Ilyen a világ legjobb robotporszívója? Narwal Freo Z Ultra teszt

A Narwal Freo Z Ultra robotporszívó nálam kiérdemelte a legjobb robotporszívó címet!

narwal-freo-z-ultra-17.jpg


Mindenképpen nézd meg a gépet működés közben is videós tesztemben, és iratkozz fel csatornámra!


 

Bevezető

A robotporszívók az elmúlt évtizedben, talán nem túlzás állítani, forradalmasították az otthoni takarítást. Ami egykor science fiction volt, mára mindennapos valósággá vált: intelligens gépek, amelyek önállóan navigálnak otthonainkban, port szívnak és felmosnak. E fejlődés legújabb és egyben legfejlettebb állomása a Narwal Freo Z Ultra, ez a csúcskategóriás robot takarítórendszer, amely idén, tehát 2024 őszén kerül a piacra.

narwal-freo-z-ultra-20.jpg

A Narwal viszonylag új szereplő a robotporszívók piacán. A kínai cég 2016-ban alakult, és 2019-ben dobta piacra első termékét. Azóta gyorsan fejlődött, és mára a prémium szegmens egyik meghatározó szereplőjévé vált innovatív megoldásaival. A Narwal Freo Z Ultra a gyártó legújabb zászlóshajó modellje, amely az előző Freo és Freo X Ultra típusok továbbfejlesztett változata.

Nálam idén már vendégeskedett egy Narwal, még pedig a Narwal Freo X Plus, amiről csak felsőfokban tudtam írni. Az alig 100 ezres robot a saját kategóriájában kenterbe verte a Xiaomi masináit, ami azért őrült nagy szó.

A modern otthonok változatos kihívásokat támasztanak egy robotporszívóval szemben. Parketta, csempe, szőnyeg - mind különböző megközelítést igényel. A háziállatok szőre, a gyerekek által elejtett morzsák, a nehezen elérhető sarkok mind próbára teszik e gépek képességeit. A gyártó szerint a Narwal Freo Z Ultra ezekre a kihívásokra kínál választ fejlett szenzoraival és mesterséges intelligenciával támogatott döntéshozatali rendszerével.

Ez a döntéshozatali rendszer túlzásnak tűnik, de higgyétek el nagyon az, de erről a tapasztalatok részben olvashattok is!

Az akadályfelismerés mindig is kritikus pont volt a robotporszívóknál. Ki ne hallott volna horror sztorikat arról, hogy egy robot szétkente a kutyapiszkot a lakásban? A Narwal Freo Z Ultra ezen a téren jelentős előrelépést ígér két 1080p felbontású RGB kamerájával és fejlett AI rendszerével, amely állítólag több mint 100 féle akadályt képes felismerni és elkerülni.

narwal-freo-z-ultra-6.jpg

A takarítás azonban nem csak porszívózásból áll. A modern robotok állítólag már felmosásra is képesek (szerintem inkább nem, mint igen), és a Narwal Freo Z Ultra ezen a téren is magas szintet ígér. Forgó felmosópárnái és az intelligens vízadagolás kombinációja hatékony megoldást kínál a kemény padlófelületek tisztítására.

De egy robot porszívó csak annyira jó, amennyire kényelmes a használata. A Narwal Freo Z Ultra ezen a téren is igyekszik kiemelkedni nagy kapacitású portartályával, automatikus ürítő és tisztító állomásával, valamint intuitív alkalmazásvezérlésével. A cél az, hogy a felhasználónak minél kevesebbet kelljen foglalkoznia a takarítással.

narwal-freo-z-ultra-34.jpg

A Narwal Freo Z Ultra tehát egy olyan terméket ígér, amely a robotporszívózás következő szintjét képviseli. De vajon beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a mindennapi használatban? Nézzük meg részletesebben, mit tud ez az új csúcsmodell!


 

Külső

A Narwal Freo Z Ultra első ránézésre is elegáns megjelenésű készülék. Ellentétben a korábbi Freo modellekkel, amelyek fehér színben pompáztak, a Z Ultra matt szürke színben jelenik meg. Ez a színválasztás nem csak esztétikai szempontból előnyös, de praktikus is, hiszen kevésbé látszanak rajta az ujjlenyomatok és a kisebb szennyeződések.

narwal-freo-z-ultra-35.jpg

A robot porszívó felépítése a már megszokott kör alakú dizájnt követi, átmérője 355 mm, magassága pedig 109,6 mm. A tetején található a LiDAR navigációs rendszer kis tornya, amely körül két kezelőgomb kapott helyet. Az egyik gomb a start/stop funkcióért felel, míg a másik a "home" gomb, amellyel a készülék visszaküldhető a dokkolóállomásra. A felső burkolat mágnesesen rögzül, és alatta találjuk a portartályt és egyéb karbantartást igénylő részeket. Itt van a Reset gomb is.

A robot elején helyezkedik el az akadályérzékelő rendszer lelke: két darab 1080p felbontású RGB kamera, 136 fokos ultra széles látószöggel. Ez a kettős kamerarendszer teszi lehetővé a fejlett akadályfelismerést és elkerülést. Az elülső részen található még az ütközésérzékelő lökhárító is, amely fizikai kontaktus esetén védi a készüléket. Oldalt is találunk szenzort, itt infra dolgozik.

narwal-freo-z-ultra-22.jpg

A Narwal Freo Z Ultra alján két oldalkefe, két forgó felmosópárna és egy fő kefe található. A fő kefe kék színű, és kombinált gumi-sörte kialakítású. Az alján elhelyezett szenzorok segítik a lépcsők és egyéb szintkülönbségek érzékelését. Egy érdekes újítás a készülék oldalán található tartó, amely egy puha törlőkendőt tart, kifejezetten a szegélylécek tisztítására. Ez olyan, mint a mikrofonokhoz adott szélzaj szűrő, másik ismert nevén "döglött mókus".

A dokkolóállomás, vagy ahogy a Narwal nevezi, az "all-in-one" állomás, szintén matt szürke színű, méretei 430,8 x 462 x 388 mm, vagyis bazi nagy. Vagy mondjuk úgy, szokatlanul nagy! A tetején egy kerek, érintésérzékeny színes kijelző található, amely információkat jelenít meg és alapvető vezérlést tesz lehetővé. Az állomás tetején lévő fedél alatt találhatók a víztartályok: egy 5 literes tisztavíz-tartály és egy 4,5 literes szennyvíztartály.

narwal-freo-z-ultra-29.jpg

Az állomás elülső részén egy mágnessel rögzített fedél alatt található a portartály, amely egy 2,5 literes porzsákot rejt. Ez jelentős előrelépés a korábbi modellekhez képest, ahol a porgyűjtés a robotban történt. Itt a fedél alatt van a porszvóhoz kapható spéci, illatosított felmosószer tartálya is, amiből a gép automatikusan adagolja a felmosószert a takarítás közben. Az állomás alján van a robot parkolóhelye, ahol a készülék feltöltődik, kiüríti a portartályát, és tiszta vízzel mossa át, utána pedig megszárítja a felmosópárnáit.

Bár a robot pontos tömegét a gyártó nem adta meg olyan 3-4 kg lehet. Ez elég ahhoz, hogy stabilan mozogjon a padlón, de nem túl nehéz ahhoz, hogy szükség esetén könnyen mozgatható legyen.

narwal-freo-z-ultra-30.jpg

Összességében a Narwal Freo Z Ultra és dokkolóállomása modern, letisztult megjelenésű, amely jól illeszkedhet a legtöbb otthon dizájnjába, de akár egy SpaceX űrhajó dizájnjába is. A matt szürke szín elegáns megjelenést kölcsönöz, miközben praktikus is. A készülék kialakítása funkcionalitást sugall, minden elem céltudatosan elhelyezett, hogy a lehető legjobb tisztítási teljesítményt nyújtsa.

Ki kell emelnem a kis ablakot az előlap jobb felső részén, ami mögött kék LED világít. Az ablak mögött kék fénnyel átvilágítva látjuk a felmosófolyadékot, és azt, ahogy a dokkolóállomás a vízbe engedi a spézi illatosított felmosószert, amit a robothoz vásárolhatunk. Na, ha valami, akkor ez valami egészen fantasztikusan néz ki!

narwal-freo-z-ultra-27.jpg


 

Specifikáció

A Narwal Freo Z Ultra impozáns műszaki adatokkal rendelkezik. Szívóereje 12 000 Pascal, ami durván kiemelkedő a kategóriájában, felülmúlva több versenytársát is. Ez a nagy teljesítmény lehetővé teszi, hogy hatékonyan távolítsa el a port és szennyeződéseket különböző felületekről, beleértve a szőnyegeket is.

narwal-freo-z-ultra-11.jpg

A készülék navigációját LiDAR technológia segíti, amely lézeres távolságméréssel térképezi fel a környezetet. Ez lehetővé teszi a pontos navigációt még sötétben is. Az akadályfelismerést két 1080p felbontású RGB kamera segíti, 136 fokos ultra széles látószöggel. A képfeldolgozást két AI chip végzi, állítólag 4 billió számítást végezve másodpercenként.

A Narwal Freo Z Ultra akkumulátora 5200 mAh kapacitású, ami a gyártó szerint akár 200 négyzetméternyi terület takarítására is elegendő lehet egy töltéssel. A pontos üzemidőt természetesen befolyásolhatja a választott tisztítási mód és a felület típusa.

narwal-freo-z-ultra-12.jpg

A felmosási funkciót két forgó mikroszálas felmosópárna látja el, amelyek 180 fordulat/perc sebességgel forognak és 12N nyomóerőt fejtenek ki. A felmosópárnák 12 mm magasra emelhetők (és automatikusan emelkednek is), hogy elkerüljék a szőnyegek benedvesítését kombinált takarítási módban. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy kapunk fejlett szőnyegérzékelést is.

A dokkolóállomás 2,5 literes porzsákja a gyártó szerint akár 120 napig is elegendő lehet, köszönhetően a beépített tömörítő funkciónak. A tisztavíz-tartály 5 literes, míg a szennyvíztartály 4,5 literes kapacitású, ami ritkább utántöltést és ürítést tesz szükségessé.

narwal-freo-z-ultra-13.jpg

A Narwal Freo Z Ultra kompatibilis a Google Assistant, Alexa és Siri hangasszisztensekkel, lehetővé téve a hangvezérlést is.

A készülék vezérlése és testreszabása elsősorban a Narwal mobilalkalmazáson keresztül történik. Az alkalmazás intuitív felhasználói felülettel rendelkezik, és számos funkciót kínál a felhasználóknak. Az app első indításakor végig vezet a készülék beállításán és az első takarítás elindításán, ami nagyjából 10-15 percet vesz igénybe.

narwal-freo-z-ultra-14.jpg

Ez az alkalmazás nekem már nem volt újdonság, olyan érdekességeket érdemes kiemelni ismét, mint az első beüzemelés, ahol megkérdezi az app még azt is, hogy van-e háziállatunk. Eszement.

Az alkalmazásban lehetőség van a takarítási térkép személyre szabására. A felhasználók szobákat nevezhetnek el, virtuális falakat húzhatnak fel, és tiltott zónákat jelölhetnek ki. A térkép több emeletet is képes kezelni, így többszintes otthonokban is hatékonyan használható a készülék.

narwal-freo-z-ultra-15.jpg

A takarítási beállítások széles skálája érhető el az applikációban. Választható csak porszívózás, csak felmosás, vagy a kettő kombinációja. Beállítható a szívóerő és a vízadagolás mértéke is. Az alkalmazás lehetővé teszi időzített takarítások beállítását is, így a robot akkor takaríthat, amikor senki sincs otthon.

Ismét ki kell emelnem a Narwal Freo Z Ultra nevében is megtalálható Freo módot, ami egy teljesen automatizált takarítást tesz lehetővé. Kicsit olyan ez, mint az állóporszívók automata módja, csak annál sokkal fejlettebb, hiszen rengeteg szenzor van a gépben. Érzékeli a padlón lévő por mennyiségét, de azt is látja, ha valahol koszos maradt a padló. Szóval a szenzorok miatt a Freo módban a vízadagolástól a szívás erősségének megválasztásáig minden automatikus, és persze dinamikus változik a takarítás közben az észlelt szennyeződéseknek megfelelően.

A Freo mód úgy működik, hogy minden takarítási fajtához kiválasztható (bekapcsolható), így a porszívózáshoz, felmosáshoz és ezek együttes használatához is. Azonban van még egy érdekessége ezeknek a módoknak, mégpedig az, hogy szobánként megadhatod, hogy a gép melyik módon takarítson. Ez ugye alapértelmezetten mindig a bekapcsolt Freo mód lesz, de ha kikapcsolod, akkor akár szobánként beállíthatsz különböző szívási erősséget, vízmennyiséget vagy azt, hogy hányszor takarítsa az adott szobát. Háromnál több ez utóbbi nem lehet.

Szóval a Freo mód hasznos, jó, kellemes, de ha szeretnéd felül tudod bírálni, ki tudod kapcsolni, és manuálisan is beállíthatsz mindent, akár szobákra bontva is.

narwal-freo-z-ultra-19.jpg

A Narwal app részletes statisztikákat is nyújt a takarításokról. Megtekinthető az takarított terület nagysága, a takarítás időtartama, láthatjuk a megtett utat a térképen, és akár azt is megtekinthetjük, hogy mennyi port gyűjtött össze a készülék. Ez hasznos lehet a takarítási rutinok optimalizálásában.

Egy érdekes funkció, hogy a Narwal Freo Z Ultra kamerái távolról is megtekinthetők az alkalmazáson keresztül, így a készülék akár mozgó biztonsági kameraként is funkcionálhat. Ez azonban inkább egy szórakoztató extrának tekinthető, mintsem valódi biztonsági megoldásnak.

narwal-freo-z-ultra-16.jpg

Az alkalmazás lehetővé teszi a dokkolóállomás beállításainak módosítását is. Szabályozható például a felmosópárnák tisztításához használt víz hőmérséklete, vagy a szárításhoz használt forró levegő erőssége., mind a kettő három fokozatban. A Narwal azt mondja, hogy a legmelegebb fokozatban a hőmérséklet akár a csírátlanításhoz is elegendő, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fertőtlenítheted a MOP-okat és megakadályozhatod a gombásodást is.

Na, az ilyen "apróságok" miatt lett a Narwal Freo Z Ultra a piac legjobb, legfejlettebb robotporszívója. Ezek a beállítások őrült sokat segíthetnek a hatékonyabb tisztításban és a kellemetlen szagok megelőzésében.

Összességében a Narwal alkalmazás átfogó és felhasználóbarát vezérlést biztosít a Narwal Freo Z Ultra számára, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy maximálisan kihasználják a készülék képességeit és személyre szabják a takarítási folyamatot saját igényeiknek megfelelően. Az egyetlen negatívum magyarként, hogy anyanyelvünkön nem tud, de szerencsére a felület nagyon jól állátható, informatív, könnyen megtanulható.

narwal-freo-z-ultra-18.jpg

Ahogy láthatjátok a gép finoman szólva is csúcs. Most már csak az a kérdés, hogy ezek a papíron jól hangzó képességek milyen módon lettek átültetve a gyakorlatba, vagyis hogy a gép mennyire takarít jól! A következő fejezetből kiderül!


 

Tapasztalatok

narwal-freo-z-ultra-32.jpg

Be kell ismernem, hogy robotporszívót ilyen alaposan még nem teszteltem le, mint a Narwal Freo Z Ultra-t. Ennek egyszerű oka van, tudtam jól, hogy a MOP-nak ezeknél a gépeknél annyi szerepük van, hogy a porszívózás után a padlón maradó leheletnyi porréteget feltöröljék. Lehetett ez bármilyen MOP, akkor is ez volt a tapasztalat, így aztán mosolyogva néztem a YouTube-on a teszteket, ahol megpróbálták a sima és rezgős MOP-pal a ketchupöt feltakarítani, a gépek meg kenték mindenfelé a padlón a cuccot.

narwal-freo-z-ultra-8.jpg

Szóval a felmosást általában hanyagoltam és inkább a porszívózási képességekre hagyatkoztam! Azonban a Narwal Freo Z Ultra esetén van még egy dolog, ami alapos tesztelésre várt, ez pedig a híres akadályelkerülő képesség. Erre a célra készítettem egy Duplo, egy LEGO és egy kábel tesztet. Utóbbinál azt vizsgáltam, hogy a földön felejtett kábeleket megeszi-e a porszívó vagy sem.

narwal-freo-z-ultra-9.jpg

A teszt közben kiderült, hogy az akadályelkerülésre a felmosási teszt közben is figyelhettem, mert egy kicsit sok ketchup és lekvár került a padlóra. Na, de ne szaladjunk ennyire előre!

Mennyire működik jól a navigáció a Narwal Freo Z Ultra-ban?

A LiDAR alapú navigáció gyors és pontos térképezést tesz lehetővé. A tesztek során a robot képes volt részletes térképet készíteni egy átlagos otthonról kevesebb mint 20 perc alatt (az irodámról elég volt neki 3 perc is). Bár előfordultak kisebb pontatlanságok - például volt, hogy kimaradt egy fal az első menetben - ezek könnyen korrigálhatóak voltak egy újabb térképezési menettel. A térkép részletessége nem talán nem éri el néhány a roborock szintjét, de a különbség paraszthajszálnyi csak.

narwal-freo-z-ultra-5.jpg

Az akadályfelismerés terén a Narwal Freo Z Ultra valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A két RGB kamera és a fejlett AI rendszer képes volt felismerni és elkerülni olyan apró és lapos tárgyakat is, mint egy vékony USB-kábel vagy egy lapos kartondoboz. Ez jelentős előrelépés a kategóriában, és nagy megnyugvást jelenthet a felhasználók számára, különösen, ha értékes kábeleket vagy törékeny tárgyakat kell elkerülni.

Talán ide lenne érdemes egy-két bekezdést beszúrni a térképezésről!

A gép az első indulásnál elkészíti a térképet. Ehhez végig szalad a lakáson, de tényleg szalad, mert nem megy körbe a falakmentén vagy ilyesmi, csak bemegy minden szobába, licsit téblából, azután kijön. A lézer segítségével feltérképezi a szobát, de nem akárhogy. A mesterséges intelligencia megpróbálja beazonosítani a tárgyakat, így például nálunk rájött melyik a hálószoba (felismerte a franciaágyat), rájött melyik a fürdőszoba (felismerte a WC kagylót, és gondolom a helyiség méretéből következtetett arra, hogy nem a WC-ben van), rájött hol az ebédlő (berajzolta az ebédlőasztalt a székekkel), felismerte a konyhát (lövésem sincs miről), és a nappalit is azonosította a kanapéról. Szóval egészen alapos a kicsike.

A térképen berajzolja az akadályokat. Ha felismeri az akadályt, akkor azt egy kis piktogrammal jelzi, így pl. ahol kábelt talált, azt mutatja a térképen. Természetesen a szőnyegek helyét is pontosan jelzi. Egyetlen hibát vétett, ez ráadásul elég érthetetlen hiba volt. Kimaradt egy fal két szoba közül. Nem végzetes hiba, mert a térképszerkesztésnél be tudom rajzolni a hiányzó falat. De tényleg, semmilyen más hibát nem vétett!

narwal-freo-z-ultra-3.jpg

Na, de itt menjünk is bele a részletekbe! Mindenképpen nézzétek meg a videós tesztet, abból minden kiderül! Kezdtem a Duplo teszttel. Ez a teszt 98 százalékos lett, de az a 2 százalékot csak azért vontam le, mert az egyik kockát az egyik oldalkefe egy nagyon picit meglökte. Ennyi történt, az akadálykikerülés első osztályú volt!

A LEGO teszt már nem sikerült ennyire jól. Nagy tragédia nem történt, összesen annyi, hogy az egyik akadály, aminek a színe nagyon hasonlított a padló színéhez elkerülte a gép figyelmét. A többi akadályt, hiába jóval kisebbek a LEGO kockák, mint a Duplo kockák a gép észrevette és kikerülte. Igaz, volt olyan kocka, amit az oldalkefe kicsit arrébb tolt kikerülés közben, de ezt nem tartom nagy hibának. Kicsi kockákról van szó, semmi súlyuk nincs, kis túlzással egy szellő is arrébb tudja lökni őket. Összességében az egy nem észrevett kocka miatt adok a Narwal Freo Z Ultra-nak 80 százalékot!

narwal-freo-z-ultra-2.jpg

Az utolsó teszt a kábeles volt. Ezt a tesztet a gép hibátlanul teljesítette, olyannyira, hogy igyekezett bejutni a kábel ívén belülre, hogy a takarítást ott is elvégezze. Tényleg nem lehet a teljesítménybe belekötni, 100 százalékos az eredmény! Az akadályelkerülés kapcsán fontosnak tartom megemlíteni, hogy a roborock utoljára nálam járt csúcsporszívója elvérzett mind a három teszten. A Duplo és LEGO kockáket vagy arrébb lökte vagy "megette", és nem járatak hobban a kábelek sem, feltekert mindent a francba. Az utolsó gép, ami hasonlóde nem ilyen képességekkel bírt a Dreame Z10 Pro volt, de ennyire ügyesen az sem navigált.

narwal-freo-z-ultra-21.jpg

Szóval a lényeg, elég sok porszívót láttam már, de a Narwal Freo Z Ultra a legjobb, amivel eddig találkoztam, legalábbis az akadályelkerülés terén.

Milyen a felmosási képessége a Narwal Freo Z Ultra-nak?

A felmosási teszt volt az első. A Narwal Freo Z Ultra-nál már nem lehet ezt sem kihagyni, hiszen a Narwal büszke a teljesítményre, amit a felmosás terén tud a gép. A teszt után azt mondom, ezt nem csodálom, mert az, amit tapasztaltam valóban lenyűgöző! Három szennyeződést kapott a padló. Sarat (földet vízzel meghintettem, és jó erősen szétkentem a padlón), sűrű baracklekvárt és ketchupöt.

narwal-freo-z-ultra-1.jpg A földdel, sárral semmi probléma nem volt. A gép odaért a szennyeződéshez, lelassított és így lassú menetben ment át rajta. Utána visszafordult "megnézte" mi maradt a padlón és újra felmosott. Elképesztően okos a masina! Na, de várj, ez semmi! Ha a gép úgy érzékeli, hogy különösen makacs szennyeződéssel lesz dolga, akkor a területet felmossa egymás után kétszer. De nem akárhogy, először átmegy rajta keresztbe, másodjára hosszába. Vagy fordítva, attól függően honnan nézed. A lényeg, hogy keresztbe ide is, oda is elvégzi a felmosást, hogy a lehető legkevesebb csík maradjon a padlón.

narwal-freo-z-ultra-10.jpg

A lekvár és a ketchup elsőre nem lett jó, de ez nem a porszívó hibája volt, hanem az enyém. Konkrétan annyit raktam ki a padlóra, hogy a Narwal Freo Z Ultra akadálynak vélte ezeket. A lekvár szélébe még belement, de a nagyjaát szépen kikerülte, ahogy a ketchup foltot is. Kénytelen voltam kézzel jól szétkenni mind a kettőt, ezután a Narwal Freo Z Ultra már a saras részhez hasonlóan kitakarított. Vagyis nem csak átment a felületen, hanem jól láthatóan érzékelte a kosz mennyiségét is, és ehhez igazította a gép sebességét és a felmosás hatékonyságát.

Na, erre utaltam, amikor a cikk elején azt írtam, hogy "Ez a döntéshozatali rendszer túlzásnak tűnik, de higgyétek el nagyon az, de erről a tapasztalatok részben olvashattok is!" Mert az a helyzet, hogy itt tényleg döntéshozatal történik, ráadásul egészen lenyűgöző módon. Ha valahol tapasztaltam már a mesterséges intelligencia hatékony kihasználást, az a Narwal Freo Z Ultra esetén volt!

A felmosás kapcsán még egy "apróság", ami jól mutatja, hogy mennyire jól van programozva a gép. Lehet választani az appban több lehetőséget, van csak porszívózás, van csak felmosás, van porszívózás és felmosás, végül, de nem utolsó sorban van olyan is, hogy porszívózás-utána-felmosás.

narwal-freo-z-ultra-4.jpg

Ennek a lényege, az, hogy rendkívül szennyezett felületeken előbb szedje össze a gép a koszt, amit fel tud porszívózni és csak második menetben mosson fel, hogy ne kenje szét a piszkot. A dolog jelentem működik! Kiporszívózott, utána visszament a dokkolóra, kiürítette a portartályt. Ezután FORRÓ!!! vízben átmosta a MOP-ot, majd a tiszta MOP-pal nekiállt a felmosásnak. Van itt gógyi!

Milyen volt a porszívózás?

Elkövettem egy ordas nagy hibát. Nem vártam meg, hogy a felmosás teszt után felszáradjon a padló, így a nedves padlóra szórtam ki a lisztet, a rizst, a kakaót és a levesgyöngyöt. Talán nem kell ecsetelnem milyen következménye lett a dolognak. Olyan kemény feladatot kapott szegény Narwal Freo Z Ultra, ami amúgy eszembe sem jutott volna. Mondjuk utólag nem bánom, de akkor egy kicsit bosszankodtam.

narwal-freo-z-ultra-36.jpg

Végül az történt, hogy a porszívózást követően át kellett váltanom a Vacuum then MOP funkcióra. A legdurvább takarítási módot választottam, nem hagytam a Freo módra, hogy helyettem legyen okos. Kétszer porszívózás teljes szívóerőn, utána kétszer felmosás maximum vízzel, ez kellett ahhoz, hogy a padlóra ragadt list és kakaópor eltűnjön. Nagyjából. Mert végül az történt, még háromszor küldtem rá a gépet a padlóra, mire sikerült eltüntetni a leszáradt kakaót.

Mondanám, hogy a gép elvérzett a teszten, de nem lenne igaz, mert ez amúgy egy porszívózós teszt volt, azon meg helyt tudott állni. Más kérdés, hogy a kakaót meg a lisztet a vizes padlóra szórni nem volt az évszázad ötlete!

Milyen volt összegezve a takarítás?

A felmosás tökéletes, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a Narwal esetén is van egy olyan probléma, ami az összes RENDESEN felmosni tudó robotra igaz. Vissza kell mennie időnként a dokkolóra kimosni a MOP-ot.

Amikor hagyományos módon felmossuk a lakást, akkor van egy felmosónk és egy vödrünk a mosószeres vízzel. Ahogy haladunk a lakásban a vödröt visszük magunkkal, hogy a rongyot ki tudjuk mosni. Egy porszívó ezzel szemben nem tudja magával vinni a dokkolóját vizestől, mindenestől, vagyis kénytelen ő maga visszatérni a dokkolóhoz. Ez egy szoba esetén nem probléma, azonban, ha nagy a lakás, és sűrűn szeretnéd (8 négyzetméterenként) kimosatni a MOP-ot, akkor a takarítás idejének nagy részét az fogja kitenni, hogy a porszívó oda-vissza közlekedik a szobák és a dokkoló között.

narwal-freo-z-ultra-33.jpg

Ezt a fenti dolgot vedd fontolóra vásárlás előtt. Ha nagy a lakás, de a porszívónak lesz ideje bőven a takarításra, akkor ne foglalkozz a dologgal. De ha kevés az idő, akkor vagy a maximumra kell állítanod az egy vízzel felmosandó terület nagyságát vagy ki kell hagynod a felmosást, ami a gép egyik nagy előnye.

A porszívózás hibátlan. Legalábbis majdnem. Őszintén szólva én nem érzékeltem a 12 000 pa szívóerőt a porszívózás minőségében. Nem mondom, hogy nincs ennyi, de a 8000 sem tűnt gyengébbnek. Ezzel együtt a keménypadlón (kő, laminált) a porszívózás hibátlan volt. Szőnyegen viszont lehetett volna egy picit erősebb, itt-ott maradt egy kis piszok. Ez sem volt vészes, csak a tisztesség kedvéért meg kellett említenem.

Szóval, összegezve az eddigieket, a Narwal Freo Z Ultra tájékozódásban, térképezésben, akadály és tárfelismerésben az egyik, de inkább a legjobb azok közül a gépek közül, amiket eddig láttam. Felmosásban szenzációsan jó az átlag MOP-os, de a rezgő MOP-os gépekhez képest is. Porszívózásban meg nagyon erős, de nem kiemelkedő a tudása. Vagyis, mindent összevetve adok neki 90-95 százalékot, hiszen néhány tényleg apróságtól eltekintve abszolút hibátlan!

Hat apróság, amiket meg kell még említenem

  1. Még a kicsomagoláskor vettem észre, hogy a portartályban van egy műanyag belső tartály. Ráadásul a gép mellé kapunk egy második ilyen belső tartályt tartaléknak. Akkor még nem tudtam mi ez a cucc, de utána néztem. Nos, arra szolgál, hogy ebben tömörödjön a felszívott kosz, mielőtt a dokkolóba lévő porzsákba kerül. Ezzel állítólag komoly mennyiégű helyet tudnak a porzsákban megtakarítani, így akár hónapokig nem kell a géppel foglalkozni, legalábbis, ha csak porszívózunk vele.
  2. narwal-freo-z-ultra-31.jpg Van egy érdekesség, vagy inkább rosszaság is, amit egyetlen netes teszt sem említett eddig. Ez pedig az, hogy a gép, amikor még nem volt használva a döglött mókus az oldalán, akkor nem akar beférni a dokkolóba. A szőrös cucc állandóan fennakad, így 5-10 probálkozás kell, hogy be tudjon állni. Ez a teszt alatt megszűnt, gondolom a szőrös törölgető egy kicsit laposabb lett munka közben, így a teszt végére minden esetben elsőre betalált a parkolóba a  Narwal Freo Z Ultra.
  3. Még egy dolog, amin jót mosolyogtam. Az applikáción keresztül lehet a robotot hangutasításokkal is vezérelni. A gyártó készségesen fel is sorolja az utasításokat csoportokra bontva. Igen ám, de amíg a csoportok neve angolul van (vagyis mopping és társai), addig a hangutasítások kínaiul vannak. Természetesen nem fonetikusan, hanem kínai írásjelekkel. Erre szoktuk mondani, hogy köszönjük Emese!narwal-freo-z-ultra-7.jpg
  4. Feljebb már említettem, hogy a gép a MOP-ot takarítás után megszárítja. Azt is, hogy ki is mossa, de nem akárhogy, hanem forró vízzel, amihez önmaga adagolja a mosószert. Azt viszont tuti nem említettem, hogy beállíthatjuk 3 lépcsőben, hogy hány nézetméter felmosás után menjen vissza a dokkolóra a MOP-ot kimosni. Ha nem túl koszos a lakás lehet ez 20 négyzetméter is, ha koszos, akkor meg lehet 8 négyzetméter. Na, és akkor ennyi lett a teszt, vonjuk le a következtetéseket!
  5. A gépen elől van lámpa, amit ő kapcsolgat automatikusan. Nyilván, ha sötét van akkor kapcsolja fel. Gondolom ez azért kell, hogy a kamerákkal menjen sötétben is a tárgyfelismerés.
  6. És végezetül még egy mókás dolog. Az applikációban lehetőségünk van a gép kameráján keresztül kukucskálni. Azt mondják ez biztonsági funkció, úgymond haza lehet nézni (hűtlenkedő pároknak nem ajánlom a gépet), de szerintem ez sok biztonságot nem ad, viszont jópofa.

 


 

Következtetés

Megéri-e a Narwal Freo Z Ultra?

Ez a cikk megint nem lett rövid, de nem baj, kellett ez a terjedelem, és még így is eszembe jutnak dolgok, amiket talán le kellett volna írni. A Narwal Freo Z Ultra összességében egy igen figyelemre méltó belépő a csúcskategóriás robotporszívók piacára. Legfőbb erőssége kétségkívül a fejlett akadályfelismerő rendszere, amely új mércét állít fel a kategóriában. A két RGB kamera és a fejlett AI-rendszer kombinációja lehetővé teszi, hogy a készülék megbízhatóan kerülje el még a kisebb akadályokat is, ami nagy előrelépés a felhasználói biztonság és kényelem szempontjából.

narwal-freo-z-ultra-28.jpg

A takarítási teljesítmény tekintetében a Narwal Freo Z Ultra nálam kitűnőre vizsgázott, mind a porszívózás, mind a felmosás terén. A 12.000 Pascal szívóerő és az intelligens felmosórendszer hatékony kombinációnak bizonyul. A 12 000 Pa szívóerő miatt a porszívózás hatékonyságában nem is kételkedtem, de a felmosás minősége zavarba ejtően jó. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy tökéletes!

Olyan kemény feladat elé állítottam a gépet, ami egy normál lakás esetén szinte biztos nem fordul elő, de az akadályt hiba nélkül küzdötte le a Narwal Freo Z Ultra!

A készülék használata és karbantartása egyszerű, köszönhetően a jól megtervezett dokkolóállomásnak és a felhasználóbarát mobilalkalmazásnak. A nagy kapacitású tartályok és a fejlett automatizálás minimálisra csökkentik a felhasználói beavatkozás szükségességét. A csendes működés további pozitívum, amely alkalmassá teszi a készüléket akár éjszakai használatra is.

narwal-freo-z-ultra-25.jpg

A Narwal Freo Z Ultra egy erős választás lehet azoknak, akik elsősorban keménypadlós otthonokban keresnek egy fejlett, könnyen használható robotporszívót. Az ára ugyan a prémium kategóriába helyezi, de cserébe csúcstechnológiát és kiemelkedő akadályfelismerést kínál. Bár szőnyegen és résekben való takarításnál van még tere a fejlődésnek, a legtöbb felhasználó számára valószínűleg kiváló választás lehet, különösen, ha a biztonságos navigáció és a minimális felhasználói beavatkozás prioritás. Összességében azt kell mondanom, hogy az általam ismert robotporszívók közül a Narwal Freo Z Ultra az, amelyik a legkiválóbb autonómiával rendelkezik. Nem csak porszívózni, de felmosni is tud! Nem kell ürítgetni a portartályt, de a víztartályt sem kell naponta feltölteni. Nem kell összepakolni a lakást takarítás előtt. Szóval ez az a gép, amiről 4-5-6 év óta álmodozok.

narwal-freo-z-ultra-26.jpg

Mindent tud, a Narwal Freo Z Ultra egy valódi ROBOT porszívó minden tekintetben! Ha meg tudod venni, van rá keret és a legjobbat akarod, akkor Te a Narwal Freo Z Ultra-t akarod! Mindig a cikk végére marad az ár, most is így történt. Nem azért mert rejtegetni akarom, nem is azért, mert nem alacsony ez az ár. Mert hát nem alacsony, de egyetlen csúcsporszívó ára sem alacsony, hazai boltokban lazán belecsúszhatunk 560-570 ezer forintos árba is, ha az új generációs masinákat nézegetjük. Ehhez kell viszonyítani a Narwal Freo Z Ultra árát, ami ehhez képest rendkívül baráti, hiszen "csak" 350 ezer forintot kérnek érte.

narwal-freo-z-ultra-24.jpg

Azt, hogy mit adnak a 350 ezer forintunkért már leírtam, de leírom újra, és ha kell újra és újra. A piacon (saját tapasztalatom alapján)  jelenleg elérhető legjobb robotporszívót, és ez nem kevés! A gépet EU raktárból szállítják hozzád, szállítási költség nincs. A cikk írásának pillanatában a forgalmazó 1-5 munkanap szállítási időt ígér Európán belüli szállítás esetén. A gépet a ZUTA849 kuponkódot használva az alábbi hivatkozáson tudod megvásárolni:  

Narwal Freo Z Ultra felmosós robotporszívó

 

GYIK

1. Milyen padlófelületeken használható a Narwal Freo Z Ultra?

A Narwal Freo Z Ultra különböző padlófelületeken használható, beleértve a szőnyegeket és a kemény padlókat is. Az AI technológia segítségével képes azonosítani a felületeket és ennek megfelelően állítani a szívóerőt, illetve a vízmennyiséget. Szönyegeknél a MOP felemelkedik.

2. Mennyire zajos a Narwal Freo Z Ultra működése?

A robot működése viszonylag csendes, és a felhasználók tapasztalatai alapján nem zavarja a mindennapi tevékenységeket. A dokkoló fejlesztésénél kifejezetten ügyeltek a csendes működésre.

3. Hogyan történik a porszívó karbantartása?

A porszívó karbantartása egyszerű, hiszen a szűrők és tartályok könnyen cserélhetők. Továbbá a robot figyelmeztetéseket küld, ha karbantartásra van szükség.

4. Mennyibe kerül a Narwal Freo Z Ultra?

A robot ára eltérő lehet a piacon, de általában a prémium robotporszívók árkategóriájában helyezkedik el, figyelembe véve a funkcióit és teljesítményét. Jelenleg bevezető akcióban 350 ezer forintért már megkapjuk.

5. Van garancia a Narwal Freo Z Ultra-ra?

Igen, a legtöbb eladónál a robotra garancia vonatkozik, amely általában egy év, de a Geekbuying két év garanciát ígér a Narwal gépeire, így a Narwal Freo Z Ultra-ra is! változhat.

 

 

Technikai részletek:

Takarítási képességek:

  • 12 000 Pascal szívóerő
  • Kombinált porszívózás és felmosás
  • Két forgó mikroszálas felmosópárna (180 fordulat/perc, 12N nyomóerő)
  • Felmosópárnák 12 mm-es emelési képessége
  • Automatikus padlótípus-felismerés és beállítás-optimalizálás
  • Szegélytisztító puha törlőkendő
  • Négy szívóerő-fokozat (csendes, normál, erős, extra erős)

Navigáció és érzékelés:

  • LiDAR alapú navigáció és térképezés
  • Két 1080p felbontású RGB kamera 136° látószöggel
  • Kettős AI chip a képfeldolgozáshoz (állítólag 4 billió számítás/másodperc)
  • Több mint 100 féle akadály felismerése és elkerülése
  • Többszintes otthonok kezelése
  • Lépcsőérzékelő szenzorok

Alkalmazás és okos funkciók:

  • Narwal mobilalkalmazás iOS és Android platformokra
  • Részletes térképszerkesztés és zónakialakítás
  • Takarítási ütemezés
  • Távoli vezérlés és megfigyelés
  • Valós idejű takarítási statisztikák
  • Kompatibilitás Google Assistant, Alexa és Siri hangasszisztensekkel

Dokkolóállomás jellemzői:

  • Automatikus porürítés 2,5 literes porzsákba (akár 120 nap kapacitás)
  • 5 literes tisztavíz-tartály
  • 4,5 literes szennyvíztartály
  • Automatikus felmosópárna-tisztítás és -szárítás
  • Tisztítószer automatikus adagolása
  • Állítható vízhőmérséklet (45°C - 75°C) és szárítási intenzitás

Fizikai jellemzők:

  • Átmérő: 355 mm
  • Magasság: 109,6 mm
  • Akkumulátor kapacitás: 5200 mAh
  • Takarítási terület egy töltéssel: kb. 200 m²
  • Dokkolóállomás méretei: 430,8 x 462 x 388 mm

Teljesítmény adatok:

  • Átlagos tisztítási hatékonyság: 90,7%
  • Keménypadló tisztítási hatékonyság: 97,5%
  • Alacsony szálú szőnyeg tisztítási hatékonyság: 85,0%
  • Magas szálú szőnyeg tisztítási hatékonyság: 89,5%
  • Hosszú haj kezelése: 96,7% eltávolítási arány
  • Állati szőr kezelése: 96,0% eltávolítási arány
  • Szegélytisztítási hatékonyság: 85,5%
  • Réstisztítási hatékonyság: 90,7%

Egyéb jellemzők:

  • Matt szürke színű kivitel
  • Érintésérzékeny kijelző a dokkolóállomáson
  • Csendes működés (normál módban 52,6 dB, legerősebb módban 65,6 dB)
  • Kombinált gumi-sörte főkefe
  • Két oldalkefe a hatékonyabb saroktisztításhoz

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr318700880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása