Kipróbáltuk – menő 3D nyomtató egy jobb tintasugaras áráért

A magyarok egyik kedvenc 3D nyomtatója a Creality Ender 3, amivel szinte bármit kinyomtathatsz.

ender-3-teszt-cover.jpg


Ha szereted a videós tartalmakat, akkor nézd meg bemutatónkat a cikkben szereplő nyomtatóról!

 



CREALITY ENDER 3 – BEVEZETŐ

4-5 évvel ezelőtt, egy 3D nyomtatót birtokolni még kuriózum volt. Annyira különlegesnek számított, hogy volt ismerősöm, aki vállalkozást tervezett indítani a frissen vásárolt nyomtatójával. Aztán az árak villámgyorsan elkezdtek esni, így 3 éve már alig százezerért lehetett használható darabokat kapni, a belépőszint pedig 70-80 ezerért a tiéd lehetett.

Persze, az akkori belépőszinten ma már csak mosolygunk, mert a fejlődés őrült tempójú, így manapság 60-70 ezer forintért kaphatunk már olyan gépet, ami néhány éve még a profik között szerepelt volna. Ma egy ilyet mutatok be nektek.

A 3D nyomtató elég régen bakancslistás nálam, de nagyon sokáig nem mertem belevágni a projektbe. Ennek az oka az volt (most már múltidőben), hogy rendesen megégettem magam egy kínai gravírozóval. Persze nem a szó szoros értelmében.

ender-3-teszt-31.jpg

Az történt, hogy meglehetősen sok pénzért vettem egy házilag összeszerelhető szerkezetet, ami rendes marást/gravírozást is tudott, de adtak hozzá lézeregységet is, így lézergravírozásra is használható volt, illetve lett volna. És ezt nem véletlenül írtam feltételes módban.

A gondok már az összeszereléssel kezdődtek. A géphez adott leírás nem stimmelt. Nem azok az alkatrészek voltak a dobozban, mint a leírásban, más méretű csavarok voltak, mint az útmutatóban, és egyes helyeken az összeszerelés is eltért. Majd 4 órámba telt, mire YouTube-os videók alapján össze tudtam szerelni, és a kálváriám itt még nem ért véget.

Beüzemelés után a hozzá adott szoftver folyamatosan kifagyott. Ez azért volt probléma, mint utóbb kiderült, mert ebben meg lehetett cserélni a Z, az X és az Y tengelyen való mozgás előjelét. Végül találtam egy működő programot, de az mindent tükrözve akart marni, és ez a Z, vagyis a vertikális iránynál volt igazán gond, mert a kés belemart a tárgylemezbe is.

És a gondok itt nem értek véget. Az irányokat manuálisan meg tudtam fordítani, végül nagy nehezen megszületett az első gravírozás. 2 napom ment el rá.

Ezután gondoltam, hogy kipróbálom a lézert. Teljes csőd volt. A munka indításánál egyet villant, aztán örökre kialudt. Feladtam…

ender-3-teszt-33.jpg

És, hogy ezt miért meséltem el? Azért, mert szeretném, ha értenétek, miért nem mertem bevállalni egy DIY 3D nyomtatót. Féltem az összeszereléstől, féltem a szoftvertől, de leginkább attól, hogy megint kidobok egy csomó pénzt az ablakon.

Nem így lett!

Sok netes nyomozás, rengeteg teszt megnézése és elolvasása után úgy éreztem megtaláltam azt a budget kategóriába eső gépet, ami nekem kell. Ez lett a mai teszt alanya, a Creality Ender-3 3D nyomtató.


 

CSOMAGOLÁS, TARTOZÉKOK

 

A gép egy meglehetősen méretes és nehéz kartondobozban érkezik hozzánk. a gép tömege 6,9, a csomag tömege 8,9 kilogramm. Belül habszivacs ágyban az alkatrészek, amikből annak ellenére nincs sok, hogy a szerkezet DIY, vagyis nekünk kell összeszerelni. Szám szerint, egészen pontosan 13 darabból legózhatjuk össze, nem számolva persze a csavaros zacsikat, az imbuszkulcsokat és hasonlókat.

ender-3-teszt-11.jpg

Szerencsére a legnagyobb darab, vagyis a tárgylemez, az azt mozgató motor, az elektronika nagyrésze már össze van rakva, ezzel nem kell foglalkoznunk.

Meglepő módon nem csak az összeszereléshez kapunk meg mindent, de a csomaghoz mellékelnek egy csípőfogót is, hogy a nyomtatószál, vagy ahogy a profik mondják a filament elvágásához.

ender-3-teszt-10.jpg

Az alkatrészek úgy vannak csomagolva, hogy még véletlenül sem sérülhet semmi. A csavarok fajtánkként külön csomagolva, mindegyiken méretjelölés, és sehol egy kínai írásjel, minden angolul. Igazából, már a kicsomagolásnál elszállt minden félelmem, vérprofinak tűnt minden.

ender-3-teszt-34.jpg


 

ÖSSZESZERELÉS

 

Azt gondolom, hogy meg vagyok áldva egy jó adag műszaki vénával, és nem csak elméleti szinten, szerelek is mindent, ami a kezem ügyébe kerül. Ezért is volt meglepő anno a gravírozógép, amivel nehezen boldogultam.

ender-3-teszt-29.jpg

A Creality Ender-3 azonban egy egészen más világ. Meglepődve konstatáltam, hogy az összeszerelési útmutató mindössze 12 lépést tartalmaz, és ránézésre ezek sem tűntek bonyolultnak.

ender-3-teszt-27.jpg

Első lépésként, az egyben érkező részre fel kell csavarozni a függőleges oszlopokat (4 csavar), erre két csavarral megy egy mikrokapcsoló (végálláskapcsoló), újabb két csavarral a nyomtatófejet függőleges irányba mozgató motor. Két csavar tartja a tápegységet, újabb kettő a nyomtató kijelzőjét, és már túl is vagyunk az első 4 lépésen.

ender-3-teszt-6.jpg

A következő hat lépés azt mutatja be, hogy kell összerakni a fejet az X vektoron mozgató részt. A sínre feltesszük a fejet tartó kocsit, az egyik oldalra felcsavarozzuk a motort (2 csavar), a másik oldalra egy görgőt a bordásszíj feszítéséhez (2 csavar), ezek után feltesszük a bordásszíjat és kész is van. Az utolsó lépés ebből a hatosból, hogy az utóbb összeszerelt rész a helyére tesszük.

ender-3-teszt-3.jpg

Ezután már csak a felső kereszttartót kell felcsavarozni (4 csavar), feltenni a filamnet dobját tartó állványt (2 csavar), a helyére dugdosni a kábeleket, és kész is vagyunk.

Írd és mond, az egész művelet nem volt fél óra kicsomagolással együtt. Ha valamire mondhatjuk, hogy kellemes meglepetés, akkor ez az volt, nagyon is!

ender-3-teszt-9.jpg

Ha ezzel készen vagyunk, akkor a következő nagyon fontos művelet a tálca vízszintbe állítása. Ezt a következő módon csináltam (biztos lehet máshogy is, nem néztem utána, nekem ez bevált). A tálcát négy nagyméretű tekerentyűvel tudjuk állítani. Ezeknek a tengelyén rugó van, ezeken a rugókon ül az egész cucc, amire a nyomtató a nyomtatandó műveket biggyeszti, emiatt fontos, hogy ez vízszintes legyen.

ender-3-teszt-19.jpg

Szóval én így csináltam:

Fogtam a spatulát (olyan, mint egy spakli), amit a kész műveknek a tálcáról való lefeszegetéséhez adnak. A tálcát eltoltam úgy, hogy a nyomtatófej a sarok fülé kerüljön, ezután a spatula fém részét távtartónak használva addig tekertem a sarok alatti kereket, amíg a fémlapot finoman ki tudtam húzni a tálca és a fej közül. Ezt megismételtem a következő három sarokkal is, majd még egyszer körbementem, és ellenőriztem, hogy mindenhol azonos-e a távolság.

ender-3-teszt-2.jpg

Ennyi volt, az összeszereléshez képest sokáig tartott, elmolyoltam vele vagy 10 percet, de cserébe az új 3D nyomtatóm nagyjából 45 perc alatt üzemkész volt. Elkezdhettem ismerkedni a szoftverrel.


 

A SZOFTVER

 

A géphez a Creality Slicer nevű programot mellékelik, ez is megtalálható azon a pendrive-on, amit a csomagban találunk. Magyarul sajnos nem tud, de németül, angolul, lengyelül, meg egy csomó egyéb nyelven igen. Szerencsére a használata annyira egyszerű, hogy nem kell szótár annak sem, aki nem beszéli egyik nyelvet sem.

ender-3-teszt-28.jpg

A telepítés a szokásos, a varázsló végig vezet minket, kattintgatunk az oké gombra. Ha a program a helyére került, akkor a beállításoknál meg kell adnunk a gép típusát, és hogy milyen anyaggal nyomtatunk.

Ezek után össze kell kötnünk USB-n a masinát a számítógépünkkel (USB kábel nincs a csomagban), ha a gépről szeretnénk nyomtatni. Ha nem vágyunk erre, akkor nyomtathatunk memóriakártyáról is, az egy fokkal egyszerűbb, ám gépről mégis praktikusabb, mert egy csomó mindent beállíthatunk.

Szóval, ha maradtunk a számítógépnél, akkor a beállításokban meg kell adnunk, hogy milyen proton kommunikál a gép a nyomtatóval, és ez is készen van!

Itt jegyzem meg, hogy a programhoz mellékelt dokument (a pendrive-on), olyan részletességgel, és képekkel vezet végig minket mindenen, hogy művészet elakadni.

ender-3-teszt-30.jpg

Maga a program, legalábbis alapszinten egyszerű, mint a pofon, és ahogy eddig láttam, ha nem vagyunk nagyon elvetemültek, akkor az alapszint mindenre elég lesz.

Be tudjuk tölteni a nyomtatandó modellt, tudjuk forgatni, át tudjuk méretezni, el tudunk akár több dolgot is helyezni a tálcán, másra nem is lesz szükségünk. Tudjuk mozgatni a nyomtatófejet és alatta a tálcát, ha úgy érezzük, hogy a fej túl messze van a tálcától, akkor 10- 1- és 0,1 milliméteres adagokban tudjuk ezt is állítani.

ender-3-teszt-26.jpg

Ha ez megvan, akkor a program kiszámolja, ki is írja, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk (megadja méterben és grammban is), és azt is láthatjuk, hogy mennyi ideig fog tartani a nyomtatás, ha a port beállítása jó volt, a nyomtató össze van kötve a géppel, a nyomtató tápegysége be van kapcsolva, akkor rábökünk a programban a számítógépet jelképező monitor piktogramra, és már indulhat is a nyomtatás!

ender-3-teszt-17.jpg


 

A NYOMTATÁS

 

Mielőtt bármit is kezdenénk, a nyomtatószálat be kell töltenünk a gépbe. A csomaghoz adnak egy keveset, de ez csak a kipróbáláshoz lesz elég, nekem egy apró baglyot és egy mini útvesztőt sikerült alkotnom, és most tűkön ülve várom a megrendelt tekercset, mert tele vagyok ötletekkel, hogy mit kellene még kinyomtatnom. Például a karácsonyfadíszeket.

ender-3-teszt-16.jpg

Na, de elkanyarodtam. Szóval, a nyomtatószálat sem bonyolult betölteni. A fejet is tartalmazó kocsin van egy fogaskeréknek kinéző valami, előtte egy rézzel (bronzzal?) bélelt lyukacska. Ide kell a huzalt betolni, a rugós szerkezetet kézzel összenyomni, hogy a huzal bemenjen a fogaskerék mellé aztán be a csőbe, ami a fejhez juttatja. A szálat addig kell a csőben tolni, amíg el nem akad, ekkor ér a fejhez.

ender-3-teszt-25.jpg

Oké, ez is meg van. Kábelek a helyükön, táp bekapcsolba, nyomtatószál bedugva, csekklista letudva,

Amikor elküldjük a gépről a nyomtatandó modellt, akkor elsőként a tálcát melegíti fel a masina, ennek 60 fokosnak kell lennie, után kezdi a nyomtatófejet melegíteni, ez 200 fokos lesz. Ha a hőfokok megvannak, akkor indul a nyomtatás.

Fent nem említettem, de fontos, hogy a szoftverben a nyomtatás minőségét is be kell állítani. Lehet durva, közepes és finom a rétegvastagság, utóbbinál egy tized milliméteres rétegekkel dolgozik a gép. Nagyon frankó lesz a végeredmény, de ez tart a legtovább.

Megint elkanyarodtam. Szóval indulásnál minden modell alá kapunk egy talpat, ezen fog állni amíg a nyomtatás tart, ha elkészült, akkor szikével simán körbe lehet vágni.

ender-3-teszt-13.jpg

A nyomtatás ideje alatt semmi dolgunk, nagyobb tárgyak elkészítése sok órás művelet, ezeket, ha olyan helyen van a gép, hogy nem zavar minket, akkor érdemes éjszakára halasztani. Ha a nyomtatás elkészült, akkor leáll minden, a fej és a tálca is visszahűl, mi pedig lefeszegethetjük a művünket a tálcáról.


 

MOST EGY KICSIT BESZÉLJÜNK A NYOMTATÓRÓL

 

A gyakorlati részen túljutottunk, ismerkedjünk meg közelebbről a Creality Ender-3 nyomtatóval! Feljebb már írtam, hogy a legfinomabb nyomtatásnál 0,1 milliméteres a rétegvastagság. A maximálisan kinyomtatható tárgyméret 220 x 220 x 250 milliméteres lehet, vagyis igencsak méretes.

Persze lehet ennél nagyobb dolgokat is nyomtatni, a géphez mellékelt modellek között például van furulya, amit négy darabban nyomtat ki a gép, ezután kell egymásba illeszteni a részeket.

ender-3-teszt-22.jpg

Elméletben van lehetőség többszínű nyomtatásra is, de egyidőben csak egy színnel képes dolgozni. Azok a gépek, amik egyszerre több színt tudnak használni, nem csak egy nagyságrenddel drágábbak. A fej által kibocsájtott anyag 0,4 milliméter vastag, a maximális nyomtatási sebesség 180 milliméter másodpercenként, de a sebesség nagyban függ a minőségtől, a tárgy méretétől, szóval inkább 30-60 milliméterrel számolhatunk maximális sebességként.

Nyomtatószálnak használhatjuk az elterjedtebb anyagokat, ez lehet PLA, ABS vagy TPU. A géphez 1,75 milliméteres szálat vásárolj majd!

ender-3-teszt-12.jpg

Természetesen lehet hozzá kapni mindent, ami az üzemeltetéshez kelleni fog, így nyomtatószálat több színben, fúvókát a nyomtatófejhez (egy tartalék van a csomagban), meg úgy általában minden alkatrész beszerezhető hozzá.

ender-3-teszt-20.jpg

A sajátján kívül több programot is támogat, olyanokat, mint a Cura, a Repetier-Host és a Simplify3D, és több fájlformátumot is, mint az STL az OBJ és az AMF.

ender-3-teszt-21.jpg

Ahogy már említettem, nyomtathatunk számítógépről, de akár simán memóriakártyáról is, a gép kijelzője ez utóbbihoz is elegendő információt ad. Extraként említhető, hogy képes a megszakadt nyomtatást is folytatni, tehát, például áramszünet esetén sem megy kukába a félkész produktum, a gép folytatja ott, ahol a munka félbeszakadt.

ender-3-teszt-23.jpg

Ami tetszik még, hogy magához a nyomtatóhoz is rengeteg kiegészítő található a neten. Na nem olyanok, amiket meg kell vásárolnunk, hanem olyanok, miket ki tudunk nyomtatni. Van például szálvezető, szerszámtálca, sőt dobozt is nyomtathatunk a kijelző mögé, ami elrejti a nyomtatott áramköri lapot.

ender-3-teszt-24.jpg

Ahogy feljebb írtam, már tűkön ülve várom, hogy megérkezzen az első tekersz nyomtatószál, mert a gép mellé adott 15 gramm anyag mindössze arra elég, hogy meghozza a kedvünket a nyomtatáshoz.


 

ÖSSZEGZÉS

 

A Creality Ender 3 talán a legjobb gép a 200 dollár alatti kategóriában. Ha jól beállítjuk, akkor szinte hibátlan nyomtatási minőséget kapunk.

A legtöbben a tálca beállítását szokták negatívumként említeni, de mint feljebb írtam, erre egyszerű, és jól működő megoldást találtam. Megjegyzem, a tálca beállítása tényleg fontos, és elkerülhetetlen művelet, mert rossz esetben a nyomtatófej felsértheti a tálca bevonatát, kevésbé rossz esetben csak a nyomatok nem lesznek szépek. Akárhogy is, ezt akkurátusan, odafigyelve kell elvégezni.

ender-3-teszt-32.jpg

A Creality Ender-3 nem okozott csalódást. Nem véletlenül az egyik, ha nem a legkedveltebb 3D nyomtató itthon, hiszen az ára meglepően alacsony, és a nyomtatás minősége, nem csak az árához képest remek.

Ha megszeretted volna lepni magadat, vagy bárkit a családban egy 3D nyomtatóval, akkor ne is keresgélj tovább, ezt szeretni fogod!

Ahogy mindig, úgy most is adok kupont (kuponkód: BGe3fa62 ), amivel cseh raktárból, rövid szállítási idővel, vám és ÁFA nélkül rendelheted meg, szállításidíjjal és csomagbiztosítással együtt mindössze 53 611 forintért. A vásárláshoz az alábbi hivatkozásra kattints:

CREALITY ENDER 3 3D NYOMTATÓ

 

 

 


Ha szereted a videós tartalmakat, akkor nézd meg bemutatónkat a cikkben szereplő nyomtatóról!

 


 


A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5716246098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása