Az energia egyszerű tárolása otthon – BLUETTI EB3A energiatároló teszt

Töltheted akár a napelemmel is, és elmegy róla egy hűtőszekrény, ha kell.

bluetti-eb3a-teszt-1.jpg


 

Bevezető

 

Manapság egyre nagyobb szerepet kap életünkben a megújuló energia, még ha erről nem is veszünk tudomást. Az egyre szaporodó napelem- és szélerőműfarmok, által termelt energia egyre nagyobb részben váltja ki a fosszilis tüzelőanyagokat, bár tény, egyelőre nem tartunk ott, hogy ezekről teljesen lemondhassunk.

Az utóbbi években zajló energiaforradalom pedig elkezdte kitermelni azokat az új cégeket, amik az energia újfajta előállításával és tárolásával foglalkoznak. Sőt, ezek közül kiemelkednek azok, amik a tárolást helyezték előtérbe, hiszen bár a napelemes fejlesztések is folynak, a szélturbinák is egyre hatékonyabbak, mégis az előállított energia tárolása az, ami az új iparág sarokköve.

bluetti-eb3a-teszt-15.jpg

A hazai energiapolitikai változások miatt egyre többen lesznek tisztában azzal, hogy az olcsón, de napelemekkel előállított technológiának komoly hátrányai vannak, jelesül, ha nem süt a nap, nincs áram, ha meg süt, akkor a megtermelt energiát el kell tárolni valahol (a hálózatba történő visszatáplálás lehetősége éppen most szűnt meg). Ezt a célt szolgálják napjaink egyre fejlettebb akkumulátortechnológiával foglalkozó vállalkozása, mint például a BLUETTI.

Mielőtt belefognánk a jelen teszt alanyának bemutatásába a BLUETTI-ról is kell ejtsünk néhány szót, hiszen ez a cikk az első (de remélem nem az utolsó), amiben a cég termékét próbálhatom ki.


 

A BLUETTI története röviden

 

A nagy kínai dömping közepette a BLUETTI az egyik kakukktojás, hiszen a vállalatot Wondar Law és James Ray alapították az Egyesült Államokban, jelesül Walnut (haha, biztos kemény dió volt...) városában, Kaliforniában. Ez egy kisváros, nagyjából 30 ezer lakossal, és nagyjából összenőve Los Angeles-szel, de ott a környéken szinte minden össze van nőve Los Angeles-szel, szóval ez nem különösebben érdekes.

Az alapítók nagyjából 10 éve dolgoztak már az energiatárolás és a kutatás-fejlesztés területén, amikor a jó sors 2019 nyarán összefújta őket. Ezután alapították meg cégüket, a BLUETTI-t. A cég központja a nevadai Las Vegasban került, és a mai napig itt működik a cég vezetősége, a kutatás-fejlesztés is itt folyik.

Az USA-ban tervezik a termékeket az utolsó porcikáig, itt folynak a tesztelések, itt választják ki a felhasznált anyagokat a burkolat műanyagjától az akkumulátorok celláinak anyagán keresztül az utolsó csavarig, de a gyártás, már nem Amerikában, hanem javarészt Kínában történik.

bluetti-eb3a-teszt-17.jpg

Természetesen az egységekben található akkumulátor cellák is kínaiak, legalábbis a gyártás szempontjából vélhetően azok. A BLUETTI a hírek szerint az LG Chem akkumulátorait használja, de ezek jó része is Kínában készül. Ez persze semmit nem von le az értékükből, mert a világon felhasznált akkumulátor cellák nagy része ott készül.

A BLUETTI tehát amerikai cég, amerikai fejlesztőközponttal és székhellyel. A vezérigazgató így mutatja be a cégét:

A BLUETTI mindig is előnyben részesíti a tervezést, a szolgáltatást és a minőséget minden mással szemben. Új termékek tervezésénél az egyik legfontosabb szempont számunkra, hogy a rendelkezésre álló legjobb minőségű, leghosszabb élettartamú anyagokat használjuk. Minden alkatrészünket az alapoktól kezdve tervezzük, ahelyett, hogy a meglévő termékeket fehér címkével látnánk el. A BMS alaplaptól az MPPT vezérlőig és inverterekig olyan anyagokat választunk, amelyek kiemelkednek és tartósak. Ez többe kerül, de a költség nem olyan fontos, mint az érték, amelyet ezzel létrehoz.

- James Ray, a termékért felelős vezérigazgató


 

 BLUETTI EB3A kívülről

 

A hordozható, nagyméretű külső akkumulátorok tervezése nem vesz el sok időt, lényegében mind nagy téglatestek némi minimális dizájnnal. Ha lehet ilyet állítani, a BLUETTI EB3A a pofásabb megoldások közé tartozik.

bluetti-eb3a-teszt-2.jpg

Az építéshez használt műanyagok minősége megfelelő, színe tetszetős. A doboz két oldalán a hűtőlevegő be- illetve kilépő ablakait találjuk, szemből jobbra a kilépő oldalon van a ventilátor. Felül csak a felhajtható fogantyú található, ez jó helyen van, megfogva a készülék egyensúlyban van a kezünkben.

A gép tetején van még egy érdekes rész, de erre csak a festés hívja fel a figyelmünket, ez pedig nem más, mint egy vezeték nélküli töltő.

Hátul nincs semmi, alul meg csak a gumitappancsok, amin a szerkezet áll. A legérdekesebb rész természetesen az előlap, ahol a ki- és bemenetek találhatók, valamint itt van a készülék legfőbb éke. Ez egy TFT kijelző, amin, ha nem süt rá a nap jól olvasható formában találjuk a fontosabb értékeket, mint például a töltöttség.

bluetti-eb3a-teszt-3.jpg

Az előlapon tehát szemből nézve balra találjuk a bemeneteket, ez lehet AC vagy DC, vagyis 230 volt fali, 12 volt, autós töltés, de lehet napelem is, ahol a maximális teljesítmény 200 watt. Balra fent van a 12 voltos DC kimenet, magyarul a szivargyújtó foglalat, középen találjuk az USB kimeneteket, ezek felett a kijelzőt. Jobbra fent egy lámpa, jobbra lent a 220-240 voltos AC kimenet, természetesen EU dugós megoldással.

A végére pedig a lámpa, mert hogy lámpa is van. Olyan kisebb zseblámpa méretű fényvetővel szerelt LED-es megoldás, ami két fényerőt és egy SOS villogást tud. Kempingezésnél, horgászat közben, éjszakai kerékcserénél jól jöhet.

bluetti-eb3a-teszt-6.jpg

Maga a doboz közepes méretű és elviselhető tömegű. A mélysége és a magassága 18-, míg a szélessége 25 centiméter, a tömege pedig közel 5 kilogramm. Ez utóbbi érték azt jelenti, hogy pakolászni könnyű, de azért kilométereket nem szívesen sétálnék vele.


 

Papírforma

 

Kezdjük talán a leglényegesebbekkel, az akkumulátorral! A dobozban lítium-vas-foszfát cellák találhatóak, amik a szakirodalom szerint az egyik legjobbak a külső akkumulátorok számára. Ezek a cellák az elérhető adatok szerint több, mint 2500 töltési, merítési ciklus után még mindig az eredeti töltésük 80 százalékával rendelkeznek.

Ha kevésnek tűnik a 2500+ ciklus, akkor számolj utána! Ha minden nap lemerted és feltöltöd, akkor is 7-8 éves időtartamról beszélünk, vagyis még ilyen esetben is 80 százalék feletti kapacitást fogsz kapni.

Ha az akkumulátort a számszerűsített adatok oldaláról vizsgáljuk, akkor 268, 8 Wh-ás (12 Ah) kapacitásról beszélhetünk, a kimenő teljesítmény pedig 600 watt, de rövid ideig az 1200 wattra is képes a szerkezet. Felhívják rá a figyelmünket, hogy ezt csak indokolt esetben vegyük használatba, mert túlterheli az eszközt és komolyabb melegedésre is számíthatunk.

bluetti-eb3a-teszt-13.jpg

Természetesen mindenféle védelem került a szerkezetbe, így túlterhelés, túlmelegedés, túláram, rövidzár, alacsony hőmérséklet és túlmerítés ellen is védve van.

A BLUETTI EB3A Tölthető tehát három módon. Napelemről a 12-18 volt közötti panelokat tudja fogadni a töltés maximum 200 wattos lehet. Lehet tölteni az autónkban 12 voltról, és tölthetjük AC bemeneten, vagyis konnektorból, ilyenkor 268 wattos a normál és 350 wattos a turbó töltés, merthogy ez utóbbira is van mód.

A töltés kapcsán fontos dolog még, hogy egyszerre több forrásból is tölthetjük az akkumulátort, pl. napelem és konnektor működhet párhuzamosan.

Az is nagyon lényeges, hogy három töltési mód érhető el, a Silent, a Standard és a Turbo. Ezek közül a Silent amolyan csepptöltésnek felel meg, ez 100 watt lehet maximum. A Standard 250 wattot tud, míg a Turbo esetén, ha nulláról indítjuk a töltést akár 430 wattot is láthatunk a kijelzőn.

Kimenetek közül használhatunk ismét több fajtát.

bluetti-eb3a-teszt-14.jpg

DC kimenetből van egy autós, 12 voltos, vagyis a megszokott szivargyújtós foglalat, és van két darab 10 amperes, 12 voltos dugós kimenet is. USB kimenetből van három fajta, ebből kettő teljesen szabvány USB A, mg egy darab Type-C a modernebb eszközöknek. Ez utóbbi akár 100 wattot is ki tud tolni magából, szóval olyan notebookokat, amiken teljes értékű USB Type-C van ezen keresztül is fel tudunk tölteni.

Végére maradt az érdekesség számba menő vezeték nélküli töltőpad, ez, ahogy említettem a gép tetején van, ide rátehetjük pl. a telefonunkat tölteni.

Legvégül pedig a 230 voltos (220-240 V) kimenet. Ez rendes földelt csatlakozót kapott, legalábbis a forma tekintetében, mert természetesen földelésünk itt nincs, nem is lehet. Erre mindenképp számíts, ha olyan eszközt csatlakoztatsz, aminél jól jön a földelés, mert pl. hagyományos cekász (fűtőbetét) van benne, aminél a szivárgó áram nem kizárt.

bluetti-eb3a-teszt-12.jpg

Ezen a csatlakozón keresztül 600 wattot tud maximum leadni a szerkezet, ami azért nem sámli, hogy finoman fogalmazzak. 600 watt már elég sok mindenre elegendő, akár kisebb hősugárzó is elmegy róla, vagy vasaló, hajszárító is, legalábbis, ha belefér ebbe a teljesítménybe. Egy hűtőt szinte biztos elvisz, egy tévét meg tutira. Szóval elég sok mindenre jó.

Egészen pontosan ez úgy néz ki, hogy a BLUETTI EB3A összesen 600 wattot tud leadni, tehát, ha több kimenetet használunk az összes leadott, összeadódó teljesítmény lehet 600 watt.

A végére a DC módhoz még egy érdekesség tartozik, ez pedig az UPS mód. Az UPS az angol Uninterruptible Power Supply szavakból alkotott betűszó, ami magyarul szünetmentes tápegységet jelent. Ilyeneket használunk pl. a számítógépkehez is, hogy áramszünet esetén ne álljon le a gép, ne történjen adatvesztés, legyen időnk a gépet rendesen leállítani.

bluetti-eb3a-teszt-16.jpg

A BLUETTI EB3A esetén az UPS mód pontosan azt jelenti, amit, vagyis ilyenkor a szerkezet UPS-ként, szünetmentes áramforrásként működik. Ehhez nem kell semmit bekapcsolnunk, elegendő, ha a gép a kettőhúszra van kötve és be van dugva egy kettőhúszas fogyasztó. Ilyenkor automatikusan bekapcsol az UPS mód.

Bekapcsolt UPS mód esetén az áram nem halad keresztül az akkumulátoron, hanem rögtön megtáplálja a kimenetre kötött eszközt. Áramszünet esetén viszont átkapcsol akkumulátorra, és innen látja el energiával a rákötött fogyasztót.


 

Telefonos applikáció

 

Amitől egy techkütyü 21. századi lesz, az a telefonos applikáció. Enélkül már nem is érdemes semmit gyártani, ha van értelme, ha nincs. Elvárás.

bluetti-4.jpg

Nos, ezt a BLUETTI jó érzékkel felismerte, és tett a BLUETTI EB3A-ba egy Bluetooth csatolót. Ezen keresztül pedig már tudunk egy telefonnal csatlakoztatni, a telefonunkhoz illő boltban megtaláljuk a letölthető BLUETTI applikációt és kezdődhet a használat.

A beüzemelés egyszerű. Telepítesz, bekapcsolod a Bluetooth-t, bekapcsolod a BLUETTI EB3A-t, elindítod a szoftvert, az felismeri az eszközödet és már használhatod is.

bluetti-5.jpg

Az applikációban van olyan kapcsoló, amit csak innen tudsz kapcsolni, például a töltés fajtáját vagy a Power Lifting nevű beállítást, aminél elérhető az 1200 wattos leadott teljesítmény is.

Ezeken kívül kb. azt látjuk, amit a kijelzőn is, megfejelve azzal, hogy külön látható bemeneteken a töltés nagysága és a kimeneteken megjelenő terhelés. Ezt a bontást úgy értsétek, hogy külön az AC és a DC, de azt például nem látjuk, hogy a DC esetén mennyi megy ki a szivargyútó aljzaton és mennyi az USB-n.

bluetti-8.jpg

A lényeg tehát az, hogy a BLUETTI esetén a telefonos applikáció annyiban semmiképp nem felesleges, hogy extra kapcsolók érhetők el benne, és amiatt is jó, mert látjuk a ki- és bemenetek aktuális állapotát. Ezek után már csak hab a tortán, hogy nagyjából 10 méteren belül nem kell állandóan a kijelzőt nézegetni, hanem pl. az árnyékban sörözgetve is meg tudjuk nézni, hogy a napelem feltöltötte-e a szerkezetet.

A végére még annyit, hogy az app egészen pofás, könnyen kezelhető, minden könnyen megtalálható és megérthető benne, ráadásként pedig a sötét módot is támogatja.


 

Tapasztalatok

 

Nos, a szokásostól eltérően ez a fejezet nem a leghosszabb, hanem várhatóan a legrövidebb lesz a cikkben. Az eddigi bekezdések minden fontos információt tartalmaznak. Természetesen kipróbáltam a kimeneteket, minden működik, minden azt tudja, amit a gyártó megígért, szóval ezekkel nem volt hiba.

bluetti-eb3a-teszt-9.jpg

Ami talán egy kicsit meglepő volt, hogy még a 100 wattos, Silent-nek nevezett töltés esetén is be-be kapcsolt a ventilátor a szerkezetben, pedig azt gondoltam a Silent azért Silent, mert néma, vagy legalábbis csendes. Annyiban mindenképpen az, hogy nem megy a hűtés folyamatosan, csak szakaszosan.

Az is fura, hogy a kijelzőn úgy tűnik, hogy töltés közben 1-1 pillanatra megszakad a töltés. Azt nem tudom megállapítani, hogy ez valóban megtörténik-e vagy csak a szoftver kapcsolgatja a kijelzőn hibásan az értéket. Az tuti, hogy a teljes szerkezet ilyenkor nem áll le, mert az AC és a DC kimenő oldal is működik.

bluetti-eb3a-teszt-4.jpg

A napelemes töltést is kipróbáltam, de mostanában nem süt túl sokat a nap, így ennek hatásfoka természetesen meg sem közelítette a nyári, hasonló tesztben mért értékeket.

Az applikációval kapcsolatban is feltűnt egy érdekesség, mégpedig az, hogy ha az AC kimenetre dugunk egy eszközt, akkor annak teljesítményfelvétele hozzáadódik a töltés teljesítményfelvételéhez. Tehát például, ha Silent mód mellett feldugok egy akkumulátortöltőt, ami 27 wattot vesz fel, akkor a bemenő teljesítmény 100-ról 127 wattra változik.

bluetti-eb3a-teszt-10.jpg

Ez így logikus is, viszont azt jelenti, hogy az applikációban nem a valós, töltésre használt teljesítmény látszik. Ez csak annyiban érdekes, hogy a dobozba épített kijelzőn nem változik az érték, vagyis ott továbbra is csak a töltésre használt 100 watt jelenik meg.

Utolsó tapasztalatként még annyi, hogy nem kell megijedni akkor sem, ha túl sok fogyasztót kötsz az akkumulátorra, nem kell számolgatnod, hogy 600 watt alatt maradj. Ha az összes felvett teljesítmény meghaladja a 600 wattot a szerkezet kikapcsol, ha reseteled, akkor használhatod tovább, természetesen úgy, hogy valamelyik fogyasztót lehúzod róla.


 

Összegzés

 

Megmondom őszintén, hogy nagyon vártam ezt a szerkezetet, mert a BLUETTI az akkumulátorok terén kicsit olyan nekem, mint az autók között a Mercedes. Szóval mindenképpen a felső kategória, de még az olcsóbb cuccaik is a középkategória tetejét jelentik. Egyszóval minőségi darabok.

bluetti-eb3a-teszt-5.jpg

A BLUETTI persze nem csak olyan kis egységekkel foglalkozik, mint a cikkben szereplő BLUETTI EB3A, hanem olyan moduláris megoldásokkal is, amikkel egy lakást is szigetüzeművé tudunk varázsolni, mindezt költséghatékony, moduláris, az igények szerint könnyedén bővíthető megoldásokkal teszik.

A BLUETTI EB3A egy jóval egyszerűbb szerkezet. Ha csak az akkumulátorkapacitást nézzük, akkor nem sokkal tud többet, mint ~3-5 darab szerszámgép akku vagy ~3 darab notebook akkumulátor vagy ~20 darab telefonakkumulátor stb. stb. stb. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a csomagban lévő kapacitás kb. 3 alkalommal tud egy notebookot és kb. 20 alkalommal egy telefont visszatölteni. A gyártói adatok szerint egy 5 wattos (ez LED-ben már elfogadható fényerőt jelent) lámpát 30 órán át tudunk üzemeltetni róla.

bluetti-eb3a-teszt-7.jpg

Mi akkor az érdekes benne? Az, hogy ebben az 5 kiló alatti dobozban ott van az akkucsomagon kívül egy elég nagy inverter, ami akár 1200 wattot is le tud adni. Ott van egy töltőegység, ami akár 400 watt feletti töltést is tud, ez önmagában is egy elég nagy tégla lenne, ha külső töltőként forgalmaznák. Ott van az elektronika a napelemek fogadásához 200 wattig, és még sorolhatnám napestig, hogy mi mindent kellett ebbe a kis dobozba belezsúfolni. Ez számomra művészet!

A Facebook csoportunkban volt már vita abból, hogy egy ilyen akkucsomag vissza tudja-e hozni az árát, vagyis értelmes befektetés vagy sem.

Nos, véleményem szerint jó eséllyel nem tudja az árát visszahozni, de nem is ez a lényege. Persze, ha a számtógépünk ebbe van bedugva és UPS-ként muzsikál, akkor egy áramszünet miatti leállásból keletkezhet olyan kár, ami bőven meghaladja a BLUETTI EB3A árát. Szóval, ilyen szempontból akár meg is térülhet az ára.

bluetti-eb3a-teszt-8.jpg

Azonban más szempontokból már nem nagyon. Viszont, ha van egy ilyened, akkor beteheted az autóba, ha kempingezni mentek, beteheted a lakóautóba, beteheted a csónakodba, hajódba. Viheted magaddal az éjszakai horgászatra, vagy akkor is, ha családostól kitelepülsz egy tópartra egy egész hétvégére. Lesz kettőhúszad, lesz USB-d, lesz áramod.

Én az előző hasonló cikkben szereplő csomagot azért vásároltam, hogy az esetleges nagyobb áramszünetek esetén is legyen áramom, amivel tudom a gázkazánt üzemeltetni. Mert ugye az sem megy, ha nincs áram. Szóval nálam egy ehhez hasonló cucc biztonsági megoldásként van feltöltve és eltéve a szekrénybe.

Visszahozza így az árát? Remélem nem, mert remélem nem lesz arra szükségem, hogy erről menjen a kazán, nem lesz olyan áramszünet, ami ezt indokolná, mert ha igen, akkor más bajok is lesznek már.

bluetti-eb3a-teszt-11.jpg

A lakásbiztosításhoz hasonlítottam ezt, amit lényegében mindenki megköt. A saját példámnál maradva nagyjából 30 éve fizetek lakásbiztosítást, és emlékeim szerint még sosem volt olyan károm, amit a biztosítóval fizettetem ki. Nem akarom kiszámolni mennyi pénzt költöttem így lényegében a semmire, és talán jobb is, hogy a semmire ment el, minthogy igénybe kellett volna vennem.

Azt hiszem ez a párhuzam így érthető.

Szóval a BLUETTI EB3A sok célra igénybevehető, nagyon minőségi, nagyon sokat tudó cucc, lényegében minden olyan képesség birtokában van, amit egy ilyen szerkezettől elvárhatunk. Arra nem vállalkozom, hogy eldöntsem sok, avagy kevés az ára. A konkurenciához képest jó áron van, talán ennyi az objektív alapon levonható következtetés, azt pedig, hogy neked megér-e ennyit, majd Te eldöntöd.

Ha szeretnél magadnak egy ilyet, akkor az alábbi linkre kattintva meg is tudod vásárolni. Az ára még néhány napig, a Halloween akcióban 350 euró, vagyis nagyjából 140 ezer forint:

BLUETTI EB3A energiatároló

 

 

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2017967956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása