Kipróbáltuk - Xiaomi Oclean X10, a fogkefe, ami rád nevet

Az Oclean X10 esetén bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több is lehet!

oclean-x10-teszt-17.jpg


 

Bevezető

 

Van nekem egy fogkefém, amit nagyon szeretek, és immár nagyjából egy éve használok. Ez az Oclean X Pro Elite. Talán már a nevéből gondolhatjátok, hogy ez az igazi csúcs. Pro is, Elite is, szóval bele adtak apait anyait a megalkotásába. És valóban így is van.

oclean-x10-teszt-2.jpg

Az Oclean már jó néhány éve ott van nálam a top gyártók között, de az X Pro Elite-br bele tettek mindent, ami elérhető volt. Frankó Maglev motor, érintésérzékeny, színes AMOLED kijelző, Bluetooth és telefonos applikáció az okosfunkciókhoz, vezetéknélküli töltés, mágneses falitartó, frankó Dupont sörtés fej. Szóval volt minden, mint a búcsúban.

Az elmúlt egy év alatt azonban rá kellett jönnöm, hogy kicsit sok a jóból az X Pro Elite. Nem úgy értem, hogy rossza fogkefe a sok extra miatt, inkább úgy, hogy sok minden felesleges. Például az érintőkijelző poén, de nedves kézzel ezen állítgatni a dolgokat nem könnyű. A vezetéknélküli töltő is poén, de semmivel sem egyszerűbb használni, mint egy Type-C kábelt.

oclean-x10-teszt-8.jpg

A telefonos app is jó, amíg megtanított a fogkefe, hogy érhetek el magas pontszámot a fogmosásomra, de azután, most már hónapok óta rá sem néztem. Szóval jók ezek a megoldások, csak kicsit feleslegesek.

Úgy tűnik erre nem csak én jöttem rá, hanem az Oclean mérnökei is, mert az új fogkefe, az Oclean X10 pont olyan, mintha az X Pro Elite-et próbálták volna észszerűbbre varázsolni. Megjegyzem sikerült nekik!


 

Csomagolás és tartozékok

 

oclean-x10-teszt-1.jpg

Az Oclean X10 egy indokolatlanul nagy, ám minőségi dobozban érkezik, ahogy egy felsőkategóriás terméktől az elvárható. A bennem rejtőző környezetvédő ilyenkor szívja a fogát kicsit, mert normál esetben, ha félbevágtuk volna a dobozt még akkor is bőven sok lett volna, és pont fele annyi papír fogyott volna.

oclean-x10-teszt-3.jpg

Bent nem találunk túl sok mindent, igazából csak a minimumot, ami ahhoz kell, hogy a fogkefét el tudjuk kezdeni használni. Ott van maga az „alapgép”, egy darab fej, egy mágneses falitartó végezetül pedig egy USB Type-C töltőkábel. A maradék a leírás, a beüzemelés és a használat segítésére.


 

Külső

 

A fogkefét három színben vásárolhatjuk meg, hozzám a szürke érkezett. Ez pont az a szn, ami az X Pro Elite esetén is volt, igaz, annál nem volt színválaszték, csak ebből az egyből választhattunk. Ha ez nem tetszik, akkor rózsaszín és sötétkék van még, utóbbi a képek alapján elég menőn néz ki.

A forma, a méret, a tömeg kiköpött X Pro Elite, de azért felfedezhetünk néhány különbséget már a bekapcsolás előtt is. Az egyik, hogy van két fizikai nyomógomb a kijelző alatt, a másik, hogy a fogkefe vége kipattintható és találunk a fedő mögött egy Type-C töltőportot.

Van minimális dizájn béli különbség is, az X10 egy picit fiatalosabb, kevésbé konzervatív az előlapi fényes betét miatt, amin a vonalak hullámokat mintáznak. Egyéb eltérés nincs. A ki- bekapcsológomb helye nem változott, a kijelző is maradt a szokásos helyén, és nincs változás a fogkefe feje terén sem.


 

Papírforma

 

oclean-x10-teszt-15.jpg

Itt is találunk jó néhány eltérést az elődtől, az Elite-től. Mind a két fogkefében Maglev motor dolgozik, de amíg az Elite-ben 42 000, addig az X10 esetén csak 40 000 a fordulatszám. Nehezen tudom elképzelni, hogy a minőségben visszaléptek volna, inkább úgy gondolom, hogy a magasabb fordulat nem eredményezett különbséget a fogmosás minőségében, viszont a zaj tekintetében feleslegesen sok volt.

Megjegyzem az X Pro Elite is párját ritkította a zaj tekintetében, de az X10 még nála is halkabb lett!

Jelentős különbség, hogy a vezetéknélküli töltés helyett kábeles töltést kaptunk. A vezetéknélküli érdekes volt, de pont semmi haszna nem volt, hiszen annál is kellett egy USB port, egy USB-s töltő vagy egy külső akkumulátor, hogy feltöltsük a fogkefénket. Szóval nálam az érdekességen kívül pont nulla pontot ért ez a dolog.

oclean-x10-teszt-12.jpg

Ami elsőre érdekesnek tűnik, hogy az X Pro Elite esetén a teljes feltöltéshez 2,5 óra kellett vezeték nélkül, addig az X10 esetén 3 óra kell kábellel. Nem véletlen a dolog, még úgy sem, hogy a vezetékes töltés általában jóval gyorsabb szokott lenni.

Az a helyzet ugyanis, hogy amíg az Oclean X Pro Elite 30 napig bírta egy töltéssel, addig az X10 60 napot tud.

oclean-x10-teszt-13.jpg

Vagyis normál felhasználás mellett, egy év alatt mindössze hatszor kell töltőre dugni, így pedig szerintem mindenkinek világossá válik, hogy a vezeték nélküli töltés mennyire felesleges fícsőrré válik.

Nagy különbség az is, hogy amíg az X Pro Elite mellé kaptunk telefonos applikációt, addig az X10 mellé ez már nem jár. Ez a spórolás együtt jár azzal, hogy nem került az új fogkefébe Bluetooth sem, és nem lehet a szoftvert sem frissíteni rajta.

oclean-x10-teszt-14.jpg

Ez utóbbi tény megint nem probléma, annak tükrében főleg nem, hogy több felől hallottam, hogy egyes felhasználóknál a szoftverfrissítés nem sikerült jól, és ha teljesen lemerült a fogkefe nem lehetett többet feltölteni. Nálam ez a probléma nem jelentkezett, mert egy alapvetően jól működő fogkefén nem fogok csak azért szoftvert frissíteni csak azért, mert lehet.

oclean-x10-teszt-7.jpg

Az X Pro Elite cikkben írtam, hogy az első fogkefe, aminél láttam értelmét a telefonos applikációnak, ezt tartom is. Azonban, ahogy fent írtam, ez az app kb. addig volt érdekes, amíg meg nem tanultam a fogkefével 95-96 százalék feletti pontszámot elérni, ami azt mutatta, hogy a lehető legalaposabban mostam meg a fogamat. Most ott tartok, hogy hónapok óta rá sem néztem a telefonos appra, szóval az, hogy az X10 esetén nincs ilyen, talán nem fog senkiben öngyilkos gondolatokat kelteni.

oclean-x10-teszt-13.jpg

További különbséget fedeztehtünk fel a fogmosási módok terén. Míg az X Pro Elite esetén 4 fogmosási módot, és ezeknek az erősség függvényében összesen 32 féle verzióját találtuk, addig az X10 5 féle (fehérítő, érzékeny, masszírozó, polírozó és tisztító) fogmosási módot, és módonként 5 erősségi fokozatot tud. Vagyis egyrészről kaptunk pluszt a több móddal, másrészről egyes módoknál lecsökkent a választható erősségek száma. A teljes matek azt mutatja, hogy a 32 mód helyett 25-öt kapunk az újabbik fogkefénél.


 

Tapasztalatok

 

Nos, ez egy fogkefe, még pedig egy nagyon jó Oclean fogkefe. Ilyen szempontból nem nagyon tudok mit írni, szerintem tökéletes. Magam részéről nagyon szeretem a fogkefékhez kapott Dupont sörtés fejeket is, amik nem karcolnak, kellően lágyak, de azért a tisztítási képességük nem szenved csorbát emiatt.

oclean-x10-teszt-4.jpg

Azt talán mondanom sem kell, hogy az X10 vízálló, IPX7-es minősítést kapott, így nyugodtan lemoshatjuk folyóvíz alatt, meg sem kottyan neki.

Az érintésérzékeny kijelző az, ami az app mellett egy picit sem hiányzik. Jópofa dolog volt, de nem szerettem különösebben. Nem mondom, hogy fogmosás közben lehetetlenség megnyomni az X10 fizikai gombjait, mert volt már, hogy sikerült, de így is, a vezérlés a fizikai gombokkal sokkal jobb, mint az érintésérzékeny kijelzőn lapozva.

oclean-x10-teszt-5.jpg

A felső gombbal kiválasztjuk a kívánt mosási módot, az alsó nyomogatva a kívánt erősséget, aztán a nagy kerek gombbal elindítjuk a fogmosást.

A fogmosás közben természetesen kapunk zóna figyelmeztetést, vagyis a kétperces fogmosási idő alatt félpercenként megáll egy pillanatra a rezgés, hogy jelezze, itt az idő a jobb oldalról a baloldalra, vagy alulról felülre térni.

oclean-x10-teszt-6.jpg

Az AMOLED kijelző pont olyan jó, mint az X Pro Elite esetén, a kijelzési módok között találunk egy új funkciót, az emojikat. Ezzel engem ki lehet kergetni a világból, mert ahol ezeket látom, ott azt gondolom, hogy szép lassan elbutul az emberiség, és szavak helyett már csak a vigyorgó meg a szomorú fejekből értünk.

oclean-x10-teszt-10.jpg

Lényeg, hogy az eddigi jelzés mellett, amikor láttuk a kijelzőn, hogy a különböző zónákat mennyire akkurátusan mostuk meg, illetve hány pontot kaptunk a fogmosásunkra, most már emojikat is láthatunk, a fejek alatt csillagokkal, hogy könnyebben értelmezhessük a fogmosásunk minőségét.

Arról sajnos, hogy az akkumulátor valóban bírja-e hatvan napig nem tudok nyilatkozni, jelenleg egy hónapja használom a fogkefét, és még nem kellett töltenem.

oclean-x10-teszt-11.jpg


 

Összegzés

 

Ahogy az eddigiekből kiderült vannak plusz dolgok és vannak elhagyott képességek is az előző csúcsfogkeféhez képest. Én ezeket a változtatásokat túlnyomórész pozitívumként élem meg, hiszen ezek leginkább optimalizálások.

Például jobban szeretem a fizikai gombokat az érintésérzékeny kijelző helyet, és semmi értelmét nem láttam, ha egy fogmosási módhoz 15 féle erősséget állíthatok be.

oclean-x10-teszt-9.jpg

Maga a fogkefe természetesen hibátlan, ha a fogmosás minőségét nézzük. Talán még olyan apróságokon lehetne változtatni, hogy ha a giroszkóp, ha érzékeli, hogy mossunk a fogunkat, akkor letiltsa a gombok működését, nehogy véletlenül fogmosási módot váltsunk használat közben.

A lényeg tehát, ha neked ezek az optimalizált képességek megfelelnek, akkor nyugodtan vedd meg, kifogástalan fogmosást és szinte hangtalan működést kapsz. Ha ragaszkodsz a telefonos applikációhoz, akkor még mindig maradhatsz az előző csúcsmodellnél, ami árban lényegében nem különbözik ettől.

oclean-x10-teszt-18.jpg

Az új Oclean X10 a gyártó weboldalán vásárolható meg. A bevezető akcióban a WOHD320 kuponkóddal az ára 40 575 forint, de ezért a pénzért kapunk ajándékba két pótfejet is az alapcsomag mellé.

Vásárlás itt:

Xiaomi Oclean X10 elektromos fogkefe

.

.

.

.

.

A cik kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6017876119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása