Apply gomb.

Vásárlás itt:

XIAOMI MI ROUTER AC2100 – KUPONKÓD: BGN1293ZM1 – 18 394 FT HELYETT 14 715 FT

Ne feledjétek, szállítási módnak válasszátok az ingyenes és vámmentes EU Priority Line szállítást!

Forrás: HOC.hu

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1415438112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása