Xiaomi Aqara N100 okos ajtózár teszt - Isten veled kulcscsomó!

Ha igazi okosotthont akarsz, akkor szinte kötelező, hogy a bejárati ajtó is okos legyen.

xiaomi-aqara-n100-cover.jpg


Bevezető

Okosotthon sok féle létezik, és most nem arra gondolok, hogy az egyik a Xiaomi, a másik meg például az Amazon Alexa rendszerére épül. Az okosotthon, olyan, mint a hagyma, sok rétege van. Aki okosítani szeretné a lakást, az elkezdi az égőkkel, aztán jönnek a komplett lámpák, az okoskapcsolók, a szenzorok ajtóra és ablakra.

A következő fokozatban érkeznek az okos gépek, a robotporszívó, az okos mikró és hűtőgép, de ezekhez még mindig nem kell komolyabb beavatkozás, egyszerűen csak bedugjuk őket a konnektorba, aztán működnek. Aztán ott van a következő réteg, ahol már kénytelenek leszünk jobban belenyúlni a dolgaink lelkivilágába. A redőnybe motort szerelünk, a kertkapu és a garázskapu is okosított lesz. Ebbe a csoportba tartozik a Xiaomi okos ajtózárja is, mert itt bizony az ajtónkat is átalakítani.

Sokáig vártam ennek a cikknek a megírásával, mert még novemberben abban reménykedtem, hogy hamarosan az új ház (legalábbis nekünk új), új ajtajába építhetem be, így nem csak a zárat mutathatom be, hanem magát az installálást is. A sors azonban úgy hozta, hogy a költözés csak nem akar közeledni, emiatt úgy döntöttem, hogy megírom a cikket a tényleges beszerelés nélkül. Ha valakit érdekel a további történet is, az majd valamikor nyár végén jöjjön vissza és kérdezzen, addigra remélhetőleg túl leszünk mindenen, költözésen, beszerelésen, beüzemelésen.

xiaomi-aqara-n100-3_1.jpg

Addig is, lássuk mit tud a Xiaomi Aqara N100 okos ajtózár!


 

Csomagolás és külső

Az Aqara N100 meglehetősen méretes, és még annál nehezebb dobozban érkezik. Amikor meghozta a futár, hirtelen nem is tudtam mi lehet az, mert valahogy sokkal kisebb csomagra számítottam. A dobozt felnyitva aztán kiderült, hogy szükség is van a nagy dobozra, mert a szertkezet sem kicsi, és alég sok a tartozék is.

xiaomi-aqara-n100-14_1.jpg

A fedelet felhajtva először egy kicsit vastagabb kartonra nyomtatott sablont találunk, ami az ajtón furandó lyukak helyét jelöli. Az alatta lévő "polcon" ott megtaláljuk az ajtó külső és belső oldalára kerülő cilindert, ami ebben az esetben jóval több, és jóval nagyobb, mint a hagyományos cilinderek. A legalsó fakkban pedig ott vannak a tartozékok, illetve maga a zárszerkezet is.

A tartozékok között mindent megtalálunk, ami a beszereléshez kell, így tényleg nincs más dolgunk, mint keresni a Youtube-on egy videót a beépítésről, és kezdődhet is a munka.

A szerkezet kívülről egészen futurisztikusan hat. A leírás szerint a mérete 38 x 7,6 x 2,5 centiméter, vagyis tényleg nem apró. A tömegéről feljebb már írtam, ez nem kevesebb, mint 4,2 kilogramm. Ebben persze benne van a külső és belső rész, valamint maga a zárszerkezet is, ami önmagában sem pehelysúlyú.

xiaomi-aqara-n100-10_1.jpg

A borítás kívül is, belül is fényes, valahol olvastam, hogy edzett üveg, de nem, nem az, csak sima műanyag, ami ránázésre, akár edzett üveg is lehetne. A külső részen találjuk a rejtett kulcslyukat, a kilincsen az ujjlenyomatérzékelőt, a kilincs felett pedig a számzárat, illetve a szerkezet alján egy USB Type-c csatlakozót. Fontos még, hogy a külső oldalon, a számzárnál az akkumulátorok töltöttsége is látszik.

xiaomi-aqara-n100-23.jpg

A belső rész valamivel egyszerűbb, itt csak egy mechanikus, elforgatható reteszelő, a kilincsen egy mechanikus gomb található.

xiaomi-aqara-n100-1_1.jpg

Maga a zár, a zárbetét, és persze az egész szerkezet betörésbiztosra van készítve. A zár fúrás és saválló, de védve vagyunk az ellen is, hogy a gaz betörő leszerelje a szerkezetet, és eltörje a zárbetétet. Ennek mikéntjéről is írok kicsit később. Amúgy, a cilinder lefeszegetése sem egyszerű feladat, az egész szerkezet nagyon ellenálló alumínium ötvözetből készült, szóval ember legyen a talpán, aki leüti a helyéről.

xiaomi-aqara-n100-13_1.jpg

A külső és a belső részt egy kábel köti össze, és van egy külön kábelünk a zárnál is, ezeket mind a beltérbe kerülő egységbe kell csatlakoztatni, ahova egyébként az áramellátást biztosító akkumulátorok is kerülnek.


 

Képességek

 

xiaomi-aqara-n100-2_1.jpg

Az Aqara N100, az okos otthonunk szerves része lesz, így rendkívül sok képességgel bír. A legfontosabb talán, hogy bár kapunk hozzá két hagyományos, vagy legalábbis a hagyományoshoz hasonlító kulcsot, de a nyitás és a zárás legtöbbször nem ezekkel fog történni.

A gyártó nem kevesebb, mint hat féle módot biztosít arra, hogy az ajtót ki tudjuk nyitni. A fizikai kulcson kívül használhatunk Bluetooth kapcsolatot, NFC-t, számzárat, ujjlenyomat érzékelést, telefonon keresztüli jelszót, és természetesen az okos otthonnak megfelelő módon, akár az egyéb Xiaomi szenzorok is összekapcsolhatók a zárral.

A hagyományos kulcsról nincs sok írnivaló azon túl, hogy egy bicskaszerűen kihajtható, más különlegességet nem tud. Az NFC-t sem kell bemutatni, ezt okosórával, okoskarkötővel, vagy NFC-t tudó telefonnal is párosíthatjuk. A számzár természetesen nem mechanikus, a külső rész felső felén, egy érintésérzékeny felületen tudjuk a számokat bepötyögni. A Bluetooth ismét csak a telefonunkon keresztüli megoldást jelent, ahogy a jelszó is, amit a telefonon állítunk be, de a számzáron pötyögheti, aki használni akarja, de erről is írok még lejjebb. Utoljára marad az ujjlenyomat érzékelés, ami rendkívül gyorsan, és pontosan működik, a gyári leírás szerint, valamiféle 3D technológiát használnak. Ami tény, a próba alatt hibátlan, és gyors volt a felismerés.

xiaomi-aqara-n100-16_1.jpg

A képességek terén fontos megemlíteni, hogy, ahogy az Aqara kütyük mind, úgy az ajtózár is támogatja az Apple HomeKit rendszert. Természetesen nem csak azt, hiszen egy Xiaomi produktumról beszélünk, vagyis nyilvánvaló, hogy a Xiaomi okos otthon ökoszisztéma is támogatott, jó magam is ezzel fogom használni.

xiaomi-aqara-n100-19_1.jpg


 

Beüzemelés és használat

A beszerelés fejezet, a fent említettek miatt, egyelőre kimarad, de remélem, hamarosan ki tudom majd egészíteni a cikket ezzel is. A teszt miatt azonban, a beüzemelést elvégeztem felszerelés nélkül, a dolog okozott is kellemetlen meglepetést.

xiaomi-aqara-n100-15_1.jpg

A beszerelés, legalábbis a netes videók alapján, nem tűnik túl egyszerűnek. Meglehetősen sokat kell fúrni és faragni, mert elég sok mindennek kell fizikailag is érintkezni, ráadásul a kábeleket is ki- és át kell az ajtón vezetni. Ha a munka fizikai részével megvagyunk, attól kezdve már könnyű a dolgunk. A felcsavarozás után, de csakis utána, behejezzük az akkumulátorokat. Ezekből nyolc darabot kapunk, de az igazság az, hogy akár négy darabbal is működik minden. Szóval, betehetjük az összes mellékelt akkumulátort, de megtehetjük azt is, hogy négy darabbal használjuk, a másik négy pedig feltöltött állapotban várja, ha cserélni kell a telepeket. Az akkumulátorok helyett használhatunk ceruzaelemet is, a nagyobbik, AA típust.

xiaomi-aqara-n100-8_1.jpg

Nem véletlenül írom, hogy érdemes a helyére szerelni mindent az akkumulátorok behelyezése előtt, mert pont itt ért egy kellemetlen meglepetés. A gyerekeket letettük a délutáni alvásra, én pedig a konyhaasztalon elkezdtem összerakni a dolgokat. Bekötöttem a kábeleket, betettem az akkumulátort, és a telefonon elkezdtem a konfigurálást. Aztán, amikor elértem oda, hogy megadtam a vezér számkódot, az okoszár éktelen szirénázásba kezdett. Valami csoda folytán a kölkök nem ébredtek fel, de én alig győztem az akkumulátorokat kikapdni a szerkezetből.

xiaomi-aqara-n100-12.jpg

Nem igazán értettem mi történt, de hamar rájöttem a hibára. Az ajtó külső felére kerülő részen ugyanis, van egy rejtett nyomógomb, ami a felcsavarozás után benyomott állapotba kerül. Az asztalon próbálgatva természetesen nem így volt, és a zár úgy gondolta, hogy éppen illegálisan akarok a lakásba jutni, emiatt kezdett fülsiketítően szirénázni. Erre utaltam feljebb, miszerint a szerkezet védve van a leszerelés ellen is, úgyanis, ha bekapcsolt állapotban lefeszegetik az ajtóról, akkor a halottak is felébrednek a hangjától.

xiaomi-aqara-n100-11.jpg

A beüzemelés amúgy nem egy bonyolult dolog. Ahogy a bevezetőben írtam, kevés az esélye, hogy valaki a lakás okosítását egyből a zárral kezdi, vagyis, ha ez igaz, akkor a telefonunkon már fent lesz a Xiaomi Home applikáció. A programot elindítva nincs más dolgunk, mint az automata szkennelést használva megkeresni az új eszközt, esetünkben a zárat, rábökni, és már indulhat is a beállítás. Lényeges, hogy az N100 nálam a kínai szerverrel működött.

xiaomi-aqara-n100-5_1.jpg

A szerkezet konfigurálása kicsivel több időt vesz igénybe, mint például egy okoségő esetén. Az alap beállításokhoz meg kell adnunk egy vezérkódot, aztán meg kell adnunk a saját kódunkat (bármi lehet, hat számjegyből), végül hozzá kell adnunk az ujjlenyomatunkat is. Ha ezekkel megvagyunk, akkor lényegében működőképes az ajtónk, pontosabban az okoszárunk.

xiaomi-aqara-n100-7_1.jpg

Persze a konfugurálás itt még nem ér véget, mert később a család minden tagját, külön felhasználóként a rendszerhez kell adni. Mindenki kap számkódot (a szoftver figyelmeztet, ha túl egyszerű a kód), és mindenkinek hozzáadhatunk ujjlenyomatot is. Ezenkívül, ha akarjuk, akkor különbőző kódot rendelhetünk például a takarítónőhöz, ha van, de ha biztonságosnak érezzük, akkor a postás és a pizzásfiú is kaphat egyedi számkódot, amivel ki tudják nyitni az ajtót.

Ez utóbbi kódot, vagyis a nem családtagoknak generáltat nevezi a Xiaomi virtuális jelszónak. A kód maga lehet akár 20 számjegy hosszú is, bár ennyihez már kelleni fog egy jegyzetfüzet is, legalábbis nekem, mert mire megjegyzek 20 számot, addig eltelik egy fél év. További érdekesség, ha a postásnál, vagy a pizzásfiúnál maradjunk, hogy számukra olyan kódot is létrehozhatunk, amit mindössze egy alkalommal lehet használni, míg a családtagok és a rokonok kaphatnak olyat, ami sosem jár le.

A számkód beütését amúgy öt alkalommal próbálhatjuk meg, ha mind az öt hibás lesz, akkor a számzár is lekapcsolódik, nem lehet többet próbálkozni.

Ha már be van szerelve a teljes szerkezet, és be is üzemeltük, le is tesztelhetjük, hogy minden rendben működik. A sikeres és sikertelen nyitási kísérleteket egy, a kilincs felett elhelyezett világító karika jelzi. Ha a zár oldott, akkor ez fehéren világít, ám, ha sikertelen volt, például nem ismerte fel az ujjlenyomatot, akkor pirosan.

xiaomi-aqara-n100-20_1.jpg

Ha már az ujjlenyomat szóba került, akkor lényeges, hogy a szenzor használata nagyon kényelmes. Régebbi záraknál, a szenzort egy külön, általában kicsit besülyeszett, döntött felületre tették, ami elég macerás volt. Az egyik ujjunkat hozzá kellett érinteni, eközben a kilincset is lenyomni. Most a szenzor a kilincs tengelyének a végére került, ahol a kilincset megfogva, a hüvelykujjunkat kényelmesen rá tudjuk tenni, eközben a kilincset is le tudjuk nyomni.

xiaomi-aqara-n100-22.jpg

Végül pedig szóljunk az USB Type-C csatlakozóról. Valószínűleg nem fog senkit meglepetésként írni, hogy ez a csatlakozó arra szolgál, hogy az akkumulátorok lemerülésekor ne záródjunk ki a lakásból. Ahogy feljebb írtam, az akkuk töltöttsége a szerkezet kültéri részén látható, érdemes is figyelni, ám, ha mégis figyelmetlenek voltunk, akkor az USB csatlakozón keresztül adhatunk áramot a szerkezetnek, amíg kinyitjuk. Ha éppen ez sem megoldható, akkor a legvégső esetnek még mindig ott van a fizikai kulcs, amivel mindenféle áram nélkül is nyitható a zár.


 

Beillesztés az okosotthon rendszerbe

Megvallom őszintén, mivel a zár még nem a végleges helyén, vagyis nem az ajtóba építve lett kipróbálva, nem állítottam be semmilyen automatizmust rá. A felületet megnéztem, ez megegyezik a Xiaomi Home appban található többi okoseszközével. A lényege a dolognak, hogy a zárhoz, ahogy egy szenzorhoz is, rengeteg funkciót kapcsolhatunk, hogy miket, annak tényleg, csak a képzeletünk szab határt. Megtehetjük például, hogy a zár oldásával egyidőben, ha már sötét van, akkor felkapcsolódjon az előszobába a villany, de akár azt is, hogy az egész lakás életre keljen, bekapcsoljanak a lámpák, a tévé, a légkondi, vagy amit szeretnénk. Ugyan ez mehet fordítva is, vagyis a zárásra kapcsoljanak le a lámpák.

xiaomi-aqara-n100-18.jpg

Az okoszár nem csak erre jó. Mivel minden családtag külön lett a rendszerhez beállítva, akárhol vagyunk, a telefonunkra érkező push üzeneten keresztül láthatjuk, hogy mikor ér haza a csemete az iskolából, vagy mikor indul el a térre, tanulás helyett játszani.

xiaomi-aqara-n100-4_1.jpg

Maga a zár természetesen távolról is nyitható és zárható. Vagyis, ha még nem értünk haza, akkor is be tudunk engedni a lakásba például egy távolabbi családtagot, akinek nincs beállított felhasználói profilja a zárunkhoz. De, ha egyszerűen csak kényelmesek akarunk lenni, mondjuk a konyhában főzünk, akkor sem kell elsétálni a bejárathoz, hogy kinyissuk a zárat, elegendő a telefonunkon a feloldásra bökni, és már nyitható is az ajtó.


 

Összegzés

Most, a cikk végén, valószínűleg sokan lesznek, akik felteszik a kérdést, mi értelme van ennek az egésznek, hiszen eddig is elvoltunk ilyen okos zár nélkül. Igazuk van. El voltunk nélküle, ahogy el voltunk okos égők, lámpák, robotporszívók nélkül is. Sőt, régebben mosógép sem kellett, csak egy mángorló meg egy patak, aztán lehetett menni mosni az inget meg a bugyogót.

xiaomi-aqara-n100-17_1.jpg

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az okos ajtózár is olyan, ami nélkülözhető, de, ha már lakást okosítunk, de úgy igazából, akkor mégis nagyon hasznos. Rengeteg automatizmust köthetünk hozzá, így jóval kényelmesebbé tehetjük az életünket. Olyan dolgokra leszünk képesek távolról, amikre nélküle nem, például beengedhetjük a váratlan vendéget a lakásba, amíg haza nem érünk. Aztán ezen kívül még millió és egy olyan dolog lehet, ami most eszembe sem jut, de majd, ha élesben használjuk, akkor szeretni fogom, ahogy eddig minden új okosotthon eszközöm esetén történt.

xiaomi-aqara-n100-6_1.jpg

Az egyetlen, nem is túl kicsi probléma az ár, és azt gondolom, hogy sokaknál, bármennyire is tetszik a Xiaomi zárja, itt fog a történet elvérezni. A szerkezet ugyanis nem kevesebb, mint 200 dollárba kerül. Nekem forintban még kicsit olcsóbb volt a tavalyi év végén, akkor jobb volt a forint-dollár árfolyam, de aki most szeretné megvenni, annak nem kevesebb, mint 60 ezer forintot kell érte a kasszánál hagyni. Ehhez nem csak az kell, hogy legyen rá keret, hanem szükségeltetik némi fanatizmus is. Olyan ez. mint például azoknál, akik képesek egy elektromos autóra sok millióval többet kiadni, mint egy hagyományosra, tudván, hogy a büdös életben nem spórolják meg az árkülönbözetet, vagyis nettó bukta az egész.

xiaomi-aqara-n100-21.jpg

Aki azonban, hozzám hasonlóan belefogott az otthona okosításába, és rájött arra, hogy mennyire kényelmessé lehet tenni az otthonlétet ezekkel a kütyükkel, az lehet, hogy nem fogja sajnálni rá a pénzt, ahogy én sem sajnáltam.

Ha úgy gondolod, hogy ebbe a csoportba tartozol, akkor ide kattintva tudod megvásárolni. Ne feledkezz el róla, hogy a vámmentes szállításhoz a Priority Line szállítási módot kell választanod!

Vásárlás itt:

Xiaomi Aqara N100 okos ajtózár

forrás:hoc.hu

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7615507742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása