Xiaomi Mi Band 7 teszt – kicsit uncsi, de még mindig a legjobb

Az olcsó okoskarkötők koronázatlan királya megérkezett.

xiaomi-mi-band-7-teszt-6.jpg


 

Őszinte leszek, az évente beeső új Mi Band széria már kicsit sem mozgat meg. No nem azért, mert rosszabb lett, vagy bármi baja lenne. Egyszerűen csak annyira kevés újítást kapunk egyik évről a másikra, hogy azon túl, hogy megállapítom, hogy megint marha jó lett, sok egyebet nem tudok írni.

xiaomi-mi-band-7-teszt-13.jpg

Utoljára a hármasról négyes szériára történő voltás volt igazán izgalmas, akkor érkezett a monokróm kijelző helyett a színes, akkor érkezett az új menü, akkor lett igazán jól használható az Mi Band.

Persze előtte is, azóta is kapunk évről-évre valami újdonságot, de ezek nem túl látványosak. Kívülről sem változik semmi, a Xiaomi sok évvel ezelőtt megtalálta az ideális formát, amin kár is lenne változtatni. Nem érdemes a méretre sem növelni, mert pont az a kényelem veszik el, amit szeretek, így pedig a kijelző mérete sem tud érdemben változni.

xiaomi-mi-band-7-teszt-12.jpg

Mindezek ellenére, most a hetes verzió érkeztével újra rászántam magam egy bemutatóra, mert a hatos verziót kihagytam. Szóval kíváncsi lettem, hogy két év elteltével mit kapok. Erról olvashattok az alábbi cikkben.

 


 

Csomagolás, tartozékok és külső

 

A doboz menő, polcra való darab. Nem túl nagy, szóval a felesleges papír pocsékolásba sem tudok igazán belekötni. A karton fekete, elől a karkötő képe a default számlappal, hátul meg némi adat különböző nyelveken, olyan, mint vízállóság, töltőfeszültség meg hasonlók.

xiaomi-mi-band-7-teszt-1.jpg

Bontsuk ki gyorsan!

A doboz belseje a szokásos, sok éve megszokott Xiaomis átgondoltságat mutatja. Sok tartozék nincs, egy leírást és egy töltőkábelt találunk csak, meg persze a karkötőt a megszokott antiszatikus zacsiban.

A tartozékok kapcsán az egyetlen, amit érdemes említenem, hogy a mágneses töltő az évek folyamán használható méretű és alakú lett. A kábel lehetne egy cseppet hosszabb talán.

xiaomi-mi-band-7-teszt-2.jpg

A karkötő kívülről csont olyan, mint az elődök. A méret minimálisan változott az évek alatt, amire azért volt szükség, mert a színes kijelző miatt kellett egy kicsit nagyobb akkumulátor. Ezen kívül lényegében minden változatlan maradt, vagy ha történt is változás, azt a kutya nem veszi észre.

Mint feljebb írtam, a tökéletesen nehéz javítani. A kijelző keskeny ugyan, így a bejövő üzenetek néha nehezen olvashatók, túl kevés karakter fér ki egy sorba, így a hosszabb szövegek nagyon töredezettek. Ez engem sosem zavart, mert leginkább csak a bejövő üzenetről a jelzést néztem meg a karkötőn, magát az üzenetet a telefonon olvastam el.

xiaomi-mi-band-7-teszt-4.jpg

Ha már üzenet, akkor talán természetes, hogy bár a karkötőn magyar kezelőfelület nem érhető el, azért a bejövő üzenetek ékezetes karakterei helyesen jelennek meg. Ez sem újdonság persze, most így visszagondolva a hármas verzió is ilyen volt már. Előtte lévőre már nem emlékszem.

A kijelző fizikailag 1,62 colos, a felbontása 192 x 490 képpont, mondanom sem kell, hogy ennyi képpont egy ilyen kis panelen tűéles képet ad. Kiemelkedően jó a fényerő is, olyannyira, hogy már nagyon kéne egy automatikus beállítás, mert a nappali, kültéri használathoz maximumra feltolt fényerő félhomályban már vakító erősségű. Kicsit macerás kézzel állítgatni a fényerőt, egy szenzort erre a célra már beépíthettek volna.

xiaomi-mi-band-7-teszt-3.jpg

Maga a kijelző amúgy érintésérzékeny, és az ötös verzió óta van rendes lapozható menü, ahol kiválaszthatjuk az applikációkat (pl. véroxigénszint mérése). Van beállítások menü is meg minden más, amit megszoktunk. Természetesen rezeg is, ha üzenet érkezik, a rezgést a telefonos applikációban beállíthatjuk.

A kényelem eddig is kiemelkedő volt, szerencsére ez most sem változott. A néhány grammos szerkezetről kb. 20 perc után szinte el is feledkezik az ember, annyira nem érezni, hogy a csuklónkon van. A szíj szilikonja elsőosztályú nem túl lágy, csak annyira, hogy a viselés közben finomnak érezzük az érintését.

xiaomi-mi-band-7-teszt-10.jpg

A szenzorok jól működnek benne, így nem kell szorosra húzni a csuklón. A szalag végén lévő fémgumót egy kicsit nehéz a megfelelő lyukba pattintani, de így legalább garantált, hogy nem hagyjuk el. A teszt kedvéért kalimpáltam (úszásnak nem merném nevezni) vele a Balatonban és strandon is, nem sikerült leráznom a csuklómról. Szóval ezt kipipálhatjuk!

 


 

Használat, applikáció

 

xiaomi-mi-band-7-teszt-5.jpg

Androidra és iOS-re is elérhető az Mi Fitness app, én ezt használtam, de a hírek szerint a Zepp Life-al is használható. A program nem tud magyarul, de jó eséllyel nem fog gondot okozni a használata azoknak sem, akik nem értik az angolt. Az a néhány szó, amit ismerni kell, már szinte a magyar nyelv része, ráadásul mindenhol látunk apró piktogramokat, amik segítik az eligazodást.

A felület a megszokott módon négy lapra van felosztva, ezek között alul tudunk váltani. Az első lapon a testmozgással kapcsolatos dolgok vannak, illetve itt láthatjuk a strassz szintünket, a véroxigénszintet meg hasonlókat is.

Ha volt valamilyen testmozgással kapcsolatos mérés, akkor ezeket is itt találjuk meg, ha futáshoz vagy kerékpározáshoz vittük a telefonunkat, akkor térképen is láthatjuk, hogy merre jártunk. Mivel a karkötőben se barométer se GPS nincs, a pontos mérésekhez a telefonunkra is szükség van.

A mérés ilyen módon pontos lesz, ha a telefonod GPS-e is pontos, nálam pl. követhető az is, hogy bringázás közben hol használtam az úttestet és hol mentem fel a járdára, szóval a letudott távolság is pontosnak mondható.

A második fülön tudjuk elindítani a testmozgások mérését, itt láthatjuk a térképet is. A harmadik fül az eszköz beállítására, finomhangolására szolgál, felül a számlap beállítása, alatta meg a szokásos dolgok a bejövő üzeneteket fogadó appoktól a rezgésekig, szóval minden, hogy testre tudjuk szabni az Mi Band 7-et.

A negyedik fül a felhasználóval kapcsolatos beállítások felülete, de itt tudjuk pl. az Mi Fit appból az adatainkat átvinni Zepp Life appba, vagy tudjuk beállítani a telefonos applikáció jogosultságait is., pl. hogy hozzáférhessen az üzeneteinkhez vagy sem.

Most néhány szó még a használatról, bár feljebb már bele-bele csaptam ebbe a témába is.

Szóval, a karkötő tényleg nagyon kényelmes, és nem csak akkor, amikor ezt a cikket írom, hanem testmozgás közben is. A szíj nagyon jó, tényleg remekül eltalálták a keménységét. Persze volt rá hét évük, szóval ez valahol érthető.

xiaomi-mi-band-7-teszt-9.jpg

A mérések, amennyire meg tudom ítélni pontosak. Persze, ahogy már írtam némely méréshez a telefonunkra is szükség van, de alapvetően a karkötőbe épített hattengelyes giroszkóp is jól dolgozik. Megjegyzem így volt ez az előző verzióknál is.

Példaképp talán azt érdemes említeni, hogy amióta Mi Band karkötőket tesztelek nem volt még gond abból, hogy a karkötő a karlengetéseket lépéseknek gondolta volna, így például alvás közben sem számolta a lépéseimet. Ez így mulatságosnak hangzik, de nem egy esetben teszteltem olyan karkötőt, ami éjszaka is számolt lépést, ha pl. a jobbról a baloldalamra fordultam.

xiaomi-mi-band-7-teszt-7.jpg

A véroxigén szint mérése remélem pontos, nem nagyon tudok referencia mérést csinálni. A pulzusmérés lényegében megegyező értéket mutatott a felkaros vérnyomásmérőnkkel, az 1-2 egység eltérés hibahatáron belül van.

Összegezzünk!!

 


 

Konklúzió

 

Eltelt egy újabb év, és nem történt semmi változás, legalábbis a minőség terén. Az évek során persze az Mi Band is megkapta a konkurensekben rendre egy-két évvel előtte megjelenő újdonságokat, de legyünk jóindulatúak, és feltételezzük, hogy a késedelem oka az volt, hogy a Xiaomi mérnökei meggyőződtek róla, hogy az új szenzorok tényleg pontosan mérnek.

Emiatt aztán van már véroxigénszint mérés, kapunk egy adatot a streszz szintünkről, a hölgyeknek van menstruációs ciklussal kapcsolatos adat, és még folytathatnám a sort. Ami talán picit romlott az elődökhoz képest, azaz üzemidő. Nem tragikus a változás, és valahol érthető, hogy ha egyre több a szenzor, amik ráadásul folyamatosan monitorozzák az adatainkat, akkor vélhetőleg kevesebb ideig lesz elég az akkumulátor.

xiaomi-mi-band-7-teszt-8.jpg

Ahogy mondom, ez sem tragikus, mert használattól függően, még bekapcsolt szenzorokkal is elérhető 5-10 nap. Ami azért nem tragikusan rövid. Ha nem ragaszkodunk a mérésekhez, monitorozáshoz, akkor három hetet kapunk állítólag, ezt így nem próbáltam ki.

Végezetül az ár. A Hoc10 kuponkóddal a karkötőt 55 dollárért kapjuk meg, ami a mostani nagyon vacak árfolyam mellett 22 ezer forintos vételárat jelent. Mondhatjuk, hogy nagyon megemelkedett az ár, de azért ne felejtsük el, hogy a dollár/forint árfolyam csak idén 30 százalékot romlott, szóval nem csoda, ha magasabb áron kapjuk, mint az elődöt.

xiaomi-mi-band-7-teszt-11.jpg

Fontos még, hogy a Hoc10 kuponkóddal az áruház minden, 29 dollárnál magasabb árú termékénél érvényesíthetünk 10 dollár kedvezményt, szóval érdemes a boltban körülnézni!

Ha megtetszett a karkötő, akkor az alábbi hivatkozáson tudtok hozzájutni:

Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötő global verzió

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5217883143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása