Gardsure – a mini kínai láncfűrészek királya

A Gardsure mini kínai láncfűrész már a képek alapján meggyőző volt. Most, egy hét intenzív használat után már tudom, hogy a képek semmit nem mondanak arról, amit tud.

gardsure_cover.jpg


Nézd meg a fűrészt működés közben is!


 

Minden történetnek van egy eleje, ennek is, én pedig szeretek történeteket mesélni. Szóval ezt a cikket is az elejéről, a történet kezdetétől fogom elmesélni, hogy értsétek, hogy jutottam el a Gardsure fűrészéig.

gardsure-teszt-2.jpg

Valamikor 3 évvel ezelőtt vettem egy kicsi, 4 colos motoros fűrészt. Az érdeklődést a fűrész iránt mi sem mutatja jobban, hogy a róla készült videóm a legnézettebb a csatornámon, immár 100 ezer feletti megtekintéssel.

A fűrész beváltotta a várakozásaimat, bár tény, hogy az olcsóság itt-ott azért kiütközött. Nem volt automatikus lánckenés, a lánc is elég nyúlós fajta volt, és a láncfeszesség állítása sem volt egyszerű, mert az állítócsavar állandóan tele ment forgáccsal, fűrészporral. Ennek ellenére szerettem. Egy bajom volt vele, utólag kiderült, hogy jobb lett volna egy kicsivel nagyobb lánclap.

gardsure-teszt-9.jpg

Emiatt azután tavaly előtt ősszel vettem egy nagyobb gépet már nem 4-, hanem 6 colos lánclappal. Na, ez jó is lett, már 10-12 centis vagy ezeknél is vastagabb fatörzseknek, ágaknak is neki mertem állni. Persze a lánclap és a lánc kenése itt sem volt automatikus, ehhez egy, a motoromhoz régebben vásárolt láncsprayt használtam. Ez azon túl, hogy megette a lánclapon a festéket mást gondot nem okozott, kényelmes volt vele a munka.

Igazából annyira kényelmes volt, hogy vettem ebből a fűrészből karácsony táján egy másodikat is, mert két akkumulátorral együtt is alig 8000 forint volt, szóval azt gondoltam, jó lesz tartaléknak.

gardsure-teszt-4.jpg

A lényeg, hogy a 4 colos első fűrészt nem igazán használom egy ideje, a 6 colosat viszont ősszel, vagy inkább tél elején is bevetettem, és idén is azzal kezdtem a kerti munkákat. Bőven akadt vágnivaló.

Igen ám, de szembe jött velem a GARDSURE fűrésze, amit nem tudtam a boltban hagyni.

gardsure-teszt-5.jpg

Ki kellett próbálnom, mert elég izgalmasan nézett ki, a specifikáció alapján sem volt rossz darab, igaz, az ára is jóval magasabb volt. Amíg nem voltak gyümölcsfáim nem tudtam, hogy a kert, a fák minden évben munkát adnak. Azt hittem elég lesz egyszer rendbe tenni őket, aztán évente metszegetem, de kiderült, hogy nem.

Szóval tudtam, ha beválik, akkor tudok majd neki munkát adni később is, mert minden évben akadnak nagyobb ágak, amiket le kell nyesnem, hogy a friss hajtások, amik kedvemre való irányban nőnek erősödni tudjanak. Tudom evidens (nekem nem volt az), hogy a fa is tönkre tud menni, jön egy betegség, elkorhad, stb. Szóval egy bizonyos mennyiségű gyümölcsfa mellett igencsak el kél egy normális fűrész.

gardsure-teszt-7.jpg

Szóval a GARDSURE fűrésze megjött, így jelentem, már 3 darab 6 colos fűrész tulajdonosa vagyok. Szerintem életem végiég megoldottam a motoros mini fűrész problémát!

Mit tud a GARDSURE gépe?

Nos, ahogy már említettem, egy ez 6 colos fűrész, ami ebben az esetben a lánclap hosszát jelöli. 6 col az 15 centi, és nagyjából ez az ágvastagság is, aminek érdemes neki esni vele. Persze kis ügyeskedéssel a 20 centi sem lesz akadály, de erről kicsit később.

A gépben kefe nélküli motor dolgozik, ami a karbantartás szempontjából nagyon előnyös, ugyanis nincs szénkefe, kommutátor meg társaik, amik így nem tudnak elkopni, elégni sem. A motor az olcsóbb gépekkel szemben nem oldalt, hanem hátul van elhelyezve. A meghajtás így valamiféle szöghajtás lesz (nem szedtem szét), mint például egy flex (sarokcsiszoló) esetén.

gardsure-teszt-10_1.jpg

A gyári adat szerint a lánc sebessége 25 láb/másodperc is lehet, ez metrikus mértékegységgel 762 centit vagyis hét és fél métert jelent másodpercenként. Impresszív, hogy finoman fogalmazzak.

Van két nagyon lényeges dolog a használat szempontjából. Az egyik, hogy a gépen van olajtartály, ami azt jelenti, hogy ennél a fűrésznél a lánc kenése automatikusan történik, pont úgy, mint a nagyobb láncfűrészeknél. A második lényeges pont, hogy a láncfeszesség állításához nem kell szerszámot használnunk, ami rengeteget gyorsít a folyamaton.

gardsure-teszt-11.jpg

Maradt a végére az akkumulátor, ami ennél a fűrésznél 20 voltos, 2 Ah kapacitású lítium-ion akksi. Ebből két darabot kapunk a csomagban, a gyártó adatlapja szerint 2 óra folyamatos munkát tesznek lehetővé egy töltéssel.

Tartozék nem sok van, az akkumulátoron kívül kapunk egy tartalék láncot és kapunk egy hordtáskát, amiben a gépet cipelhetjük. Ez nem kemény táska.

gardsure-teszt-16.jpg

Jöhetnek a tapasztalatok!

Kezdjük ott, hogy a GARDSURE fűrésze piszok jól összerakott gép, a műanyagok minősége, összeszerelése egy egész más világ, mint az olcsó, 10 ezer forint körüli gépeknél. Azok érezhetően fogyóeszközök, amiket, ha elromlanak nem érdemes javítgatni, ez meg sokkal inkább egy profi, akár „ipari” célra is használható gép.

Nagyon jó a súlyelosztása, mert a motor nem oldalt van, így hiába sokkal méretesebb, mint az olcsó gépeknél, még sem húzza a kezünket. A bekapcsoló ravasz jó helyen van, jó méretű, elég határozott nyomás kell, hogy benyomd. Ráadásként van egy biztosító retesz is, azt is be kell nyomni a bekapcsoláshoz, szóval a véletlen elindulás esélye kicsi.

gardsure-teszt-15.jpg

Itt jegyzem meg, hogy nagyon helyes módon a retesz nem tartja a bekapcsoló gombot lenyomott állapotban indítás után.

Ha már bekapcsolás, akkor fontos megemlítenem, hogy bár a láncsebesség meglehetősen nagy, a gép indulása nem hirtelen, nem túl erőteljes. A sebesség és a nyomaték fokozatosan épül fel 1-2 másodperc alatt, így ez sem rántja meg a kezünket. Ad némi biztonságérzetet a dolog.

gardsure-teszt-13.jpg

A láncfeszítész megoldása jó. A felső fekete elforgatható résszel húzzuk szorítjuk meg a szerkezetet, az alsó zöld elforgatható résszel pedig a feszességet állítjuk. A felső fekete részt teljesen letekerve tudjuk majd a láncot és a lánclapot cserélni.

Az olajtartály nem túl nagy, de a fűrész is kicsi, nekem egy napos munkához elég volt egy töltés bele. Fontos dolog, hogy egyelőre folyást nem tapasztaltam, vagyis nem gond, ha marad a tartályban olaj, az szállítás közben nem fog kicsorogni. Remélem később sem, most minden esetre frankó a cucc ilyen szempontból is.

gardsure-teszt-14.jpg

Nagyon tetszik a gépen a nagy kézvédő és a forgácsok szétrepülését megakadályozó felső billenő rész is jól mozog, jó a hosszúsága. Ez akadályozza meg azt is persze, hogy a kezünk felülről a lánchoz érjen, így fontos a stabilitás meg a jó anyagok. Ez itt meg van.

A kialakítás szempontjából egy dolog van, ami nem tetszik, az hogy nincs a lánclap mellett a gépen fogazott rész. Ez azért jó, mert egyrészről nem simán a műanyagon csúszik a fa munka közben, más részről meg vastagabb anyagoknál ezt bele akasztjuk a fába, és így fejtünk ki nyomást. Könnyebb is így vágni, meg nem is csúszik meg olyan könnyen a fűrész.

gardsure-teszt-17.jpg

Az akkumulátor kapcsán meg kell jegyeznem, hogy ez nem Makita kompatibilis, de csodálkoznék, ha nem találnék olyan típust, amivel kompatibilis lesz, illetve a GARDSURE is elég sok terméket gyárt, fura lenne, ha nem lenne hozzá később akkumulátor. Mondjuk, ha más nincs, a cellák így is tutira cserélhetők lesznek, szóval az akkumulátor miatt kicsit sem izgulok.

Milyen a munka a géppel?

Egyszóval szeretném elmondani, akkor azt mondanám, hogy könnyű. A motor erős, nekem az utóbbi napokban egyetlen alkalommal sem szorult meg a lánc a fában. Az automatikus kenés miatt nem melegszik túl sem a lánc, sem a lánclap, így három nap intenzív használat után sem kellett a láncon feszítenem. Az olcsóbb fűrészemnél ez kb. a lehetetlen kategória lenne, azt hiába fújom a láncsprayvel, azért folyamatosan után kell állítani a láncot.

gardsure-teszt-12.jpg

Ahogy feljebb írtam, nagyon tetszik, hogy a gép nem hirtelen indul, de nem is úgy áll le.

A teszt alatt nagyon sok fát vágtam. A kerti munkák okán leginkább a körte és almafák voltak az „áldozatok”, de csak úgy mellesleg felvágtam a tavalyról megmaradt jó 20 centi vastag rönköket, a régi kertből megmaradt brutál kemény 10 centis akácoszlopokat meg egy csomó mindenfélét.

Persze a levágott ágakat is (legalábbis a tűzifának vagy bográcsozásra alkalmas vastagságúakat) is feldaraboltam, ez sem volt kevés.

gardsure-teszt-1.jpg

Az akkumulátor üzemideje sacc/kb. stimmel a gyári adattal, de ezt ugye nehéz mérni, mert munka közben nem megy folyamatosan a gép, pakolgatom az ágakat, létrázok, stb. Ezzel együtt azt tudom mondani, hogy egy töltéssel egy napot végig tudtam dolgozni. Persze mindenki másképp, más intenzitással dolgozik, szóval ez csak az én tapasztalatom, lehet hogy neked két napra is elég lesz a két akku, az is, hogy 2-3 óra után töltened kell.

Összességében a GARDSURE gépe tényleg frankón teszi a dolgát. Ezt a gépet már akár kertészek is megvehetik, már olyanok, aki napi szinten használják a munkájukhoz. Érzésem szerint ez bírni fogja a strapát.

Végül az ár. Sajnos a minőséget meg kell fizetni akkor is, ha kínai a portéka. Nem véletlenül kerül az olcsó verzió tízen ezer forintba, és nem véletlenül kerül ez 28 ezerbe. Reális ez az árkülönbség minden tekintetben, hiszen egy sokkal komolyabb, sokkal erősebb, sokkal jobban megépített gép a GARDSURE masinája.

A lényeg tehát a következő:

Ha van ennyi elkölteni való pénzed, akkor inkább ezt vedd, a vásárláshoz a BG5fb18f kuponkódot használd fel! Ha nem 1-2 fád van a kertben és megteheted, akkor ezt vedd. Ha komolyabb munkára, esetleg pénzkeresésre használnád, akkor ezt vedd. Minden más esetben maradhatsz az olcsó, de cserébe több gondoskodást, több macerát jelentő olcsóbb fűrészeknél.

 

GARDSURE mini kínai láncfűrész

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2918326021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása