MUDIRO MR50 autós hűtőláda – Fagyott csirke utazik az autómban

A MUDIRO MR50 mérete miatt már egy kisebb háztartásba is elég lenne.

mudiro-mr50-4.jpg


Nézd meg a hűtőládáról készült videómat, ha tetszett iratkozz is fel csatornámra! 


 

Bevezető

Évekkel ezelőtt már járt nálam egy kisebb autós hűtő/fagyasztó. Beleszerettem. Kicsi volt, könnyű volt, akár az utastérből, telefonról is állítható volt a csomagtartóban utazó hűtőben a hőfok. Használható volt sima hűtőként, de akár fagyasztóként is elketyegett, így fagyott állapotban vihettem le itthonról a csirkecombot Balatonra.

mudiro-mr50-14.jpg

Hiába szerettem bele, akkor mennie kellett, mert őszintén, nem sok hasznát vettem. Az a néhány út, amire használtam volna nem ért meg számomra annyi kiadást, amennyibe került. Szóval, fájó szívvel, de beláttam, hogy ezt most nem kell megvennem.

Azonban az idők változnak, én leköltöztem a fővárosból a nyugati országrészbe, végre sikerült az otthoni irodámat is kialakítani, szóval rengeteg minden változott meg körülöttem, és indokolt lett egy autós hűtőláda beszerzés. Hogy miért, azt ebből a cikkből megtudod, ahogy azt is, hogy mit választottam és miért!


 

Kicsomagolás és külső

mudiro-mr50-1.jpg

A csomagoláson és a tartozékokon nem nagyon kell időznünk. A karton teljesen egyszerű, semmi színes kép meg hasonló csicsa. Bent megfelelő ütésvédelem és egy nylon zacsiban maga a MUDIRO MR50. Ennyi. A kicsomagolás kapcsán egy dolgot érdemes nagyon észbe vésni. Ha megérkezett a hűtőláda ne kapcsold be azonnal, várj vele néhány órát! A gyártó egyenesen 24 órás várakozást kér az első használat előtt.

Miért kell várni a bekapcsolással:

A kompresszoros hűtőgépeknél a hűtőközeg gáz. A hűtőkörben négy lényeges részt különíthetünk el, a kompresszort, az elpárologtatót (ez hűt) a kondenzátor (itt adja le a bentről elvont hőt) és a folytószelep.

Amiről sokan nem tudnak, hogy ebben a rendszerben nem csak gáz, hanem olaj is van, mégpedig a kompresszorban. A kompresszor felépítése miatt, normál használat mellett az olaj a kompresszor aljában gyűlik össze, működés közben ez az olaj keni a kompresszor alkatrészeit.

Szállításnál, ha például a hűtőládát fejre fordítják ez az olaj be tud jut ni a hűtőkörbe, a fent említett elpárologtatóba. Ha ilyenkor bekapcsoljuk a gépet az olaj csak a hűtőkör megbontásával elhárítható dugulást képes okozni. Szóval, ha megjött a láda, akkor hagyd pihenni, hogy az esetlegesen a hűtőkörbe jutott olaj vissza tudjon csorogni a kompresszorba.

Tartozék sincs sok. Megkapjuk a felcsavarozható füleket, az egyiken van egy felhajtható fül is, ennél fogva tudjuk a ládát a kerekein magunk után húzni. Kapunk egy külső tápegységet a 220 (230) voltos működéshez és kapunk egyet az autós használathoz, ez természetesen szivargyújtós csatlakozóval rendelkezik.

mudiro-mr50-15.jpg

Egy tartozék van még, de ez benne van a ládában, egy elválasztó fal, amivel a láda hűtőterét kétfelé tudjuk választani.


 

Papírforma

Ok, hát a beüzemelésen túl is vagyunk, lássuk mit tud ez a láda a gyártója szerint!

Ami szerintem a legfontosabb, hogy a MUDIRO MR50 kompresszoros megoldás, vagyis gyakorlatilag megegyezik a működés elve egy rendes hűtőszekrény vagy hűtőláda működési elvével. Persze vannak háztartási használatra abszorpciós hűtők is, azokban nincs kompresszor. A MUDIRO MR50-ben a hűtőközeg R600a.

mudiro-mr50-12.jpg

Az is fontos, hogy az autós hűtőknél igen elterjedt a Peltier elemes megoldás. Ez a gyakorlatban egy olyan elemet takar, aminek áram hatására az egyik oldala lehűl, a másik felmelegszik. Vagyis az egyik oldalról elvont hőt a másik oldalán adja le.

Ez egyszerű, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ám a hatásfoka kicsit sem acélos. Egy Peltieres hűtőláda sosem fog fagyasztani, de nyáron, nagy melegben még az is gondot okoz neki, hogy hűvösen tartsa a benne elhelyezett italokat, élelmiszereket. Ezzel együtt ezek sem haszontalanok, csak ismerni kell a korlátaikat.

A kompresszoros hűtőláda, a MUDIRO MR50 is -20 ℃ és +20 ℃ közötti tartományban képes hűteni. Magyarán képes a benne tárolt termékeket lefagyasztani is, ha arra van szükségünk. Vagy másképp, ha fagyasztott terméket teszel bele, az nem fog hazáig kiolvadni.

mudiro-mr50-11.jpg

Maga a MUDIRO MR50 a szokásos poliuretánhab szigeteléssel rendelkezik, mérete (55 literes verzió) 726 x 390 x 513 milliméteres, a tömege (55 literes verzió) 14,9 kilogramm. Szóval, ahogy látható, elég nagy szerkezetről beszélünk, de nekem erre volt szükségem.

Létezik a ládából egy 35 literes is, nyilván kisebb méretekkel és 13,2 kilós tömeggel, az egyéb képességek megegyeznek, így nem is bontom szét a cikket, amit leírok, az érvényes a kicsi és a nagyobb hűtőládára is.

A láda használható 230 voltos hálózati feszültségről, 12 vagy 24 voltos egyenáramról is. Vagyis személyautóban, teherautóban, buszban is használható. Na meg persze otthon is, ha erre van szükséged.

A hűtőláda két üzemmóddal rendelkezik, gyors hűtés és energiatakarékos hűtés. Előbbi egy gyors fagyasztást takar, utóbbi meg a normál működést. Fontos, hogy a külső hőmérséklettől függően a gyártó szerint 1-3 órás kikapcsolt állapot mellett is megtartja a bent lévő hideget.

mudiro-mr50-10.jpg

A MUDIRO MR50 3 szintű akkumulátorvédelemmel rendelkezik (H/M/L), így megakadályozza, hogy az autó akkumulátor a teljesen lemerüljön.

A ládában beépített LED fényt találunk az éjszakai könnyű használat segítésének érdekében.

A ládában lévő elválasztó fal fontos célt szolgál. Ezzel a fallal ugyanis a hűtőt két részre tudjuk osztani, az egyiket, a nagyobb rész mélyhűtőként, a másik kisebb normál hűtőként funkcionál.

A vezérlés a MUDIRO MR50 tetején lévő gombokkal történik. Ez az egyetlen, amit hiányolok amúgy, nem éreztem volna feleslegesnek a Bluetooth vezérlést. Nem is azért, mert szeretném vezetés közben nyomkodni a telefonom, hanem azért, hogy lássam, ha pl. megszűnik a láda áramellátása.

mudiro-mr50-2.jpg

A gombokkal természetesen minden beállítható az akkumulátor kímélő üzemmódoktól a gyorsfagyasztásig. Van gyerekzár is, szóval attól nem kell tartani, hogy „véletlenül” elállítódik valami, és jéggé fagynak a sörök a ládában.

Na kérem, ennyi a tudomány, most elmesélem mire, és hogy használom a MUDIRO MR50 hűtőládát!

Használat, tapasztalatok


 

Miért vettem meg a MUDIRO MR50-et?

Nem olcsó, de nálam konkrétan vissza fogja hozni az árát szép lassan, szóval nem csak hobbicélra vettem vagy arra, hogy horgászás közben hűtse a söröm (nem csak azért, mert nem horgászok). Ja, mielőtt elfelejtem, ha van otthon egy külső akkumulátorod, valami nagyobb teljesítményű, akkor arról is használhatód, mert amikor bekapcsol, akkor is csak 45 watt a fogyasztása. De ugye nem megy állandóan, pont, mint egy rendes hűtő ki- be kapcsolgat.

mudiro-mr50-13.jpg

Szóval, ha van egy hordozható napelemed, van egy energiakockád, akkor akár az erdő szélén is lehet rendes hűtőszekrényed. Vagyis inkább hűtőládád.

Sajnos mindenki számára ismert helyzet, hogy a hazai árak egy cseppet elszaladtak. Míg régen hozzánk jártak a szomszédos országokból bevásárolni, mostanában mi járunk át másokhoz bevásárolni. Én is. Itt nem csak arról van szó, hogy sokkal olcsóbb minden, mert ez nem igaz. Van egy csomó jó akció, így érdemes lehet havonta egyszer megvenni kint a mosószert meg hasonlókat is.

A spóroláson kívül azonban az is tény, hogy ha nem is olcsóbb adott esetben mondjuk a felvágott, azonos áron jobb minőségűt kapok a határ túloldalán. Szóval nem biztos, hogy spórolok, egyszerűen csak olyan felvágottakat eszek hazai olcsó parizer áron, amit itthon az ára miatt már nem vennék le a polcról. De igaz ez a sajtokra, késztermékekre, mondjuk virslire, szafaládéra meg hasonlókra is.

mudiro-mr50-5.jpg

Szóval az a helyzet, hogy rákaptunk a külföldi vásárlásra. Nem megyünk minden nap, de havonta egyszer igen. Amíg hideg volt, valahogy nem fordult meg a fejemben, hogy arra is gondolnom kell majd, hogy a kaja ne romoljon meg. Valahogy alapnak vettem, hogy hideg van. Ám a legutóbbi útnál már gondot okozott, hogy tartsam hidegen a csirkemellet meg combot meg a felvágottakat és társaikat. Szóval felmerült az ötlet, kell egy hűtőláda.

Kicsit még vacilláltam a dolgon, mert azért nem kicsi kiadás, de végül úgy döntöttem megveszem a MUDIRO MR50-et. Amúgy is szerettem volna nyárra valami mini hűtőt az irodába (csak sajnáltam rá a pénzt), de így egy költéssel megoldottam két dolgot, átvágtam a gordiuszi csomót. Tudok menni a vásárolni finom kajákat a kánikulában is, és az irodában is van hideg ásványvizem. Így kell két legyet ütni egy csapásra.

mudiro-mr50-9.jpg

Persze nem vagyunk egyformák. Van, aki a lakóautóba keres hűtési megoldást, valaki kamionozik, és oda kell valami hűtés, van, aki meg tényleg csak a horgászat alatt akarja hidegen tartani a söröket. Na, neki biztos elég lesz a kisebb 35 literes hűtő is. Én nem mertem a kicsit venni, féltem, hogy kevés lesz. De a MUDIRO MR50 a maga 55 literes kapacitásával mindenre elég kell, hogy legyen!


 

Milyen tapasztalatokat szereztem a MUDIRO MR50-nel?

Nos, kezdjük a rossz dolgokkal. Szerencsére nincs sok, és ezek sem nagyon rosszak, csak éppen annyira, hogy azért illik megemlíteni őket.

A gyártó 35 dB zajt ír működés közben, ami nagyon kevésnek tűnt már a specifikációt olvasva is. Nos, a mérésem szerint is kevés, mert a MUDIRO MR50 egy méterről 42,3 dB zajt termelt, vagy e körül ingadozott. Az igazán zavaró amúgy inkább az, hogy kompresszor oldalán alul nagyon kicsi és kemény gumi tappancsok vannak, amik átviszik a rezgést a padlóra. Ha megemelem a ládát, akkor a rezgés megszűnik. A zaj nem lesz sokkal kevesebb, de jóval kevésbé zavaró. Ez egy olyan hiba, ami két kicsi szilikon tappanccsal megoldható lett volna, az ilyen dolgokat nem annyira szeretem. Mondjuk mi is tudunk valami gumi lábbal segíteni a dolgon, szóval otthon is megoldható a probléma.

mudiro-mr50-6.jpg

A másik, amit negatívumként tudok említeni a műanyagok minősége, ami őszintén nem egy Apple. De nem rossz azért ez, olyan, mint egy jobb minőségű Peltier elemes hűtődoboz. Igazából nem is kell jobb, a szememet nem bántja, fogásra érződik, hogy a műanyag kicsit olcsóbb fajtából való. Ami mondjuk szerencse, hogy a működést ez kicsit sem befolyásolja.

Mik a jó dolgok?

A legjobb talán az, hogy a MUDIRO MR50 tudja hűtés terén, amit a gyártó ígér. Vagyis fagyaszt mint a jeges északi sarki szél. A jegesmacik is megnyalnák mind a tíz ujjukat ettől a hidegtől.

Újabb jó pont, hogy a ládában lévő határoló faltól nem sokat vártam. Ehhez képest tényleg működik. Mínusz 10 fok az egyik oldalon, plusz 4 fok a fal mások oldalán. Vagyis tényleg meg lehet tenni ezzel a kis falacskával, hogy a láda egyik oldala fagyaszt a másik meg normál hűtőként működik.

mudiro-mr50-8.jpg

Nagyon jó, hogy vannak kerekei. Igaz, nem nagyok, de legalább kemény gumiból vannak, így autótól behozni a teli ládát nem lehetetlen feladat.

Ha normál hűtőként használom a MUDIRO MR50-et az irodában, tehát 5-6-7 fokot tartok csak benne, akkor alig megy a kompresszor. Ezt a hőfokot tényleg sokáig képes a láda tartani, leginkább csak akkor kapcsol be a szerkezet, ha kiveszem az ásványvizet, hogy kicsit lehűtsem magam, de akkor sem megy órákig, néhány perc alatt visszahűl a megfelelő hőfokra.

Ahogy írtam én az 55 literes verziót vettem meg. Ez kb. az a méret, mint a kicsi, telekre szán abszorpciós hűtők tudtak régen (vagy ma is lehet még kapni?). Persze annyi különbséggel, hogy ez egy láda, így, ha meg kell pakolni hűtésre szánt kajával, akkor jobb a kapacitás kihasználhatósága.

mudiro-mr50-7.jpg

Amikor vásárolni megyek vele nem nagyom a csomagtartóban brummogni, nem kockáztatom meg, hogy hiába az akkumulátor kímélő megoldás, valahogy mégis ott maradjak egy nem induló autóval. Szóval amikor megyek, akkor működik a láda, amikor bemegyek a boltba, addig kihúzom. Aztán hazafelé megint megy a láda.

Én fagyasztani nem szoktam vele. A darabolt húsárú, csirke, disznó, stb. sem fagyasztva van a hűtőben a boltban, az a hőfok, ami ott van elég lesz hazáig, ráérek otthon mindent a mélyhűtőbe dobálni. A felvágottakkal is ez a helyzet, szóval én fagyasztóként nem használom. De, ha akarnám használhatnám, hiszen mínusz 20 fok szerintem mindenre elég, főleg útközben az autóban.


 

Összegzés

Azt hiszem mindent leírtam, amit a ládával kapcsolatban le lehetett írni. Szeretem. Tény, hogy ez is olyan cucc, ami nem kell mindenkinek, de én szeretek olyan dolgokról írni, amik nekem kellenek, jól jönnek, hasznosnak találom őket. Ez a MUDIRO MR50 láda pedig ilyen.

Ahogy a cikkben többször jeleztem van belőle 35 literes verzió is. Azt gondolom az a harmincas az alsó méret, amit még értelmesen használni lehet. A félliteres dobozos sör állítva még belefér (nem azért írok sört, mert csak alkoholt lehet beletenni, hanem azért, hogy tudjátok mihez viszonyítani), esetleg a literes dobozostej is.

mudiro-mr50-3.jpg

A cikk végére szokás szerint az ár. A MUDIRO MR50 a BGf0f1e4 kuponkóddal most, a cikk írásának pillanatában 80 144 forint. Ez gyakorlatilag a 35 literes verzió kupon mentes ára. A szállítás cseh raktárból történik és ingyenes.

Ha elégnek érzed a 35 literes verziót, akkor ahhoz is használhatod a BGf0f1e4 kuponkódot, az ára így 61 061 forint jelenleg. A szállítás várható indulása mai (2024 június 26.) vásárlás esetén 2024. július 10.

Vásárlás az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

MUDIRO MR30 vagy MUDIRO MR50 autós hűtőláda

 

Autós tartalmak oldalunkon

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8718434975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása