Kapd el a pillanatot – Funsnap Capture 5 gimbal teszt

Ha telefonod kamerája alkalmas normális 4K felvételekre, de használhatatlan a rezgéscsillapítás. Ha szeretnél valami kis plusz kreativitást belevinni a felvételeidbe, akkor nehezen megúszható befektetés egy normális gimbal. Ebben a cikkben egy ilyen szerkezettel ismerkedhettek meg.

--funsnap-capture-5-21.jpg


 Ne hagyd ki videós tesztemet sem!

 


 

Bevezető

 

Emlékeztem, hogy járt már nálam Funsnap gimbal, és tényleg. Ráadásul meglepődve láttam, hogy gyakorlatilag az utolsó klasszikus gimbal tesztemen járt itt, ami idén lesz 6 éve, hogy elkészült.

Elképesztő mennyire megy az idő, felidézve a tesztet emlékszem, hogy a Budakeszi vadasparkban jártam vele, a fiaimat még babakocsiba tologattam. Most ősszel meg már iskolába mennek. Tényleg furcsa belegondolni mennyi idő eltelt.

--funsnap-capture-5-6.jpg

De ez a csaknem hat év nem csak a gyerekeimen (és rajtam) hagyott látható nyomot, hanem a minket körülvevő világon is. A telefonok rengeteget fejlődtek, de nem csak azok, a gimbalok is. Mosolyogva olvastam a Funsnap Capture 3 tesztet, és közben azon gondolkoztam, hogy mai szemmel nézve mennyire szegényes volt az akkori technika, és persze mennyivel kisebbek voltak a mi elvárásaink is akkor egy gimbal felé.

Nem mondom, hogy rossz gép volt, na, de értitek, más volt. Hogy mást ne mondjak, a motorjai olyan gyengék voltak, hogy a kicsit testesebb Xiaomi MIX 3 tömegével már nem boldogult szerencsétlen masina.

Az azért érdekes amúgy, hogy a képességek listája nem gyarapodott őrült módon. Az azonban mindenképpen nagy változás, hogy az akkor csupán szoftverből (a telefon szoftverén át) elérhető képességek egy része ma már a gimbal képességeként (vagyis félig meddig hardveresen) érhető el. Meg persze az is, hogy szaporodtak a kezelőszervek a markolaton, ami azért mutatja a lehetőségek masszív tágulását a videózás terén.

--funsnap-capture-5-7.jpg

Végig futva tehát a 6 évvel ezelőtti cikket arra jutottam, hogy végső soron, hardver tekintetében már a 3-mas széria sem volt kellemetlenül rossz, még mai szemmel sem. Viszont felidéződtek bennem az emlékek a szoftverről, amiben azért volt néhány orbitális szívás. Emiatt aztán a Capture 5 esetén nem a hardver, sokkal inkább a szoftver érdekelt. Persze teszt közben kiderült, hogy a hardverre is érdemes lesz figyelni, de erről majd a tapasztalatoknál írok.

--funsnap-capture-5-19.jpg

Ennél a cikknél maradok a megszokott szerkezetnél, vagyis a most befejeződött bevezető után a képességek listáját írom le, a tapasztalatok meg jönnek a végére!

Specifikáció

Ahogy a régebben nálam járt hármas verzió, úgy természetesen az ötös is egy három tengelyes gimbal. Két tengelyessel már viszonylag ritkán lehet találkozni, de szembejön egy ilyen, akkor kerüljétek is ki, mert szerintem 3 tengely az igazi a kamera (vagyis a telefon) mozgatás terén.

--funsnap-capture-5-11.jpg

A hozzám érkezett darab a „with AI Active tracke module” jelölést kapta, vagyis ehhez kapunk mesterséges intelligenciával megtámogatott mozgás követő modult. Ez persze a drágább darab, az AI nélküli, csak csupán szoftveres megoldás olcsóbb úgy 18 ezer forinttal, szóval megfontolhatod, hogy kell e a fejlett gesztusvezérlés, a még fejlettebb tárgy vagy arckövetés.

Ebben a szerkezetben már jó erős motorok vannak, persze az erőset értsétek úgy, hogy egy telefonos gimbalhoz képest erős. Ezzel együtt, a használt telefon tömege elérheti a 450 grammot, ami már strapatelefon kategóriát jelent. Rengeteg féle telefonhoz használható, a készülék szélessége 50-90 milliméter közötti lehet, a vastagsága meg maximum 13 milliméter. Vagyis a ma kapható okostelefonok nagyon nagy részével kompatibilis az eszköz.

--funsnap-capture-5-14.jpg

Meglehetősen fura, hogy a specifikációban találunk egy ilyen szöveget: Embedded LCD function display screen, 6 shooting modes visualized display. Ezzel szemben a készüléken egyetlen megveszekedett LCD kijelző sincs. Ezzel szemben van mód jelző, amin a feliratok mögött zöld fény világit, attól függően, hogy milyen módban használjuk a szerkezetet.

A fenti angol szövegből már sejthető, hogy 6 mód közül kell választanunk. Ezek a következők:

 • Heading follow (PF)
 • 2 Axis follow (F)
 • Lock (L)
 • All follow (POV)
 • Sport (S)
 • Inception modes (V)

Később majd elmondom, hogy melyik micsoda, most legyen elég annyi, hogy 6 működési módja van a gimbalnak.

--funsnap-capture-5-1.jpg

A telefonunkkal természetesen Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet használni, ehhez le kell tölteni a Capture 2 nevű programot. Ez Androidhoz és iOS-hez is elérhető. A fenti 6 mód a gimbal működését befolyásolja, ezek mellé kapunk további 9 működési módot, amit a szoftverből választhatunk ki. Ezek a következők:

 • Automatikus felvétel,
 • Gesztusvezérlés,
 • Arc/ember/objektum követés,
 • Fotó
 • Panoráma videó
 • Move in és Move Out effekt
 • Timeslap
 • Template mód
 • Live tracking

Ne ijedj meg, ezekről is írok még, mert nem mindegyik egyértelműen érthető csak a nevet látva.

Kanyarodjunk vissza a tényleges hardverhez! A Capture 5 tömege 550 gramm, vagyis kicsivel több, mint fél kiló. Ehhez jön majd még a telefonod tömege, ezt kell majd egy kézben tartva használnod. Lehetne kevesebb, de tudva, hogy egy 5200 mAh kapacitás (5V) akkumulátor is van a cuccban nehéz lett volna ennél kisebb tömegből kihozni.

--funsnap-capture-5-24.jpg

A gyártó azt mondja amúgy, hogy ez az 5200 mAh kapacitás arra lesz elég, hogy a gimbal 18 órán át működhessen. Ehhez persze kell, hogy jól legyen kiegyensúlyozva. Erről is később írok (kezd kicsit sok lenni a később, kénytelen leszek belevágni a tapasztalatokba hamarosan).

Jöhetnek a tartozékok!

Az első, és szerintem a legfontosabb ebben a csomagban a tracking modul, ami egy pici szürke doboz egy optikai érzékelővel (aka. kamera). Ezen van egy USB Type-C csatlakozó (fiú), ezzel kell a gimbal felső karjához csatlakoztatni (lány). Lehet magunk felé fordítani vagy ellenkező irányba is, attól függően, hogy melyik irányban van a követendő arc vagy tárgy, vagy melyik irányból akarjuk a kézjeleinkkel vezérelni.

--funsnap-capture-5-12.jpg

Kapunk még egy egész frankó lámpát is, ezt mágnes tartja a helyén. Kapunk mellé két kis acél lapot, amit fel lehet a gimbal különböző részeire ragasztani, így a lámpát már csak fel kell cuppantani a mágnessel. Jó kis lámpa ez, 5 fokozatban állítható a fényerő és 5 fokozatban a színhőmérséklet (2500-7500K). A lámpa maga is akkumulátoros.

Kapunk még egy mini tripodot, amire a gimbal felállítható. Amúgy magán a gimbalon 2 szabvány menetet találunk, amikkel feltehetjük rúdra, vagy csavarozhatunk rá egyéb tartozékokat, plusz tartókart, mikrofontatót, ilyesmit.

--funsnap-capture-5-8.jpg

Végezetül, de nem utolsó sorban kapunk egy frankó táskát is a csomagban, ami megvédi a gimbalunkat az ütésektől és a portól, tényleg jó darab ez is.

Eddig azt hiszem jók vagyunk, rengeteg a képesség, rengeteg a lehetőség, már csak használnunk kell.

--funsnap-capture-5-9.jpg

Első lépésben (bár szerintem ez egyértelmű) tisztáznunk kell, hogy ha a telefonodnak vacak a kamerája ezen egy gimbal nem fog segíteni. Az ilyen telefon+gimbal párossal azt éred el, hogy zötyögésmentes felvételed lesz, de ha a kép minősége vacak volt, akkor marad is olyan vacak, mint előtte.

Azt is lényeges észben tartani, hogy a Capture 5 minden képességét csak akkor fogod tudni használni, ha fut a telefonodon az applikáció. Az applikáció futtatása pedig erőforrásigényes dolog, vagyis, ha sokéves, és amúgy is gyenge, akadozó telefonod van, akkor a plusz app futása felzabálja az erőforrásokat, teljesen használhatatlan felvételeket fog eredményezni, ha ugyan nem fagy le a telefon már a felvétel elindítása előtt.

--funsnap-capture-5-10.jpg

Ezt összegezve tehát 3-4 vagy maximum 5 évnél idősebb erősebb középkategóriás, vagy az 1-2 éves alsó középkategóriás telefon a minimum.

 

Lássuk a konkrét használatot!

 • Az első dolgunknak annak kell lenni, hogy letöltjük és telepítjük a Capture2 nevű alkalmazást a telefonunkra. Ez, ahogy írtam elérhető Androidra és iOS-re is. A telepítés menetét nem írom le, semmi extra nincs benne, ami megbonyolítaná a dolgot.

--funsnap-capture-5-2.jpg

Természetesen a Bluetooth-t be kell kapcsolni a telefonon, ezután, ha fut az app és a gimbal be van kapcsolva megtörténik a párosodás, és mehet a buli. Ám, mielőtt bekapcsolnád a gimbalt jön a mádsodik fontos lépés!

Az második dolgunknak annak kell lenni, hogy a gimbalt a telefonunkkal kiegyensúlyozzuk. A lényeg, hogy felső kar, ami a telefont tartja akkor is vízszintesen álljon, ha a motorok nem működnek. Fent említettem, hogy a gyári adat szerint sok-sok órán át működhet egy töltéssel a cucc, de ennek feltétele, hogy a kiegyensúlyozás megtörténjen, mert ha ezt megcsinálod, akkor az egyik motornak szinte nem kell dolgozni, így áramot sem igazán fogyaszt.

--funsnap-capture-5-13.jpg

A kiegyesúlyozás annyiból áll, hogy egy kis kart meglazítunk, majd a felső, telefont tartó részt elmozdítjuk, elcsúsztatjuk jobbra vagy balra. Ha a vízszintes állás meg van, akkor a kis kart meghúzzuk.

 • Kettő és feledik lépés a mozgás érzékelő szenzor elhelyezése, de ez, ahogy fent írtam csak abból áll, hogy a szenzort csatlakoztatod a Type-C csatlakozóhoz.
 • Harmadik lépésként azt javaslom, hogy a gimbalra csavarozd fel a tripodot, tedd a helyére a telefont, állítsd a tripodra az asztalodon az egészet, és MOST kapcsold be.

Így most kényelmesen áll az asztalon, nem kell az egyik kezeddel tartani, kényelmesen próbálgathatod a beállításokat.

--funsnap-capture-5-3.jpg

 

Mit érdemes megnézni?

Elsőként a szoftveres beállításokat javaslom, itt kipróbálhatjátok az arckövetés, tárgykövetés, gesztusvezérlést illetve a különböző effektek is. Találsz jelenet módokat is, ezeket a template-ek. Ehhez hasonlók a Xiaomi telefonokban is előfordulnak, lényegében előre programozott vágások, átvezetések vannak bennük. Vagyis Te csak elindítod a felvételt, a vágásokat, effekteket egy szoftver teszi be a felvételbe. Egyszerűen tudsz látványos videókat készíteni így.

--funsnap-capture-5-18.jpg

A Timelaps, fotó és panoráma módokat talán kell magyaráznom. Viszont van egy Move in és Move Out effekt, amik érdekesek. Röviden azt takarja az elnevezés, hogy például, miközben távolodsz a kamerával a témától a zoom folyamatosan közelít hozzá. Nehéz ezt szóban elmondani, de valami olyasmit képzeljetek el, hogy hiába távolodik a kamera, a tárgy vagy arc mérete a zoom miatt nem változik, viszont a háttér a nagyobb távolság miatt igen. Így különleges mélységhatást lehet elérni a videókban. Tényleg nagyon látványos!

Maradt még érdekességnek a Live Tracking, ami lényegében élő adást jelent különböző közösségi felületeken. Vagyis elindítjátok az élő adást, utána pedig a telefon kamerája elé állva mozoghattok, jöhettek-mehettek, a gimbal és így a telefon kamerája követni fog titeket. Kicsit olyan ez, mintha egy komplett stáb venne titeket az adás közben, miközben teljesen egyedül dolgoztok.

--funsnap-capture-5-20.jpg

A szoftveres dolgok között persze van még sok más is, lehet kézzel állítani a fehéregyensúlyt, lehet automata módokat használni, és van egy rakat egyéb apró finomság, amiket érdemes mind kipróbálni. A filterek közül nekem a sketch tetszett a legjobban, olyan ez, mintha rajzolva lenne minden, ami a kamera elé kerül. Ti is, és ez akár élő adásban is mehet, akár videót is rögzíthettek így. Érdekes!

A szoftveres dolgokról kanyarodunk át kicsit a hardveres dolgokra, vagyis a kezelőszervekre!

Baloldalon egy tekerentyű van. Ezzel zoomolhattok nagyon finoman, egyenletesen vagy a fókusztávolságot állíthatjátok manuálisan. A tekerentyű megnyomásával válthattok a két mód között. Van a szembe veled egy apró joystick, ezzel négy irányba manuálisan elfordíthatjátok a telefont. Van egy gomb, amivel válthattok a szelfimód és a hagyományos mód között, vagyis egyszerűbben, ez megfordítja a telefont, hogy felétek nézzenek a hátlapi kamerák.

--funsnap-capture-5-5.jpg

Ha ezt a gombot nem egyszer nyomod meg, hanem kétszer gyors egymásutánban, akkor álló módba fordul a telefon, vagyis ez a tipikus TikTok nézet. Elől a markolat felett van egy kis ravasz, aminek a működése már átvisz a tipikus gimbal módok közé, legalábbis, ha kétszer megnyomod. Ha egyszer, akkor csak alapállásba állítja a telefonodat. Ha viszont megnyomod egyszer, akkor átvált zártról nyitottra a mozgás, még egyszer megnyomva pedig vissza. Ez a funkció nagyon hasznos, mert nem kell leállítani a felvételt, ha azt szeretnéd, a telefon kamerája hol teljesen stabilan, egyirányba nézve álljon, hol pedig forduljon a kezeddel együtt horizontális és vertikális irányba is.

--funsnap-capture-5-15.jpg

A fent említett 6 tipikus használati módok között vannak a teljesen nyitott, félig nyitott és teljesen zárt módok.

 • A teljesen nyitott mód esetén bárhogy forogsz, bárhogy döntöd a kezed, a kamera mindig egy irányba fog állni.
 • A félig nyitott módnál az oldalirányú mozgások nyitottak lesznek, vagyis ilyenkor hiába döntöd el oldalirányba a kezed, a kamera pozíciója nem változik, ám, ha felfelé vagy lefelé akarsz „nézni” a kamerával ezt megteheted. Tehát a horizontális irány nyitott, a vertikális zárt.
 • A teljesen zárt módnál a kezeddel bármerre fordulsz a kamera követni fogja a mozdulatot, vagyis szinte olyan lesz a dolog, mintha a telefont simán a kezedben tartanád. Majdnem!

Azért majdnem, mert hiába zártak az irányok félig vagy egészen, a gimbal a kéz forgatásának szögletességét, remegését eltünteti. Ha fordulsz a gimballal (és a telefonoddal), akkor a telefon egy picit később és finom mozgással követi a te vagy a kezed elfordulását, ha megállsz fordulás közben, akkor a telefon, a kamera, a felvétel nem hirtelen áll meg, hanem szépen finoman lassít és áll meg.

--funsnap-capture-5-16.jpg

Ezek a módszerek kellenek ahhoz, hogy a felvételed mozihatásúnak nézzen ki, a kamera mintegy ússzon a levegőben követve a témát vagy az alanyt.

 

Jöhet a kérdés, hogy milyen volt a Funsnap Capture 5 gimbalt használni!

--funsnap-capture-5-4.jpg

Talán nem lepek meg senkit azzal, hogy azt mondom jó! Ez a gimbal már nem egy játékszer csupán, ha rendelkezel olyan telefonnal, aminek valóban értékelhető kamerái vannak, akkor kimondottan profi felvételek készíthetsz. Néhány éve már készítek videókat magam is, megnéztem az eltelt évek alatt rengeteg YouTube oktatóvideót a témában, és állíthatom, hogy a Funsnap Capture 5 akár félprofi megoldásként is értelmezhető.

--funsnap-capture-5-22.jpg

Nagyon fontos megemlítenem, hogy egy gimbal magában nem csodaszer. Ahhoz, hogy meseszép eredményeket érj el nem lesz elég bekapcsolni és elindítani a felvételt, érdemes lesz utána nézned, hogy tudsz majd minimális vágást igénylő, mégis tökéletes átvezetőket, effekteket alkotni. Mert a Funsnap Capture 5 segítségével erre módod lesz. Érdemes ellesni mozgásfajtákat, hogy tartsd a kezed, hogy lépj, hogy guggolj le vagy állj fel felvétel közben. A megfelelő mozgás és a gimbal megfelelő mozgatása lesz a kulcs ahhoz, hogy a Funsnap Capture 5 használata ne csak abból álljon, hogy futás vagy séta közben nem himbálózik a felvétel.

--funsnap-capture-5-23.jpg

Nem szóltam ebben a cikkben az olyan kézenfekvő képességekről, mint a rázkódáscsökkentés meg a sétálás közbeni hullámzás megszüntetése, de ezek alap dolgok, amiket minden normális gimbalnak tudni kell. A Funsnap szerkezete is tökéletesen ellátja ezeket a feladatokat.

Nagyon lényeges még, hogy a telefonos szoftver jó lett végre. A korábbi Funsnap tesztemnél tapasztalt anomáliák szerencsére a múlt ködébe vesznek. a program áttekinthető, lényegében olyan, mint egy jó kameraszoftver a telefonodon, csak persze ezer különleges képességgel kiegészítve egy alap kamera appot.

 

Összegzés

Nem írok már sokat, csak annyit, hogy a Funsnap Capture 5 nagyon jól sikerült darab. Ha fontos a tűpontos arckövetés, tárgykövetés, a pontosan működő gesztusvezérlés, akkor ne spórolj, vedd a drágább csomagot. Melegen ajánlom ezt azoknak, akik hozzám hasonlóan már kicsit komolyabban bele akarnak mélyedni a közösségi platformokra készülő videós anyagok készítésébe. Nekik ez a gimbal helyettesíthet egy plusz kameraman-t.

--funsnap-capture-5-17.jpg

Az ár jó. Nem mondom, hogy a legolcsóbb, mert van ennél olcsóbb gimbal is, ám a tudásához képest, a képességeihez képest mindenképp az olcsók között érdemes számon tartani. Röviden, az ár-teljesítmény arány a Funsnap Capture 5 esetén kitűnő!

 

Vásárlás itt:

 

FUNSNAP Capture 5 (AI Active Tracker Module) - kuponkód: TUSITIO3DF5

FUNSNAP Capture 5 - kuponkód: TUSITIO3DF5

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9818327793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása