Xiaomi Mi Band 4 okoskarkötő teszt – csúcsokat döntöget

Itt a negyedik verzió, szebb lett, jobb lett  és az első héten egymillió darab fogyott belőle.

xiaomi_mi_band_4_13.jpg


 

Bevezető

A Xiaomi igazán nagy áttörést a hordható okoseszközök piacán az Mi Band 2 okoskarkötővel ért el. Remek szerkezet lett, strapabíró, sokat tudó, de a legnagyobb találmány talán mégsem ezek a képességek voltak, hanem a cserélhető szíj. Itt most nem arra kell gondolni, hogy feketéről pirosra cserélem, hanem hogy szilikonról fémre, vagy gyöngyökkel kirakott hippisre, szóval a karkötőt amellett, hogy modern volt, még 100 százalékosan az ízlésünkre is tudtuk szabni.

xiaomi mi band 4 12

Tavaly aztán megérkezett a harmadik generáció. Sokat találgattuk, hogy mit tudnak majd a Xiaomi mérnökei a tökéletes Mi Band 2-ön javítani, de aztán persze kiderült, hogy bőven volt muníció a tarsolyban. Lett nagyobb kijelző, nagyobb akkumulátor, és kaptunk vízállóságot 50 méteres mélységig. A vízállóság javítására szükség is volt, mert a mérhető sportok közé bekerült az úszás!

xiaomi mi band 4 11

Most itt a negyedik széria, és megint minden jobb lett, kivéve a külső dizájnt, mert az egy millimétert nem változott. Ez nem baj, úgy tökéletes ahogy van, ezen már tényleg nem nagyon lehet mit javítani, ami meg jó, azt minek rontsuk el?


 

Színesedik az Mi Band 4

HA valamit kifogásolhattunk az előző szériában, akkor az a kijelző volt. Amikor már a legócskább kínai gagyi karkötőkben is színes kijelző van, akkor elvárható lett volna, hogy a Xiaomi is ilyet tegyen a termékébe. De nem tett. Most viszont végre meglépte a dolgot, de nem csak annyiban, hogy a monokróm helyett immár színesek a pixelek. Nagyobb lett a kijelző, közel 1 col a képátló, nagyobb a felbontás, 120 x 240 pixel, és ami a csúcs, hogy állítható a fényerő. A maximumra tolva egy jobb okostelefon kijelzőjének fényességével vetekszik a panel, így napsütésben is olvasható, legalábbis módjával, de legalább végre látunk belőle valamit. Csak, hogy biztosak lehessünk benne, hogy nem holmi gagyi karkötőnk van, a kijelző felett nem valami hitvány műanyag burkolat, hanem karcálló üveg feszül. Mondjuk ez nálam sokat nem számít, tuti összekarcolom ezt is, mint mindent amit használok, de fogjuk rá, ez az én bénaságom, nem az óráké és telefonoké.

xiaomi mi band 4 10

A Xiaominál ki is használták az új kijelző adta lehetőségeket, így már most is több, mint 70 féle számlap tölthető le hozzá, a cicástól a sportosig van minden, mint a búcsúban! További óriási pozitívum, hogy az üzenetek végre jól olvashatók. Igaz, a magyar nyelvet nem ismeri a szerkezet, emiatt az ékezetes betűk néha rosszul jelennek meg, de a dolog kicsit sem zavaró.

Kapunk számlapokat, és kaptunk egy vadi új menüt is, ami bizony nagyon ráfért már a Xiaomi karkötőjére. Valljuk be férfiasan, az Mi Band 3 ilyen szempontból nem hogy nem remekelt, de meglehetősen butácska is volt. Itt van viszont az új színes AMOLED panel, hát ki is használták, és már-már okosórás menüt varázsoltak rá. Persze azért annyira nem összetett, de ahogy feljebb írtam, végre képesek vagyunk például fényerőt állítani.


 

Képességek

A Xiaomi Mi Band 4 a képességei jó részét természetesen örökölte, de azért találunk itt újdonságokat is. Van értelmezhető képességű időjárás előrejelzés, olvashatóan, piktogramokkal és geolokációval. A szokásos sportok, mint a futás, gyaloglás mellett ott van az úszás is. Igaz, ez már volt az előző szériánál is, de mostanra sokat fejlődött. Az új hat tengelyes elmozdulásmérő segítségével ugyanis a karkötő képes azt is felismerni, hogy milyen úszásnemben haladunk éppen a vízen. Sőt, ez még nem minden, azok is örülhetnek, akik az úszást komolyabb szinten űzik, ugyanis megjelent a mérhető értékek között a SWOLF szám is. Ez egy olyan mérőszám, ami karcsapások és a közben megtett út hosszából és az eltelt időből jön ki. Lényegében az úszásunk hatékonyságára alkalmazható mérőszám ez, ami arra ugyan nem jó, hogy összevessük más úszók eredményeivel (attól, hogy gyorsabban haladsz, nem biztos, hogy hatékonyabb vagy és fordítva), de arra mindenképpen alkalmas, hogy a saját fejlődésedet követni tudd. Szóval, úszóknak kimondottan ajánlott a hármas szériáról a négyesre váltani!


 

Használat

A fentiekből már nyilván kitűnik, hogy az eddig is nagyon jó Mi Band sorozat tovább javult, ráadásul nem is kicsit. A legtöbbször az új kijelző lesz, amit áldani fogtok, én is áldom, tényleg frankó lett. Könnyen lapozható, a piktogramok jól el lettek találva, minden elsőre értelmezhető, felismerhető, szóval egy óriási nagy ötöst érdemel a cucc.

xiaomi mi band 4 6

A sportos képességeket nem fogom túlmagyarázni, abban eddig sem volt hiba. Magam az úszás ellensége vagyok, vagyis engem azzal biztos nem vesz meg a Mi Band 4, hogy felismeri hogy úszok, mert sokszor én magam sem ismerem fel milyen úszásnemben haladok éppen. Szóval ezzel meg fog küzdeni a drága… Viszont a futás, kocogás nem áll távol tőlem, és szeretni fogom az Mi Band 4 azon képességét, hogy kapott végre egy használható zene vezérlő megoldást. Oké, sokat nem tud, de a lényeg benne van, tudunk hangerőt állítani, lépkedhetünk előre és hátra a számok között, elindíthatjuk és leállíthatjuk a zenét. Szóval futás közben végre nem fogom izzadt tenyérrel a telefont nyomkodni, elég lesz a karkötőt bizergálni.

Ha már bizergálás, akkor nagyon szeretem, hogy az Mi FIT telefonos alkalmazásban különféle rezgéseket tudok beállítani a karkötőre. De nem ám előre generált mintákat, hanem olyanokat, amiket magamnak generálok. Szuper. Amúgy is elég jó a rezgőmotor a cuccban, futás közben, de még a motoron is remekül, észrevehetően jelez.

xiaomi mi band 4 5

Sajnos, ahogy múlnak az évek úgy romlik a látás, az enyém is, így most már, ha nem is erősre, de olvasószemüvegre van szükségem. Emiatt aztán létfontosságú számomra, hogy az okosórán, karkötőn szemüveg nélkül is olvasható legyen legalább a pontos idő. Ebből a szempontból is ragyogóan vizsgázott az új Band, mert a szobában, normál fényerő mellett még a bejövő üzeneteket is ki tudom silabizálni. Ez mondjuk a tűző napsütés esetén már nem igaz, de ez a szemem, nem pedig a karkötő hibája.

xiaomi mi band 4 9

A színes és nagyobb kijelző miatt felmerül a kérdés, vajon mennyire merül gyorsan a Xiaomi Mi Band 4. Nos, jó hírem van, semmit sem romlott az üzemidő, közepes kijelző fényerő mellett, ha nem nyomkodom sokat meg van a 19-20 nap egy töltéssel. Persze a megemelt fényerő elvisz egy keveset ebből, és nem tett jót az sem, hogy az első napokban folyamatosan matattam rajta, de azért a két hét így is meg volt.

Fontos, és említésre méltó dolog, hogy a karkötő központi egysége kompatibilis az Mi Band 3 pántokkal is, így, ha arról lépsz tovább, és van már hozzád illő pántod, akkor nyugodtan megtarthatod!

xiaomi mi band 4 7

Nem szóltam még az Mi FIT alkalmazásról, és nem is szándékozok erre túl sok szót pazarolni. Xiaomisan tökéletes a cucc, ráadásul, a karkötővel ellentétben tökéletesen tud magyarul is. Kezdőként is minden beállítást meg fogsz találni, és nem fogsz elkavarodni a sportmérésekben sem. Ráadásul, a karkötő mellé mondjuk felviheted eszközként a Xiaomi okosmérlegedet is, azzal együtt pedig tökéletes képet kapsz magadról.


 

Konklúzió és néhány jótanács

Azt hiszem az eddig leírtakból kitűnt, hogy a karkötővel maradéktalanul elégedett vagyok. Jó helyen nyúltak hozzá az elődhöz, így az értékes képességek mind megmaradtak, emellett viszont sok minden óriásit javult.

Akkor jöjjenek a tanácsok! A kínai áruházak azzal kábítanak minket, hogy a nemzetközi és a kínai kiadású karkötő között semmi különbség sincs. Van, még pedig az, hogy bár mind a kettő kínaiul és angolul tud, csak a nemzetközi verzió lesz angol, ha a telefon nyelve nem angolra van állítva. Nálunk, Magyarországon ugye ez adott, szóval, ha nem akarsz bűvészkedni a karkötővel (mert azért van mód a nyelvcserére), akkor inkább a nemzetközi verziót vedd! Amit viszont ne vegyél meg, az NFC képes változat. Fizetni itthon nem fogsz tudni vele, maximum arra lesz jó, hogy az NFC-s ajtókat nyitogasd a segítségével, ha mondjuk a munkahelyeden NFC-s kódkártyával nyílnak. Nem hiszem, hogy megéri a majd dupla árat ez a képesség, legalábbis nekünk, magyaroknak, itt Magyarországon biztos nem.

xiaomi mi band 4 8

Mi tehát a konklúzió? Röviden annyi, hogy az új karkötő véleményem szerint olyan jól sikerült, annyival lett jobb, mint az elődje, hogy simán megéri váltani rá. Ezt az Mi Band 2- Mi Band 3 váltásnál nem mertem ilyen egyértelműen kijelenteni, mert akkor még a sportos funkciók voltak inkább előtérben, és ha speciel nem akartad úszásra használni a karkötődet, akkor szinte felesleges volt a csere. Most viszont az új kijelző és a hozzá kapcsolódó új képességek miatt azok is sokat nyernek, akik nem sportra, csak a napi feladatokra veszik igénybe, vagyis ezen nézik hány óra van, és ezen olvassák a bejövő üzeneteket, értesítéseket.

A karkötő ára mostanra normalizálódott, a kezdeti 50 dollárról 30 dollár alá esett, még ha nem is sokkal. Ez lényegében az előddel megegyező ár lenne, ha annak a friss verzió miatt nem esett volna az ára 20 dollár környékére. A lényeg tehát, hogy barátságos áron tudjuk megvenni az új Xiaomi karkötőt, és ami még fontosabb, érdemes is megvenni, még akkor is, ha most az egyel régebbi verziót használod.

Ma voltunk olyan szerencsések, hogy az egyik kedvenc áruházunktól kaptunk kupont, amivel 49,99 dollár helyett 32,99 dollárért vásárolhatjuk meg. Mivel az ára így bőven vámhatár alá kerül, egy darab vásárlása esetén választhatjuk a legolcsóbb szállítási módot. Ha szeretnétek magatoknak, vagy meglepnétek vele valakit, akkor az alábbi hivatkozásra kattintva, a feltüntetett kuponkóddal tudjátok megvásárolni:

Xiaomi Mi Band 4 okoskarkötő, nemzetközi verzió - Kuponkód: BGhudu10

 

Előnyök:

 

  • Strapabíró
  • 50 méteres mélységig vízálló
  • Több úszásnemet támogat
  • Hosszú akkumulátoros üzemidő
  • SZÍNES KIJELZŐ
  • Használható menürendszer
  • Remek telefonos applikáció
  • Olcsó

 

Hátrányok:

 

  • Ilyenről nem tudok

.Forrás: HOC.hu

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1614937024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása