DJI OSMO Action – ez lesz a kamera, ami kinyírja a GoPro-t?

A DJI első akciókamerája szenzációs lett, de elég lesz ez a GoPro legyőzéséhez?.

dji_osmo_action_cover.jpg


 

Bevezető

Az évek során számtalanszor olvastam a neten olyan cikkeket, amik ezzel a felütéssel indultak: GoPro gyilkos kamera érkezett. Őszintén bevallom, magam is éltem egy-két alkalommal ezzel, de aztán minden egyes alkalommal kiderült, hogy a papíron jónak tűnő kamera nem, hogy gyilkos nem lett, de megközelíteni sem tudta az aktuális GoPro szériát.

Az amerikai kameragyártót már többször temettük. Tény, hogy a kezdeti lendület némileg alábbhagyott, az eladott darabszám csökkent, mindez pedig az egyre jobb kínai kameráknak köszönhető. Nehéz ezen a fronton újat mutatni, hiszen a felhasznált lapkakészletek, szenzorok minden gyártónak a rendelkezésére állnak, elvileg legalábbis bárki építhet rájuk hardvert. A GoPro egy dolgot tehetett, megpróbált a kezdetek kezdete óta a prémium szegmensben boldogulni. Szerencsére eszükbe sem jutott az olcsó kínai dömpinggel versenyezni, és most már elmondhatjuk, végül is jól döntöttek. Aki prémium kamerát keresett, az nem nagyon választott más márkát, legalábbis eddig…

A DJI-t nem a kamerái miatt szerettük meg, a drón fronton alkottak nagyot. Csodálatos minőségű madarakat alkottak, és mára, teljesen megérdemelten piacvezetővé váltak. Valahol azonban nem volt váratlan, hogy beléptek az akciókamerák piacára. A drónjaikon már évek óta szuper képrögzítőket helyeztek el, szóval a tapasztalat meg volt. Tudták, hogy kell jó kamerát építeni, tudtak mögé szoftvert is tenni, mondhatni az lett volna furcsa, ha nem próbálkoznak be a prémium akciókamerák piacán.

Bepróbálkoztak, ahogy a GoPro is megpróbált drónokat gyártani. Az amerikaiaknak ez nem annyira jött össze, vagyis egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a DJI-nak sikerülni fog az ellenkező irányból, vagyis a drónok felől bejutni a kamera piacra. Kezdték azzal, hogy bemutatták első gimbaljukat, ami lehetővé tette, hogy minőségi, rázkódásmentes videókat készíthessünk telefonunkkal. Aztán következett a DJI OSMO Pocket, ami egy gimbal és egy kamera volt egyben, nagyon jól sikerült, imádta a piac és a felhasználók is. Most pedig itt az első vérbeli akciókamerájuk, a DJI OSMO Action, ami a specifikációk alapján lazán letaszíthatja a trónról a GoPro hetes szériáját. Ebben a cikkben arra próbálok választ adni, hogy ez sikerült-e neki.


 

Csomagolás, tartozékok

DJI OSMO Action 1

Nem tudom megfigyeltétek e már, hogy minél drágább kütyüt veszünk, annál kevesebb a tartozék. Az olcsóbb kameráknál kapunk csuklón viselhető távirányítót, tripodot meg egy rakat rögzítőt. Ezzel szemben az OSMO Action minimál dizájnnal tervezett dobozában szinte semmi nincs. Két rögzítő, egy csavar, egy Type-C kábel és egy külön dobozkában az akkumulátor. Az alapszett éppen arra elég, hogy elkezdjük a kamerát használni, ha egyéb tartozékra vágyunk, akkor ki kell nyitni a pénztárcánkat újra. Míg a DJI OSMO Pockethez már sok minden kapható, akár külső gyártótól, addig az akciókamerához szinte semmi nincs még. Persze, új még, szóval remélhetőleg érkeznek majd kiegészítők, én speciel nagyon várok egy külső mikrofont, de egyelőre sehol semmi.

DJI OSMO Action 18


 

Külső

Ha nem haragszotok ezeken a kötelező pontokon gyorsan fogunk végig futni, úgyis az érdekel mindenkit, hogy milyen a kamerát használni. Szóval a külsőről csak annyit, hogy tipikus akciókamera. Van persze néhány dolog, ami érdekessé teszi a dolgot, olyanok, mint az előlapi kijelző, ami végre nem egy monokróm állapotjelző, hanem egy valódi TFT panel, amit használhatunk szelfi módban. A hátsó kijelző természetesen a teljes hátlapot elfoglalja, érintésérzékeny, ezzel pedig a beállítás gyerekjáték. Találunk 3 fizikai gombot, felül a ki-bekapcsolót, az elsütő billentyűt a felvételekhez, fotókhoz, szemből nézve pedig a baloldalon ott a gyors üzemmódváltó, de erre később még kitérek.

DJI OSMO Action 17

A kamera körben puhább műanyag borítja, a peremek kemény, kopogós plasztikból készültek. A fogása nagyon jó, abszolút nem csúszik, nekem sokkal jobban bejön, mint a GoPro gumírozása, ami előszeretettel öregszik le a kameráról néhány év alatt.

Nem szóltam még a memóriakártya dokkolójáról és az USB csatlakozóról, ezek szemből nézve a jobb oldalon, az üzemmód váltó alatt egy kis ajtó mögött rejtőznek.

DJI OSMO Action 5

Ami még fontos és a külsőhöz tartozik, hogy a kamera mindenféle külső tok nélkül is vízálló 11 méteres mélységig. Ez azt jelenti, hogy a rajta található ajtó, gombok, de a mikrofon is az. Az akkumulátort például nem egy, hanem két elhúzható pöcök rögzíti, a használati utasításban ki is van emelve, hogy a vízállóság csak úgy biztosított, ha pöckök rendesen zárnak, és nem látszik narancssárga szín. Ezt értsétek úgy, hogy az elhúzott pöcök mögött narancs festés van, szóval, ha a helyükön vannak, ez nem látszik.


 

Szoftver és telefonos applikáció

A DJI az OSMO Pocketnél már adott nekünk egy kifogástalan kameraszoftvert, így most nem volt más dolga, mint hogy ezt átültesse az akciókamerára is. A használata igazán egyszerű, néhány alaklom után már kézre áll benne minden. Gyorsan be tudjuk állítani, amit szeretnénk. De az igazi királyság nem ez, hanem az oldalt található Quick Switch gomb, amivel pillanatok alatt tudunk üzemmódot váltani. Az akciókameráknál ez számomra kicsit olyan, mintha végre valaki megtalálta volna a Szent Grált. Már a nevében is benne van, AKCIÓ kamera, de valahogy állandóan lemaradok a jó momentumokról. Mire bekapcsolom, mire kiválasztom az üzemmódot, beállítom, amit kell, már rég elmúlt a pillanat. Ja, mielőtt elfelejtem, amit még imádok benne, az a gyors bekapcsolás. Hihetetlen sebességgel indul minden és már pöröghet is a felvétel!

A menüről készítettem egy rövid videót, ez alá hangot sem tettem, de így talán jobban látható, amiről írok.

A kamera használatához ajánlott letölteni a DJI Mimo nevű szoftvert a telefonunkra. Ezen keresztül lényegében minden beállítást elérünk a kamerán. Ránézésre számomra nagyon hasonlít egy telefonos kamera szoftverhez, a különbség csak annyi, hogy ez nem a telefon kameráját, hanem a DJI OSMO Pocket vagy a DJUI OSMO Action képét használja.

DJI MIMO 1

A felület egyszerű, áttekinthető, a beállítások elérése sincs túlbonyolítva, és ez nekem inkább előnyként, mint hátrányként jelentkezik. Nem is igazán tudom mivel kellett volna csicsázni, mert hát akadnak olyanok, akik szerint kevés amit a program tud.

DJI MIMO 2

DJI MIMO 3


 

Használat, tapasztalatok

Először is szögezzük le, a DJI OSMO Action egy hihetetlenül jó kamera, és nem véletlen, hogy sokan már most, az első verziónál a GoPro sírásóját látják benne. Olyan képességeket kapott, amitől minden videózást szeretőben feléled a vágy a birtoklására, és olyan újdonságokat építettek bele, amikről nem is igazán értem, miért nem jutott előbb, más gyártónak eszébe.

DJI OSMO Action 10

Feljebb már írtam róla, hogy a kamera bekapcsolása hihetetlenül gyors, és ez bár nem tűnik nagy etvasznak, mégis az. Sőt, számomra az egyik legfontosabb dolog. Szó szerint pillanatok alatt tudom működésbe hozni és elindítani a felvételt, így mentve meg azokat a fontosnak, érdekesnek ítélt pillanatokat, amik más kamerát használva rég elszállnak, mire egyáltalán az elsütő gombra teszem az ujjamat. A gyors üzemmód váltás is ilyen újdonság. Nem kell a menüben bóklásznunk, két kattintás és indul a HDR, három és mehet a Slowmotion. Fantasztikus ez is! A harmadik az előlapi kijelző. Három ujjal kettőt kattintunk a hátlapi kijelzőn és már át is vált a kép előre. Eddig, ha szelfit akart csinálni valaki, vagy ne adj Isten, az utcán sétálva szerette volna, ha nem csak a város, de ő is a képen van, akkor csak találgathatta, hogy mi lesz a videón. Ez különösen hasznos azoknak a videósoknak, akik a Youtube-ra készítenek műsorokat, hiszen mostantól tényleg profin beállított felvételek készülhetnek, ehhez pedig nem kell se DSLR se kihajtható hátsó kijelző.

DJI OSMO Action 3

A RockSteadynek hívott rázkódáscsökkentés példa nélküli simaságot ad a felvételekhez. Szinte olyan érzés, mintha gimbalon ülő kamerával dolgoznánk, ami nálam egy hatalmas piros pontot ér. Több olyan véleményt olvastam, ahol a teszterek már kicsit sokalták is ezt a simaságot, mondván a felvétel már szinte nem is olyan, mintha akciókamera lenne, nincs benne az akció. Lehet ezt nem szeretni, de azt gondolom, hogy az akció, a száguldás, a lesiklás, a szerpentíneken kanyargás érzését a videón nem a rázkódás adja vissza.

Vannak azonban hiányosságok is, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ilyen a HDR és a RockSteady  együttes használatának a hiánya. A HDR-nek sok előnye van, bár én nem túlzottan kedvelem. Amit a javára lehet írni, hogy például ezt használva kevésbé ég ki a kép a fényes részeknél, hátránya szerintem, hogy az én ízlésemhez képest túlszínezi a képet. Mondom ezt akkor is, ha a DJI HDR funkciója viszonylag normálisan bánik ezzel a dologgal, mert például a GoPro HDR kifejezetten nem tetszik a harsogó színek miatt. Szóval jó magam nem annyira bánok, hogy nincs HDR és rázkódáscsökkentés együtt, mert amúgy sem nagyon használnám, de azért a lehetőség jól jönne némely esetben. Aztán van itt még egy hiányosság, amit nem nagyon értek, ez az élőzés lehetősége. Oké, nem mindenki tol fel a netre élő adást, de azért egyre többen vannak, akik használnák ezt a funkciót. Nem is kéne hozzá túl sok, hiszen a kamera mellé adott telefonos szoftver gyors, a képben nincs nagy késlekedés, szóval ezt bőven lehetne egy olyan funkcióval bővíteni, hogy a telefonra átkerülő képet éles, egyenesben tolja fel a netre. Kicsit bízom benne, hogy mivel szerintem ez csupán szoftver kérdése, előbb vagy utóbb megoldják.

DJI OSMO Action 7

Feljebb már szóltam a telefonos appról, a DJI MIMO szoftverről, ami sok helyen fapadosként jellemeznek, nekem viszont tetszik. Egyszerű, átlátható, minden beállítást elérünk rajta keresztül, szóval sose rosszabbat. Ha megkapná a Live lehetőséget, akkor nem is lenne, amibe bele tudnék kötni.

Mielőtt tovább olvasnátok, nézzétek meg az általam készített tesztvideót, ha lehetséges, meg tudjátok oldani, akkor persze 4K felbontásban, mert úgy az igazi!

Persze, mivel ez egy kamera, a legfontosabb a kép minősége, és hát ez az, amire senkinek nem lehet panasza. Persze, ahogy mondani szokták, és ide is citálom, ízlések és pofonok különböznek. Olvastam és hallottam már olyan véleményt, ami szerint a DJI OSMO Action keresztbe nyeli le a GoPro-t képminőségben, mások arra esküsznek, hogy a GoPro jobb, ebben a vitában pedig nem én fogok igazságot tenni.

DJI OSMO Action 13

Ami tény, hogy a DJI OSMO Action képminősége fergeteges. A lencserendszer nem torzít, a színek gyönyörűek, a felbontás is tökéletes, mert milyen is lehetne a 4K. De a lényeg, hogy ez a 4K tényleg 4K. Nem csak képpont számban az, hanem valóban. Mit értek ezen? Azt, hogy sok olcsó 4K kamera képén, valóban 4K felbontásban nézve látszik, hogy valami kis turpisság van a dologban. A fák lombjában nem különülnek el a levelek. Az út porában a kavicsok csak homályos foltok. A fűszálak, ha fújja őket a szél inkább néznek ki hullámzó víznek, mint vékony szálak sokaságának.

DJI OSMO Action 12

Nos, a DJI kameráját használva ilyen problémákat nem fogtok tapasztalni. Elképesztően részletes a videókon minden. Az élek tökéletesen simák, egyetlen részlet sem veszik el. Ahogy feljebb írtam, ha mód van rá a HDR nélküli felvételi módot használom, mert jobban szeretem, ha a horizonton nem mélykék az ég, hanem olyan szürke, mint a valóságban és a háztetőkön a cserép nem fényes piros, hanem csak olyan kicsit poros érzetű, ahogy az tényleg van. Szóval, számomra a színek így jók, és ilyen szempontból, hangsúlyozom az én ízlésemnek az OSMO jobban bejön, mint a GoPro.

DJI OSMO Action 16

Ami még nagyon lényeges, és az olcsó kamerákhoz képest az egyik legnagyobb különbség az, ahogy a kamera a hirtelen fényváltozásokat kezeli. Persze még mindig lassabb, mint szemünk, de ennél a kategóriánál, ha kijössz egy alagútból már nem telnek el másodpercek, mire a kiégett képen újra látni lehet valamit, a váltás pillanatok alatt megtörténik. Ez persze igaz fordítva is, ha a napsütötte részről bemész az árnyékba, akkor nem lesz a felvételen másodpercekig tartó sötétség, hamar alkalmazkodik az OSMO Action a megváltozott fényviszonyokhoz.

DJI OSMO Action 9

Nem volt még szó az akkumulátorról és az üzemidőről, ami pedig a kamerák nagy betegsége tud lenni. A relatív kis kapacitással bíró akkumulátorokban tárolt elektronokat a 4K felbontás és a wifi kapcsolat valósággal zabálja. Ez az olcsó kameráknál azt eredményezi, hogy akár 20-25 perc alatt csutkára tudjuk meríteni őket, ami lássuk be, nem jó buli. Szerencsére a DJI-nál valaki úgy döntött, hogy varázsol egy kicsit az akkumulátoros üzemidőn. Suhintott a pálcájával, és került valahonnan egy 1300 mAh kapacitású akksi. Ez nagyobb, mint egy átlag kamera akkumulátora, de annyival nem, amennyit a megnövekedett üzemidő indokolna, mert bizony 1080p felbontásnál elérhető a két óra, de 4K-nál is meg van egy teljes óránk egy töltéssel, ami azért elég mesésesn hangzik. Szerencsére, ez az akciókamera nem csak papíron jó, amit leírtak, azt tudja, is.

Mielőtt a zárszóhoz ugranánk még egy videó, nálam ilyen akció közben a DJI OSMO Action:


 

Zárszó

Az a helyzet, hogy feljebb már szinte mindent leírtam, ami kikívánkozott belőlem. Magam részéről tisztelem és becsülöm a GoPro-t azért, amit az akciókamerákért tett, hiszen ők voltak azok, akik ezt az egész műfajt elkezdték. Most viszont örülök, mert végre igazi konkurenciájuk akadt a DJI képében. Nem olyan papírmasé konkurencia, csak papíron specifikációban tudunk jó kamerát gyártani konkurencia, hanem valódi, aki képes az asztalra csapni és helyet követelni magának a piacon. Valahol hallottam vagy olvastam olyan okfejtést, miszerint a GoPro már a hét szérián keresztül csiszolgatta a kameráját, és tessék, mennyivel jobb a DJI, mert már első próbálkozásra is mennyire jót alkottak. Ez szerintem butaság, talán annyi igaz belőle, hogy a GoPro-nál kicsit nagyobb a tapasztalat az építés, tervezés terén, de azt gondolom, hogy ők semmi mást nem tettek, mint minden szériánál az elérhető legjobb hardvert használták. Nem csiszolgatás volt ez, hanem a maximumra törekvés, és a DJI igazából ebben próbál konkurens lenni. A drónjaik esetén már évek óta látjuk, hogy nem ismernek kompromisszumot, nem engednek az árból, inkább drágábban, de beletesznek mindent, amiről úgy gondolják benne van a helye. Ha a kameráikon is így fognak dolgozni, úgy, ahogy a DJI OSMO Action esetén is tették, akkor a GoPronál tényleg fel kell kötni a gatyát, mert igazi király csak egy lehet, a másodikat pedig hamar elfelejtik

DJI OSMO Action 4

Így a cikk végén még néhány szó az árról. A hazai boltokban a GoPro 7 Black, vagyis a csúcsmodell és a DJI OSMO Action ára lényegében megegyezik, a legolcsóbb helyeken kicsivel 120 ezer forint alatt lehet megkapni őket. Az átlag ennél valamivel magasabb, olyan 125 ezer forint, ami azért tetemes pénz egy akciókameráért.

Természetesen tudunk ennél jobb árat is, nem is kevéssel, nagyjából 35 ezer forinttal jobbat. A vásárláshoz a BGILDJImo kuponkódot kell használnotok, a kamerát itt tudjátok kosárba tenni:

DJI OSMO Action akciókamera – 91 200 forint – kuponkód: BGILDJImo

Ne feledjétek, szállítási módnak válasszátok a vámmentes EU Priority Line szállítást!

 


Előnyök:

  • Tökéletes képminőség
  • Páratlan rázkódáscsökkentési képesség
  • Dupla kijelző
  • Egy gombos gyors üzemmód váltás
  • Nagyon gyors bekapcsolás
  • Hosszú akkumulátoros üzemidő
  • Tok nélkül is vízálló 11 méteres mélységig
  • HDR, Timelapse, Slowmotion felvételek

 

Hátrányok:

  • Nem működik együtt a HDR és a rázkódáscsökkentés

  • Nincs mód élő internetes bejelentkezésre


 Forrás: HOC.hu

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr10014926086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása