Pofán vág a valóság - Shunzao Z11 Max porszívó teszt

Egy ismeretlen gyártó visszakézből hatalmas sallert adott a Xiaominak.

shunzao-z11-max-teszt-27.jpg


Nézd meg a porszívót működés közben videós tesztünkben:


 

Bevezető

Sokszor elmeséltem már, hogy a tesztjeim többségében olyan termékekkel találkozhattok, amiket magamnak vásárolok meg, mert tetszenek/szükségem van rájuk/sokat el lehet adni belőle. Vannak azonban olyan termékek – sajnos ritkábban, mint szeretném-, amiket a gyártó vagy a forgalmazó melegít rám.

Ezek a termékek ritkán érdekesek, nem is túl jól eladhatók, de a jó viszony miatt elvállalom a tesztelést. Ebben a cikkben, ahogy valószínűleg sokan sejtitek már, egy ilyen terméket mutatok be nektek.

Minden cikknek van tanulsága, ennek is lesz, de előbb jöjjenek a száraz adatok és a kicsomagolás!


 

Csomagolás, kicsomagolás, tartozékok

A porszívó doboza bizalomkeltő, de semmi extra. Nincsenek szép színes képek, de az anyaga jó, amit mutat az is, hogy a szállítás sem hagyott nyomot rajta.

shunzao-z11-max-teszt-1.jpg

Bent rend fogad minket, szépen el vannak választva egymástól az alkatrészek és tartozékok, minden külön becsomagolva. Még mindig tetszik!

Igazán viszont akkor kezd el tetszeni a dolog, amikor sorban előveszem a kiegészítőket. Kifogástalan műanyagok, nincs sorja meg hasonlók, az összeszerelés elsőosztályú. Vastag a fémcső is, az elektromos csatlakozók nagyon jól kitaláltak. Szóval eddig jobb, mint amire számítottam!

shunzao-z11-max-teszt-2.jpg

Tartozékból is van néhány.

Kapunk egy nagyon jól kinéző, nagyon jól összerakott szívócsövet. Kapunk egy részszívót, kapunk egy kisebb kefés fejet, pl. könyvespolchoz, esetleg az autó porszívózásához jó lesz. Van egy motoros atkaszívófej kárpitos bútorokhoz, és van egy nagy padlószívófej, ez is motoros. Akad még a csomagban egy falitartó, egy akkumulátor, egy töltő és maga az alapgép.

shunzao-z11-max-teszt-12.jpg

Eddig meglepően jónak tűnik minden, nem pont erre számítottam!

Itt, a fejezet végén még meg kell említenem egy dolgot. A teszt után kicsit jobban utána néztem a gépnek, és azt találtam, hogy a gyártó az egyik legrangosabb formatervezési díjat is bezsebelte a porszívóval. Ez a reddot. De, hogy ez ne legyen elég, a német reddot mellett begyűjtötték még az ugyancsak formatervezéssel foglalkozó, ám amerikai IDEA Design Award-ot is. Ilyen előzmények után már nem csodálom, hogy nekem is tetszik.

shunzao-z11-max-teszt-19.jpg


 

Papírforma és tudás

shunzao-z11-max-teszt-4.jpg

Természetesen kaptam egy sajtóanyagot a gépről, amit át is futottam, le is tettem gyorsan, mert a néhány valóban fontos technikai specifikáció mellett csak néhány bullshitnek tűnő adat volt felsorolva.

A lényeg:

A porszívó tömege 1700 gramm, ami jónak mondható. Volt már nálam jóval nehezebb és jóval könnyebb gép is. Ami inkább érdekes, hogy ehhez a jónak mondható tömeghez egy kimondottan jó, 150 AW-s szívóerő társul. A két adat együtt már beszédes, hiszen egy bazi nehéz gépből nem művészet jó szívóerőt kihozni, de egy könnyűből az.

shunzao-z11-max-teszt-18.jpg

Itt jegyzem meg zárójelben, hogy a gyártó kiemeli a gép jó súlyelosztását, ami azért hasznos, mert nem terheli feleslegesen a csuklónkat.

A szívóerő amúgy 3 fokozatban állítható, automata mód nincs (erre majd a tapasztalatoknál visszatérek). Az akkumulátorban hét darab 2500 mAh kapacitású cella lakik, ezeket kb. 3 óra alatt lehet nulláról 100 százalékra tölteni. A portartály kapacitása 0,5 liter.

shunzao-z11-max-teszt-22.jpg

A gyártó leírta, hogy a gépben egy 5 rétegű szűrőrendszer dolgozik, hogy a kifújt levegő teljesen pormentes legyen.

shunzao-z11-max-teszt-20.jpg

  • Az első szinten egy egylépcsős ciklonleválasztásnak nevezett technológiával elkülönítik a nagyobb szennyeződéseket. Ez a ciklon technológia lényegében azt jelenti, hogy felgyorsítják és megforgatják a beáramló levegőt, ezáltal képesek szétválasztani a levegőt, a port és a nagyobb piszkokat.
  • A második lépcső a rozsdamentes acélból készült szűrő, aminek a feladata a 0,4 mikronnál nagyobb szennyeződések kiszűrése.
  • A harmadik egy újabb, ám már többlépcsős ciklonelválasztás, ami a 0,4 mikronnal kisebb szennyeződéseket választja el a levegőtől.
  • A negyedik egy előszűrő a motor előtt, ami a 0,4 és 0,3 mikron közötti szennyeződést fogja meg.
  • Az ötödik pedig egy újabb szűrő, amin már a 0,3 mikron alatti porszemcsék is fennakadnak.

shunzao-z11-max-teszt-24.jpg

Ezzel az öt réteggel elérik, hogy a porszívóból kiáramló levegő lényegében teljesen, vagyis valójában 99 százalék körüli értékben pormentessé válik.

A gyártó a szűrés kapcsán még kiemeli, hogy a beépített többrétegű ciklonelválasztás úgy volt képes a szűrési feladatok ellátására, hogy közben az EU szabványok által megkövetelt szívóteljesítmény és zajszint nem sérült.

shunzao-z11-max-teszt-25.jpg

Állítólag új motort kapott az atkaszívófej, amit sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudok, ez az első porszívó a gyártótól, ami hozzám került. Ezzel együtt, az új motor és az új hengerkefe miatt 99,9 százalékos atka eltávolítási arányt ígérnek, ami valószínűleg csak azért nem 100 százalék, hogy nehogy megégessék magukat.

Azt már magam teszem hozzá (allergiásként), hogy az atkák és az ő ürülékük mellett ezek a fejek nagyon jó szolgálatot tesznek a por, a gombaspórák, a virágporok és az egyéb allergének eltávolításában is.

shunzao-z11-max-teszt-26.jpg

Végezetül még két dolog, ami már a leírás alapján is hasznosnak tűnik!

Az első egy szabadalmaztatott eljárás, aminek segítségével elérték, hogy a hengerkefére ne tekeredjenek fel hajszálak, szőrszálak, vagy pl. a szőnyeg elhullajtott rojtjai. Őszintén szólva már többször olvastam ilyen innovációról, jó lenne, ha lenne, de eddig még nem találtam valóban jól működő megoldást.

shunzao-z11-max-teszt-21.jpg

A másik dolog az egyszerűsített portartály ürítés. A leírás szerint egy gombot megnyomva üríthető a tartály, így nem koszoljuk össze a kezünket, NEM KERÜL RÁ BACILUS! Elnézést, ezt ki kellett emelnem, mert állítólag nagyon fontos!

Ez tehát a papírforma, de milyen a porszívó a valóságban?


 

Tapasztalatok

Ahogy feljebb írtam, kaptam egy szép sajtócsomagot, vagyis egy leírást azokról a dolgokról, amiket KI KELL EMELNEM A CIKKBEN!

shunzao-z11-max-teszt-16.jpg

Őszintén, ezt nagyon utálom! Nem szeretem, amikor el akarják venni a szabadságomat, és megmondani mi a fontos és mi nem az. Ráadásul, ahogy elkezdtem a szöveget olvasni bekapcsolt a bullshit riasztó a fejemben, és olyan hangosan vijjogott, hogy nem értettem mit olvasok.

Olyanok voltak benne leírva, hogy jobb, mint a Xiaomi G10, igaz kicsit drágább is. Jobb, mint a Dyson, és sokkal olcsóbb. Jobb, mint a Dreame T20 és sokkal jobb a hajvágási technológia. ÉS amúgy is, a hajvágási technológia mindent visz, ilyet senki nem tud.

shunzao-z11-max-teszt-15.jpg

Na, nekem általában itt kezd büdös lenni a dolog, amikor mindenképpen a Xiaomival kell összehasonlítanom, ráadásul úgy, hogy egy picit drágább annál, de JOBB IS!

Szóval, amikor elkezdtem a gépet kicsomagolni, akkor kezdett leesni, hogy a leírtak lehet, hogy még sem teljesen valótlan dolgok!

shunzao-z11-max-teszt-14.jpg

Nem állítom, hogy nem találkoztam még olyan anyagminőséggel, mint ennél a gépnél, de Xiaominál ez valahol 500 dollár feletti árnál érhető el. Olyan apróságokat említek csak, hogy a szívócső és a kefék egy nagyon finoman működő zárral kattannak össze. A szívócső alumínium csőrésze egész komoly falvastagsággal bír. És amúgy is, minden kifogástalan.

Ezután már kicsit kíváncsibban vettem kézbe az alapgépet.

shunzao-z11-max-teszt-13.jpg

Ezen sok érdekeset nem találtam. Egyszerűen csak pont úgy hibátlan, mint a tartozékok. Az akkumulátor egy picit sem szorul, ahogy leveszem vagy a helyére csúsztatom. A portartály könnyedén leválasztható, a belső szűrő ugyanígy könnyedén kivehető. És az egygombos ürítés is működik, igaz nem 100 százalékosan, de működik.

Vagyis, a gép tetején megnyomom a gombot, a tartály egy zsanéron kifordul a helyéről, kinyílik a portartály alja, és a kosz beleesik a szemetesbe. Persze ehhez a szemetes felett kell kinyitni a tartályt.

shunzao-z11-max-teszt-28.jpg

Persze, ha sok a kosz a tartályban egy adag marad benne, ennek eltávolításához ki kell a szűrőt is venni, mint az összes többi hasonló porszívónál. De a nagyja valóban belepottyan a kukába.

Amikor először bekapcsoltam a gépet, akkor párom odajött, kíváncsian nézegette, aztán megkérdezte, hogy ennek mi baja van. Nem értettem a kérdést, visszakérdeztem, hogy miért lenne baja?

shunzao-z11-max-teszt-11.jpg

A válasz az volt, hogy furcsa hangja van. Vagyis furcsán halk. Biztos, hogy nincs semmi baja?

Persze nem volt. Egyszerűen csak tényleg halk, jóval halkabb, mint a saját, meglehetősen drága Xiaomi Jimmy porszívóm.  Nem is jóval halkabb, inkább sokkal halkabb. Vagyis azt már nyugodtan merem állítani, hogy a sajtóanyagban leírtak azon része, miszerint a jó porelválasztás mellett a zaj nem nőtt igaz.

És most a hajvágás, a hengerkefe, amit miatt ez a gép minden más gépnél jobb!

shunzao-z11-max-teszt-3.jpg

Nem szégyellem, egy pillanatig nem hittem el, hogy a dolog működik, aztán a tapasztaltak miatt úgy éreztem, hogy kaptam egy nagy sallert. Működött.

Ez megint a szokásos hülyeség. Mindenkinek azt mondom, hogy a papírforma alapján ne akarjon egy terméket osztályozni. Keressen teszteket, cikkeket, valós információkat, anélkül már nem nagyon szabad semmit megvenni. Erre mi történik, én nem tartom be a magam által adott tanácsot. Eszembe sem jutott, hogy a hajvágás tényleg működik, mert mint írtam, eddig egyetlen olyan gépet sem találtam, ahol valóban működött volna.

shunzao-z11-max-teszt-6.jpg

A dolog titka egyszerű, mégis zseniális, nem is értem más miért nem alkalmazza. Egyrészről a hengerkefe többféle sörtét tartalmaz. Van puhább rész a keménypadlóhoz és vannak egészen kemény kis sörtecsomók a szőnyegekhez. És van a hajvágó!

Ez utóbbi nem más, mint két, fésűs kialakítású gumiszegély közé rejtett fémlap. Vagyis egészen pontosan két fémlap, amik egymáson el tudnak csúszni. A fésűs kialakítású gumi bevezeti a hajszálakat a fémlapokhoz, amik aztán valóban elvágják őket. Ha valamihez hasonlítani akarnám a dolgot, akkor a hölgyeknek és uraknak is a borotvák szőrvágó részét említhetem. Ott is két, fésüs fémlap csúszik egymáson, és vágja el a szőrt, hajat. Na, ebben a porszívóban, illetve a porszívó hengerkeféjében pont ilyen megoldás dolgozik.

shunzao-z11-max-teszt-5.jpg

A gyakorlat azt mutatja, hogy a teszt nagyjából egy hete alatt – amíg tényleg intenzíven használtam a porszívót- egyetlen alkalommal sem kellett a feltekeredett hajszálakkal foglalkozni.

A Shunzao Z11 Max szőrvágó megoldása nem 99-, hanem 100 százalékos hatékonysággal dolgozik.

Hozzáteszem, párom haja hosszú, szóval nálunk ez élő probléma a saját állóporszívónk és robotporszívónk esetén is.

shunzao-z11-max-teszt-7.jpg

Fent írtam, hogy a gépen nincs automata üzemmód. Ezt alapvetően problémának éreztem, amíg csak a technikai specifikációt ismertem. A helyzet ugyanis az, hogy régen, az automata móddal nem rendelkező porszívóknál, ha maximumra állítottuk a szívóerőt, akkor az üzemidő néhány percre csökkent. Márpedig, csak maximumon volt olyan szívóerő, ami valóban használható volt, vagyis kénytelenek voltunk maximumra állítani. Ez így elég nagy szívás volt, hiszen kb. 3-4 perc alatt nullára merült az akkumulátor.

Az automata mód oly módon segített ezen, hogy mindig az optimális szívóerőt alkalmazva az üzemidő a többszörösére nő, eközben a takarítás minőségével is elégedettek leszünk.

shunzao-z11-max-teszt-8.jpg

Szóval, a Shunzao Z11 Max nem rendelkezik automata szívóerőválasztással. Ez komoly probléma lehetne, ha a gép szívóereje (vagy tán a nagyon jó hengerkefe) nem lenne elegendő már a legalsó fokozaton is. Szerencsére elég, a közepesnél pedig már tényleg kifogástalan, szóval a maximális szívóerőt csak a teszt kedvéért kellett használnom. Az igazsághoz tartozik, hogy maximumon ez a gép sem bírja sokáig.

Szóval az automata szívóerő jó lenne, de jelen esetben nem sok vizet zavar a hiánya.

shunzao-z11-max-teszt-10.jpg

A végére még egy dolog. Az újabb állóporszívóknál, már szinte elvárás valami nagy kijelző. A Shunzao Z11 Max esetén is van ilyen a gép felénk eső oldalán. Jó hogy van, látjuk a szívóerő nagyságát, látjuk az akkumulátor töltöttségét, szóval a fontosabb adatok ott vannak. Lehetett volna ezt kisebb méretben is megvalósítani, de végül is, amiatt azért ne sírjunk, ha nem csak funkcionálisan működik jól valami, hanem jól is néz ki!


 

Összegzés

Szóval, ennek a cikknek van tanulsága, több is. Az egyik, hogy még nekem sem kell a papírforma alapján ítélni, mert a valóság tényleg képes pofán vágni a gyakorlott tesztelőt is, ráadásul néha erőteljesen. Persze ha ez a pofon azért csattan el, mert lebecsültem valamit, az a jobbik eset és a Shunzao Z11 Max ez a helyzet.

shunzao-z11-max-teszt-17.jpg

A szokásos kamu dumának gondoltam a nagy szívóerőt és a sokrétegű koszelválasztás a kis zaj mellett, de ki kellett derülnie, hogy a dolog valóban működik.

Óriási kamunak gondoltam a hajnyíró rendszert, amivel a gyártó mindent meg akart indokolni, lemosva a pályáról még a Dyson-t is. A helyzet pedig az, hogy a hajnyíró „rendszer”, vagyis a fémbetéttel megtoldott hengerkefe tényleg kifogástalanul működik, olyannyira, hogy hetek alatt egyetlen alkalommal sem kellett a kefét tisztítanom.

shunzao-z11-max-teszt-23.jpg

Egy dolog van, ami igaz lett, és sajnálom, hogy így lett, ez pedig az ár. Sajnos tényleg Xiaomi árról beszélünk, bár azt nem szabad elhallgatni, hogy felsőkategóriás anyaghasználatot kapunk egy középkategóriás Xiaomi áráért, szóval a Shunzao Z11 Max-nek bőven van keresnivalója a nagytesó mellett. Sőt, nem túlzás azt állítani, hogy azt a bizonyos sallert nem csak én kaptam (a hitetlenkedésemért), hanem bizony a Xiaomi is a minőség miatt. Most már kíváncsian várom a folytatást, a következő Shunzao porszívót, remélem kapok belőle!

shunzao-z11-max-teszt-9.jpg

És a végére, ne feledd: RÁADÁSUL A HAJVÁGÓ „RENDSZER” VALÓBAN MŰKÖDIK ÉS MINDENT VISZ! :)

Ha megtetszett a gép, akkor az alábbi linkről, a BGZ11maxC kuponkóddal (a kupon csak az első 50 vásárlónál működik!) megvásárolhatod 78 ezer forintért:

Shunzao Z11 Max állóporszívó

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2917798959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása