Wainlux K10 Mini - Lézergravírozás otthon, egyszerűen!

A Wainluxnál úgy döntöttek, hogy a Wainlux K10 Mini-vel a lézergravírozást minden földi halandó számára megtanulhatóvá, elérhetővé teszik. A most bemutatásra szánt gépük ezeknek a céloknak a jegyében született, használata órák alatt elsajátítható, lényegében bárki számára. Persze az egyszerűség nem csak előnyökkel jár, de erről a cikkben olvashattok majd!

wainlux-k10-1.jpg

 


Nézd meg videós bemutatómat is, ha tetszett iratkozz is fel csatornámra!


 

Bevezető - Wainlux K10 Mini

Legutóbbi Wainlux tesztemben, amiben a K8-as gravírozó és a hozzá tartozó elszívó szerepelt azt mondtam, hogy az a gép a legegyszerűbben használható masina, amivel eddig találkoztam. Elérhetővé tette a lézeres munkákat nagyon sokak számára, igaz, ezért cserében elég borsos árat kellett fizetnünk.

wainlux-k10-11.jpg

A mostani cikkben a Wainlux K10 Mini-t kell bemutatnom nektek, ami még egyszerűbb, még kisebb, és szerencsére jóval olcsóbb is, mint a K8.

Ez a gép olyanok számára készült, akik nem akarnak hivatásszerűen lézerezni, de néha napján akad otthon egy kulcstartó vagy egy-egy kisebb ajándéktárgy, amit szívesen készítenének el maguk, kiélve ezzel a kreatív energiáikat. A Wainlux K10 Mini annyira egyszerű, hogy még szemüveg sem kell hozzá. A gép beállítása gyerekjáték, ahogy a szoftverre sem lesz senkinek panasza.

wainlux-k10-2.jpg

Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk a Wainlux K10 Mini specifikációját, illetve előtte néhány mondatot arról, hogy miképp is működik a lézer!

A lézergravírozásban alkalmazott technológia a következő:

A lézergravírozó gépekben egy nagy intenzitású, úgynevezett szilárdtestlézer (solid-state laser) található, amely általában egy diódalézer vagy egy frekvenciakonvertált Nd:YAG lézer. Ezek a lézerek rendkívül fókuszált, nagy energiasűrűségű, nagyfrekvenciás fényt bocsátanak ki. A diódalézerek általában 808 vagy 980 nm-es infravörös fényt sugároznak ki, míg a frekvenciakonvertált Nd:YAG lézerek jellemzően 532 nm-es zöld vagy 355 nm-es ultraibolya fényt. Ez a nagy energiasűrűségű, gyakorlatilag párhuzamos, koherens fénysugár olyan intenzív, hogy képes az anyag felületének egy kis pontján elnyeletni, és az anyagot elpárologtatni, így létrehozva a gravírozás kívánt mintázatát.

wainlux-k10-3.jpg

A lézer fókuszálása egy lencserendszeren keresztül történik, amely a fénysugarat egy nagyon kis fókuszpontba koncentrálja. A lencserendszer gyakran egy mozgatható fókuszáló mechanizmust is tartalmaz, amely lehetővé teszi a használó számára, hogy a lézert a megfelelő távolságra fókuszálja a gravírozott munkadarabtól. A gravírozási mélység szabályozható a lézer teljesítményének és a besugárzási időnek a módosításával.

A lényeg tehát az, hogy a lézer nem a klasszikus értelemben vett módon vágja az anyagot vagy farag az anyagba mintát, hanem egészen egyszerűen elpárologtatja az anyagot. A precíz munkavégzés és a részletes rajzolat elérése miatt rendkívül fontos, hogy a lézer fókusza a lehető legkisebb legyen.

wainlux-k10-4.jpg

A különböző gépeknél a gyártók megadnak egy teljesítmény értéket is. Ebből gyakran támad kavarodás, mert egyes kereskedők a gépek által felvett teljesítményt adják meg (wattban), míg mások helyesen a lézer kimenő teljesítményét tüntetik fel. Ez utóbbi az, ami meghatározza, hogy az adott gépet mire tudjuk majd használni.

wainlux-k10-5.jpg

Ökölszabályként elmondható, hogy a 2,5- 3 wattos gépek puhább anyagok gravírozására, esetleg karton vágására alkalmasak. Az 5 wattos gépekkel már vékonyabb, 3 milliméteres rétegelt lemez vágását is elvégezhetjük. 10 wattnál már az 5 milliméteres rétegelt lemez vágása is menni fog, de gravírozhatunk akár acélba is. 10 watt felett pedig a határok egyre inkább kitolódnak, a mai legerősebb, akár 70 wattos optikai teljesítménnyel rendelkező gépek a hagyományos CO lézerekkel is felveszik a versenyt.

Lássuk most, hogy mit tud a Wainlux K10 Mini!


 

Specifikáció

wainlux-k10-7.jpg

A Wainlux K10 Mini, mint a neve is mutatja egy elég apró szerkezet. 20 x 20 x 22 centis kocka az egész tömege másfél- két kiló lehet. A kis méretből adódik, hogy a gravírozandó felület sem lehet túl nagy, mindössze 10 x 10 centivel gazdálkodhatunk, ami egyértelművé teszi, hogy ezzel a géppel egész falakat betöltő mintákat nem tudunk majd nyomtatni.

wainlux-k10-12.jpg

A fókusz pontos méretét nem adja meg a gyártó, a fény általában nem négyzet alakban fókuszálódik, így egy kisebb és egy nagyobb értéket szoktunk kapni, mint a lézer fókusz oldalainak hossza. Persze itt nagyon alacsony értékekről beszélünk. A Wainlux K10 Mini esetén a gyártó azt mondja, hogy ez az érték 0.01mm. Ez így tuti nem igaz, mert lehetne 0,01 x 0,01 vagy 0,01 x 0,02 milliméter, vagy hasonló. Szóval egy számmal nem lehet kifejezni egy terület oldalhatárait, ehhez minimum két értéket kéne megadni. Mindegy, haladjunk tovább!

A gépet két verzióban fogják gyártani, a bemutató idejére a 3 wattos kimenő teljesítménnyel rendelkező érhető el, de elvben lesz egy 5 wattos verzió is. Hozzám a bemutató előtt másfél hónappal érkezett meg, természetesen a 3 wattos masina.

wainlux-k10-13.jpg

A gépről sokat nem tudhatunk meg, az adatlapon szerepel, hogy vannak jó kis léptetőmotorok meg van egy 32 bites vezérlő (MCU). Szoftverből használhatjuk a kezdőknek remek CutLabX-et, vagy a haladóknak kitűnő LaserGRBL-t. utóbbi igényel egy kevés gyakorlatot, én pl. ezt szoktam a nagyobb gépek mellé is használni.

A Wainlux K10 Mini kialakítása nem túl érdekes, olyan, mint egy high tech sisak felhajtható sisakrostéllyal. Mondjuk az én fejemre kicsi lenne. A lézerfej egy viszonylag kis pályán mozog a fedlap alatt. A fókusz fix, a lencse tekergetésével lehet beállítani a különböző vastagságú anyagokhoz.

wainlux-k10-15.jpg

A kapcsolatot a számítógépeddel USB kapcsolaton tarthatod, illetve, ha a CutLabX szoftverben konnektálhatsz wifin is, érdekes módon a wifi kell ahhoz, hogy minden lehetőséget ki tudj használni.

A gép talán legérdekesebb része, ami nincs. Vagyis az alja. Merthogy alja nincs. Gondolkoztam rajta sokat, hogy ez mekkora marhaság, mert így, ha nem állítod be pontosan a gravírozandó anyagot, akkor az asztalra fogsz gravírozni.

wainlux-k10-6.jpg

Azután persze rájöttem a hiány okára, de erről majd később!

Összességében maga a gép nem sok különlegességet tartogat a specifikáció kapcsán, na, de majd a tapasztalatok részben kiderül mi a jó benne!


 

Tapasztalatok

A szoftverrel kezdem, aminek a neve CutlabX. A telepítést nem taglalom, teljesen egyszerű a dolog, aki telepített már Windows alatt programot ezzel is boldogulni fog.

Indulás után, ha beregisztráltunk, akkor rögtön kapunk egy seregnyi gravírozható mintát, kivágható 3D puzzle, mint a K8 esetén nincs, ami jelzi is, hogy ezzel a géppel vágni nem fogsz. A modelleket amúgy meg kell vásárolnunk, az áruk 0 dollár, vagyis ingyen vannak. Ha valamelyiket „megveszed”, akkor a Buy gomb Use-ra vált, vagyis használhatod is.

wainlux-k10-18.jpg

Két lehetőséged van most, vagy Use vagy a „Click to start creation”, mind a kettő ugyan arra a felületre visz, csak a Use esetén rögtön be is tölti a „megvásárolt” mintát.

A következő feladat, hogy az USB kapcsolatot létrehozzuk, ez mindenképpen kelleni fog. Ha csatlakoztattuk a számítógépünkhöz, és be is kapcsoltuk a Wainlux K10 Mini-t, akkor ki kell választanunk a jobb alsó sarokban a portot, ez nálam Com4 volt, és rá kell bökni a Connect gombra.

wainlux-k10-19.jpg

Amikor ezzel is kész vagyunk, akkor jöhet a Wifi beállítása, kelleni fog ez is. Ha az USB kapcsolat létrejött, akkor megjelenik egy Set Wifi gomb a Connect mellett. Erre bökve egy kis ablakban beállíthatjuk a Wifi nevét, megadhatjuk a jelszót a wifihez. Ha ez is kész, akkor újra kell a programot és a gépet is indítani.

Itt jegyzem meg, hogy a K10 esetén nem sok értelmét látom a wifinek. A K8-nál valami furcsa tervezési anomália miatt a kamera képét csak akkor lehetett látni, ha a wifi kapcsolatot használtuk, USB-n nem ment. De a Wainlux K10 Mini-ben nincs kamera, így jómagam a wifit nem is használtam, nem volt miért.

A program nagyon egyszerű, és minden fontosabb beállításhoz hozzáférhetünk. Induláskor, ami neked fontos lesz az a fej sebességének és erősségének beállítása. Tudod mozgatni a fejet kis gombokkal, van konzol, ahol látod az éppen futó parancsokat, futtathatsz és menthetsz Gcode fájlokat, beállíthatod grafika esetén az erősséget, szóval a fontos dolgok itt vannak, egyszerűen, átláthatóan.

wainlux-k10-16.jpg

Szóval ez a része a dolognak kipipálható, a kezdők barátja lesz a CutLabX!

A használat megint nem bonyolult. Ebbe a gépbe nem tett a Wainlux kamerát, mint a K8-ba, nekem kicsit hiányzik is, mert, ha lenne, akkor tuti a megfelelő helyre gravíroznánk nem pedig az asztalba.

Amúgy visszakanyarodva erre az alj nélküli megoldásra a dolog elsőre tényleg full értelmetlen valami. Rögtön kerestem is egy fémtálcát a teszthez nehogy az asztalra gravírozzak. De, a dolognak van értelme is, nem is kevés. Ez az értelem pedig az, hogy a kicsi gépbe csak kicsi tárgyak férnek be, de a gép alá akármekkora tárgy is befér. Mondjuk egy telefonhátlap, ha arra akarnál valami emblémát gravírozni. De, akár az ebédlőasztalod közepére is gravírozhatsz. Vagy a falra, ha annyira perverz vagy, hogy tapéta helyett is gravírozol.

wainlux-k10-10.jpg

Szóval, a lényeg, hogy ha megveszed a gépet, akkor gondoskodj róla, hogy vagy egy vastag keményfa tábla, vagy egy fémtálca, vagy valami rendelkezésedre álljon a használat kezdetekor, biztos, ami biztos, csak hogy ne tegyél kárt az asztalban.

Ami egyébként még nagyon jó, és nagyon a kezdők részére lett kitalálva, hogy nem kell védőszemüveg a használathoz. Az a helyzet ugyanis, hogy a lézer fénye roncsolja a szaruhártyát, de nem csak a közvetlen, hanem a visszaverődő fény is, így pedig nem véletlen, hogy a nagyobb gépekhez adnak szemüveget. A Wainlux K10 Mini esetén viszont a lehajtható plexi a közvetlen és a visszaverődő fénynek is útjába áll.

Biztonsági okokból a gravírozás csak akkor indul el, ha a plexi le van hajtva.

Mielőtt elfelejtem, a gép hátulján a tápcsatlakozó és a PC-vel való összekötéshez használható Type C csatlakozó mellett találunk egy kártyaolvasót és egy USB A csatlakozót is. Utóbbi, mint kiderült egy üvegforgatóhoz használható, amit opcionálisan meg lehet majd a géphez vásárolni. Érdekes. A kártyára meg lehet GCODE fájlokat tenni, meg lehet innen a gép szoftverét frissíteni. Ja, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kártyát használva a gép offline munkára is alkalmas, vagyis nem kell mellé elvben még számítógép sem. Frankó!

wainlux-k10-20.jpg

Még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a K8 mellé adott mini füstelszívót használhatjuk a Wainlux K10 Mini mellé is. Na, ez kimondottan tetszik!


 

Milyen a géppel dolgozni?

A CutLabX nevű szoftverről már írtam elég részletesen az előző Wainlux tesztemben, így leginkább ismételni tudom magamat. Nekem egy kicsit túl szagos, túl felhasználóbarát, ha értitek mire gondolok. Alapvetően minden beállítást megtalálok, ami lényeges a használathoz, csak számomra a funkcionalitás már többet számít, mint az, hogy nagy feliratok, fülek, színes ábrák tarkítsák a felületet. De a kezdők számára kétségtelenül ez a jobb megoldás!

wainlux-k10-9.jpg

Akik most kezdenek a lézerezéssel ismerkedni, esetleg később sem lesz céljuk, hogy komolyabban elmélyedjenek benne, mindössze csak arra van szükségük, hogy néha 1-1 díszítést, gravírozást elkészítsenek, na nekik a CutLabX tökéletes lesz. A tökéletesnél is tökéletesebb!

Abszolút átlátható, a funkciók szépen el vannak rendezve különböző fülekre, így nem lehet eltévedni a beállítások között. Talán csak az USB beállítása jelenthet problémát, de az is csak annyiban, hogy egy legördülő menüből ki kell választanunk, hogy melyik portot akarjuk használni (pl. com3).

A regisztráció után elérhető ingyenes minták kedvesek, aranyosak, bemelegítésnek, első munkáknak jók lesznek. Mivel a 3 watt nem lesz elég vágáshoz csak gravírozható mintákat kapunk, így ez elég is, nem kell több.

wainlux-k10-17.jpg

Szóval a szoftver jó, és ez kell is, mert a gép maga faék egyszerűségű. Felhajtod a plexit, elhelyezed a munkadarabot. Felhajtott plexi mellett látsz egy kis kék fénypöttyöt a munkadarabon, ez a gravírozandó minta bal felső sarkát jelöli. Ez azért kell, hogy a munkadarabot be tudd állítani, legalábbis nagyjából tudd, hol lesz a mintád.

Ha ezzel kész vagy, akkor a szoftverben a preview gombot megnyomva a lézer végig szalad a minta szélein, így be tudod állítani pontosan a munkadarabot, hogy sehol ne lógjon le a minta. Amikor ezzel is kész vagy jöhet a lézer erősségének, a fej sebességének beállítása. Ha ezzel is kész vagy, akkor indulhat a munka.


 

Összegzés

A legfontosabb kérdése ennek a fejezetnek, hogy kinek lesz jó a Wainlux K10 Mini. Bár, jobban belegondolva, ha eljutottál idáig az olvasásban szerintem már Te is tudod.

A Wainlux K10 Mini az abszolút belépő szint. Nem azért, mert olyan rossz, hanem mert viszonylag kis területen tudsz dolgozni vele. Alkalmi munkákra elég a teljesítménye. Viszont a minőség nem olyan ám, mint egy belépő szintű masinánál, annál sokkal jobb. Vagyis, ez tulajdonképpen nem egy nagyon olcsó, belépő szintet képviselő gép, egyszerűen csak egy olyan, amúgy jó minőségben gravírozni képes szerkezet, amit arra találtak ki, hogy előképzettség és komolyabb szakmai tudás nélkül is használható legyen.

wainlux-k10-8.jpg

A fókusz mérete megfelelően kicsi ahhoz, hogy finom rajzolatú műveket alkossunk, a lézer erőssége pedig elég arra, hogy puha anyagokra, fára, bőrre, kartonra akár sok árnyalatos grafikákat is fel tudjunk gravírozni.

Összességében tehát a Wainlux K10 Mini azok számára lesz remek választás, akik nem szeretnének nagyon sokat költeni egy gravírozóra, nem akarnak profik lenni a témában, de nem akarnak gagyit sem venni. Ők ezt a gépet szeretni fogják!

A végére a beszerzési lehetőségek!

Három áruházból is meg tudjátok venni a Wainlux K10 Mini-t, de a legolcsóbb a gyártó boltjából, mert oda a bemutató miatt (ez tegnap,  vagyis május 15-én szerdán volt) a HOC-HU kuponkóddal ~61 000 forintért tudjátok megvásárolni.

Az Amazonon az ár 93 600 forint, az Aliexpressen pedig szállítással együtt 77 000 forint. Szóval szerinte használjátok ki a gyártó áruházában a cikkemhez kapott kuponkódot!

Wainlux K10 Mini gravírozó - Wainlux Store

Wainlux K10 Mini gravírozó - Amazon

Wainlux K10 Mini gravírozó - Aliexpress

 

 

További hasonló cikkek oldalunkon

.

.

.

.

.

a cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5818403567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása