Kipróbáltuk – Shunzao Z15, a piac egyik legerősebb porszívója

Brutálisan erős gép remek összetevőkből építve, de ennek ára is van!

shunzao-z15-teszt-20.jpg


A tesztben szereplő porszívó olcsóbb változatáról szóló cikkünket (videóval) itt találod:

Pofán vág a valóság - Shunzao Z11 Max porszívó teszt

.


Bevezető

Először ejtsünk néhány szót a gyártóról! A Shunzao a hírek szerint valamilyen módon kapcsolódik a Xiaomi ökoszisztémához, de hogy mi módon azt nem tudom. Arra biztos jó a dolog, hogy a neve elé odaírjuk, hogy Xiaomi, de én maradok inkább simán a Shunzao-nál.

Maga a név amúgy, nem meglepő módon egy kínai kifejezés angol karakterekkel történt leírása. Két tagból áll, SHUN és ZAO. A SHUN azt jelenti, hogy alkalmazkodik a kor változásaihoz. A ZAO azt jelenti, hogy élvonalbeli termékeket hoz létre.

shunzao-z15-teszt-19.jpg

Vagyis a név, a Shunzao azt is jelenti, hogy követi a kor trendjét, hogy a legjobb termékeket hozza létre az emberek igényeinek kielégítésére (hogy miért éppen egy jegesmedve a logó, azt nem tudom, de talán mindegy is).

Alig egy hónapja próbálhattam ki a cég olcsóbb porszívóját, a Z11 Max-et, és őszintén szólva azóta is hatása alatt vagyok. A gép már külsőleg is megfogott, olyan minőségű anyagokból lett építve, ami finoman szólva sem hétköznapi. Minden remekül passzol, a tartozékok úgy cuppanak a helyükre, ahogy az elő van írva.

A gép ráadásul erős is, hiszen a 26 000 Pa szívóerő párját ritkítja, ehhez pedig pluszban megkaptuk azt a hengerkefét a motoros fejben, ami valóban képes a haj- szőr, és textilszálakat elvágni, így az első olyan gép lett, aminél nem csak ígéret, hogy a hengerkefére tekeredett szálakat nem nekünk kell majd levagdosnunk.

shunzao-z15-teszt-18.jpg

Ilyen előzmények mellett gondolhatjátok mennyire vártam, hogy megismerkedjek a Shunzao Z15-tel, ami jelenleg, tudomásom szerint a piac egyik legerősebb állóporszívója. Természetesen van még a brutális szívóerőn túl is néhány érdekesség, de ezekről az alábbi cikkben szólni fogok.

Ahogy az lenni szokott, kértem hozzá kupont is, hogy a relatív magas árából lefaraghassunk kicsit. Ezt a cikk végén megtaláljátok! Essünk neki a bemutatónak!


 

Csomagolás és tartozékok

shunzao-z15-teszt-1.jpg

A doboz és a tartozékok nem sokban változtak a kisebb tesóhoz képest. A karton lényegében semennyit, bent találunk némi különbséget, de nem sokat.

A legfontosabb, hogy az egyszerű résszívó helyett egy sokkal hosszabb, és részben plexiből készült darabot kapunk. A teszt alatt bebizonyosodott, hogy a nagyobb hossz ebben az esetben igen hasznos, mert sokkal könnyebb a bútorok réseiből kiszívni a koszt. Ez nálunk van bőven, mert bár nem ehetnek a kanapén a kölkeim, valahogy mégis mindig tele van morzsával az összes rés.

shunzao-z15-teszt-2.jpg

De a legérdekesebb (majdnem azt mondtam a legjobb) nem a hossz változása, hanem az, hogy kaptunk bele világítást, amivel be tudunk a résekbe világítani, és így látjuk, ha ott marad valami piszok. Ez a funkció nálam kicsit felesleges volt, a kanapé réseibe sehogy nem látok be, de el tudok képzelni olyan szituációt, amikor jól jön. Pl. ha a könyvek mögé kell a polc sarkába benyúlni vagy hasonlók.

shunzao-z15-teszt-4.jpg

További változást már csak a tartozékok színében fedezhetünk fel. Az Z11 Max esetén a fém szívócső élénk narancsszín volt, a Z15-nél ez szürke. Ugyanígy a porszívóban a fémszűrőnél a gumirészek narancsról szürkére váltottak. Nekem az élénk szín jobban tetszett, bár tény, a Z15 egy nagyon komoly porszívó, így a szürke talán jobban illik hozzá.

Mit találunk még a csomagban? Van egy EU dugós töltő és egy falitartó. Ezeket össze is lehet illeszteni, vagyis a töltő dugóját bele lehet erősíteni a tartóba, így, ha eltesszük pihenni a kicsikét, akkor automatikusan tölt is.

shunzao-z15-teszt-5.jpg

Van egy szélesebb szívófej, amivel a kárpitos bútorokról a szőrt, hajat, stb. lehet leszívni. Van egy motoros atkafejünk, ez is kárpitos bútorokhoz, és persze megkapjuk a nagyméretű, motoros kefével rendelkező padlószívó fejet is.

Ez utóbbi használható keménypadlóhoz és szőnyeghez is, kétféle sörtét tettek rá, pluszban pedig ott van a híres szőrvágó funkció, amiről később írok még egy picit.

shunzao-z15-teszt-9.jpg


 

Tudás, vagyis a papírforma

A gép lelke természetesen a szénkefementes motor, ami ebben az esetben akár 150 ezer fordulat per perc sebességgel képes működni. A gyártó kiemeli még a minőségi csapágyakat, a tartós mágneseket és a magnézium motorburkolatot, amik hosszú élettartamot garantálnak.

A Shunzao Z11 Max esetén írtam, hogy a 160 AW szívóerő nem kevés, főleg, ha azt nézzük, hogy ezt egy 1700 grammos gépbe pakolták. Nos, ha akkor jónak tartottam ezt az értéket, akkor a Z15-nél a 210 AW szívórőt még sokkal jobbnak tartom, főleg úgy, hogy a gép tömege lényegében nem változott. A 210 AW egy 30 000 Pa értéket jelent a gyakorlatban, ami az állóporszívók esetén bitang soknak számít.

shunzao-z15-teszt-3.jpg

Nagyon nem is jut eszembe olyan gép, ami ennél erősebb, talán csak a Dyson V15 Detect, de annak az ára 300 ezer forint, szóval egy teljesen más dimenzióban mozog, mint a Shunzao Z15.

A szívóerő amúgy 3 fokozatban állítható, ECO, Standard és Turbo. Lényeges, hogy a Standard mód egyben automata mód is, vagyis a porszívó a szükséges módon csökkenti a szívóerő nagyságát attól függően, hogy milyen felületet porszívózunk éppen.

shunzao-z15-teszt-22.jpg

Az akkumulátorban hét darab 3000 mAh kapacitású cella lakik, ezeket kb. 3 és fél óra alatt lehet nulláról 100 százalékra tölteni. Ez azt jelenti, hogy jócskán növelték az akku kapacitást a Z11 Max-hez képest, abban csak 2500 mAh kapacitású cellák voltak, vagyis a teljes kapacitás 3500 mAh-val nőtt.

Nem változott viszont az ötrétegű szűrőrendszer, aminek nagyobb részét a 0,5 liter hasznos kapacitással rendelkező portartályban találjuk, az utolsó elemét pedig a porszívó felénk eső végén, a kijelző körül.

  • Az első szinten egy egylépcsős ciklonleválasztásnak nevezett technológiával elkülönítik a nagyobb szennyeződéseket. Ez a ciklon technológia lényegében azt jelenti, hogy felgyorsítják és megforgatják a beáramló levegőt, ezáltal képesek szétválasztani a levegőt, a port és a nagyobb piszkokat.
  • A második lépcső a rozsdamentes acélból készült szűrő, aminek a feladata a 0,4 mikronnál nagyobb szennyeződések kiszűrése.
  • A harmadik egy újabb, ám már többlépcsős ciklonelválasztás, ami a 0,4 mikronnal kisebb szennyeződéseket választja el a levegőtől.
  • A negyedik egy előszűrő a motor előtt, ami a 0,4 és 0,3 mikron közötti szennyeződést fogja meg.
  • Az ötödik pedig egy újabb szűrő, amin már a 0,3 mikron alatti porszemcsék is fennakadnak.

Ezzel az öt réteggel elérik, hogy a porszívóból kiáramló levegő lényegében teljesen, vagyis valójában 99 százalék körüli értékben pormentessé válik. A gyártó a szűrés kapcsán még kiemeli, hogy a beépített többrétegű ciklonelválasztás úgy volt képes a szűrési feladatok ellátására, hogy közben az EU szabványok által megkövetelt szívóteljesítmény és zajszint nem sérült.

shunzao-z15-teszt-6.jpg

Állítólag új motort kapott az atkaszívófej, amit sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudok, ez az első porszívó a gyártótól, ami hozzám került. Ezzel együtt, az új motor és az új hengerkefe miatt 99,9 százalékos atka eltávolítási arányt ígérnek, ami valószínűleg csak azért nem 100 százalék, hogy nehogy megégessék magukat.

Azt már magam teszem hozzá (allergiásként), hogy az atkák és az ő ürülékük mellett ezek a fejek nagyon jó szolgálatot tesznek a por, a gombaspórák, a virágporok és az egyéb allergének eltávolításában is.

shunzao-z15-teszt-8.jpg

Fontos még szólni a kijelzőről, illetve a kijelzőn található gombokról is!

A Z11 Max esetén egy kis csúsztatható kapcsolóval válthattunk az üzemmódok között. Ez a kapcsoló a Z15-nél már a kijelzőbe/re költözött egy nyomógomb formájában. Emellett találunk egy másik gombot is, ezzel zárhatjuk vagy nyithatjuk a bekapcsológombot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy zárt állapotban elegendő a gombot megnyomni, hogy a porszívó működjön, míg nyitott állapotban a bekapcsológombot nyomva is kell tartanunk a használat közben.

shunzao-z15-teszt-13.jpg

Az elődhöz képest extra, hogy a kijelző színes lett. Ezzel együtt nekem az olcsóbb porszívó megoldása jobban tetszett, de ez talán csak ízlésficam az esetemben.

Végezetül még két dolog, ami már a leírás alapján is hasznosnak tűnik!

Az első egy szabadalmaztatott eljárás, aminek segítségével elérték, hogy a hengerkefére ne tekeredjenek fel hajszálak, szőrszálak, vagy pl. a szőnyeg elhullajtott rojtjai. Őszintén szólva már többször olvastam ilyen innovációról, jó lenne, ha lenne, de eddig még nem találtam valóban jól működő megoldást.

shunzao-z15-teszt-17.jpg

A másik dolog az egyszerűsített portartály ürítés. A leírás szerint egy gombot megnyomva üríthető a tartály, így nem koszoljuk össze a kezünket, NEM KERÜL RÁ BACILUS! Elnézést, ezt ki kellett emelnem, mert állítólag nagyon fontos!

Ez tehát a papírforma, de milyen a porszívó a valóságban?


 

Tapasztalatok

A tartozékoknál már említettem, de ismét ki kell emelnem. A minőség egyszerűen lehengerlő. Persze mondhatjuk, hogy nem, inkább minden porszívónak alapban ilyennek kéne lenni, de ez csak álom. Az olcsóbb gépeknél néha egészen silány megoldásokkal is találkozhatunk.

A Shunzao Z11 Max és Z15 esetén ilyenről szó nincs. Az utolsó részletig, az utolsó csavarig, az utolsó csatlakozóig minden úgy, és ott tökéletes, ahol van. Ritka az, hogy semmibe ne tudjak belekötni, de most ez a helyzet!

shunzao-z15-teszt-14.jpg

Szóval az a tény, hogy a gép külsőleg tökéletes már megalapozza a jóérzésünket. Ha mégis bele akarok kötni valamibe, de ez tényleg a csomó keresése a kákán, hogy a saját Jimmy porszívómnak talán jobb a súlyelosztása. Talán…

És most a hajvágás, a hengerkefe, amit miatt ez a gép minden más gépnél jobb! A dolog titka egyszerű, mégis zseniális, nem is értem más miért nem alkalmazza. Egyrészről a hengerkefe többféle sörtét tartalmaz. Van puhább rész a keménypadlóhoz és vannak egészen kemény kis sörtecsomók a szőnyegekhez. És van a hajvágó!

shunzao-z15-teszt-11.jpg

Ez utóbbi nem más, mint két, fésűs kialakítású gumiszegély közé rejtett fémlap. Vagyis egészen pontosan két fémlap, amik egymáson el tudnak csúszni. A fésűs kialakítású gumi bevezeti a hajszálakat a fémlapokhoz, amik aztán valóban elvágják őket. Ha valamihez hasonlítani akarnám a dolgot, akkor a hölgyeknek és uraknak is a borotvák szőrvágó részét említhetem. Ott is két, fésüs fémlap csúszik egymáson, és vágja el a szőrt, hajat. Na, ebben a porszívóban, illetve a porszívó hengerkeféjében pont ilyen megoldás dolgozik.

shunzao-z15-teszt-10.jpg

A gyakorlat azt mutatja, hogy a teszt ideje alatt – amíg tényleg intenzíven használtam a porszívót- egyetlen alkalommal sem kellett a feltekeredett hajszálakkal foglalkozni.

A Shunzao Z11 Max szőrvágó megoldása nem 99-, hanem 100 százalékos hatékonysággal dolgozik.

Ahogy fent jeleztem, a szívóerő brutális. Persze ne egy ipari porszívóhoz hasonlítsátok, mert az nem lenne fer, hanem a piac többi állóporszívójához. A Xiaomik között biztosan nyerő, csak a sok (300 000+) forintos kategóriában talál legyőzőre. Szóval azért az áráért, amennyiért ezt megkapjuk hasonló szívóerőt mástól nem kapunk. Abban biztos vagyok, hogy ez a teljesítmény mindenkinek elég lesz.

shunzao-z15-teszt-12.jpg

A gyártó szerint az egy töltéssel elérhető maximum üzemidő 60 perc. Őszintén szólva ezt nem volt kedvem lemérni, és amúgy is az ECO fokozatra értendő, ahol a legkisebb a szívási erősség.

Amit viszont kipróbáltam, hogy a nagyjából 100 négyzetméteres hasznos területtel rendelkező lakószintünket ki tudom-e egy töltéssel porszívózni. Ehhez a Standard módot választottam, ahol, ahogy fent írtam automatikusan változik a szívóerő. Nos, a dolog működött, még maradt is kicsivel több, mint 30 százalék töltés az akkumulátorban.

shunzao-z15-teszt-7.jpg

Megjegyzem, nálunk nagyon ritka, amikor az egész lakást végig porszívózzuk a saját gépünkkel. Inkább úgy használjuk, hogy hol a konyhát szívjuk össze főzés után, hol a nappaliban az ebédlőasztal környékét ebéd után, hol a kanapé környékét. Szerintem egy állóporszívó erre való.

De, mint mondtam, alkalmas lehet a teljes lakás kiporszívózására is, főleg, hogy ehhez az ereje is meg van!


 

Konklúzió

A Shunzao Z15 csúcskategóriás termék. Nem mondom, hogy nincs nála (igaz csak kicsit) erősebb, nem mondom, hogy nincs olyan, amibe több szenzort építettek, de azok a gépek úgy háromszor, négyszer többe kerülnek.

shunzao-z15-teszt-21.jpg

Ezt csak azért írom le, mert sok helyen lehet olyan kijelentésekkel találkozni a neten, hogy a Z15 a piac legerősebb porszívója. Nos, ha tényszerűek akarunk lenni nem az. A korrekt megfogalmazás úgy szól, hogy a Xiaomi ökoszisztémán belül a legerősebb, és azért ez sem rossz!

A másik, amit már a Z11 Max esetén is kiemeltem, az a motoros fejben található hengerkefe, ami valóban egyedülálló módon oldja meg, hogy a rátekeredett haj- és szövetszálakat elvágja és a portartályba juttassa. Egyszerűen megszűnik az a probléma, hogy nekünk kell ezeket időnként levagdosnunk, hogy a gép normálisan tudjon működni.

shunzao-z15-teszt-16.jpg

A cikk végére pedig a piszkos anyagiak. Ahogy fent próbáltam jelezni, az ár viszonylagos. Vagyis mondhatjuk drágának a 113 ezer forintos árat, de reálisan nézve, és ismerve a hasonló erejű gépek sokszázezres árát még sem magas.

Nyilván rengetegen vannak, akik egy ilyen befektetést nem engedhetnek meg maguknak, de ha valakinek meg van rá a pénze, és valóban csúcsminőséget szeretne olcsón, az sokat spórolhat vele, és garantáltan nem fog csalódni a képességeiben!

shunzao-z15-teszt-15.jpg

Ha megtetszett a Shunzao Z15, akkor most cseh raktárból, néhány napos szállítási idővel, a BGZ15A kuponkódot használva rendeld meg (az akciós készlet csak 40 db porszívó). Vámkezelés, vámolás nem lesz, az ár pedig tartalmazza már az áfát is.

A porszívó bemutató oldalát az áruházban itt találjátok:

Shunzao Z15 bemutató oldal

 

Megásárolni ezen az oldalon lehet:

Shunzao Z15 állóporszívó vásárlás

 

Ha szeretnél egy kicsit spórolni, akkor megveheted az olcsóbb verziót, a Z11 Max-et. Erről megtalálod részletes cikkemet (videós bemutatóval) itt:

Pofán vág a valóság - Shunzao Z11 Max porszívó teszt

.

.

.

.

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1517830069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása