Xiaomi Dreame T30 porszívó teszt – ez már az űrkorszak!

Innovatív ötletekkel pakolta meg a Dreame az új gépet, ráadásul szív mint a veszedelem.

dreame-t30-30.jpg


Ilyen volt a kicsomagolás:

 


 

Bevezető

 

Sosem gondoltam volna, de mostanában sokkal jobban szeretek például porszívókat tesztelni, mint telefonokat. Míg a mobiloknál beállt egyfajta nihil, értsd nincs értelmes, igazán a felhasználói élményt növelő fejlesztés, addig a porszívóknál a gyártók a sarkaiból fordítják ki a világot.

Elég talán utolsó robotporszívós cikkemre gondolni, ahol a Dreame Bot L10 Pro robotot mutathattam be, olyan képességekkel, amikről még fél éve is csak álmodni mertünk.

dreame-t30-3.jpg

Most van szerencsém bemutatni nektek a gyártó új állóporszívóját, ami legalább annyi újdonságot hordoz, mint a robot.

Mielőtt azonban belevágnánk a cikkbe, néhány rövid mondatot le kell még írnom, hogy aztán kontextusba tudjátok helyezni a gépet és a tudását!

Évek óta használok állóporszívót. Sokáig azt mondtam - és hitem szerint így is volt -, hogy az állóporszívók nem mások, mint egy elektromos seprű. Nem túl erősek, nagyon rövid ideig bírják egy töltéssel, szóval nagyjából arra jók, hogy ha leszóródik egy kis morzsa a földre, akkor gyorsan felszívjuk. Nem kell seprű, lapát, csak bekapcsoljuk a gépet, és eltűnt a morzsa.

dreame-t30-4.jpg

Aztán az történt, hogy megjelentek a tavalyi év második felében, illetve idén olyan gépek, amik jóval túlmutatnak ezen az elektromos seprű szerepen. Tény, az áruk is vetekszik egy hagyományos porszívó árával, ám a felhasználási területük is jócskán kibővült.

Maradt a gyors használatbavétel, nőtt az akkumulátorok kapacitása, megérkezett az automatán változó szíváserősség és még egy csomó újdonság, amitől ezek a gépek jóval erősebbek lettek, és immár bőven elegendő kakaó van bennük ahhoz, hogy akár egy egész lakást végig tudjunk porszívózni.

dreame-t30-28.jpg

A mostani tesztben szereplő masina is ilyen lesz, de a Dreame mérnökei, ahogy az L10 Pro robotporszívó esetén, úgy most is megszórtak minket egy rakat újdonsággal, amik között találunk egyszerű, de praktikus dolgokat, és komolyabb szájtátós, padlón koppanó állakat eredményező megoldásokat is.

Vágjunk bele!


 

Csomagolás és tartozékok

 

Ezt a fejezetet általában igyekszem gyorsan lezárni, de ez most nem fog sikerülni. Ennek oka az a tartozéktenger, amit a porszívó mellé kapunk.

dreame-t30-1.jpg

A doboz, ahogy a Dreame robot esetén is, árulkodik arról, hogy itt bizony prémium termékre akadtunk. Fekete, méretes karton, elől-hátul, oldalt képek, és a főbb képességek. Minden gyönyörűen fotózva, gyönyörű grafikákkal, szóval öröm kézbe venni, és nézegetni a csomagolást. Ilyet sem írok gyakran…

A fedelet felnyitva aztán azt sem tudjuk, hogy hol kezdjük a tartozékok kibontását.

dreame-t30-2.jpg

Jobbra legfelül néhány leírás, és egy olyan vastag kézikönyv, ami egy okostévének is a becsületére válna.

A kartonban minden szépen egyesével becsomagolva, rekeszekre osztott helyeken, hogy szállítás közben semmi ne sérüljön.

Falitartó

A falitartónak van előnye is, hátránya is. A hátrány, hogy ha felfúrjuk valahova, akkor macerás lesz áthelyezni. Az előnye, hogy a normálisabb kialakítású darabokban már benne van a töltőérintkező, kapunk tartozékoknak is fakkot, és a porszívó is biztosan, feldöntésmentesen helyezhető el.

dreame-t30-10.jpg

A Dreame T30 esetén is ilyen falitartót kapunk. A porszívó biztosan cuppan be a helyére, van töltőcsatlakozó is, így nem kell a madzagot dugdosni a porszívóba, és ami még fontosabb, nem fogjuk elfelejteni feltölteni használat után.

Talán nem kell mondanom, hogy mennyire bosszantó, hogy akkor jövünk rá, hogy elfelejtettük a töltés, amikor előkapjuk a gépet, és használni szeretnénk. Nos, itt ilyen nem lesz!

Padlószívófej

Itt kezdődnek az érdekességek!

Az már kicsit sem szokatlan, hogy ezeknél a porszívóknál a gyártók forgókefét alkalmaznak. Ezeket gondozásmentes, szénkefementes, erős motorok hajtják. A hasznuk az, hogy a viszonylag kis szívóerő ellenére a porszívócsőbe tudják juttatni a piszkot. A viszonylag kis szívóerő persze nem a Dreame T30-ra jellemző, de erről később!

dreame-t30-21.jpg

Szóval, ebben a fejben is motoros kefe van, ám nem a megszokott, minden más gyártónál megszokott forma. A Dreame azt mondja, hogy az új fajta kialakítással sokkal hatékonyabban tudja a kefe a koszt összegyűjteni és a csőbe juttatni.

dreame-t30-22.jpg

Van még egy érdekesség benne, hasonlót az L10 Pro robotnál is alkalmaztak. Ez nem más, mint a kefére tekeredett szőr és hajszálak automatikus eltávolítása. Ehhez a fejbe, a kefe fölé egy fésűt tettek. Nekem hatékonynak tűnik, bár nálunk sok feladata nem volt.

Kárpitszívófej, atka porszívó

Ennél is van érdekesség, ami javítja a hatékonyságot. A gyártók többsége tesz kárpittisztításra alkalmas fejet a gépe mellé. Ezek is motoros kefével dolgoznak, de kisebbek, és a kefe is más, mint a padlófejnél.

dreame-t30-19.jpg

A szerepük nem csak annyi, hogy a port felszívják, hanem az is, hogy eltávolítsák az atkákat, rovarürüéket és más allergén anyagokat a kárpitból. A hatásosság növeléséhez a Dreame egy kis forgatható talpat tett a fej aljára, ami attól függetlenül, hogy milyen szögben tartjuk a gépet, szépen felfekszik a felületre.

dreame-t30-20.jpg

Szívócső

 

dreame-t30-17.jpg

Ennél a porszívónál még a szívócsőről is külön beszélnünk kell, mert ilyen könnyű csövet én még nem láttam állóporszívó mellett. Ez persze nem csoda, hiszen irgalmatlanul vékony a falvastagsága. Ezt úgy tudták elérni, hogy szénszálas anyagokat használtak (karbon mintás a cső, elég menő), amik rendkívül ellenállóvá teszik az amúgy pillekönnyű csövet. A felirat rajta meg csak hab a tortán, marha jó néz ki!

Résszívófej

 

dreame-t30-14.jpg

Jóból is megárt a sok, ahogy mondani szokták, de a Dreame mérnökeit ez nem érdekli, még a teljesen egyszerű részszívó fejet is felturbózták. Nem elég, hogy nagyon jól néz ki, az elejébe még világítást is tettek. Ez akkor jöhet jól, ha pl. a kanapé és a fal között, vagy a szekrények és a fal között szívjuk a port, ahol hagyományosan sötét szokott lenni.

Könyökcső

 

dreame-t30-13.jpg

A géphez kapunk egy 90 fokig hajlítható könyökcsövet is. Ilyet láttam más porszívó mellett is, ám abban nem volt érintkező, ebben meg van.

A lényege a dolognak, hogy ha a hosszú szívócső és a porszívó közé tesszük a könyököt, akkor a csövet könnyedén be tudjuk dugni a szívófejjel együtt például szekrények alán. Ezt nagyon szeretem nagyon jó megoldás, a beépített érintkezők miatt pedig a motoros szívófej is működőképes marad.

További apróságok

 

dreame-t30-16.jpg

Maradt még három tartozék. Ezek közül kettő szívófej, polcokhoz, könyvekhez, asztalhoz, hasonló helyekhez, a harmadik pedig egy gégecső.

dreame-t30-12.jpg

Ez utóbbi érdekes annyiban, hogy ezt használva a gépet könnyedén autós porszívóvá alakíthatjuk. Az egyik vége mehet a porszívóba, amit az ülésre helyezünk, a másik végére egy kis szívófej, és már porszívózhatjuk is az autóból, a rejtett résekből is a koszt. Praktikus a dolog!


 

Papírforma

 

Már látom, hogy ez a cikk is jóval hosszabb lesz, a megszokott állóporszívó cikkeknél, de ha van miről írni, akkor mindig ez történik. Most pedig van, bőven!

A papírforma fejezetben a gyári adatokat vesszük át, hogy mielőtt a használatra, a tapasztalatokra kitérnék lássátok mit ígér a Dreame, aztán ehhez képest mit kapunk a valóságban. Lelövöm a poént, mindent.

dreame-t30-5.jpg

Kezdjük a szívóerővel!

 

A Dreame T30 nem kevesebb, mint 27 000 pascal szívóerővel (190 AW) rendelkezik. Ez piacvezető érték, de hogy érezzétek a súlyát a dolognak, egy átlag robotporszívó 2000 Pa, egy csúcs robot 3000 Pa, a piacvezető szívóerővel rendelkező Dreame Bot L10 Pro 4000 Pa, az általam használt csúcs állóporszívó 25 000 Pa. De a Dreame ebben is a legjobb akart lenni – pont, mint az L10 Pro robot esetén -, így ezt is megfejelték egy kicsivel.

dreame-t30-15.jpg

Persze a nagy szívóerőhöz kell egy jó motor is. A T30 motorja saját, cégen belüli fejlesztés, és most tessék megkapaszkodni, 150 ezret fordul percenként. Mármint benne a forgórész és persze a lapátok. Egészen elképesztő.

Az erős motor mellé kapunk egy fejlett szűrőrendszert, ami 0,3 mikronos méretig képes begyűjteni a port, és kapunk egy 8 rétegű zajcsillapító rendszert, hogy a fülünket se bántsa a gyors motor által keltett zaj.

dreame-t30-7.jpg

Ha már a takarítási képességeknél tartunk, akkor a gyári leírás szerint az atkaporszívó üzemmódban (vagyis a kárpit tisztító fejjel), az atkák 99 százalékát képes eltávolítani. Ez gyakorlatilag 100 százalékot szokott jelenteni, de ezt persze senki nem meri leírni, mert mi van, ha ott marad 1-2, aztán még a végén valaki beperli őket. Szóval a lényeg, az atkaporszívó üzemmód lényegében hibamentes.

 

Most jöhet az egyik extra!

 

Ez egy nagyon fontos dolog, szóval egy kis bevezető is kell, hogy értsétek miért.

dreame-t30-9.jpg

Az állóporszívók esetén az egyik legnagyobb problémát a rövid üzemidő jelenti. Nem lehet túl nagy az akkumulátor, mert azt cipelni kell, de a nagy szívóerő, a gyors motorok zabálják az áramot.

A gyártók persze próbálnak ezen segíteni, az akkumulátor technológia is fejlődik. Kapunk cserélhető akksikat, ha minden kötél szakad, akkor legalább azt megtehessük, hogy kicseréljük, ha lemerült.

Van azonban egy ennél sokkal jobb dolog, ami nagyságrendekkel javít(hat)ja az akkumulátoros üzemidőt, ez pedig nem más, mint az automatikusan állítódó szíváserősség.

dreame-t30-25.jpg

Miért jó ez? Azért, mert amúgy hajlamosak vagyunk maximális fordulaton használni a gépet, hogy jó legyen a hatásfok. Nem figyeljük, hogy szőnyegen vagy padlón toljuk éppen, nem fogjuk másodpercenként kapcsolgatni a fokozatokat.

 

Mit eredményez ez?

 

Ezt, hogy egy teljes töltés sok esetben csak 5-6 perc porszívózáshoz lesz elég. Ezen kell valami módon javítani, és ebben lesz nagy segítségünkre az automata szíváserősség.

dreame-t30-8.jpg

Az általam használt gépben is van, és attól függően lesz erősebb vagy gyengébb a szívás, hogy mekkora vákuum keletkezik a porszívócsőben. Vagyis, ha szőnyegre tévedek, akkor kevesebb levegő jut be, nagyobb lesz a vákuum, ha keménypadlón haladok több a levegő, és kisebb a vákuum.

Minél nagyobb a vákuum, annál inkább rákapcsol a gép, annál nagyobb lesz a szívóerő. Ez többé-kevésbé jól működő módszer, javítja az elérhető üzemidőt, ám van egy nagy hibája. Nem veszi figyelembe a szívóerő állításánál a kosz mennyiségét. Vagyis lehet, hogy ott szív erősen, ahol tiszta a szőnyeg, és ott kevésbé, ahol tiszta kosz a padló.

 

Most jön a lényeg!

 

A Dreame mérnökei természetesen adtak a porszívóhoz automata módot, ez egy felsőkategóriás gépnél elvárható! Amiben viszont nagyot dobtak, hogy a szívóerő nem, vagy nem csak a vákuum mértékétől függ, hanem a por mennyiségétől is.

dreame-t30-6.jpg

Igen, nem tévedés, a gép kapott egy szenzort, ami a por mennyiségét méri, érzékeli, és ennek függvényében képes a szívóerőt automatikusan szabályozni. Vagyis, ahol sok a por meg a kosz erősebben fog szívni, ahol kevesebb, ott gyengébben! Na, erre mondom én, hogy innováció!

Üzemidő. Ahogy az eddigiekből kiderült, az üzemidő sarkalatos kérdés. A Dreame T30 sem dicsekedhet őrült hosszú üzemidővel, legalábbis a maximális fordulaton, de fontos leszögezni, ez nem a gép hibája, egyszerűen itt tart most az akkumulátor technológia, ennyi energia fér a masinába.

A gyári adatok szerint ECO módban 90 percet kapunk, de ezt gyorsan felejtsük is el. Senki nem fog ECO módban porszívózni, mert a szívóerő nem valami acélos. A Standard mód már használható, ha tényleg csak apróbb morzsákat, port szívunk, ilyenkor 35 percet kapunk. Turbo módban, amikor tényleg rendelkezésünkre áll a piacvezető szívóerő a működési idő mindössze 7,5 perc. És ez a gyári adat, feltételezve a teljesen új akkumulátort.

Szóval jó lesz ez az automata szívóerő, de hogy mennyire, majd a köbvetkező fejezetben leírom!

dreame-t30-23.jpg

A végére még egy extra, ez pedig a porszívó kijelzője.

Komolyan mondom, eddig hasonlóval sem találkoztam. Már az is tök jó dolog, ha látjuk a beállított működésimódot, meg az akkumulátor maradék töltöttségét, de a Dreame ezen jócskán továbblépett.

Beépítettek a gépbe egy meglehetősen nagy színes kijelzőt. Ezen a szokásos üzemmód és töltöttség kijelzés mellett láthatunk egy folyamatosan változó grafikont az érzékelt por mennyiségének változásáról, szóval nem csak halljuk adott esetben, hogy gyorsabban pörög a motor, hanem grafikonon is láthatjuk, mely részei koszosabbak, mely részei tisztábbak a lakásnak.

A por mennyiségét nem csak a grafikonon láthatjuk, ezt jelzi a kijelző körüli világító sáv is. Zöld szín esetén kevés a por, piros szín esetén sok.

A maradék kijelző funkció a szűrő elkoszolodására figyelmeztet, és szól akkor is, ha a szűrő cserére érett, de akkor is, ha a hengerkefe túl koszos, és pl. megszorult.


 

Tapasztalatok

 

A puding próbája az evés, a porszívókkal meg porszívózok, hogy megtudjam mennyi igaz a marketing rizsából. Nos, a Dreame T30 esetén lényegében minden.

Kezdjük a takarítási idővel. Tudom, azt mondtam, hogy ECO módban senki nem fog porszívózni, de kipróbáltam azt is, ahogy a közepes és a turbo módot is. Ezeknél nem porszívóztam, egyszerűen csak bekapcsoltam a porszívót, és hagytam működni lemerülésig.

dreame-t30-18.jpg

A gyári adatokban itt van egy cseppnyi csalás. A helyzet az, hogy a megadott üzemidők akkor érvényesek, ha a motoros keféket nem használjuk. Anélkül az ECO nálam 87 perc lett (gyári adat 90), a közepes fokozaton 36 percet mértem (gyári adat 35), a maximális fordulaton kicsivel kevesebb, mint 8 perc lett (gyári adat 7,5). Ha a motoros kefét is használtam, akkor ezek az értékek sorban 55- 24- és 6 percre csökkentek.

Ami viszont tényleg érdekes, hogy az automata mód mennyit javít a dolgokon. A legfontosabb, amit észrevettem, hogy nem csak a porérzékelés, hanem a felület is befolyásoló tényező. Szóval valószínű, hogy a T30 esetén is van vákuum érzékelés. Vagyis a szőnyegeknél felpörgött a motor.

A mért üzemidőt tekintsétek irányadó értéknek, nem garantálom, hogy mindenkinél ennyi lesz, hiszen ez függ attól, hogy mennyi a szőnyeg, mennyire poros a lakás. Ha többször kell magas fordulatra kapcsolni, akkor az üzemidő drasztikusan csökkenhet.

A lényeg, hogy nálam sikerült nagyjából 17 percet kihozni a gépből, a takarítás pedig a változó szívóerő miatt tökéletes volt.

dreame-t30-24.jpg

A géppel takarítani amúgy jó. Nem nehéz, és a súlyelosztás is tökéletes. A markolat, a ravasz a nagyon jó, nem terheli a csuklót a gép tömege, szóval porszívózni tényleg nagyon jó vele!

Fontos tapasztalat még, hogy a kefére feltekeredő haj és szőrszálak elleni védelem tökéletes. Igaz, nálunk nincs pl. kutya, csak a párom hosszú haja, de az biztos, hogy a takarítás végeztével 1-2 szál volt csak a kefén. Ez azt jelenti, hogy akár hosszabb szőrű háziállatok esetén is használható a gép.

Fent említettem, hogy a gyári adatok szerint 8 rétegű zajszűrést kapott a porszívó. Ez viszonylag jól teszi a dolgát, de azt nem merném állítani, hogy halkabb géppel ne találkoztam volna. Nem zavaró a dolog, de halknak, maximális fordulaton nem merném mondani.

Bár konkrét teszteket a porszívózás minőségével kapcsolatban nem szoktam végezni, most volt rá időm, és kíváncsi is voltam a hatékonyságra. Macskaalom, liszt, kávézacc és rizs volt porszívózandó szennyeződés. Keménypadlón, kisebb adagok esetén százszázalékos eredményt értem el, nagyobb kupacoknál márt volt egy kis szétszóródás. Persze ezt is egy mozdulat felszívni a második körben, de egy áthaladással akkor sem sikerült.

dreame-t30-26.jpg

Szőnyeg esetén sem volt probléma, bár tény, hogy nagyon hosszúszőrű szőnyegünk nincs. Porszívózás után egészen minimális, szinte említést sem érdemlő szennyeződést sikerült kiráznom. Szóval ezt is jónak értékelem.

Mindenképpen meg kell említenem a kijelzőt. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a Dreame kihasználja a technológia adta lehetőségeket, és a konkurenciánál több adattal lát el minket. Tetszett, hogy láttam a lakás mely sarkai, részei porosabbak, hiszen ilyenkor változott a szívóerő és a kijelzőn is emelkedett a grafikon, valamint pirosra váltott a körbefutó jelzés.

Soha nem vizsgáltam még olyan szemmel a lakást, hogy merre gyűlik össze, hova viszi és rakja le a huzat a port.

A végére még egy pro és kontra, vagyis egy pozitívum és egy negatívum. Kezdjük a rossz dologgal.

dreame-t30-29.jpg

Ez azokat fogja érinteni, akik vesznek második akkumulátort a géphez. Sajnos nincs arra mód, hogy az akkumulátort külön feltöltsük, töltőcsatlakozót csak a dokkolón vagy a porszívó markolatán találunk. Erre illett volna gondolni.

Ami viszont pozitívum, hogy a kijelzőn lévő egyik gomb a ravaszt, vagyis a bekapcsológombot zárja. Ha megnyomjuk, akkor nem kell takarítás közben végig nyomnunk a bekapcsológombot. Nekem így sikerült az üzemidőt lemérni, de nektek sokkal fontosabb lesz, hogy pl. autó porszívózásnál nem kell folyamatosan nyomni a gombot, fogni a gépet, a gégecsővel és a részszívóval tudtok nyugodtan dolgozni.


 

Konklúzió

 

A cikk elején azt mondtam, a Dreame T30 piacvezető a szívási erősség tekintetében. Nos, ez csak félig-meddig igaz, mert ott van a piacon egy Dyson is, ahol sokáig egészen más dimenziókban mozgott a porszívók teljesítménye.

Nem véletlen, hogy a tesztelők nagy része ezeket a kínai porszívókat még mindig a Dysonnal mérik össze, mert valljuk be, a legjobb gépek onnan érkeznek. Ugyanakkor az is észrevehető, hogy a kínaiak szép lassan felzárkóznak, hovatovább hamarosan utol érik a nagynevű konkurenst.

dreame-t30-31.jpg

A hangsúly itt a hamarosan van, mert azért egy évet még minimum adok a Dysonnak, aztán véleményem szerint oda az előny. Jól mutatja ezt például a Dreame T30 kijelzője, ami tényleg egyedülálló, de jól mutatja az is, hogy szívóerő, teljesítmény terén is egyre kisebb a különbség.

Sajnos (vagy nem) a minőség emelkedésével az árak is emelkednek. Ez mondhatni óhatatlan következménye a dolognak. A Dreame T30 is drágább, mint az előző sorozat (Dreame T20), és bár hoz javulást üzemidő, teljesítmény, kijelző fronton, annyit nem, hogy egy T20-at érdemes legyen lecserélni.

A Dreame T30 azoknak lesz nagyon jó választás, akik amúgy szeretik az állóporszívókat, de már megunták az olcsó, belépőszintű modellekkel a bohóckodást, és egy olyat vennének, ami biztosítja a megszokott könnyű használatot, de mellé ad igazán jól használható képességeket is.

Azoknak is ajánlom, akik csúcsminőséget keresnek, de a Dyson árait nem szeretnék vagy nem tudják megfizetni. Nekik egy Dreame T30 tökéletes választás lesz, hiszen lényegében kompromisszum mentes a gép.

dreame-t30-27.jpg

Nem szóltam még az árról!

A Dreame T30 forgalmazása hivatalosan ma indult a Dreame hivatalos Aliexpress shopjában. A bevezető ár 500 dollár helyett 400 dollár, ebből tudunk 20 dollár kedvezményt kapni, ha rákattintunk a termékoldalon a Get coupons feliratra, amivel igénylünk egy 20 dolláros kupont a porszívóhoz. Természetesen EU raktárból rendelhetünk, a szállítás ingyenes!

Plusz jó hír, hogy az első 150 vásárló ajándékba kap egy 100 dollár értékű Dreame CC elektromos MOP-ot (felmosót) is, szóval, ha amúgy is vettél volna hasonló minőségi állóporszívót, akkor nem érdemes sokat gondolkozni, főleg a MOP-pal (de anélkül is) ez remek ajánlat!

Vásárlás itt:

Dreame T30 állóporszívó

 

 

Cikkünk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr4616593444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása