Digitális mikroszkóp 20 ezer forintért? Ez mit tudhat?

A MUSTOOL G1200D, ahogy a neve is mutatja 1200-szoros nagyításra képes, fel van szerelve frankó lámpákkal, és benne van az árban egy egész jó kijelző is. Ennyi pénzért ajándéknak tűnik, de vajon tényleg az?

mustool_g1200d_mikroszkop_teszt.jpg

Bevezető

Megvallom őszintén, bár a gyártó leginkább forrasztási feladatokhoz, nyákjavításhoz, hibakereséshez ajánlja, én nem emiatt vettem meg. A választásomnak három konkrét oka volt. Az első, hogy az utóbbi időben egyre több olvasóm érdeklődött ilyen termék iránt, így nekem is felkeltették (újra) a figyelmemet. A második az ár, hiszen hobbi célra ennél többet nem akartam kiadni rá. A harmadik, hogy van két hatéves fiam.

mustool-g1200d-9.jpg

Ok, ez a harmadik így nem biztos, hogy érthető elsőre. Szóval van ez a két srác, akik jobban szeretik a csillagokat nézni, mint a tévét, a Cassiopeia, a Nagy Medve vagy benne a göncölszekér megtalálása már gyerekjáték, de egyre többször ismerik fel például a Jupitert is. Mondjuk a naprendszer bolygói oda-vissza mennek már.

Szóval régebben már terveztem, hogy veszek valami ilyesmi dolgot, mert feltételezem, hogy a mikroszkopikus világ pont annyira fogja érdekelni őket, mint a végtelen univerzum.

A vége az lett a dolognak, hogy megvettem ezt a mikroszkópot. Nem a legjobb, nem a legdrágább, kicsit tartottam tőle, hogy gagyi lesz, de azt gondoltam a srácaim így is szeretni fogják. Előbbiben tévedtem, utóbbiban nem.

Mit tud ez a mikroszkóp?

Mivel ez egy viszonylag olcsó darab nincs beépített akkumulátor (de választható akkumulátoros verzió is), nincsenek munkadarab tartó csipeszek, nincs HDMI kimenet sem, és távirányítót sem kapunk mellé. Szóval elég egyszerű a kicsike, de csak annyira, hogy a minőség rovására ne menjen a dolog.

mustool-g1200d-4.jpg

A mikroszkóp maximális nagyítása papírforma szerint 1200-szoros, de ez átmenet nélkül változtatható így nem hasonlít a hagyományos mikroszkópokra abban az értelemben, hogy 3-4-5 fix nagyítási lépés között kell választanunk.

A kijelző, amin az „élő” képet nézhetjük 7 colos, felbontása 1024 x 600 pixel. Ez nem tűnik soknak, de használat közben untig elég. Vagy csak rossz a szemem.  Tudunk a mikroszkóppal fényképeket készíteni, ez automatikusan történhet azonnal, 2- 5- vagy 10 másodperces késleltetéssel. A fénykép minőségét 3 fokozatban állíthatjuk, akár 12 megapixeles képek is készülhetnek.

mustool-g1200d-2.jpg

Természetesen készíthetünk videó felvételt is, ez maximum FHD felbontású lehet. Kapunk a videózáshoz HDR módot is, kicsit színesebb, szagosabb felvételeket lehet készíteni így, mondjuk én nem sok változást láttam a HDR bekapcsolásával. Változtatható az ISO, ez lehet automatikus, 100- 200- vagy 400-as érték.

Van ezeken kívül még sok apróság, például a fényképeink lehetnek lágy vagy normál beállításúak, vagy akár fekete-fehérek vagy szépia hatásúak is. Van dátum címke elhelyezésére lehetőség, illetve folyamatos videózás is van, ilyenkor, ha túllépjük a memóriakártya kapacitását, akkor a régebbi felvételek törlésével szabadít fel helyet a mikroszkóp.

Emellett lehetőség van arra is, hogy rövid videókat vegyünk fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülő videó hossza 3- 5- vagy 10 perc legyen, ilyenkor mindig az utolsó 3- 5- vagy 10 perc anyaga marad meg.

A felvételek tárolása memóriakártyán történik, ez maximum 128 GB-os lehet. Én 64 gigást használtam, és ahhoz, hogy megfelelően működjön az eszközzel kellett formáznom a kártyát. A kártyán lévő adatokat USB-n keresztül is ki tudjuk nyerni, ilyenkor a mikroszkópot a számítógépünkkel kell összekapcsolni, és mass storage üzemmódot választani.

mustool-g1200d-5.jpg

A tárgyak megvilágítására 3 lámpát kapunk. Vagyis az optika körül van több LED is, de ezek mellé kapunk két oldalról bevilágító LED-es lámpát. A lámpák fényereje fokozatmentesen állítható, külön az oldalról és külön az optika mellől világítóké.

A Mustool mikroszkópja 16 nyelvet támogat, de sajnos a Magyar nincs ezek között. Megjegyzem sok állítgatásra alap feladatoknál nem lesz szükséged, és az angol érthető szerintem, ha másképp nem, akkor a telefonos fordítóval.

Nagyjából ennyi lépjünk tovább a használatra!

Összeszerelés és használat

A dobozból előkerül néhány tartozék. A kijelző és az optika egybe van építve, emellé kapunk még egy állványt és egy talpat. Van a csomagban egy kettőhúszas tápegység és van két USB kábel is, egy rövidebb és egy hosszabb.

mustool-g1200d-6.jpg

Összeszereléshez kelleni fog egy 12-es kulcs, én dugókulcsot javaslok, de lehet villás is, ha más nincs. A talpba be kell csavarnod az állványt, ezután meglazítod a csavart és függőlegesbe állítod az állványt. Ha ez is meg van, akkor a csavart újra húzd meg, tedd a helyére a kijelzőt az optikával, és majdnem kész is vagy.

A világításhoz kelleni fog mind a két kábel. A hosszabbat a talpon hátul található Micro-USB csatlakozójába kell dugnod, ennek a másik (USB A) vége megy a tápba. Ezután a talpon lévő USB A csatlakozóba bedugod a rövid kábel A végét, a másik oldalt, ami újfent Micro a kijelző oldalán található csatlakozóba dugod. Kész is vagy!

mustool-g1200d-7.jpg

A mikroszkópon találsz elől egy nagy tekerhető gombot, ezzel fogod az élességet állítani. Baloldalon a bekapcsológomb, a menü gomb és egy üzemmód választó. Jobboldalon le- és felfelé nyíl és egy OK gomb, ez a menüben való mászkáláshoz fog kelleni, illetve az OK gombbal választhatod ki a neked tetsző beállítást.

A menük nem túl bonyolultak, a fent leírt beállításokat könnyű megtalálni, és állítgatni. Egyszer érdemes végig bogarászni, kipróbálni mindent.

Ok, kezdjük akkor használni, nézzük mire jutunk!

Tapasztalatok

Kezdem a rossz vagy furcsa dolgokkal.

Ha magát a mikroszkópot összekötöm USB-n a számítógéppel (nem a talpba dugom a kábelt, hanem magába az eszközbe), akkor van lehetőségem arra, hogy a memóriakártyán található fájlokat elérjem a számítógépről. Van arra is lehetőség, hogy a monitoron nézzem a mikroszkóp képét. Legalábbis elvben van, nekem nem sikerült működésre bírnom a dolgot. Az USB eszközök között megjelenik egy ismeretlen eszköz, de még eszközazonosító sem olvasható ki belőle, így pedig drivert vadászni szinte lehetetlen.

A gyártó a szerkezet nagy előnyeként említi, hogy az optika nem csak merőleges a tárgylemez felett lehet, hanem meg is lehet dönteni. Ez azért jó (állítólag), mert előfordul, hogy a mikroszkóp alá helyezett tárgyon, forrasztásokon, stb. megcsillan a fény. A döntéssel a fény nem pont felülről fog érkezni, így nem lesz zavaró visszaverődés.

mustool-g1200d-8.jpg

A dologgal két probléma van. Az egyik, hogy minimálisan lehet csak dönteni a felső részt, ha túlságosan sokat döntesz rajta felborul a francba az egész. A másik gond, hogy minél inkább megdöntöd a felső részt, annál kisebb lesz nagyításkor az élesen látható terület. Ez persze érthető, ha nem merőleges a fej, akkor a fókusz máshol lesz a tárgy közelebbi és távolabbi részén.

További érdekesség, hogy nem igazán értem, hogy jön ki az 1200-as nagyítás. Tudom nem teljesen pontos a mérés, de a mikroszkóp alá tettem egy műanyag vonalzót, maximumra nagyítottam és megmértem, hogy a milliméter beosztás két rovátkája között mekkora a távolság a kijelzőn. Nos, kb. 100 milliméter, vagyis 10 centi. Ha a fel és le nyilakkal változtatom a nagyítást (optikai zoom), akkor is csak négyszerezni tudom, ez még mindig csak 400-as nagyítás lesz.

A másik megközelítés már jobb volt. Vagyis készítettem egy képet a milliméter beosztásról, azt a számítógépem monitorán nyitottam meg Photoshopban, és 100 %-ra tettem a képméretet. Na, itt már 400-as feletti volt a nagyítás, ha ezt az optikai zoommal megtoldom, akkor nem is 1200- hanem 1600 lesz az érték.

A kivitelezésen egy dolog nem tetszett, a gombsor elég lazán ül a helyén. Működik, nem lehet mellé nyomni vagy ilyesmi, de érződik a spórolás. Máskülönben az összeszereléssel nincs probléma, bár tény, hogy találkoztam már vastagabb burkolati műanyagokkal is, mint a MUSTOOL G1200D esetén.

Ennyi rossz dolog után azt gondolhatjátok, hogy hajítófát nem ér az egész szerkezet, de nincs igazatok! A képminőséggel alapvetően nincs probléma, bőven el tudom képzelni, hogy SMD alkatrészek, IC-k forrasztásánál tökéletes társ lehet a szerkezet.

A nagyítás mértéke véleményem szerint munkához bőven sok, nem is igazán tudom, hogy mire kéne 1200-szoros nagyítás, mert hát ez nem egy laboratóriumi eszköz.

A képeken sorrendben: emberi bőr, fűszál, vulkáni kőzet mikroszkópikus kristályokkal, SD kártya érintkezője

A munka közben készülő fotók minősége jó, és nagyon tetszik, hogy lehetőség van arra, hogy az ok gomb megnyomása után ne azonnal, hanem 2- 5- 10 másodperccel készüljön a fotó, így a kezünk remegése teljesen kizárható.

A mikroszkópnak egyetlen hátránya van egy átlagos, de hagyományos mikroszkóphoz képest, hogy a megvilágítás csak felülről történhet. Vagyis, ha nincs olyan lámpád vagy egyebed, amire pl. a hagyma lehántott rétegét ráteszed, akkor nem fogod a sejteket látni.

mustool-g1200d-3.jpg

Persze kis gondolkozással ez is orvosolható. Például egy telefont kijelzővel felfelé az optika alá teszel és arra teszed a vizsgálandó anyagot, akkor már meg is van az alsó világítás. Egy AMOLED paneles telefon erre már teljesen jó. Én a teszt közben egy kicsi, LED-es fotós lámpát használtam megvilágításra, ezt a fűszálat mutató képnél láthatjátok.

Rengeteg hasznos képességgel látták el a szerkezetet, nagyon jó, hogy videón is meg tudjuk örökíteni, amit a kijelzőn látunk. Azt biztosan állíthatom, hogy nem csak munkára, hanem hobbi célra is tökéletes lesz (erre vettem ugye), és bőven megéri azt a 20 ezer forintot, amit most kérnek érte.

Összegzés

Remélem mindent leírtam pro- és kontra a MUSTOOL G1200D mikroszkópról, és remélem Titeket is meggyőznek a képek, amiket a segítségével készítettem. Ez egy ragyogó, és nem túl drága eszköz ahhoz, hogy a gyerekeim el tudjanak kezdeni ismerkedni a világ mikroszkopikus felével, de biztos vagyok benne, hogy akkor sem fogsz benne csalódni, ha munkához veszed meg.

A fent leírt hibákkal együtt lehet élni, nem komoly dolgok ezek. A szerkezet megfelelő anyagokból és jól van megépítve, egyedül az a gombsor, ami kicsit kilóg lefelé a minőségből, de ahogy írtam ez sem veszélyes probléma.

mustool-g1200d-1.jpg

Összességében, otthoni használatra, hobbicélra, de még félprofi használatra is tökéletes választás lesz. Ha szükséged van rá, akkor választhatod a minimálisan drágább, de beépített akkumulátorral szerelt verziót. Ha kevésnek érzed a tudást, akkor javaslom nézd meg az áruházban a választékot, szerintem biztos találsz olyat, ami árban és tudásban jobban passzol hozzád. Talán csak a legolcsóbb 5000 forintos mikroszkóp megvásárlására nem szeretnék senkit bíztatni, mert az már mindennek az alja.

Ok, tehát a lényeg: Ha szeretnél egy ilyen mikroszkópot magadnak, akkor cseh raktárból tudod megrendelni. Ára a BG512e8d kuponkóddal 20 012 forint a cikk írásának pillanatában. Ha az akkumulátoros verziót vásárolnád, akkor is a BG512e8d kuponkódot használd, az ára pedig 20 800 forint. Vásárláshoz az alábbi hivatkozásra kattints:

 

MUSTOOL G1200D digitális mikroszkóp

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8818348017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása