Proscenic M7 Pro – lézeres, felmosós robotporszívó 70 ezer forintért

Igazi időutazás volt a gépet tesztelni, de nem véletlenül szerettem volna megismerkedni vele.

proscenic-m7-pro-teszt-17.jpg

Bevezető

 

Nekünk, tesztelőknek jó dolgunk van. Nem mindig, de általában. A gyártók igyekeznek a legjobb masináikat megmutatni, hogy lássuk, hol tart a tudomány. Ez jó, de lássuk be, a vásárlók nagyobb részének ez maximum technológiai érdekesség, megvenni nem fogják, mert maradjon köztünk, baromi drágák a csúcsgépek.

proscenic-m7-pro-teszt-8.jpg

Egy ideje már próbálkoztam, hogy valahonnan szerezzek egy olyan porszívót, aminek a tudásával mindenki elégedett lesz, de nem kell a gatyánkat is a boltban hagyni miatta. A Proscenic M7 Pro pont ilyen, sőt még ilyenebb, mert akár még önürítős dokkolót is vehetünk mellé, amivel már majdnem egy csúcsporszívó tulajnak érezhetjük magunkat (megjegyzem teljesen értelmetlen megvenni mellé).


 

Csomagolás, tartozékok

 

proscenic-m7-pro-teszt-1.jpg

Ahogy a bevezetőben említettem, ezt a gépet tesztelni felért egy időutazással. Na, nem túl hosszúval, olyan két-három évvel megyünk csak vissza az időben, és ez az utazás már a csomagolás és a tartozékok terén megmutatkozik.

proscenic-m7-pro-teszt-2.jpg

A doboz a régebbi trendeknek megfelelően még nem volt túldizájnolva, nézzük csak meg, hogy milyen dobozban érkeznek manapság pl. a Dreame gépei. Szerencsére ezt az antidizájn dolgot nem érzem hátránynak, a dobozzal jó esetben egyszer fogunk találkozni, amikor kicsomagoljuk a porszívót.

proscenic-m7-pro-teszt-3.jpg

A tartozékok szempontjából ez az időutazás viszont kimondottan pozitív, hiszen míg manapság, egyes gyártóknál már vadászni kell a tartozékokat, addig a Proscenic esetén kapunk mindent. Van egy tartalék HEPA filter, két darab tartalék oldalkefe, 10 darab cserélhető felmosó a MOP-ra, és hab a tortán a távirányító, ami tényleg párját ritkítja mostanában.

proscenic-m7-pro-teszt-4.jpg

Ezek mellett természetesen a szokásos tartozékok is járnak, vagyis a gépen is van két oldalkefe, van egy kombinált víz és portartály, egy töltő/dokkoló és egy külső tápegység. Na, és persze maga a porszívó. Szóval, ebből a dobozból van mit kipakolni!

proscenic-m7-pro-teszt-6.jpg


 

 

Külső

 

Tipikus, lézeres robotporszívó. Röviden ennyi. Nincsenek extra szenzorok, óriási ablakok kamerákkal, és semmi egyéb, ami extrának mondaható. Mindenhol a már jól bevált, kipróbált gépészet.

proscenic-m7-pro-teszt-13.jpg

A tetőn ott lézeregység tornya, elől és oldalt 3 darab infraszenzor, és ugyancsak infraszenzorok alul, amik a lépcsőről való leesést akadályozzák meg. Természetesen kapunk előre egy ütközésérzékelőt is.

Ami nem látszik, hogy ezeknél a gépeknél van szenzor a kerekeknél is, ami az elfordulások számát méri, ebből nagyon pontosan ki tudják számolni a megtett távolságot. Mindent összevetve, nem kevesebb, mint 24 szenzor dolgozik a porszívóban, hogy a lakásunkról a lehető legtöbb és legpontosabb adatot össze tudja gyűjteni.

proscenic-m7-pro-teszt-14.jpg

A gép tetején találjuk a bekapcsoló és a Home gombokat, ám érdekes módon, a megszokottól eltérően itt nincs felhajtható fedél, ami alatt a portartály lakik. Ennek oka, ahogy fent írtam, a géphez vásárolható önürítős dokkoló, emiatt a portartály a gép fenekére került, hogy a dokkoló ki tudja szippantani a tartályból az összegyűlt piszkot.

proscenic-m7-pro-teszt-11.jpg

Ha a masinát a hátára fordítjuk, akkor több érdekességet is felfedezhetünk. A legtöbb Xiaomi porszívóval szemben, itt nem egy- hanem két oldalkefe dolgozik. A másik, hogy a dokkolóhoz tartozó érintkezőből nem kettő, hanem négy darab van. Ez utóbbi megint csak arra vezethető vissza, hogy a hagyományos helyett vehetünk önürítős dokkolót is.

proscenic-m7-pro-teszt-7.jpg

Más különlegesség nincs. A MOP felhelyezése a szokásos, a küszöbmászó kerekek mérete, elhelyezkedése is a megszokott, ahogy az első bolygókerék is a megszokott helyen található.

Ha a felhasznált anyagokat kéne értékelnem, akkor azt mondhatnám, hogy hibátlan. Itt-ott ugyan érződik, hogy nem egy Xiaomi van a kezünkben, de a különbségek nüansznyiak, és lehet, hogy csak nekem, a tesztelőnek szúrnak szemet ezek az eltérések.

proscenic-m7-pro-teszt-18.jpg

A dizájnnal nincs bajom, igazi klasszik, lézeres robot 2019-ből!


 

Papírforma

 

Egy csomó dologra már következtethettek az eddig leírtakból, de azért címszavakban vegyük át a képességek listáját!

proscenic-m7-pro-teszt-19.jpg

A gép szívóereje 2700 Pa, ami manapság már csak a középkategóriához elegendő. Az akkumulátor kapacitása 5200 mAh, ez a gyári leírás szerint kb. 4,5 óra alatt tölthető fel teljesen, egy töltéssel pedig maximum 160 négyzetmétert tud kiporszívózni. Fontos, ez az ECO módra értendő, maximális szívásteljesítmény mellett a 100 négyzetméter a reális.

proscenic-m7-pro-teszt-23.jpg

A porszívózás erőssége természetesen állítható az applikációból, de van szőnyegszenzor is, ami, ha nem a legmagasabb fokozatot használjuk, akkor feltekeri a fordulatszámot, ha a gép a szőnyegre érkezik.

proscenic-m7-pro-teszt-20.jpg

A szívóerőhöz tartozik, hogy a Proscenic gépében, a Xiaomi masinákhoz hasonlóan, a japán NIDEC szénkefementes motor dolgozik. Ez mindenképpen jó hír a tartósság tekintetében!

A tájékozódás természetesen a lézer segítségével történik. A gép feltérképezi valós időben a lakást, és természetesen valós időben számolja a takarítási útvonalat is. A leírás szerint a Map Management 4.0 dolgozik benne, ami fogalmam sincs, hogy miben jobb, mondjuk a 3.0-nál.

proscenic-m7-pro-teszt-21.jpg

Lényeges, hogy a gyártó szerint elérhető egy Multi Layer Map nevű valami is. Ez magyarra fordítva többrétegű térképezést jelent, vagyis a ház emeleteihez külön térképeket tárolhatunk el. Ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, rá kellett jönnöm, hogy túl kicsi házat vettünk emeletek nélkül.

A Proscenic M7 Pro természetesen tud felmosni, vagyis inkább nedves feltörlést is végezni. Ehhez egy 110 milliliteres víztartályt kapunk, amire a gyártó a bionic water tank nevet akasztotta. Halvány lila gőzöm sincs, hogy egy víztartály mitől lesz bionikus.

proscenic-m7-pro-teszt-22.jpg

Nagyjából ennyi a lényeg, az olyan megszokott dolgokra, mint a leesés elleni védelem nem térek ki, ezek már természetesek egy ilyen porszívóban, említést sem érdemelnek.


 

Applikáció

 

A robotporszívóknál nagyon lényeges, hogy a gyártó megfelelő applikációt adjon mellé. Nos, ez itt majdnem mellé ment. Hogy őszinte legyek rendesen megszívatott a dolog, de azért vagyok én a tesztelő, hogy Titeket már nem szívathasson meg.

A gyártó a géphez adott leírásban a Proscenic Home applikációt ajánlja letöltésre. Na, ezt felejtsétek el, már ott elakad a dolog, hogy létrehozzuk a felhasználót, állandó HTTP 400 hibaüzenettel örvendeztet meg minket. Imádtam, kipróbáltam több telefonnal, mobilnettel, több wifivel, semmi nem segített.

A supporthoz fordultam, kaptam is egy másik linket egy másik programhoz. Ennek a neve simán Proscenic. Ezt az áruházban onnan fogjátok megismerni, hogy nem zöld, hanem kék az ikonja, mint az alábbi képen is látszik.

Még ez sem volt teljes siker, mert a regisztrációhoz adott kód nem akart megérkezni a Gmail fiókomba. Érdekes módon egy másik fiókba viszont gond nélkül megjött. Ekkor végre létre tudtam hozni az új felhasználót, és innen kezdve minden ment, mint a karikacsapás!

A Proscenic applikáció amúgy példaértékű. Semmivel sem rosszabb, mint egy Xiaomi megoldás. Minden érthető, nincs túlbonyolítva. A térképszerkesztés flottul megy, bár megjegyzem, a gép maga is tök jól ki tudja találni, hogy hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik helyiség. Ezt olyan helyen is, ahol se ajtó, se küszöb, csak egy túlméretes ajtónyílás van.

Ami őszintén meglepett, hogy a térképrajzolás is meglepően pontos és részletes volt. Régebbi tapasztalataim alapján, az olcsóbb gépeknél ezen a téren volt bőven hiányosság, de a Proscenic előtt le a kalappal. Nyugodtan ki merem jelenti, hogy közelíti a megszokott, és megfelelőképp értékelt Xiaomi szinttel!

Szóval összegezve! A Proscenic applikációja nagyon jól sikerült, a térképszerkesztés, a térképkezelés, a takarítások időzítése mind elérhető rajta keresztül. Látjuk merre jár a porszívó, ha elakad és nem találjuk kérhetünk figyelmeztető hangot.

Van zóna takarítás, van erős takarítás (ilyenkor kétszer takarít ki a gép), van no go zóna, találunk spot takarítást, ahol kis területre küldhetjük el a gépet, hogy alaposan takarítson fel.

Az egyetlen, ami elég bénán sikerült, az a különböző helyiségek elnevezése és behatárolása. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kijelölünk a térképen területeket, és azt mondjuk ez a terület a nappali, ez a másik a konyha, a harmadik meg az előszoba. Sajnos a kijelölés maximum 6 sarokpontot tartalmazhat szobánként, szóval szabálytalan formájú helyiségeknél reménytelen, hogy pontosan kijelöld a sarkokat.

Nem teljesen az applikációhoz tartozik, de mégis az irányítással függ össze a távirányító, így hát ide teszem!

Szóval, ahogy a tartozékoknál jeleztem van egy táirányító is, ami ránézésre kb. megegyezik bármelyik random TV boksz vagy soundbar táirányítójával. Persze a gombokon itt más a jelölés és más dolgokat is tudunk vezérelni vele.

Az talán nem lep meg senkit, hogy a térkép funkciókhoz nem férünk hozzá, de az alap dolgokat el tudjuk érni. Indítás, visszaküldés, szívóerő szabályzása, joystick funkció és társaik elérhetők.

Elsőként arra gondoltam, hogy milyen jól jön ez akkor, ha mondjuk elmegy a net, és ott állunk a porszívó előtt és nem tudjuk elindítani. Aztán a teszt közben azt vettem észre, hogy az indításhoz, leállításhoz már nem a telefonhoz nyúltam, hanem a távirányítóhoz. Aztán amikor be akartam irányítani a gépet a gyerekszobába, akkor élveztem igazán a joystick gombokat, amikkel, mint egy távirányítós autót benavigáltam a kölkökhöz.

 

Szóval, rá kellett jönnöm, hogy a távirányító jó dolog, csak egy cseppet már elszoktam tőle. Mindig kéznél van, az alap dolgok működnek rajta, és ha nem időzítve takarítunk, amikor elmegyünk dolgozni, akkor sokkal egyszerűbb a távirányítóért, mint a telefonért nyúlni.

Nagy pirospontot adok ezért a távirányítóért!


 

Tapasztalatok

 

Nem véletlenül emlegettem a cikk elején az időutazást, mert végig, az volt az érzésem, hogy nem 2022-ben, hanem 2019-ben, 2020-ban járok. Az akkori elvárások szerint ez a gép a felsőkategória alján helyezkedett volna el, vagy 2020-ban talán már inkább a középkategória tetején.

proscenic-m7-pro-teszt-5.jpg

A tudás, a felhasznált anyagok, minden a 2-3 évvel ezelőtti állapotot idézte!

Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez probléma, szögezzük le, nem az! Egyszerűen csak arról van szó, hogy ami 2-3 éve csúcsközeli volt, az már nem az. Ettől nem lett rosszabb, sőt, inkább az előnyeit élvezhetjük a dolognak, mert ami 2-3 éve a sokszázezres kategória volt, az ma csak 70 ezerbe kerül. Még úgy is, hogy közben a forint árfolyama a béka feneke alatt található.

A géppel a takarítás minősége tekintetében nincs kifogásom. Talán csak annyit illik megjegyezni, hogy ennél a masinánál bizony még érdemes elpakolgatni a szétdobált játékokat, könyveket, egyebeket, mert itt még nincs kamera meg 3D lézerszenzor, hogy felismerje a padlón a légypiszkot is.

A gép egyetlen igazi, komoly hátránya a mai csúcsmasinákhoz képest talán pont ez, a mesterséges intelligenciával támogatott tárgyfelismerés hiánya.

proscenic-m7-pro-teszt-12.jpg

Rengeteg porszívót láttam már működés közben. Vannak, amik lenyűgöznek az akadálykerülés vagy az útvonaltervezés terén, mások meg inkább szörnyülködésre késztetnek. Emiatt aztán a Proscenic M7 Pro esetén is a szokásos dolgot tettem. Leültem egy olyan helyre, ahol nem zavarom a gépet, és elindítottam.

Órákon keresztül figyeltem. Átrendeztem a székeket, az asztalokat, újra elindítottam. Elzártam széklábakkal területeket, újra elindítottam.

A végére pedig meg kellett állapítanom, hogy az útvonaltervezés, bár eltér a Xiaomi gépeinél általában látható mintázattól, közel hibátlan. Talán 1-2 olyan eset volt, amikor többször kellett egy-egy területen áthaladnia porszívózás közben.

proscenic-m7-pro-teszt-15.jpg

Remekül vette a széklábakkal kialakított pályát is. Ha nem fért be egy helyre az egyik oldalról, akkor megpróbálta a másik oldalt, hátha.

És amiben egyetlen egyszer sem hibázott, az a dokkolás volt. Végtelenül pontosan, finoman érkezett vissza a dokkolóhoz, mindenféle felesleges keresgélés meg bóklászás nélkül. Mindegy volt, hogy egy másik szobából parancsoltam vissza a töltőhöz, vagy csak a széklábak között bolyongva utasítottam a visszatérésre, hibátlan volt a dolog.

proscenic-m7-pro-teszt-16.jpg

Egyetlen negatívumot tudok említeni, egy alkalommal az oldalsó körkefe valahogy beszorult a hangfal alá, emiatt leállt a takarítás. Más nem volt. Pontosabban de, az ágy alatt felejtett zoknit megette, a gyerekek által széthagyott könyvjelzőt is meg akarta enni, szóval, ahogy mondtam, takarítás előtt illik összepakolni!

Minden más jó volt. Összeszívott mindent, a feltörlés is jól működött. A szőnyegszenzor kb. 90 százalékos, 1-1 alkalommal előfordult, hogy kicsit elaludt, és nem pörgette fel magát azonnal, ahogy a szőnyegre ért, vagy nem vette vissza a fordulatot, ahogy lejött a szőnyegről.


 

Konklúzió

 

Tudva, hogy mostanában mennyire elszálltak az árak, egy 60-70 ezer forintos robotporszívó igazi ajándék. Főleg, ha nem csak olcsó, hanem használható is. A Proscenic M7 Pro pedig igazán használható.

Ha leszámítom az applikáció miatti szívást (ami nektek már nem lesz az), akkor azt mondhatom, hogy közel tökéletes gépet kapunk a pénzünkért. Nyilván figyelembe kell venni, hogy a csúcstechnológia jóval többe kerül, szóval, ha olyat szeretnél, ami észreveszi, sőt nem csak észreveszi, hanem fel is ismeri a légyszart a padlón, akkor egy csöppet mélyebben kell a pénztárcádba nyúlni.

proscenic-m7-pro-teszt-9.jpg

Összességében nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nagyon pozitívan csalódtam az M7 Pro-ban. A Xiaomi minőséghez szokott kezem és szemem nem talált egyetlen olyan lényegi pontot sem, ahol érdemes lenne belekötni. Apróbb hibák vannak, ezeket a cikkben le is írtam, de szerintem egyetérthetünk abban, hogy ezek miatt nem fogunk a falnak szaladni.

Ami még lényeges. Az árukereső szerint a porszívóra a legjobb hazai ár 99 900 forint, vagyis mondjuk ki nyugodtan, kerek 100 ezer. Ehhez képest a mostani cikkhez kapott kuponnal, német raktárból 71 ezer forintért tudjuk megrendelni, ami közel 30 százalékos különbséget jelent. Az ár természetesen tartalmazza az áfát és mivel EU raktárból érkezik a vámolással sem kell foglalkoznunk.

proscenic-m7-pro-teszt-10.jpg

Ha dokkolót szeretnél vásárolni, akkor azt ajánlom ne tedd. Aranyáron érhető el a dokkoló, majdnem annyiba kerül, mint maga a porszívó. Ez pedig már olyan ár, amiért komolyabb gépet is kapsz, természetesen dokkolóval együtt.

Szóval, ha neked az alapgép elegendő, és a 70 ezer forintos ár is megfelelő, akkor az alábbi hivatkozáson használd a A9348C3975BD kuponkódot:

Proscenic M7 Pro robotporszívó

.

.

.

.

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1917788720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása