A táblagép, ami még azt is tudja! – Teclast M40 teszt

4G? Van! Navigáció? Van! Nagy kijelző, sok memória, nagy háttértár? Van, van, van!

teclast-m40-review-cover.jpg


Nézd meg videós tesztünket is, iratkozz fel, mobiltelefont nyerhetsz!

 


Bevezető

 

Az utóbbi egy évben a táblagépek piaca meglepő aktivitást mutatott. Ez persze csak az előző időszakhoz képest meglepő, ha belegondolunk, hogy a lezárások miatt hányan kényszerültek otthoni tanulásra, munkára, akkor már érthető a dolog.

A mai tabletek, már a középkategóriában is, már megfelelő hardverrel rendelkeznek ahhoz, hogy a legtöbb szükséges programot futtatni tudják. Van használható szövegszerkesztő, táblázatkezelő, de még rajzoló vagy képmanipuláló szoftver is Android alá, szóval, miért ne használhatnánk őket akár munkára is?

teclast-m40-teszt-1.jpg

De a vas ereje elég a játékra, a multimédiára. Nézhetünk online tartalmakat, netezhetünk, levelezhetünk, tarthatjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel csevegőprogramokon keresztül, vagy a Facebookon. Szóval, kiderült, hogy van az a felhasználói réteg, akinek bőven elég egy tábla is, felesleges notebookot vásárolniuk.

teclast-m40-teszt-10.jpg

A Teclast a kínai piac egyik nagyágyúja, ha táblagépekről van szó. Évek óta irdatlan mennyiségű gépet adnak el, jó részüket a kínai piacon, de egyre gyakrabban találkozhatunk a gyártó nevével a nemzetközi sajtóban is. Nem véletlenül.

teclast-m40-teszt-11.jpg

Megbízhatóan hozzák azt a minőséget, amit elvárunk ezektől a szerkezetektől, a gépek ára pedig olyan kínai. Vagyis jóval olcsóbb, mint a felénk elterjedt, nagyobb nevek műhelyéből kikerült tableteké. Már csak emiatt is érdemes közelebbről megismerkedni a Teclast M40-el, az egyik legújabb 10 colos masinával!


 

Csomagolás, tartozékok és külső

 

A csomagolással és a tartozékokkal nem érdemes sok időt tölteni. A Teclast gépek dobozai minőségiek, szépen meg vannak tervezve, de a dobozt csak addig nézegetjük, amíg ki nem vesszük belőle a táblagépet.

Tartozékokból sincs sok, az USB Type-C kábelen és az európai dugós töltőfejen kívül csak egy rövid használatiutasítást kapunk. Van kijelzővédő fólia is, de nem külön, ezt már a csomagolás előtt felteszik az üvegre, vagyis ezzel semmi dolgunk, a gép kicsomagolás után rögtön használatra kész.

teclast-m40-teszt-8.jpg

A külső. Nos, egyik tablet olyan, mint a másik. Hátul egy kamera, más semmi, elől a kijelző, még egy kamera, oldalt meg a csatlakozók és gombok. A Teclast M40 pontos méretei: 243 x 163 x 9,2 mm, és 529 gramm tömeg

A Teclast kapcsán azonban fontos megemlíteni, hogy nagyon odafigyelnek a felhasznált anyagok minőségére, a gépek burkolatának színére, és általában mindenre, hogy jó érzés legyen kezünkbe fogni, ha már fizettünk érte.

teclast-m40-teszt-12.jpg

Ez a Teclast M40 esetén sincs másként. Elől, szinte a teljes előlapot üveg fedi, 2,5F-s, hajlított szélű. A hátlap viszont nem műanyag, hanem alumínium, hogy a minőségi érzés megmaradjon. A kijelző és a hátlap pereme között találunk egy nagyon vékony műanyag csíkot, más műanyag nem is nagyon van.

Szemből a baloldali élen a bekapcsoló és a hangerőszabályzó, egy reset gomb és az USB Type-C töltőcsatlakozó, felül a kettős SIM-tálca, amibe vagy két SIM-kártyát vagy egy SIM- és egy memóriakártyát tehetünk, emellett pedig egy jack csatlakozó, alul pedig a sztereó hangsugárzók rácsa. Más nincs is.

teclast-m40-teszt-7.jpg

Az elő és a hátlapon is van kamera, ezek 8 megapixeles egységek. A hátsó kamera egy kicsit kiemelkedik a házból, ennél jobban örültem volna, ha síkban marad, de ha használni fogsz bármilyen hátlapot vagy tokot, már észre sem veszed a dolgot.

teclast-m40-teszt-9.jpg

Bekapcsolás után látszik, hogy bár az előlapi üveg faltól-falig ér, azért a kijelző nem ilyen nagy. A 10,1 colos képátlójú panel mind a négy oldalán találunk fekete szegélyt. Nem túl vékonyak ezek, de láttam már sokkal szélesebbet is ebben az árkategóriában, szóval ez a vállalható kategória. Használat közben nem zavaró, ez a lényeg.


 

Hardver

 

Kijelző

 

A kijelzővel fejeztem be az előző fejezetet, folytassuk azzal, csak kicsit részletesebben!

Szóval, a képátló 10,1 col, ami ma már nem számít óriásinak, de csak azért, mert a tényleg kicsi, 6 és 7 colos gépek teljesen kikoptak a piacról. A 10 col azért méretes, játékra, munkára videókhoz, mindenhez elég.

teclast-m40-teszt-16.jpg

A beépített Sharp kijelző típusa IPS, a felbontása 1920 x 1080 pixel, vagyis FHD+. Az oldalarány 16:10-hez, a képpont sűrűség pedig 225 PPI. Ezek a hivatalos adatok, de persze mindenkit az érdekel, hogy milyen a minősége.

Nos, egy szóval jó. Nem őrült jó, hiszen nem AMOLED, „csak” egy IPS, de a kép szép, a fényerő elég. Igaz, a teszt alatt ebben a szutykos borult időben a tűző napsütés nem állt rendelkezésemre, hogy megnézzem úgy mit látok, de ismerve az IPS kijelzőket, nyáron is használható lesz ez, legfeljebb nem közvetlen napsütésben.

Itt jegyzem meg, hogy talán nem ártott volna egy fényérzékelő, ami segített volna az automata fényerő beállításában. Írom ezt úgy, hogy én a telefonjaimon sem használtam soha az automata módot, de tudom, sokan vannak, akik igen, nekik ez hiányozni fog.

teclast-m40-teszt-4.jpg

Ha negatívumot kéne keresnem, akkor talán azt említhetném, hogy az ízlésemhez képest kicsit kékes árnyalatúak a fehérek a gyári beállítással, de nem veszélyes a dolog, és lehet, hogy Neked pont ez a beállítás felel meg. Talán csak az a baj, hogy mostanában AMOLED-hez szokott a szemem.

A színek, a kép élessége, részletessége rendben van. A felbontás a képátlóhoz képest nem a csúcs, de a gép sem a csúcskategóriában versenyzik, ezen az árszinten pedig az FHD+ felbontás abszolút elfogadható.

A napi használat közben nem fogunk recésedő vonalakat látni a kis képpontszám miatt, és nem kell a szemünket sem erőltetni, hogy a kijelzőn megjelenő bármilyen információt feldolgozzuk, vagyis a kijelző tényleg rendben van.

 

Központi lapka, memória, háttértár

 

A processzor nem Qualcomm és nem is MediaTek, hanem Unisoc. Egészen pontosan egy nyolcmagos Unisoc T618-as lapka, amiben a proci 2 Cortex A75 és 6 darab Cortex A55 magból áll. A felső fürt két erősebb, teljesítményre kihegyezett magja maximum 2 GHz-es órajelen dübörög, míg az energiatakarékos, de hatékony működésért felelős hat darab lassabb mag órajele 1,8 GHz.

teclast-m40-teszt-2.jpg

A lapkába integrálva találunk még sok mást is, például a megjelenítést végző Mali-G52 MP2 grafikus gyorsítót, ami két maggal és 850 MHz-es órajellel rendelkezik. A proci és a GPU teljesítményére a fejezet végén még kitérek, ám előtte van néhány fontos, és említésre méltó dolog!

Az Unisoc lapkával kapcsolatban fontos tudni, hogy támogatja az Android Neural Network API-t, ami gyorsítja a gépi tanulási feladatokat. Kapunk még támogatást arcfelismeréshez és mesterséges intelligencia támogatja fényképezés közben a jelenet felismerést is. Van azonban egy dolog, ami ezeknél is fontosabb!

Ez pedig nem más, mint hogy az Unisoc lapkája kapott 4G támogatást is, ráadásul a B20 sávot is ismeri, így itthon is használható a 4G mobilnet!

teclast-m40-teszt-3.jpg

Van egy olyan érzésem, hogy a Teclast pont ezért nyúlt ehhez a gyártóhoz, mert a régebbi, MediaTek lapkás gépei tudták ugyan a 4G-t, de jóval kevesebb frekvenciasávot támogattak, így például hazánkban, csak a 3G működött, már ahol van. Szóval az a tény, hogy a Teclast gépei már itthon is használhatóak 4G hálózaton mutatja, hogy a gyártó szeretne kitörni a kínai piacról, és erre, valljuk be, minden esélye meg is van!

A Teclast M40-ben kategória feletti, 6 GB memóriát és 128 GB háttértárat találunk, utóbbi persze memóriakártyával bővíthető is.

 

Milyen egyéb képességek vannak még?

 

Van kétcsatornás Wi-Fi, Bluetooth 5.0, ahogy írtam két SM-kártya támogatás 4G-vel. A navigációhoz három műholdas rendszer támogatását kapjuk, ezek a GPS a GLONASS és a Beidou, van gravitációs szenzor, és ahogy már írtam, sztereó hangrendszer. A két kamerát is említettem már, szóval nagyjából ennyi.

teclast-m40-teszt-5.jpg

A gépben egy 6000 mAh kapacitású akkumulátort találunk. Ez nagyjából átlagosnak mondható, bár vannak ennél nagyobbak is, valahol 8000 mAh magasságában van a maximum, amit táblagépbe építeni szoktak.

A gyártó adatai alapján az akkumulátor 7 órás üzemidőt tesz lehetővé egy töltéssel, de ezekkel az adatokkal óvatosan kell bánni, mert nem lehet tudni, hogy például Wi-Fi, ne adj isten 4G kapcsolat aktív volt-e, amikor az üzemidőt mérték.

teclast-m40-teszt-6.jpg

Ahogy látható a Teclast M40 fel van szerelve minden jóval, talán csak a fent már hiányolt fényérzékelőt említhetem, mint negatívumot, de ez sem az a hiányosság, amivel ne lehetne együtt élni.


 

Lássuk akkor a teszteket!

 

A szokásos programokat futtattam le, hogy lássuk a különböző lapkakészletek erejét, gyengeségeit. Az Unisoc lapkája összességében jól teljesített, hiszen a 200 ezer feletti Antutu pontszám nem mondható rossznak.

A használat közben sem éreztem gyengének a vasat, a mindennapi feladatokhoz bőven elég a tudás, de egy Asphalt 9 sem okozott neki problémát, szóval játszani is tudunk majd rajta.

teclast-m40-teszt-19.jpg

A pontszámokat nézve sokat előrul, hogy a nem túl friss, ám igen kedvelt Snapdragon 660-at lényegében lemossa a pályáról az Unisoc T618. Az SP660 dolgozik a Xiaomi jelenleg még kapható, 4-es sorozatú táblagépeiben, és ahogy látható, a tavalyi év meglepetésének számító Alldocube X Neo-ban is.

  Teclast T30 Alldocube X Neo Teclast M40
Processzor (SoC) MediaTek Helio P70 Snapdragon 660 Unisoc T618
Tesztprogram      
AnTuTu Bench. 7.x 168688 pont 178797 pont 216794 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM 74227/29261/
32741/32459 pont
74996/35881/
34558/33332 pont
73214/41941/
41931/59708
PC Mark Work 2.0 7960 pont 6108 pont 7922 pont
PC Mark Computer Vision 5732 pont 3471 pont 5661 pont
PC Mark Storage 9994 pont 4776 pont 34291 pont
3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan 1400/1284/
1252 pont
1987/1322/
1290 pont
2207/1482/*
3D Mark Ice Storm/extreme 20429 / MAX pont 26345/ MAX pont *
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan 68242 / 258612 161950/298241 pont *
3D Mark Wild Life * * 699 pont
Geekbench 5 Single-core/Multi-core * * 391/1439 pont
Geekbench 5 Compute * * 993 pont

 

Szoftver

 

A Teclast M40-en az Android 10-es verziója fut, mégpedig egy teljesen gyári változat. Ez azért jó, mert felesleges sallangoktól, gyártói programoktól mentes a rendszer. A rendszerfrissítés 2020 januári, az utolsó biztonsági csomag tavaly szeptemberi.

Extrákról nem tudok beszámolni, a szokásos dolgokat kapjuk. Van éjszakai fény, állítható a színhőmérséklet, és bár a kijelző nem AMOLED kapunk sötét módot is.

Az Android természetesen tud magyarul, sőt, angol szövegekkel nem is találkoztam, így mondhatjuk, hogy a fordítás 100 százalékos.


 

Összegzés

 

Ahogy a fentiekből kiderült, a Teclast M40 egy szinte tökéletes masina, egy-két apróságba tudtam csak belekötni, de ezek nem számottevő dolgok.

Az anyaghasználat csillagos ötös, az összeszerelés ugyancsak. Jó kézbe fogni, az a tipikus van benne anyag érzés, és nem azért, mert leszakítja a súlya a kezünket.

A kijelző jó, a proci is meglelő, a 6 GB memória és a 128 GB háttértár átlagon felüli.

teclast-m40-teszt-17.jpg

Kapunk 4G támogatást, és van navigáció is, a Bluetooth már 5.0-ás, a Wi-Fi kétcsatornás, szóval ezekbe sem találunk hibát.

Ami azonban az egész csomagra felteszi a koronát, az ár, amit kérnek érte!

teclast-m40-teszt-18.jpg

A cikk elején már belengettem, hogy a Teclast M40 az ár tekintetében tényleg a tipikus kínai, vagyis olcsó. Ha megnézzük, hogy itthon mit kapunk az áráért, akkor láthatjuk, hogy az immár a hazai 4G hálózatokkal is kompatibilissé varázsolt M40, a maga 51 ezer forintos vételárával majdhogynem az ajándék kategóriába sorolható. Az pedig már csak hab a tortán, hogy cseh raktárból is meg tudjuk rendelni, így, akár vásárlástól számított 7 munkanapon belül is a kezünkben lehet.

Ha megtetszett, akkor a vásárlásnál használd a BGbee7da kuponkódot az alábbi hivatkozáson:

 

Teclast M40 4G tablet 6/128GB

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr4416423918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása