Xiaomi Viomi V2 Pro – lézerharcos robotporszívó újratöltve

Megújult az egyik legjobb Xiaomi robotporszívó, és javára vált a ráncfelvarrás

xiaomi-viomi-v2-pro-cover.jpg


 

Bevezető

Éveken keresztül a robotporszívók ellen voltam. Nem sok értelmét láttam a lakásban össze vissza bolyongó szerkezeteknek, amik minimális szívóerővel, kicsi akkumulátorral és apró portartállyal voltak szerelve. Régen, az egyetlen épeszű magyarázat a robotporszívó vásárlására az volt, hogy ezzel is megmutathattuk, hogy tele vagyunk lével.

Azóta persze megtértem, és lelkes robothívővé váltam, de ehhez az kellett, hogy megismerkedjek a Xiaomi lézeres porszívóival. Az első generáció kimaradt az életemből, a Xiaomi Roborock S50 volt az a gép, ami képes volt meggyőzni arról, hogy egy robotporszívónak igenis lehet, sőt, van is helye egy modern háztartásban. Ahhoz azonban, hogy megtérjek szükség volt arra, hogy egy valóban intelligens porszívót kapjak a kezeim közé, olyat, ami tényleg képes „gondolkodásra”.

xiaomi-viomi-v2-pro-9.jpg

A robotokkal köttetett barátságom azóta is tart, sőt, már vadászok a lehetőségekre, hogy kipróbálhassak egy-egy új gépet. így volt ez tavaly is, amikor lehetőséget kaptam a Viomi V2 tesztelésére, és így van idén is, amikor a frissített verziót, a Viomi V2 Pro-t kaparinthattam meg.


 

Csomagolás és külsőségek

A Xiaomi Viomi V2 Pro tesztelése könnyen ment, mert a Viomi V2 és a V2 Pro között minimálisabb a különbség, mint két bármilyen, szabadon választott tablet között, pedig ott sem nagy a difi. A Viomi V2 Pro esetén egyértelműen az első verzió javításáról beszélhetünk, emiatt aztán a kicsomagolás közben szinte semmilyen különbséget sem veszünk észre, a forma, a külső, a méretek, a gép tömege mind, mind változatlan maradt.

xiaomi-viomi-v2-pro-14.jpg

Ez amúgy nem tragédia, mert az első verzió kapcsán, pont a külső volt az egyik, ami kimondottan dicséretet érdemelt. A Xiaomi (sőt a legtöbb gyártó) leginkább a praktikumot tekinti elsődlegesnek. Letisztult forma, fehér, fekete, esetleg a kettő között valamilyen szürke árnyalat, vagyis a szemünknek szánt kreativitás valahol eltűnik a tervezőasztalon. A Viomi V2 és a V2 Pro esetén azonban egészen mást látunk, hiszen a gép olyan mutatós fedlapot kapott, ami miatt elégedetten csettintünk. Fényes, apró pöttyözött mintával, a lézerlöveg tetején körkörös vonalakkal, hihetetlenül jól néz ki!

xiaomi-viomi-v2-pro-13.jpg

Amúgy, méreteit tekintve lényegében megegyezik a számomra zsinórmérték Roborock S50-nel. A VIOMI néhány milliméterrel alacsonyabb, szóval nincs különbség. Ez jó, mert nálunk az S50 lényegében minden bútor alá befért, vagyis a VIOMI-val sem lesz olyan probléma, hogy mondjuk az ágy alatt elakad. Ha már a méretnél tartunk, akkor meg kell említenem, hogy nálam sokan keresnek 6-7 centi magasságig robotporszívót, de sajnálattal kell tudatnom, hogy lézeresből ilyen nem létezik. A technológia miatt (a tetőn elhelyezett lézerérzékelő), sajnos minden hasonló masina közelíti a 10 centis magasságot, 6-7 centibe csak a butábbak férnek bele, illetve egy-két kamerás porszívó, amiket én nem különösebben kedvelek.

Visszatérve tehát a géphez, a külső minden tekintetben a szokásos. Kerek forma, felül a lövegtorony, a felnyitható fedél alatt a por és/vagy víztartály, és két gomb, amivel telefon nélkül is el tudjuk indítani a takarítást, vagy vissza tudjuk a töltőre parancsolni a masinát.

xiaomi-viomi-v2-pro-12.jpg

Alul egy hengerkefe és egy oldalkefe található, meg persze a kerekek, amik átsegítik például a küszöbökön is. Mind a két kefe könnyen levehető és tisztítható, a hengerhez kapunk is egy az S50-ben találhatóhoz nagyon hasonló szerszámot, amivel a feltekeredett haj és szőrszálakat tudjuk átvágni. Ezt már a Roborocknál is imádtam, hihetetlenül könnyűvé teszi a tisztítást.

Van több mint tíz szenzor a porszívóban, ezekből jól látható az elől lévő infra, illetve az alul, a peremeken elhelyezett leesés gátló szenzorok.


 

Képességek

A Xiaomi Viomi V2 Pro egyértelműen a felsőbb kategóriát célozza, ám, mint a cikk végén látni fogjátok, az ár, a Xiaomi jó szokásához híven közel sem tükrözi a tudást, annál sokkal alacsonyabb.

xiaomi-viomi-v2-pro-15.jpg

A gép mindent tud, amit egy korszerű és „okos” robottól elvárhatunk. A többi lézeres porszívóhoz hasonlóan, valós időben, a takarítás indításakor képes feltérképezni a lakást, sőt, az erős hardvernek hála, valós időben, a takarítás alatt tervezi meg, vagy tervezi át a legoptimálisabb útvonalat a lakásban. Ez a lézeres porszívók egyik kézzel fogható előnye, a hatékonyság. A valós idejű útvonaltervezésnek hála, a lehető legrövidebb úton járják be a lakás minden zegét és zugát, úgy, hogy egy pontot kétszer még véletlenül sem takarítanak ki.

xiaomi-viomi-v2-pro-4.jpg

A Viomi V2 Pro természetesen kapott egy csomó extrát is. Ezek nem igazi újdonságok, a fejlettebb, drágább Xiaomi gépekben már találkozhattunk velük. Olyanokra gondolok, mint a lakás térképének eltárolása a még hatékonyabb és gyorsabb takarításért, vagy az olyan, a Roborock S50 tudásán is túlmutató finomságok, hogy a térkép alapján képes a különböző helyiségeket elkülöníteni, így megmondhatjuk neki később, csak irány a fürdőszoba, vagy most csak a nagyszobát takarítsd ki Lujza!

xiaomi-viomi-v2-pro-16.jpg

Természetesen nem hiányzik a területek tiltása sem, vagyis kijelölhetünk olyan helyeket, ahol nem kell port szívni, használhatunk virtuális falakat, vagy beállíthatunk a telefonos applikációban látható térképen olyan részeket, amik fokozott takarítást igényelnek.

A tavalyi verzió, a Viomi V2 nagy újdonsága volt, hogy a Xiaomi porszívói közül elsőként képes volt arra, hogy többféle mennyiségben (3 különböző) adagolja a vizet a feltörléshez. Ez tényleg hasznos funkció volt, hiszen beállíthattuk, hogy például a konyhában, a hidegburkolaton adjon bőven nedvességet, de a szobában a szalagparkettán kevesebbet. A felmosás kapcsán azonban volt egy komoly probléma, mégpedig az, hogy a porszívóba nem tudtunk egyidőben víz és portartályt is tenni, vagyis vagy porszívóztunk vagy feltöröltünk. Ez nagyon nem volt jó ötlet.

xiaomi-viomi-v2-pro-17.jpg

A robotporszívók nem tudnak felmosni. Nem véletlenül használom unos-untalan a feltörlés szót, hanem azért, mert az, amit ezek a szerkezetek tudnak minden, csak nem felmosás. Ezért sem értem az olyan videós teszteket, ahol a lekvárt és a mogyorókrémet kenik szét a padlón, aztán sajnálkoznak, hogy a gép nem képes feltakarítani. Nyilván nem, hiszen nem erre találták ki. A vizes feltörlés feladata mindössze annyi, hogy az alapos porszívózás után, a padlón maradó vékony porréteget is eltávolítsa.

xiaomi-viomi-v2-pro-8.jpg

Nos, a Viomi V2 pont erre volt képtelen, hiszen vagy víz- vagy portartályt tehettünk bele, vagyis nem tehette meg, hogy a porszívózással egyidőben a nedves feltörlést is elvégezze. A V2 Pro ezen a hibán javított azzal, hogy kapunk hozzá egy egyesítette a víz- és portartályt is. Igaz, ez azzal a kellemetlen hatással is járt, hogy mindkettőnek lecsökkent a kapacitása, de valamit valamiért. Szerencsére a gép kapott szenzort a portartály telítettségének figyelésére is, így szól, ha üríteni kell.

xiaomi-viomi-v2-pro-10.jpg

Ez talán a legjelentősebb újítás, vagyis az egyesített víz és portartály, illetve a hozzá kapcsolódó hardveres, és szoftveres módosítások azok, amik a leginkább megkülönböztetik az első verziós Viomi V2-t, a második generációs, Pro utótagot kapott változattól.


 

Használat, tapasztalatok

Szerencsére már sok robotporszívó megfordult nálam, így van némi rálátásom arra, hogy mi mennyire éri meg az árát. Nos, a Viomi V2 Pro nagyon, azt is leírom miért!

Az első verziónál a cikket úgy fejeztem be, hogy erősen kell gondolkodni, hogy melyik gépet érdemes megvenni, a Viaomi V2-t vagy a Roborock S50-et. A Viominál ott volt az állítható vízmennyiség, de voltak a mérleg mínusz oldalán is indokok. Például az, hogy nem lehetett egyszerre feltörölni és port szívni, hogy a szoftver olyan alap dolgot nem tudott, mint a takarítás időzített indítása. A Roborock ezzel szemben hiba nélküli volt, amit ígért, azt tudta is. Persze mind a kettőnél voltak/vannak még buta dolgok, a Roborock például hiába érzékeli a szőnyeget, azt is feltörli vízzel. Ehhez képest a Viomiba már nem is került szőnyegérzékelés, igaz, feleslegesen is került volna, mert bár ott van a lehetőség a víz szabályzására, de a teljes elzárásra nincs mód.

xiaomi-viomi-v2-pro-2.jpg

A Viomi V2 Pro esetén elvárható volt, hogy az első verzió hibáit kijavítsák. Az ígéret az volt, hogy ezt meg is teszik. Nos, jelentem, sikerült is! Kezdjük ott, hogy a porszívóhoz három tartályt kapunk már. Az előző verzióhoz hasonlóan van egy bazi nagy portartály, egy bazi nagy víztartály, és harmadikként, újként, egy olyan tartály, ami egyben víz és portartály is. Vagyis, ha valaki csak porszívózni szeretne, az használhatja felmosás funkció nélkül, ha valaki csak felmosni szeretne, de jó bő vízzel, az beteszi a nagyméretű víztartályt, aki pedig szeretné, hogy a porszívózással együtt egy nedves feltörlés is legyen, az használja az integrált, víz és portartályt egyben. Erre mondhatjuk, hogy a választás tökéletes szabadsága!

xiaomi-viomi-v2-pro-app1.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app10.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app2.jpg
xiaomi-viomi-v2-pro-app11.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app3.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app5.jpg
xiaomi-viomi-v2-pro-app7.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app9.jpg xiaomi-viomi-v2-pro-app8.jpg

 

Nagyon nagy örömömre, immár megjelent a porszívó szoftverében az időzítés is. Sőt, nem csak azt állíthatjuk be, hogy mikor induljon a takarítás, hanem azt is, hogy az adott takarítás porszívózás vagy felmosás lesz. Természetesen arra is van mód, hogy beállítsuk, hogy ez a takarítás minden nap ugyan akkor induljon el. Én mondjuk tettem volna bele olyan lehetőséget is, hogy megadhassuk, hogy melyik nap melyik szobát takarítsa ki, de talán majd egy szoftverfrissítéssel kapunk ilyen opciót is.

xiaomi-viomi-v2-pro-7.jpg

Ez eddig két nagy pirospont, van azonban még olyan tulajdonság, ami miatt pontokat osztogathatunk. Ez pedig nem más, mint az akadályok leküzdése. Annak idején, amikor a Roborock S50 cikket írtam, azt javasoltam, hogy takarítás előtt egy kicsit pakoljunk össze a szobában, mert lehetnek olyan dolgok, amik csapdába ejtik a porszívót. Ezek közé soroltam például egy csővázas, kinyitható széket, azt a fajtát, aminek a padlón, vízszintesen is fut a lába. Ezen a vízszintes csövön a Roborock nem tudta átküzdeni magát. Az infra szenzor nem látta, mert annál alacsonyabban van, a kerekek viszont állandóan lecsúsztak róla. Ha véletlenül sikerült felkapaszkodni, akkor meg a két láb közé szorult be, szóval teljesen esélytelen volt, hogy megoldja a helyzetet. Örömmel jelentem, hogy a Viominak ez nem akadály. Vagy a kerék lett jobb, vagy jobban fel tudja magát emelni, a lényeg, hogy szépen áthalad a vízszintes, csúszós csövön. Amúgy akadályt egyetlen egyet találtam csak, az egyik rongyszőnyegünkön a bojtokat, mert azokat a körkefe minden alkalommal felcsévélte.

xiaomi-viomi-v2-pro-6.jpg

A Viomi V2 Pro el tudja tárolni a lakás térképét, de sajnos egyszerre csak egyet őriz meg a memóriájában. Ez persze nem jelenti azt, hogy többszintes házban nem lehet használni, hiszen a térképezés és a takarítási útvonal kiszámolása valós időben történi, így eltévedni képtelen.

Hogy miért ajánlott mégis inkább egyszintes lakások vagy házak takarítására? Azért, mert akkor, a memóriában eltárolt térképen a különböző beállításaink is eltárolódnak. Például az, hogy a gép képes a lakást helyiségekre bontani, amiknek a nevét is beállíthatjuk. Vagyis a nappali lehet nappali, a konyha konyha, és így tovább. Ha rosszul ismeri fel a szobákat, és például a nappali egyik sarkát külön helyiségként jelöli, akkor a térképszerkesztővel meg tudjuk tenni, hogy a két területet összevonjuk. Persze arra is van mód ebben a szerkesztőben, hogy területeket különválasszunk, vagyis, ha például amerikai konyhás házban élünk, akkor szétválaszthatjuk a nappali és a konyharészt. Ez azért előnyös, mert megtehetjük, hogy kijelölünk takarításra egy adott szobát is, vagy például amerikai konyha esetén, ha szétválasztottuk a nappalit és a konyhát, akkor mondhatjuk a gépnek, hogy most légyszi csak a nappalit, vagy csak a konyhát takarítsd ki.

xiaomi-viomi-v2-pro-3.jpg

Az ilyen ügyességek mellett természetesen ott vannak a már megszokott módok, vagyis az applikációban alkothatunk a térképen virtuális falakat, amikkel bizonyos területektől elzárjuk a porszívót, kijelölhetünk szobán belül is takarítandó területeket, vagy olyan részt, ahol fokozott takarításra van szükség. Ha nagy a kosz, akkor a menüben be lehet kapcsolni a Secondary Cleaning funkciót, ilyenkor kétszer takarítja vagy mossa fel egymás után a lakást a robot.

Ha már a takarítás erőssége a téma, akkor ide kapcsolódik, hogy a három fokozatban állítható felmosási vízmennyiség mellett, a szívás erősségét négy fokozatban tudjuk szabályozni. A Silent mód tényleg halk, a Standard mellett is lehet még tévézni. A Medium és a Turbo viszont már eléggé hangos, főleg az utóbbi, de ilyenkor tényleg brutális a szívóerő. Ha nincs otthon háziállat, akkor érdemes ezt használni, már persze akkor, ha ügyesen olyankor indítjuk a takarítást, ha nem vagyunk otthon.

xiaomi-viomi-v2-pro-5.jpg

A Roborock S50-hez képest egy funkció hiányzik, mégpedig az, hogy nem kapunk értesítést a kefék és a szűrők elhasználódásáról. Igaz, ez ott is csak félmegoldás, mert nem szenzorok figyelik a kopást, egyszerűen csak a takarítások összes idejéből kalkulál a szoftver, hogy mikor kell az egyes tartozékokat cserélni.

Az eddig felsoroltakon kívül is van még kismillió okosság. Természetesen automatikusan tölti fel magát a gép. Ha 20 százalékra csökken az akku töltése takarítás közben, akkor szépen bedokkol a töltőre, feltölti magát 80 százalékig, és gyorsan folytatja a takarítást. Az alján lévő, feljebb már említett szenzorok miatt nem gurul le a lépcsőn, az elején lévő infra szenzor miatt nem ütközik neki a bútoroknak, nem ütögeti össze az asztalok, székek lábát, nem borítja fel a padlóvázát. Ezeket a tulajdonságokat szinte felesleges is részletezni, egy modern porszívónak tudni illik őket.

xiaomi-viomi-v2-pro-1.jpg

A gép tehát ügyes, okos, éppen csak a kutyát nem viszi ki sétálni. A fő kérdés azonban még hátra van, vagyis, hogy takarít. Ez persze csak annak kérdés, aki nem látott még Xiaomi lézeres porszívót munka közben, mert aki igen, az tudja, hogy a takarítás minőségében hiba nincs. A lehető legrövidebb útvonalon halad végig a lakáson, így nagyságrendekkel gyorsabb, mint a buta robotok többsége. Szóval, aki teheti, az lézeres porszívót vegyen!


 

Verdikt

Az előző fejezet elején írtam, hogy míg a Viomi V2 esetén kérdéses volt, hogy ezt, vagy a Roborock S50-et érdemes megvenni. Nos, a Viomi V2 Pro esetén számomra már nincs kérdés. A V2 Pro-nál a fájó hiányosságok javítva lettek, és a jelenlegi funkciók, vagyis a választható nedves vagy száraz takarítás, illetve az újonnan belépő vegyes, vagyis porszívózás nedves felmosással opció tökéletes megoldás. A feltörlésnél a víz mennyiségének állíthatósága jó ötlet volt, és bár a Viomi V2 Pro így sem vált egy (fel)Mosó Masává, a bő vízzel történő feltörlés mégis jóval hatékonyabb, mint a Roborock S50 esetén megszokott MOP funkció. Ahogy feljebb írtam, az akadályok leküzdésének képessége is javult a Roborock S50-hez képest.

xiaomi-viomi-v2-pro-11.jpg

A végső verdikt tehát az, hogy a feljebb leírt egyetlen hiányosság, vagyis a tartozékok cseréjére történő figyelmeztetés hiánya ellenére, a Xiaomi Viomi V2 Pro számomra most egyértelműen jobb választás. Persze lehetne még hova finomítani a beállításokat, a gép teret adna rá. Ahogy írtam, jó lett volna egy külön, helyiségenként beállítható időzítés, ha már képes a porszívó a lakás szobáit külön egységként kezelni. Reménykedjünk benne, hogy egyszer majd ez a funkció (ami persze a Roborock S50-ben sincs benne) is bekerül a repertoárba.

Ami esetleg még beleszólhatna a döntésünkbe az ár. Ez azonban most senkit nem fog befolyásolni, ha döntenünk kell a Xiaomi Roborock S50 és a Xiaomi Viomi V2 Pro között, mert a két gép jelenleg dollárban (így persze forintban is) ugyan annyiba kerül. Hab a tortán, hogy a Xiaomi Viomi V2 Pro, a bevezető akció keretében, még egy hétig, európai raktárból rendelhető meg, vagyis a rendelést követő 3-7 munkanapon belül kezünkben tarthatjuk az új takarító robotunkat.

Ha ki szeretnéd használni a mostani bevezető akciót, a porszívót európai (német) raktárból, garantáltan vámmentesen itt vásárolhatod meg:

Xiaomi Viomi V2 Pro lézeres robotporszívó - 109 800 Forint

Kuponkód: D420E309265EB001

 Forrás: HOC.hu

 

.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5315397200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása