A szivárvány minden színében – okoslámpát kültérre is!

Takarékos, hangulatos és jól néz ki a Lutec plafonlámpája.

lutec-origo-cover.jpg


 

Bevezető

Napjainkra, otthonainkban a LED-es világítás szinte egyeduralkodóvá vált, kiszorítva a piacról az egyéb energiatakarékos megoldásokat. Ennek oka, hogy a LED világításnak alacsony a fogyasztása, a bekapcsolás után szinte közvetlenül teljes fényerővel képesek világítani, és a jelenkor újításainak köszönhetően már bőven van választék a hideg és melegfényű lámpákból is. Ráadásként itt vannak az okoslámpák, amiknek nem csak a fényereje, hanem a színhőmérséklet, vagy akár a megvilágítás színe is állítható, így nem kell amiatt panaszkodnunk, hogy elvesztettük a hagyományos, izzószálas égők barátságos, meleg fényét.

lutec origo 1

A legtöbben, első sorban az otthoni, egészen pontosan a lakáson belüli megvilágítás tervezésekor gondolkoznak okos LED-es lámpákban, azonban jó tudni, hogy ilyen világítótestekből léteznek kültéri darabok is. Persze ezekből is találunk sok félét, olyat is, amit akár komoly esőnek is kitehetünk, és olyanokat is, amik például a terasz, vagy kerti pavilon megvilágítására alkalmasok. Ez utóbbiaknál is fontos a víz és por elleni védelem, ám elegendő agy alacsonyabb IP osztályú lámpa is. Ilyen lesz a cikkben bemutatott Lutec gyártmányú plafonlámpa is, ami IP54-es besorolást kapott, vagyis, például a fröccsenő víz ellen védett.


 

Milyen lámpát szeretnénk?

Amikor kiválasztjuk otthonunkba a megfelelő okoslámpát, akkor az első és legfontosabb kérdés, hogy szeretnénk-e azt a későbbiekben valamilyen okos otthon ökoszisztémába illeszteni. Ha nem, akkor elegendő lehet egy távirányítóval vezérelhető darab, de ha a válasz igen, akkor kicsit bonyolódik a helyzet. Érdemes olyan hardvert választani, ami vagy egy nagyobb gyártó terméke, olyané, amelyik saját okos otthon rendszert is működtet, olyanét, aminek sok egyéb okos eszköze van. Ha kisebb gyártótól vásárolunk, akkor lényeges, hogy a termék illeszthető legyen legalább a Google Assistant vagy az Amazon Alexa rendszerekbe. Természetesen akkor járunk a legjobban, ha a két feltételnek egyszerre megfelel a megvásárolt lámpa, mert később így kell a legkevesebb kötöttséggel számolnunk.

lutec origo 13

Mit várunk még el egy ilyen lámpától? Többek között azt, hogy legyen könnyen szerelhető, hogy jól nézzen ki, legyen elég erős a fénye, és utoljára, de nem utolsó sorban a hozzá adott telefonos applikáció is könnyen használható legyen. Amikor a Lutec Origo nevű lámpáját kiválasztottuk, mi is figyelembe vettük ezeket a kritériumokat, hogy lehetőség szerint tökéletes termék kerüljön a tesztpadra.


 

Csomagolás és külső

A Lutec lámpája mutatós dobozban kerül a boltok polcaira. Nincsenek rajta a dolgok túlmagyarázva, de a lámpa képe mellett a fontosabb információkat megtaláljuk. Itt van az EU-ban kötelező, a fogyasztási osztályokat jelölő táblázat, amiben, mivel LED-es lámpáról beszélünk elvárható, hogy a lista csúcsára kerüljön. Esetünkben az A, A+, és A++ osztályok lettek feltüntetve, gyaníthatóan azért, mert a lámpában aktuálisan működő LED-ek számától és a fényerőtől is függ a fogyasztás, vagyis viszonylag szűk határok között, de az alkalmazás módja változtatja az energiaéhséget. Fontos információt hordoznak a doboz oldalán található piktogramok, amikből kiderül, hogy az Origo távirányítható, időzíthető és okos otthon rendszerekbe illeszthető darab, valamint az is, hogy akár több felhasználó telefonján keresztül egymással párhuzamosan is működtethető.

lutec origo 14

A lámpa a formát tekintve klasszikus plafonlámpa, de azért látszik rajta, hogy inkább kül- mint beltérre lett tervezve. Ez persze nem jelenti azt, hogy például egy fürdőszobában vagy akár a nappaliban nem lenne helye, de a keret sötétszürke, kicsit mattosított felülete mégis egy teraszhoz passzol inkább. A szürke szegélyen belül egy alumínium karikát találunk, ez övezi a lámpa búráját, ami alatt a LED-ek laknak.

Összességében egyszerű, mondhatni puritán a külső, de ettől függetlenül jól néz ki, és érezhetően van benne anyag, igazán minőségi cucc!


 

Felszerelés és belső

lutec origo 2

Ahogy a cikk elején írtuk, fontosnak tartjuk, hogy egy lámpa könnyen szerelhető legyen. Nos, a Lutec Origo ilyen, két tippli és két csavar kell a plafonra rögzítéshez, ezen kívül pedig már csak a megfelelő háromeres, földelő szállal ellátott kábelről kell gondoskodnunk, amin keresztül az áram érkezik. A földelés hiánya persze nem akadály, de mivel a lámpa teste fém, a nedves helyiségekbe, illetve kültérre ildomos leföldelni a szerkezetet.

lutec origo 5

A felszereléshez egy kicsi, kézzel is oldható csavart kell kicsavarnunk, ezután a felcsavarozandó részről, egy fél fordulatot eltekerve lejön az alsó borítás. A sorkapocs jól hozzáférhető, így a tápellátás bekötése egyszerű.

lutec origo 3

Belül példás rend uralkodik. Az SMD, vagyis felületforrasztott LED-ek a középső áramköri lapon vannak elhelyezve. A középső körben kilenc darab RGB, vagyis állítható színű, kifelé sugáralakban, tíz sorban pedig fehér fényű LED-ek sorakoznak. Ezekből felváltva öt sor hideg és öt sor meleg fényű. Megtaláljuk még a panelen a vezérléshez szükséges alkatrészeket, valamint a wifi kapcsolathoz szükséges csatolót egy kisebb áramköri lapon. Ezeken kívül már csak a sorkapocs és a feszültség átalakítását végző trafó kapott helyet belül.

lutec origo 9


 

Telefonos applikáció

Természetesen érdemes rákötni a lámpát egy hagyományos falikapcsolóra, de az igazi képességeit így nem fogjuk megtapasztalni. Ahhoz, hogy lássuk mit tud, egy telefonos applikációt kell letöltenünk és telepítenünk. Ennek eléréséhez az egyik mellékelt füzetben van QR-kód, ami a megfelelő helyre visz, és attól függően, hogy Android vagy iOS rendszerű mobilunk van, a megfelelő webáruházba irányít, ahol a mobilunkkal kompatibilis appot ingyen letölthetjük.

A WiZ nevű program pofon egyszerű darab. Egy varázsló visz végig minket a beüzemeléshez szükséges lépéseken, minden érthető, minimális mobilos tapasztalattal végig vihető segítség nélkül. A telepítés lépéseiről készítettünk képernyőmentéseket is, ezek megmutatják mennyire könnyű dolgunk van.

Ha kész vagyunk, akkor nincs is más dolgunk, mint élvezni új lámpánkat!


 

Használat

Ahogy feljebb írtuk, a lámpa képességei az applikációt használva teljesednek ki. Finomhangolásra, beállítások görgetésére nem lesz szükségünk, nem is nagyon van ilyen, ezzel szemben rengeteg opciót találunk arra, hogy beállítsuk a lámpánk fényét. A nyitóoldalról érhető el a ki és bekapcsológomb, és itt van a fényerő beállítására szolgáló csúszka is. Efölött találunk egy gombot, amivel egy újabb menübe jutva feltárulnak az előre programozott fényhatások.

lutec origo 10

Felül az egyszerűbb dolgok, mint a hideg vagy meleg fény, illetve a legjobb éjszakai és nappali fény található. Lejjebb jönnek a tévézéshez, lazításhoz alkalmas fénybeállítások, illetve találunk itt egy olyan opciót is, ahol a lámpa a legjobb színvisszaadást fogja produkálni. Ez leginkább az alkotó tevékenységek, például festés, rajzolás közben jön jól.

Még tovább görgetve megtaláljuk az érdekesebb, előre programozott, de már dinamikus fényhatásokat. Ezek a témától függően nem csak a megvilágítás színét, hanem a fényerőt is változtatják, utánozva például egy kandalló vagy a gyertyavilágítás hatását. Van itt aztán a nyári napra hajazó, vagy olyan, ahol mintha egy sűrű erdőben járnánk, de akad házibulik alatt használható mód is. Szóval van miből válogatni!

lutec origo 8

Az alábbi képernyőmentéseken minden látszik!

 

lutec origo shot 1 lutec origo shot 2 lutec origo shot 3

 

A WiZ nevű program egyszerű és jól használható. Jól látható, hogy nem csak lámpákat, hanem más eszközöket is kezel, mint például mozgásérzékelőt, okoskonnektort és wifis kapcsolókat. A rendszer az IFTTT kompatibilitásnak köszönhetően esemény orientált vezérléssel is boldogul, vagyis beállítható olyan funkció, hogy a mozgásérzékelő kapcsolhassa a lámpát vagy az okoskonnektort.

 

lutec origo shot 1 lutec origo shot 5 lutec origo shot 6

 

Ezzel együtt azért az is látszik, hogy a rendszer, a rá csatlakoztatható eszközök szűk köre miatt inkább csak a világításra koncentrál, igaz, ezen a téren viszont lényegében mindent tud. Az előre beállítottakon kívül például tervezhetünk megvilágítási koncepciókat a lakáshoz, ezeket el is menthetjük, vagy akár egész napra megtervezhetjük lámpánk működését, megadva, hogy mikor kelünk, mikor fekszünk, vagy, hogy mikor szoktuk bekapcsolni a tévét. Ha ez nem lenne elég, akkor követhetjük, hogy mennyi időn keresztül működtettünk egy-egy lámpát, azt is, hogy mennyi áramot fogyasztottak eközben.

 

lutec origo shot 7 lutec origo shot 8 lutec origo shot 9

 

Aki úgy dönt, hogy a lámpáját egy nagyobb otthoni rendszer részeként működteti, azoknak több fölé nagyobb okos otthon ökoszisztéma áll rendelkezésére, amikkel a lámpa kompatibilis. Ezek közül az ismertebbek a Google Assistant és az Amazon Alexa, amiken keresztül lehetővé válik a hanggal, élő szóval történő vezérlés is.

 

lutec origo shot 10 lutec origo shot 11 lutec origo shot 12
  lutec origo shot 13  

 


 

Összegzés

Az értékelést érdemes két részre bontani, bár, talán előre borítékolható módon mind a két osztályzat ötös lesz. Az első maga a lámpa, a Lutec Origo, a második a mellé kapott telefonos applikáció.

Kezdjük ez utóbbival, már csak azért is, mert az előző fejezet miatt sokat nem kell időznünk a témánál. Ahogy a képernyőmentéseken is látszik, a program jól áttekinthető, mindenhol ott vannak az apró piktogramok, ezekkel könnyű a menüpontok beazonosítása. Az egyetlen, ami miatt elégedetlenkedhetünk, hogy nem tud magyarul, de a beállítás így is egyszerű, mint a pofon, se a beállításokban segédkező varázsló, se a további használat nem jelent gondot, akkor sem, ha nincs nyelvvizsgánk. Láttam már sok hasonló applikációt, a Wizz egyértelműen a jobbak között van.

A lámpa erős, tartós, vastag alumínium testet kapott, ami minden bizonnyal hosszú évekig megvédi a környezet behatásaitól az érzékeny áramköri lapokat és az elektronikát. Ezzel együtt a lámpa nem lett ormótlan, a keret és a búra közötti fényes alumínium keret inkább légiessé teszi.

A lámpatest mérete miatt a felhasználási területnek inkább kisebb vagy közepes helyiségeket tudunk elképzelni, esetleg nagyobb helyiségben célirányos fényforrás lehet egy asztal fölött. Persze mi továbbra is, inkább, mint kültéri lámpára tekintünk az Origo-ra, nem véletlen az IP54-es víz és por elleni védelem sem.

lutec origo 7

Nagyszerű darab lehet egy teraszra, egy balkonra, vagy esetleg a kerti kiülőbe. Mindenképpen fedett helyet javaslunk neki, de egy kis pára, vagy felfröccsenő víz nem tesz majd kárt benne. Ami lényeges, hogy a fénye a fehér megvilágítást alkalmazva kimondottan erős, az RGB LED-ek használatba vétele után viszont nagyon hangulatos fényeffektekben gyönyörködhetünk. Jól eltaláltak ez előre beállított profilok, és bár van lehetőség egyedi színek „kikeverésére”, a gyakorlatban erre valószínűleg nem lesz igény a bőséges profil mennyiség miatt.

Magunk részéről a vásárlásra érdemes kategóriába soroljuk a lámpát!

Ha megtetszett, akkor a hazai forgalmazót itt találjátok: navalla.hu

A lámpa ára jelenleg 34 435 Forint, de a cikk megjelenését követő hétben (tehát október 8-ig), ha vásárláskor erre a cikkre hivatkoztok, az árból kaptok 15% kedvezményt!

Vásárlás itt:

Lutec Origo RGB kül- és beltéri okos lámpa

 Forrás: HOC.hu

.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr4315186112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása