Így készülnek a legjobb kaják – szuvidáljunk otthon!

Mit szólsz, ha azt mondom, a legjobb, legomlósabb, legzamatosabb húsokat akkor tudod elkészíteni, ha 50-80 fok közötti vízben sütöd a húst 2-20 órán át? Tévedek, ha azt gondolom hülyének nézel?

blitzhome-sv2209-teszt-13.jpg

 


Nézd meg videós bemutatómat is, és ha tetszett iratkozz fel csatornámra!


 

Nos, a helyzet az, hogy nem lepődnék meg, ha így lenne, mert elve milyen marhaság az, hogy vízben sütjük a húst? Meg hogy néz az ki, hogy sütés közben nem rotyog az olaj, nem fröcsög a zsiradék, nem keletkezik pörzsanyag a hús, zöldség vagy egyéb sütni való alapanyag felületén? Fura ugye?

Tudjátok jól, hogy kajákat, jó húsokat készíteni sok módon lehet. A legalapabb dolog, amikor fogunk egy serpenyőt, egy grillt vagy valamit és a húst a forró zsíradékon jól átsütjük. Ilyenkor mi történik? Nagyjából annyi, hogy a hús elkezd felmelegedni. Minél beljebb mérünk hőmérsékletet annál kevésbé lesz meleg, minél kijjebb mérünk hőmérsékletet annál melegebb lesz.

Eddig semmi újat nem mondtam.

A profik vesznek húshőmérőt, amivel képesek a maghőmérsékletet mérni, vagyis azt, hogy belül milyen a hús hőfoka.  Ugyanis, ha pl. steak ez a hús, akkor belül 54-59 fokra van szükségünk, a szegynél 62-64 fokra, csirkemellnél is olyan 60 fokra.

blitzhome-sv2209-teszt-4.jpg

Ez röviden azt jelenti, hogy bár ezen nem szoktunk gondolkozni, de feltételezzük, hogy a hús sütéséhez nagy forróság kell, miközben az eddig említett húsok mindegyikénél 70 fok alatti maghőmérséklettel számolhatunk. A forróság amúgy igaz, mert a hagyományos sütésnél a hús külső részén 170-200 fok is kellhet, hogy adott időn belül a mag elérje a kívánt 50-70 fokos hőt.

Vagyis, a hús megsütéséhez gyakorlatilag azért kell a nagy forróság, hogy a maghőmérséklet emelkedése által elérje az étel a kívánt konzisztenciát

Amikor húst sütünk, akkor a klasszikus esetben belül puha, omlós, a csonttól elválló húst szeretnénk, kívül pedig roppanósat, némi kéreggel. A hagyományos sütésnél ez meg is van, ám a sütés közben, a hús, zöldség vagy egyéb alapanyag külső részét érő nagy hő miatt rengeteg íz és illatanyag tűnik el, míg belül, ahol a 70 fok alatti hőmérsékleten dolgoztunk megmarad szinte minden.

Mi a megoldás? Süssünk 70 fok alatti hőmérsékleten!

Nos, ezt mondani könnyű, megvalósítani nehezebb. Vagyis nehezebb volt, ugyanis a szuvidálás pont ezt valósítja meg. A szuvidálás egy nagyon lassú, alacsony hőfokon és vákuumban történő sütést (egyesek szerint főzést) jelent. Én a sütést fogom használni, mert bármilyen fura, sülthúsokat készítünk szuvidálás közben, függetlenül attól, hogy a használat közben meg főzővizet használunk. Van némi ellentmondás…

blitzhome-sv2209-teszt-5.jpg

Foglaljuk össze tehát mi történik szuvidálás közben!

A húst vagy zöldséget csak magában, vagy minimális zsiradékkal, vajjal, akármivel szuvidáló tasakba tesszük. A tasakból kiszívjuk a levegőt és légmentesen lezárjuk. A tasakot előre beállított hőfokú vízbe tesszük úgy, hogy egyrészről gondoskodunk róla, hogy a zacskó főzés közben ne emelkedhessen a víz felszínére, másrészről gondoskodunk arról, hogy a húst a víz teljesen és rendesen körbe tudja járni.

Ezután a szuvidáló a víz hőfokot nagyon pontosan a szükséges szinten tartja, eközben keringteti is a vizet. A hús fajtától függően háromnegyedórától (csirkemell) akár 2 napig (pl. sertésborda vagy marhaszegy) is a beállított hőfokú vízben sül. Nekünk eközben maximum annyi a dolgunk, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ide beszúrok egy jótanácsot. Lehet kapni kimondottan szuvidálásra kitalált edényeket, amikből nagyon minimális mennyiségű víz párolog csak el, így a vizet nem kell sütés közben pótolni. Nem olcsó mulatság egy ilyen edény. Ha nem akartok rá költeni, akkor fogjatok egy darab alufóliát, vágjátok ki ott, ahol a szuvidálórúd az edényben van, és takarjátok le az edényt. A fólia közepét kicsit nyomjátok be, így a fólián lecsapódó pára szépen középre folyik és visszacsepeg a fazékba.

Az elkészült húst zacskóstól együtt lehűtjük, de nem teljesen. Ezután kivesszük a zacskóból és igény szerint kérget sütünk rá. Az elkészült hús nem csak a közepén, hanem teljes keresztmetszetében olyan állagú, annyira gazdag ízvilágú zamatos, illatos lesz, mint a hagyományos módon sült hús közepe.

blitzhome-sv2209-teszt-11.jpg

Ezen a módon tudunk készíteni amúgy sok más kaját is, például gyümölcs feltéteket a sülthúsok mellé, készíthetünk tengergyümölcseit, répát, gyökeret, burgonyát, ezer féle dolgot, marinálhatunk is zöldségeket, a közös bennük az lesz, hogy a hagyományos ételkészítésénél sokkal ízletesebb lesz a végeredmény, olyan, mint amit egy nagyon jó és nagyon drága étteremben kapnánk.

Tudom, ez a cikk furán kezdődött, de úgy gondolta, hogy mielőtt magáról a BlitzWolf szuvidálójáról beszélek el kell mondanom, hogy mi fán terem ez az egész dolog.

BlitzHome SV2209 szuvidáló

Az eszköznek két verziója van, az egyik „okos”, vagyis telefonos applikáción keresztül vezérelhető, a másik „buta” vagyis a készülék felső végén található érintésérzékeny LED kijelzőn állítható be minden. Ettől eltekintve a két szerkezet mindenben azonos. Ja nem, természetesen az „okos” drágább is, de mint látni fogjátok ezek egészen olcsó szerkentyűk!

blitzhome-sv2209-teszt-1.jpg

A gép 1100 wattos, 220-240 voltos tápfeszültéséggel működik, vagyis konnektoros. A maximális vízkapacitás, amivel még használható 12 liter, ami elég bőségesnek számít, vannak ennél teljesítményre kisebb, de nagyobb eszközök is. Mint látni fogjátok a BlitzHome gépe egy valamiben világbajnok, az árában. De ennyire ne ugorjunk előre, lássuk még a „mit tud” részt!

A gép rendkívül precíz, a víz hőmérséklete és a beállított hőmérséklet között fél fokos eltérés lehet csupán. A beállítható hőfok 25- és 92.5 °C közötti lehet, a nagyjából középhőmérsékletnek számító 60 fokra 15 perc alatt képes felmelegíteni.

blitzhome-sv2209-teszt-2.jpg

A szerkezet rendkívül halkan működik, az éjszakai üzemmód 15 dB alatti, de a leghangosabb üzemben is 50 dB alatt marad a zaj. A főzési idő 0 és 100 óra között változhat. A gép rendelkezik alacsony víz miatti riasztással, A felső részen pedig különféle színekkel jelzi az aktuális működési állapotot, ami lehet felfűtés, hőntartás és elkészült állapot.

A gép anyaga a lényeges részeken természetesen rozsdamentes acél. Az alsó burkolat eltávolítható, alatta találjuk a fűtőbetétet és a víz keringetését végző apró lapátot. Lényegében olyan a cucc, mint egy nagyon durva, high-tech merülőforraló.

blitzhome-sv2209-teszt-3.jpg

Ahogy írtam a drágább verzióhoz van applikáció is, amit sok más konyhai géppel szemben itt nem érzek feleslegesnek, mert a szuvidálás nagyon hosszú ideig is tarthat. Eközben tuti nem fogsz a konyhában állni vagy mondjuk nem a köreteket készíted a hosszú órák alatt.

A szuvidálásnak pont ez az egyik szépsége, hogy csinálhatsz akármit is, a gép meg a forróvíz dolgozik nélküled is.

A leírás a BlitzHome appot ajánlja fel letöltésre, de használhatod a BlitzWolf appot is. Nekem utóbbi van, ezen van néhány eszköz, felesleges lett volna egy másikat is letölteni és használni. Szóval használhatod azt, amelyiket akarod.

blitzhome-sv2209-teszt-9.jpg

A program rendkívül egyszerű, beállítod a sütés idejét, beállítod a hőfokot és elindítod a folyamatot. Ennél egyel jobb, ha receptet használsz. Ebben az esetben kapsz egy pontos leírást a munka menetéről is. Csak példaképp a BBQ bordánál ott van a szósz (pác) elkészítésének módja, után leírják, hogy tedd be a húst a szósszal a zacskóba, vákuumozd le, le van írva milyen hőfokon és mennyi idő alatt készül el. Neked persze semmi dolgod, csak rányomsz a RUN gombra és elindul a sütés.

Szóval a program használata tényleg nagyon egyszerű.

Nyilván mindenkit az érdekel, hogy milyen kajákat készítettem. Nos, csirkemell, sertéscomb és Steak készült abszolút vegyes eredménnyel, de a vegyességről csakis én tehetek. Az történt ugyanis, hogy ahelyett, hogy utána néztem volna a neten, hogy milyen húsfajtára mennyi időt és mekkora hőfokot írnak rábíztam magam a gép mellé adott táblázatra.

blitzhome-sv2209-teszt-6.jpg

Ez a táblázat azonban csak egy minimum hőfokot ad meg, és mellette két oszlopban a minimum időt tól-ig, illetve a maximum időt tól-ig. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a steak esetén 4 és 24 óra közötti időtartam van megadva, ami lássuk be, ebben a formában nem nagy segítség.

Oké, szóval a csirke zseniális lett, ott a minimum hőfok fölé mentem kicsivel, és három órán át szuvidáltam. Ízes, zamatos, kellően nedves maradt a hús, a pici sütés után tökéletes volt. Megjegyzem a csirke nagyon jó alapanyag, mert önmagában nem sok íze van, így aztán sok mindent ki lehet belőle hozni. Én viszont csak sózni szoktam (imádom a sóban sült csirkét is). Na, a lényeg, hogy tökéletes lett.

blitzhome-sv2209-teszt-7.jpg

A sertés jó lett. Nem őrült jó csak jó. Már amikor elkészült a szuvidálás gyanús volt, hogy mintha túl sok lenne a lé a vákuumzacskóban, és kibontás, sütés után kiderült, hogy tényleg sok volt. Vagyis több távozott a húsból, mint szerettem volna. Nem lett cipőtalp közel sem, de óriási íz orgiában sem volt részem. Olyan átlagos sülthús lett, amilyet egyébként csinálni szoktunk, se jobb, se rosszabb.

blitzhome-sv2209-teszt-8.jpg

A steak viszont nagyon nem sikerült. Ott is sok volt a lé a zacsiban, de a nagyobb baj az volt, hogy túl sokáig készült. A maximum 24 óra helyett 20 órát hagytam „rotyogni”, a hőfok relatív alacsony volt, mégis, a steak teljesen átfőtt a saját levében.

Ez nagy tanulság számomra, hiszen alapvetően véresen, majdnem nyersen eszem ezt a fajta kaját, szóval a 20 óra így rengeteg volt. Utólag azt gondolom, hogy valahol 5-6 óra körül kellett volna abbahagynom a szuvidálást.

blitzhome-sv2209-teszt-10.jpg

A végkövetkeztetésem az volt, hogy alighanem én sem bíztam abban, hogy ezek a húsok valóban elkészülnek, átsülnek így, ezzel a módszerrel. Emiatt aztán inkább biztonsági tartalékot hagytam rá időben, néha kicsit kevesebbet, néha meg többet. Szerencsére a csirkénél ez a biztonsági tartalék kellett is, a malacnál egy csöppet sok volt, a steak esetén pedig őrült sok.

blitzhome-sv2209-teszt-15.jpg

Mi a tanulság? Talán az, hogy ne ess neki a szuvidálásnak, mint bolond tehén a fiának, inkább olvass utána mindennek. Én is jobban jártam volna, ha így teszek.

Mire lehet még használni a szuvidálót?

Nos, például megteheted azt, hogy a frissen vásárolt húsokat elkészíted, megsütöd, utána a zacskót lehűtöd és mehet az egész kibontás nélkül a mélyhűtőbe. Ha így teszel a hús nem ég meg a hidegtől, nem szárad ki. Amikor kiolvasztod elég egy rövid időre a szuvidálóval átmelegíteni, utána mehet egy kis pirítás, és lényegében pillanatok alatt olyan kaját rittyentesz, hogy a legfinnyásabbaknak is eláll a szavuk tőle.

blitzhome-sv2209-teszt-14.jpg

Még egy dolog a tapasztalatok sorba, mert fontos. Ugyan a gépet nem kell elmosni munka után, azért arra készüljetek, hogy kemény víz esetén, mint egy merülőforralón, itt is lerakódik vízkő. Igaz ez a fűtőbetétre és az acél borításra is. Ami jó hír hogy esetemben a nagyjából két napnyi használat alatt lerakódott vízkövet könnyen, kézzel le tudtam dörzsölni a fűtőbetétről, az acél borításról pedig a szivacs dörzsis felével tisztítottam meg, azt is elég könnyen.

blitzhome-sv2209-teszt-16.jpg

Szóval elmosni nem kell, de azért arra figyeljetek, hogy használat után a vízkövet távolítsátok el, mert ha túl sok gyűlik össze rajta, akkor nehezebb lesz.

Összegezzünk!

 

Ez a cikk nem lett túl hosszú, és a nagyobb részét nem is a gép bemutatása töltötte ki, mert magát a BlitzHome SV2209 szuvidálót bemutatni nem nagy kaland. Viszonylag egyszerű, ám nagyszerű szerkezet.

Ha az „okos” verziót veszed, akkor kapsz mobilos applikációt, rengeteg receptet, amiket tényleg nagyon egyszerű elkészíteni. Mondjuk a receptek angolul vannak, de tele a net magyar része is szuvidálós tippekkel, trükkökkel meg receptekkel, szóval attól nem kell tartanod, hogy feleslegesen veszed meg.

Bár utaltam a cikkben rá, hogy nem csak húsokat lehet elkészíteni szuvidálással, azért itt nyomatékosan kiemelem, hogy ez az ételkészítési mód érdekes lehet azoknak is, akik vegetáriánus étrendet követnek, mert állati zsiradék, vagyis igazából szinte bármilyen zsiradék vagy növényi olaj nélkül lehet zöldséget sütni vagy marinálni.

blitzhome-sv2209-teszt-12.jpg

A végére az ár. Az árukereső szerint a legolcsóbb elérhető szuvidáló rúd 30 000 forint, ez természetesen nem okos, és 100 wattal kisebb a teljesítménye, mint a BlitzHome rúdjának. Igazság szerint az „okos” verzió sem kerül sokkal többe, igaz más gyártótól 31 000 forintért kapjuk meg.

Ehhez képest a BlitzHome „buta” verziója 14 700 forintba kerül, míg az „okos” változatért 16 500 forintot kell fizetnünk, tehát a hazai ár nagyjából feléért rendelhetjük meg. Mind a két verzióhoz a BGc723c1 kuponkódot kell használnotok, a szállítás cseh raktárból történik, így gyorsan meg fog érkezni.

Ez a szerkezet akár karácsonyi ajándéknak is megfelelő lehet, a megtakarított pénzből pedig esetleg futja még egy második hasznos kütyüre is. Vásárlás az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

BlitzHome SV2209 szuvidáló

.

.

.

.

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9918233323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása