KUU K2 notebook teszt – a mindennapokra 100 ezer alatt

Teljes fém ház, sok memória, nagy és gyors háttértár, EU raktárból, de meg szabad venni? kuu-k2-teszt-21.jpg


 

KUU K2 – BEVEZETŐ

Használható notebookot vagy ultrabookot 100 ezer forint alatt nehéz találni. Valahogy mindegyikből kimarad valami. Ha jó a felbontás kevés a memória, ha elég memória van, akkor lassú a háttértár, ha a háttértár rendben van, akkor a kijelző lesz apróka. Valahol érthető a dolog, valamin spórolni kell, mert nehéz ennyi pénzből használható gépet összerakni, főleg, hogy nem csak gyártó, hanem a kereskedők is szeretnének pénzt keresni rajta.

Erre némi megoldást jelenthet, ha nem itthon vásárolunk, hiszen azok, a túlnyomórészt kínai kereskedők, akik közvetlenül a gyártóval állnak kapcsolatban, a kereskedelmi lánc jó néhány elemét kihagyhatják a sorból. Emiatt aztán előfordulhat, hogy a virtuális polcokon belebotlunk tényleg használható masinákba.

kuu-k2-teszt-2.jpg

A cikkben szereplő gép pont ilyen. A fura nevű KUU K2 a gyártó legújabb ultrabookja, aminek tegnap kezdődött a bevezető akciója, így nagyon jó áron kapjuk meg. Hab a tortán, hogy már európai raktárból, 3-5 munkanapos szállítási idővel megvásárolhatjuk, vagyis a pénztártól való távozás után nagyjából egy héttel verhetjük rajta a billentyűket!


 

KUU K2 – CSOMAGOLÁS ÉS TARTOZÉKOK

A gép teljesen hagyományos kartonba csomagolva érkezik. Ha jó oldalát nyitjuk fel, akkor megtaláljuk a tartozékokat rejtő dobozt, amiben a töltőn és az EU konnektorra átalakítón kívül semmi nincs.

kuu-k2-teszt-8.jpg

A gép egy fekete ütéselnyelő burokban található, belecsúsztatva egy fényes, kicsit ezüstös zacsiba, amit később rendszeresen használhatunk is, ha vigyázni akarunk a notira. Ezen a tasakon belül találunk még egy ajándékcsomagot, ebben pedig több ország karakterkészletéhez megfelelő billentyűzetmatrica lapul. Magyar nincs, de mivel 100-200 forintból kapunk itthon is jó minőségűt, ez nem nagy veszteség. Ha nem akarsz venni, akkor a mellékeltekből is össze tudsz mindent válogatni, legfeljebb az ő betű kalapos lesz.


 

KUU K2 – KÜLSŐ

Kezdjük a méretekkel! A gép tömege mindössze 1,35 kilogramm, vagyis nem a kézleszakítós kategória. A kis tömeg mellé a vastagság is passzol. A 32 x 22 centiméteres masina becsukott állapotban, a legvastagabb pontján is csak 1,6 centiméteres, de használat közben ennél is vékonyabbnak tűnik.

Amivel kicsit bajban vagyok az a gép színe. Attól függően, hogy esik rá a fény, lehet bézs vagy arany, de utóbbiból nem a fukszos, inkább az elegáns, barnás stílus.

kuu-k2-teszt-11.jpg

A bemutató anyagokban többször hangsúlyozzák, hogy fémötvözetből készült a teljes ház, ami igaz is lehet, mert se a kijelzőt, se a hardvert tartalmazó részt nem tudtam csavargatni, elég strapabírónak tűnik.

Ahogy ezektől az ulrabookoktól megszokhattuk, csatlakozó elég kevés van rajtuk. A KUU K2 sem ezek sokasága miatt lesz népszerű. A baloldalon találjuk a tápcsatit, mellette egy USB Type-C portot, kicsit előrébb egy HDMI csatlakozót. A jobboldalon elölről hátrafelé egy fülhallgató jack, egy kártyaolvasó (microSD) és leghátul egy hagyományos USB 3.0 aljzat vár minket.

A gépnek van két különlegessége, amit tárgyalhatunk itt, hagyhatnánk a hardveres részhez, vagy akár a használathoz is. Az egyik, hogy a bekapcsológomb egyben ujjlenyomatérzékelő is. Ez egy okos megoldás, mert így nem kell jelszavazni, egyszerűen a beállított ujjlenyomattal feloldhatjuk a Windowst.

kuu-k2-teszt-4.jpg

A másik hasonlóan érdekes és hasznos dolog, hogy bár a billentyűzeten nem találunk numerikus részt, mégis kapunk ilyet. Ezt úgy oldották meg, hogy a tapipadot használhatjuk normál tapizásra is, vagyis irányíthatjuk vele az egérmutatót, vagy, ha átkapcsoljuk, akkor a rászitázott számokra bökve megkapjuk a numerikus billentyűzetet. Tényleg ötletes, mert annak, akinek kell nagy segítség lesz, mégsem lett emiatt összezsúfolva a sok gomb a billentyűzeten.

kuu-k2-teszt-3.jpg

Ha már a billentyűzet szóba esett, akkor meg kell említenem, hogy a gép egyik legsikerültebb részéről beszélünk. Nagyon finoman járnak a gombok, de jól érezni a lenyomást, így nehéz mellé nyomni, duplán beütni betűket, legalábbis, ha nem szánt szándékkal tesszük.

Ahogy említettem, a numerikus klaviatúra nem foglalja a helyet, így a hagyományos, amúgy amerikai kiosztású billentyűzet gombjai az átlagnál jóval nagyobbak. Tényleg kimondottan jó érzés gépelni rajtuk. A gyártó a billentyűzetre a full size kifejezést használja, vagyis azt mondja, hogy teljes méretű, ami annyira igaz, hogy a gombok nagyobbak, mint az asztali gépem normál klaviatúráján.

kuu-k2-teszt-22.jpg

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a billentyűzet kapott háttérvilágítást is. A betűk sötétben kellő erőséggel, de nem zavaróan világítanak. A fényerő az FN+F10 gombokkal két fokozatban állítható, vagy persze ki is kapcsolható.


 

KUU K2 – HARDVER

Ahogy a bevezetőben is írtam, a KUU K2 nem egy erőgép. Ennek ellenére azért jó hír, hogy a lelkét adó Celeron J4115 egészen új darab az Intel műhelyéből. Annyira új, hogy az idei év első negyedévében mutatták be, így valószínűleg elég kevés notebook található jelenleg a piacon, ami erre épül. A gyártó, vagyis az Intel, a 3000-es, 4000-es sorozatot kimondottan az alacsony fogyasztású hordozható gépekhez gyártja. Eddig a J3455, az N4000 és az N4100 mellett más típusokkal még nem találkoztam, így számomra is kérdés volt, hogy a J4115 miképp fog teljesíteni. Ez persze majd csak a következő fejezetből derül ki, addig lássuk a papírformát!

kuu-k2-teszt-7.jpg

Szóval a központi egység az Intel Celeron J4115, ami négy maggal és négy szállal gazdálkodhat. Alapórajele 1,8 GHz, de ha kell, akkor 2,5 GHz-ig tudja pörgetni magát. Alap kiépítésben a memória nem kevesebb mint 8 GB, mellette pedig 256 GB SSD háttértárat kapunk. Ha ez nem lenne elég, akkor minimális felárért cserébe választhatunk akár 512 GB-os beépített tárat is. Szerintem egy ilyen gépbe, már a 256 GB is untig elég, de, ha mégsem, akkor van rá megoldás.

kuu-k2-teszt-5.jpg

További jó hír, hogy a háttértár M.2 formátumú, vagyis nincs az alaplapra forrasztva, cserélhető, bővíthető, ha a szükség úgy hozza.

Érdemes még elmondani, hogy a gép háza speciálisan úgy lett kialakítva, hogy a fémház részt vegyen a processzor hűtésében. A spéci kialakításnak hála a szerkezet ventilátormentes kialakítást kapott, így használat közben teljesen hangtalanul üzemel. Ahhoz, hogy ezt megtudják tenni persze nem elég, hogy a fémház el tudja vezetni és szét tudja osztani a keletkező hőt, az is kellett, hogy a gépben a már említett ultra-alacsony fogyasztású Intel processzor kerüljön.

kuu-k2-teszt-6.jpg

A gép kijelzője IPS technológiára épül, így a színek, a kontraszt és a betekintési szögek rendben lesznek. A 14,1 colos képátló mellé teljes HD, vagyis 1920 x 1080 pixeles felbontást kapunk. A gyártó a reklámanyagban kiemeli még a kijelző-ház arányt, ami jelen esetben 80 százalékos, vagyis a papírforma szerint meglehetősen vékony kávákat kell a kijelző panelje körül találnunk. A gyakorlatban én inkább átlagosnak, de semmiképp nem nagynak mondanám a kávák vastagságát.

kuu-k2-teszt-1.jpg

Lássuk a maradék képességeket. Természetesen van Wi-Fi, ac szabványú, kétcsatornás, kapunk Bluetooth-t is, és van egy 0,9 megapixeles előlapi kameránk és persze mikrofon a netes csevegéshez. A kamera kapcsán lényeges, hogy kapott egy elhúzható kis fedelet (belül van, nem látszik), ami kitakarja a kamera szenzorát, ha nem használjuk. Ez mondjuk jó, ha kényesek vagyunk a privát szféránkra. Az akkumulátor 5000 mAh kapacitású. Számomra szimpatikus, hogy nem vetítenek a reklámanyagokban trillió órányi készenléti időkkel, a nagyjából reális 12 óra standby és 5 órányi munkaidő van feltüntetve.


 

KUU K2 – SZOFTVER

Nagy meglepetésemre a gép nem a megszokott Windows 10 Home verzióval, hanem a Pro variánssal előtelepítve érkezett. Ez nem csak azért jó, mert szabaddabban avatkozhatunk bele a Windows önállósított és automatikus frissítési folyamataiba – és egyéb dolgokba is-, hanem azért is, mert a gép vállalati, domaines környezetben is használható.

kuu-k2-teszt-23.jpg

Az előtelepített operációs rendszerrel nem kapunk mindenféle lim-lom programot, csak az alap Windowst. Nagy öröm, ez, mert például az általam rajongásig szeretett Xiaomi notebookomra egy kicsit meghekkelt Windows került, aminek még a magyarítása sem sikerült tökéletesen. Persze akkor, egy új, jogtiszta Windows 10 telepítése segített a problémán, de a KUU K2 esetén ezzel nem lesz gondunk, mert a Windows 10 Pro a beüzemeléskor választható magyar nyelvvel és magyarországi területi beállításokkal rögtön használatra kész lesz.

Feljebb említettem, hogy a billentyűzet fizikai kiosztása amerikai, de a Windows indításánál beállíthatjuk a magyart is. Ilyenkor az ékezetes betűk a helyükre kerülnek. Ha vakon gépelsz már meg is van oldva a probléma, de ha kell nézned közben a klaviatúrát, akkor használhatsz billentyűzetmatricát.


 

KUU K2 – HASZNÁLAT

Kezdjük a mindennapi dolgokkal. Ahogy feljebb írtam már a billentyűzet nagyon jó. Ez egy elég neuralgikus pont ezeknél az olcsóbb gépeknél, volt már a kezem között olyan márkás szerkezet, amin kimondottan utáltam a klaviatúrát.

kuu-k2-teszt-9.jpg

A tapipad megfelelő méretű, sőt mondhatjuk inkább, hogy meglehetősen nagy. A tavaly tesztelt BMax Y13 esetén talán ez volt az egyetlen, amit párom, aki gépet azóta használja kifogásol, a dupla kattintás néha nem akar rajta sikerülni. KUU K2 esetén ez nincs így erőteljesen kattan, jól érezhető mikor nyomjuk le.

kuu-k2-teszt-10.jpg

Ugyanígy nincs baj a pad érzékenységével sem, könnyen és pontosan lehet az egérmutatót vezérelni.

A kijelzőben nem kellett csalódnom. Nem egy IPS panelt láttam már, a KUU-ban lévő a jobbak közé tartozik. A kép éles, a háttérvilágítás kellően egyenletes, minimális fényerőbeli különbségek ugyan vannak, de ez csak akkor látszik, ha valaki kimondottan keresi a hibákat.

A gép sebessége pont olyan, mint amit elvártam tőle. A Celeron proci nem szaggatja az istrángot, de ez várható is volt, ám a processzor gyengesége nem befolyásol szinte semmit, ez pedig a rengeteg memóriának és a gyors háttértárnak köszönhető.

kuu-k2-teszt-12.jpg

Csak egy példa, a sebességre. A teljesen kikapcsolt gép esetén a bekapcsológomb megnyomása, és Windows teljes betöltődése között 16,15 másodperc telt el. Nagyjából ez a sebesség jellemző használat közben is. A programok elindulása villámgyors, de természetesen függ ez attól is, hogy milyen számítási igényű szoftvert használunk.

Általánosságban elmondható, hogy ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mindenből a legfrissebb verzió legyen fent, akkor akár egy Photoshop is vígan használható rajta. Természetesen nem arra gondolok, hogy őrült nagy méretű RAW képeket szerkesztünk százasával, mert abba bele fogunk őszülni, de akár nagyobb JPG képekkel is elboldogulhatunk.

kuu-k2-teszt-13.jpg

Az olyan programcsomagokkal, mint például a Microsoft Office nyilvánvalóan nincs probléma, bár láttam én már olyan Excel fájlt, ami egy Core i5-ös gépet megfektetett, szóval ezt is ésszel, és átlag felhasználásra kell érteni.

Ezek után azt gondolom, hogy azzal már nem árulok el szenzációs dolgot, hogy levelezésre, Facebookra, netezésre, YouTube videók nézésére tökéletes masina, de ugyan így persze használható letöltött filmek nézésére is.

kuu-k2-teszt-14.jpg

Szinte elkerülhetetlen, és most is biztos így lesz, jön valaki, aki ide fogja kommentelni, hogy annyira gyenge a hardver, hogy semmire sem jó. Jelzem, ez nem igaz, ha igaz lenne, nem gyártana ezekre a processzorokra építve gépet senki. Nem csak a kínaiak nem, hanem az olyan nagyobb gyártók sem, mint az ASUS, az Acer vagy a Lenovo és a HP, de nem építene rá miniszámítógépet a Zotac sem.

kuu-k2-teszt-17.jpg

A hangról nem szóltam még. A KUU K2-be nem építettek hangfalakat. A hangerő nem valami acélos, de szerencsére egész szépen szól. Értsd, nem torzít a hang nagyon magas hangerőn, mert valljuk be, nincs is nagyon magas hangerő. A rossz hangszórókra szoktam mondani, hogy Sokol rádió minőség, hát ez szerencsére nem az, sőt, inkább meglepően tisztán szól.

kuu-k2-teszt-18.jpg

Akkumulátor és fogyasztás. Youtube videózást választottam a teszthez teljes képernyőn történő megjelenítéssel, mert ilyenkor nem csak a VGA vezérlő, hanem a proci is dolgozik, meg persze kell egy aktív Wi-Fi kapcsolat is. Szóval viszonylag tempós, de mégis átlag közeli felhasználásról beszélünk.

A gépet 50 százalékra töltöttem, így 20 perc videózással 5 százalékkal, 45 százalékra csökkent a töltöttség. Az arány nagyjából megmaradt egy óra működéssel is, vagyis a töltöttség egy óra alatt 18 százalékot csökkent. Innen nézve, az 5 órás használat, amit a gyártó megadott teljesen reálisnak tűnik.


 

KUU K2 – KONKLÚZIÓ

Őszintén megmondom, egy ideig tartottam az olcsó kínai notebookoktól. Az egyetlen kivétel a saját Xiaomi gépem volt, mert az tényleg tökéletes, most, több év használat után is kiváló állapotban van, merem bárkinek ajánlani.

Azonban az olcsó gépektől tartottam. Tartottam a minőségtől, a sebességüktől, és úgy általában, nem szívesen propagáltam őket, ne szidja senki a felmenőimet, ha megveszi és kiderül, hogy vacak.

kuu-k2-teszt-19.jpg

Aztán kezembe került egy Teclast, később egy BMax, és most itt van a KUU K2. Hozzáteszem, hogy a BMax Y13 nem csak teszten volt nálam, itt is maradt, párom immár több mint fél éve nyúzza minden nap, és egyelőre, lekopogom, imádja. Igaz, az egy kisebb 13 colos masina, aminek érintésérzékeny a kijelzője is, tablet módba is hajtható, szóval nem egy klasszik notebook.

kuu-k2-teszt-15.jpg

Most, hogy már a harmadik olcsó notit próbálgatom, rá kellett jönnöm, hogy a kezdeti félelmem tök alaptalan volt. Ezek a gépek bizony semmiben sem különböznek a nagyobb márkák belépő szintű hordozható gépeitől. Ha bármilyen különbséget felfedezünk azt maximum az árcédulán tehetjük meg, mert bizony, ahogy a kínai portékák esetén már megszokhattuk, itt valóban a vasat, nem pedig a márkanevet kell megfizetnünk.

KINEK MEREM AJÁNLANI, ÉS KINEK NEM A KUU K2-T?

Ha videót vágsz ne vedd meg! Ha a munkád miatt ezen akarsz fényképeket manipulálni ne vedd meg! Ne akarj ezen a gépen CAD programokat használni, legalábbis ne 3D-ben akard őket használni. Ne ezen a notebookon akarj a legújabb játékokkal játszani!

kuu-k2-teszt-16.jpg

Sokat netezel, ez a Te géped! Alapszintén akarsz fényképeket szerkesztgetni, és nem zavar, ha a feltelepített program 3-4 évvel ezelőtti kiadású, akkor nyugodtan vedd meg! Szöveget szerkesztesz, levelezel, tanulsz rajta, ezt a gépet szeretni fogod. Este az ágyban szereted megnézni a kedvenc sorozatod új epizódját, ezt a notebookot neked találták ki!

kuu-k2-teszt-20.jpg

Ezen a héten, a bevezető akció keretében, a 256 GB-os SSD háttértárral szerelt verziót 96 300 forintért tehetjük kosárban, a szállítás pedig ingyenes. Vásárláskor ellenőrizd, hogy a Ship from: résznél a European szerepeljen, ez jelöli, hogy európai raktárból szeretnéd rendelni. Az ilyen rendelésekre ígéri a kereskedő a 3-5 munkanapos szállítási időt, és így természetesen vám és ÁFA mentesen érkezik a gép.

 

INFORMÁCIÓK A BEVEZETŐ AKCIÓRÓL ITT: KUU K2 NOTEBOOK BEVEZETŐ AKCIÓ

 

VÁSÁRLÁS ITT: KUU K2 /GB/256GB NOTEBOOK VÁSÁRLÁS

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9315986354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása