Xiaomi Redmi Soundbar – jó hangok olcsón?

20 ezer forint alatti ára nem sok jóval kecsegtet, de azért kipróbáltuk!

redmi-soundbar-teszt-4.jpg

 


 

Ha jobban szereted a videós tartalmakat, akkor nézd meg bemutatónkat YouTube csatornánkon! Iratkozz fel, hogy mobiltelefont nyerhess!

 

XIAOMI REDMI SOUNDBAR – BEVEZETŐ

 

Amióta megjelentek a piacon a lapostévék, azóta keressük a megoldást. Kis helyet foglaló, mégis jó hanggal rendelkező hangsugárzó kell, ami nem takarja ki a képet, könnyen elhelyezhető, könnyen csatlakoztatható.

redmi-soundbar-teszt-8.jpg

Ezek a cuccok lettek a soundbar elnevezésű csövek, amikben 2-4-6 aktív sugárzót és valamennyi passzívat pakolnak. A drágábbak tudnak akár 5.1-es hangképet előállítani, míg az olcsóbbaknál be kell érnünk a sztereóval.

A Redmi megoldása az olcsóbbak közé tartozik, de mivel mégis egy Xiaomi termékről van szó, kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen nagy gyártó mit tudott a viszonylag alacsony árból kihozni.


 

CSOMAGOLÁS ÉS KÜLSŐ

 

A Redmi Soundbar esetén, már a csomagoláson is látszik, hogy egy spórolós cuccról van szó, egyszerű kartondobozt kapunk, belül minimális mennyiségű tartozékkal.

A hangsugárzón kívül egy SPDIF kábel, két tipli csavarral és két gumitalp vár minket. Ezeken kívül még kapunk egy kínai írásjelekkel teleírt beüzemelési útmutatót, de ezt akár kukázhatjuk is, nem lesz rá szükség.

redmi-soundbar-teszt-9.jpg

A soundbarról lényegében semmilyen komolyabb infó sem érhető el a neten. Az anyagánál láthatjuk, hogy műanyag és fém, de már az is talányos, hogy a burkolat miből készült. Nekem fémnek tűnik, legalábbis hűvös, fémes érzés kézbe fogni, de van, ahol azt írják műanyag ez is. A végződések viszont egyértelműen műanyagból vannak, míg a hangszórórács kétségkívül fémből.

Sajnos a belső felépítésről sem találtam hivatalos információt. Az biztos, hogy a rácson bevilágítva láthatunk két 80 x 45 milliméteres aktív hangszórót (membrán kb. 60 x 30 mm), a közepe felé pedig két darab passzívat. Utóbbiak szivaccsal vannak takarva, így nem tudom megmondani, hogy ezek membrános megoldások vagy egyszerű reflexnyílások.

redmi-soundbar-teszt-1.jpg

A külső méretek szerint 78 centi hosszú, 6,3 centi magas és 6,4 centi mély. Ez nem mondható soknak, szóval a Redmi Soundbar a karcsúbbak közül való. Itt jegyzem meg, hogy ez nálunk bejött, mert a soundbarokkal rendre felmerült az a gond, hogy a TV infravevőjét eltakarták, így pedig állandóan nyújtózkodni kellett a bekapcsoláshoz és a csatornaváltáshoz. A Redmi kis magassága miatt ez a probléma már nem volt probléma többet.

A kábelek csatlakozói és a tápkábel a hátsó, középső részen vannak, jól süllyesztve. Ez alapnak tűnik, de sajnos találkoztam már olyan megoldással, ahol nem voltak elég mélyen a csatlakozók, és emiatt képtelenség volt feltenni a falra.

Ahogy a tartozékoknál kiderült távirányító nincs, a kezelőszervek a szemből a jobb oldali végződésen találhatók. Egy kör alakú gomb, ami felfelé billentve a ki- és bekapcsoló, jobbra-balra billentve hangerőszabályzó, lefelé kattintva pedig a bemenetek között válthatunk.

redmi-soundbar-teszt-10.jpg

Ha már a bemeneteknél tartunk, ebben is elég spórolós a cucc. Van egy SPDIF csatlakozó, ez a digitális-, és van egy jack (AUX), ez pedig az analóg bemenet. Optikát és HDMI-t nem kapunk, de érzésem szerint ez nem is hiányzik.

A rövid specifikációs táblázat, a teljesség kedvéért:

  • Márka: Redmi ( a Xiaomi Youpin-től )
  • Szín: Fekete
  • Anyag: ABS, Fém
  • Teljesítmény: 30 W
  • Csatlakoztathatóság: bluetooth 5.0 / SPDIF / AUX
  • Frekvenciatartomány: 80 Hz – 20000 Hz
  • Impedancia:  4Ω

 


TESZT

 

A puding próbája az evés, a soundbart pedig jól meghajtjuk, hogy lássuk mit tud.

Minden teszt esetén, így most is elmondom, hogy egy termék tudását, minőségét, mindig az árához illik mérni. Teljesen felesleges olyan minőséget feltételezni, mint egy sokszoros áron kapható versenytárs esetén.

Most is így tettem.

A Redmi Soundbar, minden hiányossága ellenére felülmúlja azokat a szerkezeteket, amik hasonló árért eddig nálam jártak. Hozzá teszem gyorsan, nem volt nehéz feladat, mert 20 ezer forint alatt többnyire csak szemetet kapunk.

redmi-soundbar-teszt-6.jpg

A csőből mélyhang sajnos nem sok jön ki. Érezni a dinamikát, jól elkülönül a mély a közép és a felső tartomány, de ahogy várható volt, már csak a méret miatt is, mélyből jutott a legkevesebb. A dolog nem zavaró, mert szerencsére a gyártó nem követte el azt a megbocsájthatatlan bűnt, amit az olcsóbb hangsugárzók gyártói rendre elszoktak, hogy túltolják a közepet.

Teszik ezt azért, hogy elfedjék a hiányosságokat. A Redmi megoldásának tagadhatatlanul az a legnagyobb előnye, hogy a hangkép egységes. A kevéske mély mellé normális mennyiségben kapjuk a közepet és a magasat, így zenét hallgatni egész kellemes rajta.

Nyilván nem egy komoly sztereó rendszer minőségét kapjuk, de az énekhang hallható és érthető, a cintányérok is hallatszanak a háttérben, és a basszusgitár brummogása is különválik a többi hangtól. Teljes hangerőn van ugyan minimális torzítás, de nem az a fülhasogató recsegés.

redmi-soundbar-teszt-3.jpg

Érdekes módon, számomra filmek alatt volt kevésbé meggyőző a minőség. Itt egy picit kevésnek éreztem a középtartományt. Annyira nem, hogy a dialógusokat ne értsem meg, de egy picit lehetett volna erősebb a dolog.

A mélyek nyilván itt is hiányoznak, de azért a robbanás így is robbanásnak nem pedig puffanásnak tűnik. A magas hangokból filmeknél is pont elég van, erre nem tudok rosszat mondani.


 

BENYOMÁSOK

 

Amikor először bekapcsoltam, akkor eltátottam a számat a minőségtől. Ahogy feljebb írtam, vannak azért hibák, de őszintén, nem vártam annyit, mint amennyi ebből a csőből kijött.

Az elmúlt években két olyan soundbar is járt nálam (ebből az árkategóriából), amiről nem írtam cikket végül, mert minősíthetetlenek voltak. A Redmi viszont egyáltalán nem az. Sőt, egészen használható darab.

redmi-soundbar-teszt-5.jpg

Fel szokták róni neki a távirányító hiányát, de ez véleményem szerint nem egy kardinális probléma. A hangerőt tudjuk a TV távirányítójával vezérelni, szóval teljesen felesleges még egy távirányító az asztalra, csak azért, hogy a bemenetek között váltogassunk.

Ha már a bemenetek, akkor néhány szó még erről. A hangfal elején, középtájon van egy visszajelző LED, aminek színéből látjuk, hogy milyen bemeneten vagyunk. Ezt kiegészítve az átkapcsoláskor kapunk szóbeli megerősítést is, igaz a Bluetooth, kínaiul nem Bluetooth, de ez hamar megszokható.

redmi-soundbar-teszt-2.jpg

És, ha már a Bluetooth. Az 5.0-ás megoldás szerencsés, manapság már illik is ezt tenni egy normális kütyübe. Ha a telefonunk is ilyen, akkor határozottan alacsonyabb a késleltetés, és stabilabb a kapcsolat. Nálam, lakáson belül egy szobával arrébbról még nem szakadt meg, de ez persze lakás és telefon függő is, szóval mindenkinek, magának kell kitapasztalni, hogy mennyire távolodhat el a telefonjával a Soundbartól.

 


 

ÖSSZEGZÉS

 

A Redmi Soundbar érezhetően olcsósított darab, de ez szerencsére nem csak aminőségén, hanem az árán is meglátszik. Jelenleg kuponnal, kínai raktárból alig 18 ezer forintba kerül, de a spanyol raktárból rendelve sem sokkal több, mint 21 ezer forint, ami nagyon jó ár érte.

redmi-soundbar-teszt-7.jpg

Ahogy feljebb olvasható, vannak hiányosságai, de ezek eltörpülnek ahhoz képest, hogy milyen olcsón jutunk hozzá. Ha jobbat szeretnél, akkor jóval mélyebbre kell a zsebedbe nyúlni, hogy egy rendes mélynyomóval ellátott darabhoz hozzájuss.

Szóval a lényeg, az árát megéri, de csodára, 20 ezer forint alatt ne számíts. Az viszont mindenképpen a Pro oszlopba írandó, hogy csalódni sem fogsz benne.

Ahogy fent írtam, most kínai raktárból, kuponnal 17 990 forintért tudod megrendelni innen:

XIAOMI REDMI SOUNDBAR – KUPONKÓD: BGRMS91

 

Vagy spanyol raktárból innen:

XIAOMI REDMI SOUNDBAR

 

Figyelj oda, ha kínai raktárból rendeled, és szeretnéd, hogy az áruház fizesse helyetted a vámot és az ÁFA-t, akkor a Priority Line szállítást válaszd!

 

A poszt kereskedelmi üzenetet tartalmaz.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8216213656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása