Kipróbáltuk – Olcsó otthoni ózongenerátor, nem csak vírusok ellen

Az ózonnal történő fertőtlenítés nem varázslat, az ózongenerátor otthoni használatra nem is kerül sokba.

ozongenerator3.jpg

 


 

BEVEZETŐ

 

Bár az ózon fertőtlenítő hatása régóta ismert, igazán csak az új korona vírus berobbanása óta került igazán a köztudatba. Tavasszal volt, aki vállalkozást épített erre, de sokan nem tudják, hogy egy ózongenerátor nem drága, felesleges emiatt „szakemberhez” fordulnunk.

Mi is kipróbáltunk egy ilyen készüléket, ezt mutatjuk most be.


 

MI AZ ÓZON, ÉS MITŐL FERTŐTLENÍT?

 

Kezdjük először a téma tudományos részével. Az ózon molekulát Christian Friedricht Schönbein fedezte fel 1840-ben. Ahogy a Wikipédia is mondja, nevét a görög ozein szóból származtatjuk, ami azt jelenti, rossz szagot árasztó.

Az ózon egy három oxigén atomból álló instabil molekula, ami ennek az instabilitásnak, egészen pontosan erős oxidációs hatásának köszönheti fertőtlenítő hatását. A felbomló ózonból keletkező rendkívül reagens naszcensz oxigénnel való találkozás halálos minden mikroorganizmus, így minden spóra, gomba (penész is), baktérium és vírus számára.

ozongenerator10.jpg

Nagyon lényeges, hogy a vegyszeres kezeléssekkel szemben, a mikroorganizmusok nem tudnak védettséget kifejleszteni az ózon hatása ellen, így az hosszú távon is használható eljárás marad.

Ózonnal sok helyen találkozhatunk, és találkozhattunk eddig is. Ózon keletkezik az UV-C fénnyel működő vírusírtó lámpák használatakor, a fénymásológépekben, de a legtöbb elemmel működő, hűtőgép szagtalanító is ózont termel.

Fontos leszögezni, hogy ózon és ózon között nincs különbség, mindegy, hogy mivel állítják azt elő. Az egyetlen különbség a különböző berendezések esetén az előállított ózon mennyiségében van. Vehetünk tehát bármilyen, ózont előállító berendezést, az a mennyiség függvényében pont olyan hatásfokú lesz, mint az, amit drága ózonos fertőtlenítő szolgáltatásként árulnak.


 

HOGY HOZZUK LÉTRE AZ ÓZONT?

 

Ahogy feljebb említettem, az UV-C fénnyel működő sterilizáló lámpák is hoznak létre ózont, igaz kis mennyiségben. Emiatt, és mert a cikkben található berendezés nem ezen az elven működik, ezzel most nem foglalkozunk.

Az ózongenerátorok ózon termelési metódusa lényegében megegyezik a villámlás során keletkezett ózon folyamatával, csak természetesen kicsiben. A készülék belsejében ózonlapok vannak, ezeken apró kisülések jönnek létre, amik szétbontják az oxigén molekulát.

ozongenerator8.jpg

Ennek természetesen van egy negatív velejárója: a lapok a használati órák számának előre haladtával „kopnak”, tehát kalkulálni kell egy természetes elhasználódással.

Rendkívül fontos, hogy ezeket a készülékeket nem ajánlott magas páratartalom mellett használni, ha mégis muszáj (például penészes környezetben), csak addig járassuk a gépet, ameddig az feltétlen szükséges. Ezen túlmenően nem javallott 40 fok feletti hőmérsékletű környezetben és erősen poros helyen dolgoztatni. Ahogyan azt már említettük, az ózonlap a kisülések miatt amúgy is “kopik”, de párás, poros környezetben ez sokkal intenzívebb, így hamarabb az élettartama végére érhet.


 

VESZÉLYES E RÁNK AZ ÓZON?

 

Ha egy szóval kéne válaszolni, az határozott igen lenne. Persze jobb árnyalni a képet!

Az ózon egy mérgező gáz, ami kis mennyiségben, 0,01 ppm alatti koncentrációban, maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén nincs ránk káros hatással. A baj az, hogy ez a koncentráció nem lesz elég ahhoz, hogy fertőtlenítsünk vele, ehhez 0,5-2,5 ppm koncentráció szükséges.

Az mondjuk kimondottan szerencsés, hogy az ózon nem szagtalan, így hamar érzékelhetjük a jelenlétét. Az emberek többsége a 0,01 ppm feletti koncentrációt már szag alapján érzékelni tudják. Nagyobb mennyiség esetén erősen szúrós, kellemetlen illatot érezhetünk, bár kisebb koncentrációban van aki szegfű vagy széna illatúnak is érezheti a gázt.

ozongenerator4.jpg

Mi a megoldás? Természetesen a szellőztetés! Az ózonos fertőtlenítést követően kötelező jól átszellőztetni a helyiséget vagy az autót, amiben az ózongenerátort használtuk. Más óvintézkedésre igazából nincs is szükség, a lényeg, hogy ne lélegezzük be nagy koncentrációban.

Ez persze igaz a háziállatainkra is, sőt szobanövényeinkre is, ha ózonnal fertőtlenítünk egy helyiséget, akkor onnan, a fertőtlenítés idejére pateroljunk ki minden nekünk kedves élőlényt (azért szóljunk az anyósnak is), fűt, fát virágot, mert rájuk ugyan olyan egészségkárosító hatással bír, mint ránk.

Fontos: Amikor a légtisztító működésben van, hagyjuk el a helységet a beállított műveleti időtartamra, majd annak lejáratát követően várjunk még fél- 1 órát. Ez alatt az idő alatt az ózon lebomlik. Ajánlott még ez után az idő tartam után is a helyiség jó átszellőztetése!

A légzőszervi betegségben szenvedők ne érintkezzenek közvetlenül az ózonnal, és különösen figyeljünk oda terhes nők és gyermekek esetében is!


 

MIRE JÓ MÉG AZ ÓZON?

 

Természetesen a vírusírtáson kívül, mert arra, mint tudjuk jó!

Az ózon fertőtlenítő hatása nagyjából háromezerszerese a klórénak. Nagyüzemben használható például víztisztításra, otthon pedig leginkább a fertőtlenítő, szagtalanító hatását használjuk ki.

A hűtőgépbe helyezett apró, elemes ózongenerátornak köszönhetően tartósabb ideig tárolhatunk húsokat, zöldségeket, azok nehezebben fognak megromlani, penészesedni, a hűtőnk pedig jó illatú marad.

ozongenerator9.jpg

Szagtalanító hatását használhatjuk például cigarettafüstös helységekben, de szagtalaníthatjuk ruháinkat is, és persze egész lakásunkat is. Az ózon, mivel normál hőmérsékleten gáz halmazállapotú, bejut minden kis résbe, minden rejtett zugba, így hatását semmi nem kerülheti el.

Ezek a tulajdonságok mutatják, hogy az ózont termelő generátorok használata nem csak most, a vírus miatt lehet hasznos, hanem később is, hiszen használatával eltüntethetjük a kellemetlen szagokat, frissé varázsolhatjuk a lakás levegőjét.


 

MENNYI IDEIG TART AZ ÓZON HATÁSA?

 

Inkább jó, mint rossz hír, hogy az ózon fertőtlenítő, vírusírtó- vagy ránk nézve egészség romboló hatása csak addig tart, amíg a kezelés után át nem szellőztetjük a helyiséget. Vagyis ez nem olyan, mint a hangyaírtó, amit kiszórunk, aztán hetekig írtja a hangyákat.

Mint írtam, ez igazából szerencsés, mert ha nem így lenne, akkor nem tudnánk mi sem használni.

Szóval a lényeg, hogy a fertőtlenítés átmeneti, lényegében az adott időpontban sterilizálja a lakást vagy az autót. Ennek ellenére, pont azért, mert az ózon a gázhalmazállapotnak köszönhetően mindenhol fertőtlenít, érdemes időközönként bevetnünk.


 

LÁSSUK AZ ÓZONGENERÁTORT!

 

A szerkezet egyszerű kartondobozban érkezik, belül némi bubisfólia, hogy ne sérüljön a szállítás közben. Nincs hozzá hosszú kezelési leírás, de nem is szükséges, egy órát bárki fel tud húzni, és ha a cikk első felében leírtakat betartjuk, bajt sem okozhatunk.

Ahogy feljebb már említettem, az ózonos fertőtlenítés hatékonysága leginkább azon múlik, hogy a használt berendezés mennyi ózont képes előállítani. Esetünkben, a cikk miatt kipróbált masina 24 gramm per óra teljesítménnyel bír.

ozongenerator1.jpg

A szakirodalom szerint, 21-28 gramm per óra teljesítményű berendezések már elegendőek akár komplett lakások fertőtlenítésére is, a 24 gramm per óra, nagyjából, 50-55 négyzetméterig ajánlott. Vagyis ebben az esetben, a berendezés elég lesz kisebb lakások, egy-egy helyiség vagy autónk fertőtlenítéséhez.

A készülék használata nem igényel sem műszaki affinitást, se szakképzettséget. Igazából nagyon egyszerű az egész, de ez a mellékelt képeken látszik is. Mindössze egy mechanikus órából és az ózont termelő lapokból (és ezek hozzávalóiból) áll.

ozongenerator7.jpg

Ha használni szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint az órát felhúzni, kiválasztani a kezelés időtartamának hosszát, utána elhagyni a helyéget vagy az autót, és becsukni az ajtót.

Az áramellátás konnektorból történik, így, ha az autónkban szeretnénk használni egy hosszabbítóra szükségünk lesz.

Ha már autós használat. Az ózonnal történő fertőtlenítés kimondottan alkalmas az autók szellőzőberendezésének, légkondijának tisztításához is. Ezt amúgy is illik időről időre elvégezni, mert a lecsapódó pára miatt mindenféle gombák telepedhetnek meg benne.

ozongenerator2.jpg

A lényeg ilyenkor, hogy a gép használata közben a levegőkeringetést belső állásra kell kapcsolni, majd járó motor mellett (hogy ne merítsük le az akkumulátort), a kezelés időtartama alatt keringetnünk kell bent a levegőt. Ezt most, a vírusos időszak alatt érdemes akár napi vagy heti rendszerességgel ismételni, a gépjármű felhasználásának módjától függően, de ha nincs Covid, akkor is ajánlott félévente elvégezni a műveletet.

Az ózonos fertőtlenítés egy alkalommal maximum egy órán keresztül tart, ez a maximum idő, ahonnan a felhúzott óra vissza tud számolni. Egy óra nem kevés idő, így ezt akkor használhatjuk, ha a lakásunkat szeretnénk szag és vírusmentessé tenni.

Autók esetében a kezelés időtartamának maximum 20-25 percet érdemes beállítani, ennél hosszabb időre nem lesz szükség.

ozongenerator5.jpg

És ennyi.

Tudom, egy teszt lehetett volna alaposabb is, de arra nincs módunk, hogy laboratóriumi körülmények között mérni tudjuk, hogy valóban meg van-e a 24 grammnyi ózontermelés óránként. Az biztos, hogy autóban használva 20-25 perc után már kellemetlen a buké, szóval ne akarjunk rögtön beülni, és menni vele, mert érezhetően jelen van az ózon az utastérben.

Szóval, leginkább szag alapján ítélve, a generátor teszi a dolgát, és termeli az ózont, ahogy azt a gyártó ígéri.

Használat után tartsuk be a szellőztetésre vonatkozó előírásokat, ez talán az egyetlen, ám annál fontosabb figyelmeztetés.


 

MENNYIBE KERÜL EZ NEKÜNK?

 

ozongenerator6.jpg

Az általunk kipróbált szerkezet cseh raktárból, további költségek (vám, ÁFA) fizetése nélkül rendelhető, a szállítási idő a rendeléstől számítva 6 munkanap volt, a kereskedő 2-5 munkanapot ígér, szóval erre, nagyjából számítani is lehet.

Ahogy a cikk elején írtam, az ózongenerátor nem drága mulatság, mindenféle kedvezmény nélkül, szállítással, csomagbiztosítással együtt is csak 18 388 forintba kerül. Az ár az árfolyam változásával kismértékben változhat.

Ha úgy gondolod, hogy enni pénzt megér, akkor innen tudod megrendelni:

4G/H O3 ÓZONGENERÁTOR

 

 

 

A POSZT KERESKEDELMI ÜZENETET TARTALMAZ.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2916236724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása