Xiaomi állóporszívó teszt – a legeslegkisebb királyfi

A Xiaomi Mijia MJXCQ01DY a 20 ezer forint alatti árával igazi kedvenc lehet, ha nem zavar a vezeték.

xiaomi-mjxcq01dy-4.jpg


 

Bevezető

 

xiaomi-mjxcq01dy-12.jpg

Az állóporszívók kora régebben kezdődött, mint a robotoké, mégis azt gondolom, hogy a két kategória együtt jutott el a csúcsra. Ez talán nem is véletlen, hiszen jól kiegészítik egymást. A robot napi rendszerességgel robotol, az állóporszívóval meg pikk-pakk összeszedjük a morzsát a kölkök után az ebédlőasztalnál.


 

Külső és csomagolás

Állóporszívós konkurenciát nézve az MJXCQ01DY dobozának mérete az átlag alatt van, bár nem sokkal. Ez akár rosszat is jelenthetne, de nem. Bent lényegében ugyan azok a tartozékok vannak, mint általában, talán csak a plusz kárpitfej hiányzik, ami a drágább gépeknél már elvárt.

xiaomi-mjxcq01dy-2.jpg

A kartondobozban tehát lényegében mindent megtalálunk, de a legérdekesebb persze a a motoros rész, ami az akkumulátoros gépeknél kisebb és persze könnyebb is. Ráadás jó hír, hogy az akkucsomagot sem kellett elrejteni (mert nincs), így a dizájnerek is szabadabb kezet kaphattak, és kialakíthatták a képeken látható igazán aranyos formát.

xiaomi-mjxcq01dy-1.jpg

A Xiaomi Mijia MJXCQ01DY állóporszívó tipikus Xiaomi, le sem tagadhatná ki gyártja. Kellemesen letisztult a dizájn, sehol egy felesleges csicsa. A felhasznált anyagok minősége tökéletes, és nem csak az árához viszonyítva, hanem amúgy is.

xiaomi-mjxcq01dy-3.jpg

A szürke-fehér (de többnyire fehér) kombináció már-már elegánsnak is mondható, már amennyiben egy porszívó bármilyen módon is lehet elegáns. A tartozékok és a csövek is ugyan ilyen jóminőségűek, és láthatóan az utolsó milliméterig faragták a dizájnerek, hogy minden szögből tökéletes legyen a látvány.

xiaomi-mjxcq01dy-5.jpg

A hosszabb toldócső mellé kapunk egy részszívót, egy kis kefés fejet, ami 4-5 centi széles szőrös fejjel rendelkezik, és adnak egy nagyobb, kb. 25 centi széles szívófejet is. A toldalékokon, a csövön a végeken, találunk egy-egy kis szürke pöttyöt ami megmutatja, hogy kell a csőnek és a tartozékoknak állni, hogy össze lehessen őket illeszteni.

xiaomi-mjxcq01dy-7.jpg

Érdekesség, hogy a kettőhúszas kábel nem a gép hátulján, hanem a hasán jön ki. Valahogy nem erre számítana az ember, de kipróbálva elmondhatom, hogy telitalálat a dolog!

xiaomi-mjxcq01dy-16.jpg


 

Képességek

 

Konnektoros, vagyis 230 volt az kell neki. A tejesítménye 600 watt, a szívóerő pedig 16 000 Pa. Ez elnézve a drága konkurenseket nem tűnik soknak, de a gyakorlatban nem éreztem hátrányát. Igaz, az előszobában a futószőnyeg végére nem kell ráállítanom a srácaimat, amíg porszívózok, és így sem akarja beszippantani, de a kosszal jól boldogul.

xiaomi-mjxcq01dy-8.jpg

Két erősségi fokozat közül válaszhatunk használat közben. Ennek sok értelmét nem látom. Nem, ez így nem igaz, tulajdonképpen tök értelmetlen a dolog, mert akku híján nem kell az energiával spórolnunk, így aztán ki lesz az, aki a kisebb, 10 000 Pa szívóerővel szerencsétlenkedik, ha ott a 16 000 Pa is. Na ugye, senki!

xiaomi-mjxcq01dy-9.jpg

Amiről nem szóltam még, az a termék, vagyis a Xiaomi Mijia MJXCQ01DY állóporszívó tömege, ami éppen csak meghaladja a két kilót. Ez a nem semmi, ismét egy jópont az akkunélküliségnek!


 

Használat

 

Sok újat már nem fogok tudni írni. Van kábel, ez nem jó, de nem merül le, ez iszonyat jó. Nem kell az akkukapacitást vagy az óránkat figyelni, nem kell az alacsony fordulaton használni, sosem merül le. Ez nagy előny.

xiaomi-mjxcq01dy-10.jpg

Persze a kábel hátrány is. A rászerelt madzag 5 méteres, amivel nem fogunk tudni egy egész lakást kitakarítani anélkül, hogy ne kelljen kihúzni, bedugni. Arra viszont elég, hogy annak használjuk ami, vagyis egy kényelmes elektromos seprűnek, amivel pillanatok alatt össze tudunk porszívózni kisebb területeket, mondjuk vendégség után a dohányzóasztal környékét, vagy vacsora után az ebédlőasztal alatt, esetleg főzés után a konyhát.

xiaomi-mjxcq01dy-13.jpg

Amúgy a használata igen kényelmes és könnyű. A 2,1 kilogrammos tömeg (ebből a motoros rész alig másfél kiló) és a jó súlyelosztás (vagy inkább a kényelmes fogás) miatt nem tépi le, nem fárasztja ki karunkat. Kapunk hozzá egy faliakasztót is, amire használat után fel tudjuk lógatni, így az elhelyezése sem problémás, beállíthatjuk akár egy szekrénybe vagy a gardróbba, kinek milye van otthon.

xiaomi-mjxcq01dy-17.jpg


 

Összefoglaló

 

Az állóporszívókkal kapcsolatban az a furcsa helyzet állt elő, hogy azt a tulajdonságukat szeretem a legjobban, amit a legjobban utálok bennük, a vezetéknélküliséget. A kábelmentes porszívókat tényleg, mint elektromos seprűket lehet használni, de a legmagasabb fordulaton működtetve, már csak a drága darabok bírnak ki 8-10 percet, aztán lehet tölteni őket. Ez igen dühítő néha.

xiaomi-mjxcq01dy-14.jpg

Persze valamit valamiért, mondhatnánk. A tervezőknek nincs könnyű dolguk, vékony mezsgyén kell haladniuk, a minél nagyobb akku kapacitás és a minél kisebb tömeg között egyensúlyozva. Nem is nagyon sikerül nekik hibátlanul a feladat, és amíg nem érkezik valami gyökeresen új akkumulátortechnológia, nem is fog.

xiaomi-mjxcq01dy-15.jpg

Ilyen szempontból a Xiaomi Mijia MJXCQ01DY, a maga megjegyezhetetlen nevével megoldást jelent, de csak abban az esetben, ha nem zavar a madzag. A konnektoros kialakítás természetesen megszünteti a parát, hogy azelőtt merül le, mielőtt befejeznénk a takarítást.

xiaomi-mjxcq01dy-11.jpg

A kábelességnek vannak további előnyei is, ez pedig az árban mutatkozik meg. Nem kell a drága akku, a töltésvezérlő elektronika is kimarad, ez pedig kellemes megtakarítást eredményez.

xiaomi-mjxcq01dy-18.jpg

Ennek köszönhető, hogy a gép cseh raktárból a BGCZXMHRA kuponkóddal már 20 ezer forint alatt (19 224 Ft) elhozható, ennyiért pedig bármilyen márkás, például Xiaomi porszívót keresve sem találunk. Szóval hajrá, ha a kábel nem akadály, akkor kattintsatok az alábbi linkre és használjátok egészséggel!

Xiaomi Mijia MJXCQ01DY állóporszívó

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6216502154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása