Amit ez nem mér az nincs - BlitzWolf BW-WS03 időjárásállomás teszt

A világ másik végén is tudni fogod, hogy merről fúj otthon a szél.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-cover.jpg


 

Bevezető

Jó ideje gondolkoztam azon, hogy vennék egy okos időjárásállomást. Az okosság persze itt is arra értendő, hogy a telefonomon bárhonnan rá tudok nézni, hogy milyen otthon az időjárás. Azután tavaly, november közepén úgy döntöttem, hogy karácsonyra meglepem magam vele.

Ez a cikk tehát részben tartós teszt is lesz, mert lassan egy éve használom a BlitzWolf BW-WS03 időjárásállomást.

Szerencsére a cikk jó részét már akkor megírtam, így most nem a memóriámból kell a felszerelés, beüzemelés részleteit előkotornom. Csapjunk hát bele, nézzük mit tud ez a „műszer” a való életben!


 

Csomagolás, tartozékok

 

blitzwolf-bw-ws03-teszt-1.jpg

Meglehetősen nagy dobozban érkezik a Blitzwolf legfejlettebb időjárás állomása. A 40 x 40 x 13 centiméteres doboz ijesztő is lenne, ha nem tudnám mi lapul benne. Kibontva, kihúzva a belső tárolórekeszt elfog a kétségbeesés, anyám, nem ilyen lovat akartam, ezt szerelhetem órákon át.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-2.jpg

A dolog azonban csalóka, a nylont bontogatva kiderül, hogy a szerkezet teljesen egyben érkezik, semmit nem kell rászerelni, csavarozni vagy kötözni. Kapunk egy nagyméretű beltéri egységet és kapunk egy még nagyobb kültérit, valamint némi csavart és tiplit a felszereléshez.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-3.jpg

Van egy nagyméretű füzet a használat elkezdését segítendő, nekem erre szerencsére nem volt szükségem. Kapunk ezenkívül egy USB-s tápkábelt a beltéri egységhez, de tápot nem csomagoltak a dobozba. Szerencsére bármelyik régi telefonos USB töltő megteszi, azt meg kikotrok egyet a fiók mélyéről.


 .

Olvasd el ezt is:

Jó áron a Xiaomi lámpával szerelt kerékpáros sisakja

.


 

Külső

 

A cikk további részében kettő fogom bontani a leírást a kültéri és a beltéri egységre, érdemes ezeket külön is bemutatni. Így teszek már most is!

Beltéri egység

 

blitzwolf-bw-ws03-teszt-17.jpg

A beltéri egység méretes darab, 7,5 colos színes kijelzőt kapott. A vezérlésre az oldalán találunk egy rakat gombot, hátul van két kihajtható láb és egy elemtartó, amibe két darab AA elem kerülhet. Én mondjuk 1,2 voltos AA akkumulátorokat tettem bele, ezekkel is működik. A hátlapon egy mélyedésben találunk két csatlakozót, ezek a tápellátáshoz használhatók.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-8.jpg

Maga a szerkezet jól néz ki, de azért kézbe véve a műanyag kicsit olcsónak, vékonynak tűnnek. Mondjuk sokat nem fogjuk fogdosni, a látvány meg rendben van. A hatalmas, színes kijelző baromi jó mutat, a fényerejét három fokozatban állíthatjuk, sötétben sem zavaró.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-9.jpg

Az oldalt található gombok elég picik, nekem már kell sajnos a szemüveg, hogy kisilabizáljam mi van rajtuk, mi mit fog csinálni. Érzetre jól be vannak szerelve, a kattintás jól érzékelhető, szóval ezek rendben vannak.

Kültéri egység

A kültéri egység egy meglehetősen méretes, és eléggé összetett darab, mert a gyártó ezen helyezett el minden szenzort. Hátulról előre haladva a következőket találjuk:

Alul:

 • Páratartalom/hőmérséklet szenzor
 • Esővízmérő kifolyója
 • Tartórúd
 • Elemtartófedél
 • Szélirány érzékelő

Felül:

 • Napelem
 • Fényérzékelő/UV érzékelő
 • Esővízgyűjtő
 • Buborékos vízszintmérő
 • Szélsebességmérő

Van valahol a szerkezeten egy légnyomásmérő is, de ha megölnek sem mondom meg hol. Ezt nem írtam le, és nem emlékszem már, leszerelni meg emiatt nem fogom. A lényeg, hogy van.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-4.jpg

A szerkezet amúgy tényleg nem apró, közel 40 centi a magassága és 30 centi felett van a hosszúsága.  Maga a tartórúd 13 centi, ez az alsó szenzorokon amennyire kell túlnyúlik, így nem csak falra, hanem vízszintes felületre is fel tudjuk csavarozni.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-5.jpg

Az anyagok terén itt is érezhető, hogy nem csúcskategóriás műszerrel álunk szemben, de hogy a műanyagok mennyire fogják az időjárás viszontagságait bírni, mennyire eszi meg az UV a műanyagot majd az idő múlásával kiderül.


 .

Olvasd el ezt is:

Megszólal a kisgömböc – Tronsmart T7 Mini teszt

.


 

Papírforma

 

Beltéri egység

 

blitzwolf-bw-ws03-teszt-21.jpg

Ahogy írtam a beltéri egység meglehetősen nagy kijelzővel rendelkezik, de ez kell is, mert rengeteg adatot kapunk. Ezek egy része az internetről jön, más részük meg a kültéri egységtől. Előbbi jellemzően olyan adatokat jelent, mint pl. az időjárás előrejelzése, utóbbi meg minden mást.

Próbálom felsorolni mit látunk a kijelzőn, remélem semmi nem marad ki!

 • Előrejelzés
 • Grafikus kijelzés a napsütéshez, felhős időhöz, esőhöz
 • Internetről származó hőmérséklet és páratartalom adat
 • Eső mennyisége (választható a milliméter kijelzés)
 • Szél erőssége
 • Szél iránya
 • Naptár, óra, ébresztés
 • Beltér hőmérséklete
 • Beltér páratartalma
 • Kültér hőmérséklete
 • Kültér páratartalma
 • Kültéren hőérzet (eltérhet a valós hőmérséklettől például erős szél esetén)
 • UV index
 • Fényerősség
 • Légnyomás
 • WIFI kapcsolat állapota
 • Kültéri egységgel a kapcsolat állapota

Az oldalán lévő gombokkal tudjuk az ébresztést beállítani, de itt vannak a különböző naplózott értékek eléréséhez szükséges gombok is, valamint persze a kijelző fényereje is innen állítható.

 

Kültéri egység

 

blitzwolf-bw-ws03-teszt-20.jpg

Itt a lényeget az előző fejezetben már leírtam, kiderülhetett, hogy milyen szenzorok vannak rajta, így ezeket nem ismétlem meg, inkább leírom milyen mérési tartományokat ad meg a gyártó:

 • Beltéri hőmérséklet mérési tartomány: -20 ℃ ~ 60 ℃
 • Beltéri páratartalom mérési tartomány: 20 ~ 95% RH
 • Külső hőmérséklet mérési tartomány: -40 ~ 70 ℃
 • Kültéri páratartalom tartomány: as 95%-os relatív
 • Légnyomás mérési tartomány: 600-1100 hPa és 17,72-32,48 inHg és 450-825,1 Hgmm
 • Szélirány mérési tartomány: 0-359 fok

Lényeges adat még, hogy a gyártó szerint a kültéri egység és a beltéri egység között nyolt terepen akár 30 méter távolság is lehet. Nálam ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából 10 méter a távolság, a két eszköz között nincs rálátás, van viszont köztük egy bejáratiajtó meg néhány külső- és elválasztófal, és így működőképes.

Lényeges lehet még egyeseknek, hogy a kültéri egységbe is akkumulátort tettem, három darab AA formátumút. Ez azért érdekes, mert a ceruzaelemek 1,5- az akkumulátorok csak 1,2 voltosak, így egy csomó kütyü nem indul el akksival. A kültéri egység működik így, bár gyanítom, hogy ezeket az akkumulátorokat a napelem nem fogja tölteni, de így is olcsóbb, környezetkímélőbb a dolog.

Most már több, mint egy éve nem vettem elemet, mindenhol tölthető akkumulátorokat használok.


 .

Olvasd el ezt is:

Okossütővel küzdünk a rezsidémon ellen – Ultenic K10 teszt

.


 

Felszerelés, beüzemelés

 

Igazából az egyetlen negatív tapasztalat a felszereléskor ért, mert a rögzítőbilincs valami embertelen hülye megoldás. A tartórúd felőli rész még hagyján, be is van mélyítve kicsit, hogy csőre fel lehessen fogatni, igaz, annyira kicsi a mélyítés, hogy maximum egy partvisnyél átmérő jöhet szóba, ami nekem persze nem volt.

Az ellendarabon is van bemélyítés, igaz, hogy kisebb, de nem ez a baj, hanem az, hogy ez a bemélyítés a fődarabhoz képest merőlegesen van. MIÉRT??? Plusz jóság, hogy a mellé adott csavarok is annyira rövidek, hogy csak a seprűnyél marad. MIÉRT???

blitzwolf-bw-ws03-teszt-6.jpg

Pedig nem lenne bonyolult a megoldás, az árbóc bilincsek sima meghajtott szárak a hajtás két végén menettel. Csak bele kell őket fűzni az ellendarabba, rátenni az anyákat és kész vagyunk. Két fillér és működik.

Persze sokat nem agyaltam a hülyeségen, fogtam két gyorskötözőt és felkötöttem, egy éve így van, teljesen jó. Na, de akkor is.

Amúgy a rúd végén lévő darabbal tényleg nincs baj, el is forgatható, így, ha akarjuk akkor függőleges felületre, mondjuk egy házfalra is csavarozhatjuk. Ez mondjuk marhára nem lesz jó a működés szempontjából, de a lehetőség meg van.

A felszereléssel kapcsolatban még egy fontos dolog van. A kültéri egység tetején van egy kis nyíl egy N betűvel. Ez a north vagyis észak jelölés fontos, be kell állítanunk merre álljon a szerkezet, mert ha rosszul állítjuk be, akkor a szél írányát hibásan fogja jelezni.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-7.jpg

A beüzemelés nálam egyszerűen, teljesen zökkenőmentesen ment. A telefonra kell tölteni a WeatherSense nevű alkalmazást, ehhez találunk a mellékelt leírásban QR kódot.

Én elsőként a kültéri és a beltéri egységet párosítottam. Előbb kivittem a kültérit, felszereltem a helyére, utána kimentem a már bekapcsolt beltérivel. Elkezdtem nézegetni, hogy mit kell nyomkodnom a párosításhoz, de nem telt egy perc és a beltérin már ott voltak a szenzorok adatai. Szóval nem tudom van-e ennek valami más módja, nekem pillanatok alatt magától megtörtént a párosodás.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-10.jpg

Ezután, már a lakásban (december eleje volt) elindítottam az appot, megkerestettem vele az eszközt (a beltérit) és ment ez is. Valamiért az app szeretné, hogy hozzunk létre saját fiókot a használathoz. Ennek sok értelme nincs, maximum annyi, hogy autentikáció nélkül így idegenek nem tudnak majd ránézni, hogy hány fok van nálam a lakásban vagy merről fúj a szél. Ezek elég szenzitív adatok. Ja nem…

Ezzel együtt a felhasználói fiók létrehozása megkerülhetetlen, enélkül nem fogod tudni az appot használni.


Olvasd el ezt is:

BLITZWOLF V2 – 2022 LEGJOBB PROJEKTOR AJÁNLATA

.


 

Applikáció

 

Írhatnék róla litániákat, de felesleges, mert egyszerű, mint a faék. Mondjuk legalább jól néz ki. A főképernyőn látjuk a lényeges adatokat, kültér, beltér, hőmérséklet, páratartalom, UV, fényerő, szél, előrekelzés.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-19.jpg

Van naplózó funkció is, ezen meg tudjuk nézni visszamenőlegesen a páratartalmat, légnyomást, csapadék mennyiségét és persze a hőmérsékleti értékeket.

Más nincs. Van még egy egyszerű beállítások rész, ahol pl. a celsius és milliméter egységeket ki tudjuk választani, illetve kérhetünk riasztás beltéri adatokban a állíthatunk be határértéket hőmérsékletre és páratartalomra, kültéren pedig kaphatunk riasztást erős szél, sok eső, magas hőmérséklet vagy magas páratartalom esetén.


 

Tapasztalatok

 

Kezdjük azzal, hogy szeretem. Nem mondom, hogy örökké a telefonomat lesem, ha nem vagyok otthon, de azért volt rá példa, hogy a radar szerint bazi nagy vihar volt felénk, ránéztem, és kiderült, hogy a széle érintette csak a házat. Szóval megnyugtató tud lenni, vagy ha baj van, elvitte a házat a tornádó Dorothyval Totóval együtt, akkor azt tudni fogod akkor is, ha éppen Kansas-ben sütteted a hasad.

Eleinte ellenőrizgettem az értékeket is, nyilván, amit tudtam, pl. a hőmérsékletet és páratartalmat mértem egy Xiaomi szenzorral is. Érdekes módon nem volt markáns eltérés, tizedek csak, ami számomra meglepő volt, többre számítottam.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-11.jpg

Őszintén szólva ez az egybe minden szenzort dolog kényelmes, de ha a mérési pontosságot nézzük nem túl jó. A hőmérséklet és páratartalom mérésére általában árnyékos, szélmentes helyet kell választani. Vannak ugyan azok a műanyag gyűrűk a szerkezet alján, hogy tompítsák a légmozgást és a közvetlen napfényt is megszüntessék, de akkor is, nem véletlen, hogy az ilyen műszereket (a profi, meteorológiai mérőállomásokon) szellős szekrénybe, úgynevezett hőmérőházakba helyezik el.

Vannak mondjuk nyitott, félig nyitott megoldások is, de alapvetően kijelenthető, hogy a szél mérése olyan helyen lesz pontos, ahol fúj a szél, a hőmérséklet mérése meg olyan helyen, ahol nem. A kettő nehezen egyeztethető össze.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-13.jpg

Ez azért probléma, mert ha tényleg pontos értékeket akarok kapni, akkor a szélerősség és szélirány mérését a háztetőre helyezett szenzorral tudnám elvégezni (kertvárosi rész, beépített, fákkal tarkított), míg a hőmérséklet és páratartalom mérését 2 méterre a földtől árnyékos szélmentes helyen.

Szóval, az mindenképpen kijelenthető, hogy ez a szerkezet, már a kialakítása miatt sem nevezhető PROFI időjárásállomásnak. Mondjuk becsületére legyen mondva, nem is annak árulják, csak csupán egy rengeteg adatot mérni képes, otthoni felhasználásra szánt eszközként.

Mondom, ezekkel a kétségekkel szemben az ellenőrizhető értékek nem bizonyultak falsnak, vagy ha azok voltak, akkor a Xiaomi szenzor is rosszul mért.

Ahogy a bevezetőben írtam, a felszerelés óta lassan eltelt egy év. Ezalatt a működésben semmilyen problémát nem tapasztaltam, még mindig a kezdetben betett elemek (vagyis akkumulátorok) vannak benne. Ez igaz a beltérire is, ott adtam neki egy telefontöltővel USB-n áramot, maximum áramszünet esetén használja az elemet.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-14.jpg

A kültéri egységen egyelőre nem látszik semmi, olyan, mint amikor felszereltem. A napokban volt eső, lemosta a port is, a műanyag újszerűnek látszik. Egyelőre az UV nyomai sem látszanak, nem tűnik a felső rész mattnak, az alsó feketét meg nem éri közvetlen napsütés, szóval ott nem nagyon tartok az öregedéstől.

Egyelőre a műanyag kötöző is tart, amivel felerősítettem. Egyszer, ha sok időm lesz lemérem a furattávolságot a rögzítőn és megnézem, hogy U bilincset kapok-e ilyen méretben, abban azért jobban bíznék.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-15.jpg

A végére még néhány szó az applikációról. Nekem nem fájt a dolog, de másnak lehet hogy fog. Hiába BlitzWolf az időjárásállomás nem lehet a BlitzWolf okosotthon rendszerbe bekötni, így nem lehet szabályokat sem létrehozni (pl. engedje le a motoros redőnyt, ha magas az UV sugárzás, stb.).

Azt gondolom manapság alapvető lenne, hogy valamilyen okosotthon rendszerben használni lehessen egy ennyire sokat tudó szerkezetet. Gyanítom nem megoldhatatlan a probléma, mert minden egység 433 MHz-en kommunikál, így pl. lehet venni az időjárás állomáshoz olyan szenzorokat (plusz 3 darabot), amik ezen a frekvencián beszélgetnek, és ezeknek a szenzoroknak az adatait is megjeleníti a beltéri egység és az app is.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-16.jpg

Szóval, ha ezek működnek, akkor gyaníthatóan találnék olyan 433 MHz-en kommunikáló vevőt, aminek a bejövő adatait be lehetne kötni pl. Home Assistant alá. Ez azonban elég nyögvenyelős megoldás, sokkal egyszerűbb lenne ezeket az adatokat BlitzWolf rendszer alatt, vagy egyéb okosotthon rendszer alatt kezelni.

De ez tényleg csak fanyalgás, és gyaníthatóan a vásárlók minimum 90 százalékát nem érinti a dolog, ahogy például engem sem.


 

Összegzés

blitzwolf-bw-ws03-teszt-12.jpg

A lényeget remélem leírtam a eddigi fejezeteimben, így kiderült számotokra is, hogy alapvetően meg vagyok elégedve a BlitzWolf BW-WS03 időjárásállomás képességeivel. Nem hibátlan a cucc, el tudtam volna képzelni némi finomítást a felszerelés kapcsán vagy az applikáció kapcsán, de ami tény, hogy amit ígér, ami a leírásban szerepel azt korrektül tudja.

A mérések nem sebészi pontosságúak, de mint írtam nincsenek őrült eltérések. Nem tudom kalibrálják-e ezeket a szerkezeteket valahogy, de ha nem, akkor sincs gond, mert lényegében hibátlan.

Az elmúlt egy év, a tél és a nyár nem hagyott látható nyomot a szerkezeten. A napelem működik a szenzorok küldik az adatokat, a műanyag egyelőre nem akar fáradni. Remélem ez így is marad, mert azért ez a csomag nem olcsó. Igaz, a tudást meg kell fizetni, szóval ez a drágaság csak relatív.

blitzwolf-bw-ws03-teszt-18.jpg

A csomag eredeti ára 63 000 forint, de a BGHU2583 kuponkóddal most ~ 40 ezerért el hete hozni. A szállítás ingyenes és gyors lesz a cseh raktárból, plusz vám és áfa nincs.

Ha megtetszett az alábbi hivatkozáson megtalálod:

BlitzWolf BW-WS03 időjárásállomás
.

.

.

.

.

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr4917937530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása