Lenovo LivePods LP1 teszt - a filléres füles

A Lenovo a LivePods LP1 ára a noname fülhallgatóknak is komoly kihívást jelent.

lenovo_lp1-4-1024x779.jpg

 

Bevezető

 

Amióta az Apple kiadta az Airpods fülesének első generációját sok víz lefolyt a Dunán. Akkor megmosolygtuk az almásokat, mert nem elég, hogy drága volt a kicsi, agybadugós füles, de ráadásul minden esély megvolt rá, hogy pillanatok alatt elhagyjuk.

Nos, ahogy a történelem során nem először, megint a cupertinói cégnél volt az igazság. Az Airpods nyomán kialakuló trend mindent vitt, se szeri, se száma a klónoknak. Ezek legtöbbje minőségben persze meg sem közelíti az IGAZIT, de valljuk be, a legtöbbünknek egyszerűen nincs (bolttól függően) 45-65 ezer forintja egy ilyen szerkezetre.

lenovo_lp1_final.jpg

Valószínűleg ez, vagyis az ár magyarázza, miért virágzik a klónok piaca. A klónon ebben az esetben nem a megtévesztésig hasonló fülesekre gondolok, csak azokra, amik formában, a dokkoló dobozában követik a bevált sémákat.

Ilyen a Lenovo fülese is, ami az Apple Airpods árának tizedébe kerül. De vajon tízszer rosszabb is?

 

Doboz, tartozékok, külső

 

A fekete ellentéte a fehér, e gondolat alapján színezte meg a dobozt a gyártó, amibe a céges logó pirosa visz némi extrát. Igazából semmi szokatlan, a fedlapon a termék fotója díszeleg színesben, míg a hátoldalon megtaláljuk a legfontosabb technikai paramétereket.

lenovo_lp1-1-1024x691.jpg

A beltérben egy jól kiegyensúlyozott csomag fogad, olyan értelemben, hogy fölösleges dolgokat nem kapunk, de amire szükségünk lehet, az ott pihen. A csomag uralkodó színe a fehér, ami a töltődobozon is visszaköszön. A dobozban pihen a két füles, ezek mellé egy USB töltőkábelt, egy felhasználói kézikönyvet, valamit egy más méretű gumiharang párost kapunk, hogy legyen mozgásterünk a méretet illetőleg.

lenovo_lp1-3-1024x597.jpg

Kialakításra a Lenovo megmaradt a tradicionálisnak mondható „agybadugós” megoldásnál. Olyan, mintha egy klasszik vezetékes megoldás lenne, csak természetesen itt nincs kábel. A fülesek alja egy ezüst gyűrűben végződik, ebben alakították ki a töltőcsatlakozókat. Az anyag többi része fehér műanyag. Néhányan megijedhetnek attól a hosszú szártól a gombóc alatt, de bátran mondhatom, hogy nem kell, mivel a cucc tömege mindössze 10 gramm, szinte észrevétlen a fülben, és ha a megfelelő méretű gumiharangot használjuk, biztosan jól fog ülni a járatban.

lenovo_lp1-5-1024x641.jpg

Kapunk hangzatos elnevezéseket a felépítés kapcsán, előkerül a Bass boost, a HiFi Sound quality és a stereo sorround kifejezés, de ezekről majd nemsokára. A gumiharangok puhák, rugalmasak, bőrbarátok, a mágneses fedelű töltődoboz pedig elég jól néz ki a magasfényű fehér festéssel és a szürke logóval.

A belső tér úgy van megalkotva, hogy a két apróságot csak megfelelő irányban lehet behelyezni, melyet követően a töltős automatikusan megkezdődik. A burkolat IPX4-es  vízállósággal rendelkezik, így esőben is használhatjuk, és természetesen izzadtság álló is.

A vezérlés nem "kattanós" gonbokkal, hanem érintéssel történik, mint a drágább darabokná. Ennek megszokása, tanuása igénybe vesz majd egy kis időt, de a dolog kimondottan használható.

lenovo_lp1_control.jpg

További pirospontot érdemel, hogy a töltődobozra USB type-C csatlakozót szereltek, így akár okostelefonunk töltőkábelét is használhatjuk a művelethez, na meg persze nem kell szenvedni a bedugás irányával. 2 órás töltési idő mellett 12 órás akkuidő érhető el, amibe persze beletartozik a fülesek és a doboz által tárolt energia is.

lenovo_lp1-6-1024x397.jpg

 

Technikai paraméterek

 

Szokás szerint a papírformával kezdünk, a tapasztalatokat pedig a cikk végére hagyjuk.

Elsőként fontos megemlíteni a zajszűrést, mivel a Lenovo LP1 természetesen beépített mikrofonokkal is rendelkezik, hiszen headsetként is munkára fogható, ami a mai világban már alapelvárás.

Rendszer szinten IOS, illetve Android rendszerekkel kompatibilis, lehetővé tesz HD hanghívásokat is, az összesköttetéshez pedig Bluetooth 5.0 kapcsolatot használ, aminek a hatótávja körülbelül 10 méter.

lenovo_lp1-7-1024x494.jpg

A fülesekben lévő akku 55 mAh-s, míg a töltődoboz telepe 300 mAh, így bőven lesz annyi szufla, ami a napi használathoz elegendő. A hosszú üzemidőhöz persze kell a Bluetooth 5.0 energiatakarékossága is, de ez itt szerencsére adott.

A ffülesekben (természetesen oldalanként) 1-1 driver dolgozik, amiknél a membrán körátmérője 10 milliméter. Ez egy ekkora fülesben egyáltalán nem rossz érték, remélhetőleg a mélyebb hangoknál ki is jön majd a hatásuk. Amiről még nem szóltunk a frekvenciatartomány, ami a gyári adatok szerint 20 Hz és 20 kHz közötti.

 

Leírás:

Márka Lenovo
Modell LP1
Szín Fekete, Piros, Ezüst
Bluetooth verzió V5.0
Bluetooth távolság ≦ 10m
Vízállóság IPX4
Akkumulátor Fülhallgató: 55mAh
Töltőtok: 300mAh
Töltési idő 1,5 óra
Frekvencia 20 Hz-20 kHz
Töltés DC5V-1A
Zene idő 12 óra
Hangszóró dimenzió 10 mm

 

Tapasztalat

 

Őszinte leszek, a Lenovo P1-től nem vártam túl sokat, nem voltak vérmes reményeim, hiszen egy 5000 forint alatti fülesről beszélünk. Szerencsére a kis fülhallgató rendesen túlteljesítette azt, amit az ára miatt várhatunk.

A használat egyszerű, a töltődobozból kivéve a párosodás automatikusan megtörténik, ezzel nem kell bajlódnunk.

Tapasztalatom szerint a zajcsökkentés rendben működik, de azt azért nem merném állítani, hogy nem talákoztam még jobbal. Ezzel együtt ezt is kielégítőnek érzem.

A külső zajok elszigetelése viszont tökéletes volt, legalábbis az én esetemben. Ehhez nyilván kell az, hogy a cucchoz adott szilikon dugók passzoljanak a fülünkbe, de ha ez meg van, akkor a hangszigetelés kategória feletti.

A hangzás minden hibája ellenére igazán pozitív meglepetés volt. A hangképben dominánsak a mély hangok, ezekből is inkább az alsó tartomány, míg a mélytartomány középső és felső része valamivel gyengébb. Emiatt a teljes mély tartomány kiegyensúlyozatlan egy cseppet, de egyáltalán nem zavaró módon.

A középtartományra is jellemző az, ami a mélyre. Az alső, mélyebb hangok erősebbek, míg a középső és felső rész gyengébben szól. Összességében a középtartomány melegen, kellemesen szólal meg, talán csak a női énekhangok azok, amik egy picit vesztenek a szépségükből, de szerencsére ez sem különösebben zavaró, csak hozzá tartozik a teljességhez, így leírom.

A teljes hangképben vitathatatlanul a magas hangok jelentik a gyenge pontot. Ez azért meglepő, mert az olcsóbb fülesekből inkább a mély szokott hiányozni, a magasat meg jól túlvezérlik, hogy a hangerővel nyomják el a hangminőség hibáit.

 

Összegzés

 

Itt az idő, összegezzünk!

A legfontosabb a hangzás, ezzel fejeztük be az előző fejezetet, folytassuk is ezzel! Összességében elmondható, hogy a Lenovo LivePods LP1 szépen szól, és nem csak az árához képest, hanem amúgy is. Egy ilyen árfekvésű fülhallgatótól nyilván nem várhatjuk el a tökéletességet. Ráadásul a felhasználás is leginkább buszon, villamoson, vonaton vagy sportolás közben történik, ahol amúgy sem tudjuk kiélvezni a tökéletes hangzást.

lenovo_lp1_spec.jpg

Nálam a mikrofonok is jól dolgoztak, vagyis a headsetként történő használattal sem volt hiba. A vezérlésnél érdemesnek tartom kiemelni, hogy az érintéses megoldással nem csak leállítani és léptetni tudjuk a zeneszámokat, hanem a hangerőt is szabályozhatjuk, ami ebben az árkategóriában ritka, mint a fehér holló.

A külső és az anyaghasználat terén sem lehet panaszra okunk. Itt is mondhatnám, hogy persze csak az árához képest, de felesleges kifogásokat keresnem, a cucc lényegében hibátlan. Könnyű, kényelmes viselet, minőséginek látszó műanyagokkal, mutatós töltődobozzal. Szóval, a külső miatt nem kell majd rejtegenünk az apróságokat.

A végére maradt szokás szerint az ár, amire azért feljebb már tettem utalásokat. Nos, a mai cikkhez kértem kupont, így a Lenovo LivePods LP1-et most cseh (CZ) raktárból a BGHU0447 kuponkóddal ~4900.- a BGLP149 kuponkóddal pedig  4600 forintért vehetjük meg, ezek pedig a hazai árak felét jelentik.

Vásárláshoz kattints ide:

Lenovo LivePods LP1 TWS fülhallgató

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7716495372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása