Kipróbáltuk - Egy használható projektor 25 ezer forintért

Ritkán vehetünk használható vetítőt ennyiért, kipróbáltuk, hogy mit tud a Blitzwolf BW-VP1-Pro

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-cover.jpg


 

BEVEZETŐ

 

A projektorok még mindig nem számítanak a tévé alternatívájának, pedig filmnézés esetén sokkal jobb, mozisabb élményt nyújtanak, mint a televíziók. Igaz, léteznek nagy képátlójú lapostévék, de ha valaki ilyet akar, akkor nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-5.jpg

Ezzel szemben, a projektorok egyre megfizethetőbbek. 150 dollár körül már kapunk használható FHD felbontásút, de már ennek az összegnek alig több, mint a harmadáért is létezik használható HD felbontású. Itt van például a tesztünk alanya, a Blitzwolf BW-VP1-Pro.

Az alacsony ár persze némi kompromisszumkészséget igényel, a cikkünkből kiderül, hogy mennyit.


 

CSOMAGOLÁS ÉS TARTOZÉKOK

 

A Blitzwolf projektora a szokásos zöld-fehér, vagyis Blitzwolf színekbe öltöztetett dobozban érkezik. A karton nem nagy, de elfér benne a projektor, egy távirányító, és néhány kábel. Utóbbiakon egy HDMi és egy AV madzagot értek.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-1.jpg

Természetesen kapunk leírást is, igaz ez angol nyelvű. Szerencsére a szerkezet kezelése gyerekjáték, így, aki ezt a cikket elolvassa, boldogulni fog a leírás nélkül is!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-2.jpg


 

KÜLSŐ ÉS TÁVIRÁNYÍTÓ

 

A Blitzwolf BW-VP1-Pro egy meglehetősen apró és könnyű darab. Méretei szerint 20 x 15 x 7,5 centiméteres, a tömege pedig mindössze 1 kilogramm.

Teljesen szokványos projektor forma, csak persze kisebb dobozban, mint a drágább testvérek.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-8.jpg

Az előlapon az objektív, egy infra vevő és a Blitzwolf logó. Szemből a jobb oldalon a csatlakozók, egy D-SUB bemenet a számítógépekhez, egy HDMI, egy USB port, egy fejhallgató kimenet és az AV bemenet található. Hátul találjuk a hangszórót és a táp bemenetét, valamint egy második infrát. A jobb oldalon csak szellőzőrács.

A gép tetején vannak a manuális kezelőszervek, vagyis a gombok. Ezekkel tudunk a menüben lépkedni, és itt tudjuk ki- és bekapcsolni a vetítőt.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-7.jpg

A gép első blikkre minőségi darabnak tűnik. Jók a műanyagok, az összeszerelés hibátlan, és az előlap fém hatású, ám műanyag borítása is jól néz ki.

Eddig rossz szavunk nem lehet, a méreten kívül nem sok minden utal arra, hogy egy 25 ezres projektor van a kezünkben!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-6.jpg

A távirányító apró, de azért nem a mikroszkópikus darab. A gumiból készült gombok mérete, nyomáspontja rendben van. A célnak messzemenően megfelel, a táirányítóval a vetítő tetején lévő gombok teljesen kiválthatóak, így a plafonról is lógathatjuk, nem kell majd, hogy elérjük, ha használni szeretnénk. Kivéve persze, ha USB adattárolón akarunk filmet juttatni rá.


 

TUDÁS

 

Na, ez már egy fontosabb fejezet lesz, megismerkedünk a papírformával!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-3.jpg

Ahogy a bevezetőben említettem, a valós felbontás HD, vagyis másképp mondva 720p. A maximálisan bevihető felbontás 1080p, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek a filmek ennyi képponton fognak megjelenni, a gép leskálázza a magasabb felbontást HD-ra.

Az LCD technológiát használó Blitzwolf vetítő 2800 lumen fényerővel gazdálkodhat, a vetített képátló 50 és 300 col, vagyis 127 és 762 centi között változhat. Ez utóbbi brutálisan nagy képet eredményez, erről később még szólnom kell. A vetített kép természetesen a vetítési távolság függvényében változik, ez minimum 1- maximum 8 méter lehet.

A vetített kép aránya lehet 16:9-es vagy 4:3-as, utóbbit maximum régebbi házivideóknál, fotók vagy prenzentációk nézegetésénél fogjuk tudni kihasználni. A kontrasztarány 2000:1-hez, a trapézkorrekció ± 20° lehet.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-10.jpg

A beépített hangszóró 2 wattos, a LED fényforrásra 50 ezer órás üzemidőt ígérnek (örök élet plusz egy nap), és elvben van 3D támogatás is.

A beépített médialejátszó MPEG1, MPEG2, H.263, H.264, AVS, VC1, MJPEG, RV30, RV40, HEVC videóformátumokkal, MPEG1, MPEG2, LPCM, MP3 hangformátumokkal és JPG, JPEG, PNG, BMP, MPO képformátumokkal boldogul.

Talán a legfontosabb dolog maradt a végére, az, hogy a Blitzwolf BW-VP1-Pro képes képet fogadni mobiltelefonról vagy táblagépről is, de az eladó oldalán olvasható vélemények között említik, hogy Wi-Fi-n keresztül notebookról is megoldható a kép, videó átvitele.


 

SZOFTVER

 

A felület, ahogy a képeken is látszik, egyáltalán nincs túlbonyolítva. Akár fapadosnak is mondhatnánk, de igazából nem lesz többre szükségünk a beállításhoz és a használathoz.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-12.jpg

Nagyon fontos, a projektor magyarul is tud!

A beállításokat nem fogom túl sokat magyarázni. A színhőmérséklettől a kép oldalarányán át a zajcsökkentésig és a különböző színprofilokig minden állítható. A hangot mozi, sport vagy zene módokra állíthatjuk, és könnyedén tudunk a bemenetek között is váltani.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-13.jpg

A bemeneteknél, az USB portot választva tudunk tallózni a külső tárolón található tartalmak között. Ez lényegében a gép miédialejátszója is egyben, itt tudjuk kiválasztani, hogy filmet founk nézni, a képeink között tallózunk vagy zenét akarunk hallgatni.

Vagyis röviden, a szoftver egyszerű, mint a faék, de mindent tud, amit tudnia kell.


 

TAPASZTALATOK

 

Tudom, hogy sokan áttekerték az előző fejezeteket, hogy elolvashassák a lényeget, vagyis azt, hogy miféle kompromisszumra kényszerül az, aki 25 ezer forintból meg akarja úszni a projektor vásárlást. Nos, ha röviden kéne írnom, akkor csak annyit írnék, hogy jóval kevesebbre, mint amire az ár miatt számítanánk!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-14.jpg

Ezzel nem csak én vagyok így, az eladó oldalán valós, vagyis fényképekkel is illusztrált vélemények szerint, a kivetítő átlagpontszáma 4,89, a maximum adható 5 pontból. Ez az átlag pedig több, mint 250 vásárlói véleményből született szóval hihetünk is neki!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-15.jpg

De mit tapasztaltam én?

A beüzemeles tényleg pofon egyszerű. Bekapcsoljuk, a falra irányítjuk a képet, az objektív külső gyűrűjével beállítjuk a fókuszt, a belső gyűrűvel pedig a trapézkorrekciót, és már mehet is a buli!

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-11.jpg

Egy projektort általában a filmes tartalmak, de mindenképpen inkább a mozgógépek vetítéséhez használunk otthon. Kipróbáltam a Wi-Fi-s tartalomátvitelt, az USB portot, és a próba kedvéért egy Xiaomi TV okosítót is dugtam a HDMI portba.

Menjünk sorban!

Bár a promó képeken úgy néz ki, mintha lenne a projektor tetején egy telefontartó, el kell, hogy szomorítsalak, nincs. Jó hír viszont, hogy a gép tetején nincsenek szellőzők, így oda rá lehet fektetni a telefont.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-17.jpg

Azzal számolnunk kell, hogy a Wi-Fi sávszélessége nem valami bőséges, ráadásul a telefon és a projektor távolságának növelésével egyenes arányban csökken. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1- másfél méterről az 1080p tartalom még átmegy, de messzebbről már nem. Vagyis, a legjobban akkor járunk, ha a telefont szépen letesszük a vetítő tetejére, amíg filmet nézünk.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-18.jpg

Van mód nagyobb felbontás átvitelére is, még pedig USB kábelen. Ehhez Androidos készülékeknél be kell kapcsolnunk az USB hibakeresést. A dolog előnye, hogy akár 4K adásokat is át tudunk küldeni, a hátránya, hogy a másolásvédelem miatt a hang a telefonunkon fog szólni. Erre esetleg megoldás lehet, egy Bluetooth hangszóró párosítása a telefonnal.

Az USB port, ahogy írtam, első sorban arra szolgál, hogy rá tudjunk dugni a vetítőre például egy pendrive-ot, és arról filmeket tudjunk lejátszani, képeket tudjunk nézegetni. Azt előre borítékolom, hogy zenehallgatásra senki nem fogja használni a Blitzwolf projektorát.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-19.jpg

A HDMI porton át tudunk bevinni képet például játékkonzolokról, de nekem ez nincs. Emiatt egy Xiaomi TV okosítót dugtam rá, ezzel egyből lett egy Xiaomi okostévével majdnem megegyező tudású projektorom. Természetesen itt sem lesz gond a használattal, csatlakoztatjuk a külső eszközt a HDMI portra, kiválasztjuk a bemenetet és már működik is.

ÉS MILYEN HASZNÁLNI A BLITZWOLF BW-VP1-PRO-T?

 

Nos, ahogy fent írtam, jóval kevesebb kompromisszummal kell számolnunk, mint amit az ára miatt gondolnánk. Persze, azért van amiben engedményt kell tennünk, ez pedig első sorban a kép felbontása, a háttérvilágítás erőssége és a hang minősége. Kezdjük az utóbbival!

A 2 wattos hangszóró jó hogy van, de ennél több pozitívumot nem lehet róla mondani. Szerencsére, azért nem egy Sokol rádió minőség, szóval, ha más nincs, akkor ezen is lehet hallgatni a filmek hangját, nem fogunk a falnak szaladni a minőség miatt.

A felbontás HD. Ez látszik is. Elsősorban nagyon túlzó a 8 méteres vetítési távolság. A kevés képpont és a hatalmas képátló miatt látványosan romlik a kép minősége. De ez nem baj. 3 méterről vetítve a képátló már 230-250 centi, ami azért emberes, tényleg megfelelő mozihatást kapunk, ráadásul a kép minősége is élvezhető marad.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-9.jpg

Ha már a képminőségnél tartunk, folytassuk is ezzel.

Az valószínűleg mindenkinek nyilvánvaló, hogy nem egy csúcsprojektorral van dolgunk, ehhez képest, meglepően jól be lehet lőni a színeket. Nekem a gyári beállítások nem jöttek be, de szerencsére a színhőmérséklettől a fényerőn és a kontraszton kívül minden beállítható manuálisan.

Az így belőtt színek és képminőség a drágább projektorok között is bőven versenyben tartja a Blitzwolf gépét. Ha az elérhető minőség kétharmadát tudta volna, akkor is elégedett lettem volna, de így, olyan feladatokra is használatba fogom venni, amire eredetileg nem terveztem.

Nálam ugyanis az elsődleges feladat a mesefilmek vetítése lett volna a gyerekszobában, viszont, látva a tudást, ha nem is bőven, de megfelelő lesz majd focit nézni vagy mozizni.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-16.jpg

Amit a képminőség terén fontos tudni, hogy nekem a legjobb megoldás egy tripodra történő felerősítés volt, vagyis használat közben a projektor egy háromlábú állványon állt. Ez azért lényeges, mert bár van plusz-mínusz 20 százalékos trapézkorrekció, ezt használva romlik a kép minősége. Vagyis nem árt, ha lehetőség szerint a kép közepével egy magasságban van a vetítő.

Egy projektornál nagyon fontos a fényerő. A 2800 lumen nem olyan, mintha a napba néznénk, de annyira nem is kevés. Nem kell vaksötét ahhoz, hogy használni tudjuk, ehhez elég a félhomály is. Természetesen, minél sötétebb van annál jobb, de ezt mindenki tudja, a moziban sem felkapcsolt lámpákkal nézzük a filmeket.


 

ÖSSZEGEZZÜNK!

 

Ahogy írtam, alapvetően egy olyan olcsó projektort szerettem volna venni, amit néha beállíthatok a gyerekszobába, és levetíthetek egy-egy mesefilmet. Ehhez képest lett egy olyan projektorom, amit akár a nappaliba is kivihetek néha.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-20.jpg

Nekem nincs vásznam, a falra vetítek. Ez nem jó. Van összehasonlítási alapom, nagyon jól tudom, hogy mennyit ront vagy javít egy jó vászon. Szóval az a tény, hogy vászon nélkül, sima festett falon élvezhető képminőséget nyújt, azt hiszem sokat elárul a képességeiről.

Kiknek merem ajánlani a megvásárlását?

Elsőként azoknak, akik ki szeretnék próbálni az otthoni mozizást, de elsőre nem szeretnének erre túl sok pénzt áldozni. Ha bejön a dolog, később is elég lesz egy drágább vagy jóval drágább gépre beruházni.

Azoknak, akik szeretnének néha a kertben a barátaikkal egy jó focinézős estét eltölteni. Persze, majd, ha meleg lesz, és a vírus is engedi.

blitzwolf-bw-vp1-pro-teszt-4.jpg

Azoknak, akik munkahelyi használatra, prezentációkhoz keresnek olcsó, de használható megoldást.

Ez a projektor megéri az árát, sőt, annál többet is megérne. Ha együtt tudsz élni a HD felbontással, akkor nyugodtan tedd kosárba! Jelenleg cseh raktárból rendelhető, így nem kell további költségekkel, vámmal vagy ÁFA-val számolnod. A szállítás várható kezdete november 29, a szállítás várható ideje 5-7 munkanap.

 

A vásárláshoz használd a BGHU0187 kuponkódot itt:

Ha az előző kupon elfogyott, akkor itt a következő: 7d18f7

BLITZWOLF BW-VP1 PRO HD PROJEKTOR – 25 600 FT

 

 

 

 

 

A bejegyzés kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9916301580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása