A jól hallható különbség - egy megfizethető, minőségi soundbar tesztje

A Blitzwolf hangprojektora szépségdíjas darab, ezer féle csatlakozóval és távirányítóval, ráadásul most visszanyerheted az árát!

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-17.jpg


 

Bevezető

 

Akinek nincs pénze felső kategóriás tévére, annak sajnos együtt kell élnie a dobozhanggal. Már legalábbis akkor, ha nem szerez be egy külső hangsugárzót a televízió mellé.

A lapostévékben, már csak a helyhiány miatt sem tudnak a gyártók normális hangsugárzókat tenni. Se a membránok mérete, se a mögöttük lévő tér nagysága nem elég ahhoz, hogy megfelelően telt, ne adj isten megfelelően mély hangokat kapjunk.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-19.jpg

Amikor megvettem az Xiaomi tévémet, már számítottam erre. Az eddigi LG sem tündökölt ilyen téren, és bár a Xiaomi jobb, mint amire számítottam, mégis jó döntésnek bizonyult a Blitzwolf új hangsugárzóját megrendelni.

A képek és a papírforma meggyőző, és mivel az elődje volt nálam teszten – az nagyon bejött-, úgy gondolta, hogy a karácsony előtti alacsony árakat, és a cseh raktáras készletet kihasználva beruházok egyre.

Mivel a tévé is a cseh raktárból jött, egy nap eltéréssel kaptam meg őket, így rögtön a tévé cikk után megírhattam erről is a lényeget, vagyis azt, hogy szól.


 

Csomagolás, tartozékok

 

A BlitzWolf® BW-SDB2 XR soundbar, már csak a cső forma miatt sem meglepő módon, egy hosszúkás kartonban érkezik. Az inkább meglepő, hogy a doboz nem hordozza a Blitzwolf színeit, de a turpisságra hamar fény derült, a színtelen kartonon belül ott volt egy másik doboz, ez már Blitzwolf zöldbe és fehérbe öltöztetve.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-1.jpg

A második csomagon belül megtaláljuk a csövet és a tartozékokat. Ez utóbbiakból kivételesen elég sokat kapunk! Távirányító és több féle kábel lapul a csomagban, lényegében minden fajta, ami kellhet a soudbarhoz. Mostanában ez nem jellemző, sok esetben egy kábelt adnak, aztán, ha más félére lenne szükségünk, akkor mehetünk a boltba.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-2.jpg

Természetesen van angol nyelvű leírás is, de ha végig olvasod ezt a cikket, akkor jó eséllyel nem lesz rá szükséged.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-3.jpg


 

Külső

 

Már a tavaly kipróbált Blitzwolf hangsugárzó is kiérdemelte az elismerésemet a külsőt tekintve, de a BlitzWolf BW-SDB2 XR rá tudott tenni egy lapáttal.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-8.jpg

A front és a felsőrész egy darabból szabott, iszonyú igényes fémráccsal van fedve. Alul műanyag, hátul pedig pozdorja. Szemből baloldalon egy nem túl hivalkodó Blitzwolf logó, jobb oldalon pedig a kijelző és a manuális (érintésérzékeny) kezelőszervek. Oldalt körkörös mintázatú fém borítás.

Az egész szerkezet prémium érzést sugároz. Érezhetően van benne anyag, és nagyon odafigyeltek arra is, hogy az összeszerelés is hibátlan legyen. Mondjuk ez egy hangsugárzónál elég fontos, hiszen, ha az összeszerelés vacak, akkor zörögni fog, ha megszólal.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-14.jpg

A méreteket tekintve a cső hossza 90 centi, magassága 6- mélysége 9,8 centiméter. Ez a hossz, lényegében egy 43 colos tv szélességének felel meg, egy kicsit rövidebb annál.

A csatlakozók hátul, szemből nézve a jobb oldalon vannak. Alul semmi érdekes, itt mindössze a lábakul szolgáló gumipárnákat találjuk.

Eddig csillagos ötöst érdemel a szerkezet, de lássuk mit tud, legalábbis a papírforma szerint!


 

Tudás

 

Az a helyzet, hogy a BlitzWolf BW-SDB2 XR esetén az egyik legvonzóbb tulajdonság a rengeteg féle csatlakozó, bemenet megléte. Lényegében mindent tud, amit ma egy ilyen szerkezet tudhat, fel van készítve az analóg és a digitális jel fogadására is. Előbbi vélhetően ritkábban fog kelleni, de azért nem árt, ha van. Lássuk akkor, milyen csatlakozókat találunk hátul!

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-21.jpg

Balról jobbra fogunk haladni. Az első egy mélynyomó kimenet, ami rögtön egy rendkívül kellemes meglepetés, beüzemelés után el is gondolkoztam rajta, hogy idővel ide mindenképpen csatlakoztatni fogok egy mélyládát.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-23.jpg

A következő egy HDMI csatlakozó, ARC támogatás van rajta, ami rendkívül kényelmessé teszi a használatot, de erről később. A következő egy USB csatlakozó mondjuk pendrive, nak, aztán jön az analóg bemenet, végül két digitális bemenet, egy optikai és egy coax.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-9.jpg

Ezeken kívül természetesen van vezeték nélküli kapcsolat is, a megszokott Bluetooth, amin keresztül a telefonunkról közvetlenül küldhetjük a zenét a hangsugárzónkra. Ez a tévéhez annyira nem lesz jó, de erről is később. Ide még annyi tartozik, hogy rengeteg Bluetooth profil támogatása van belepakolva, mg pedig a következők: A2DP V1.3, AVRCP V1.6, GAVDP V1.3, HFP V1.7, HID V1.1, IOPT, SPP V1.12

Most jön az a rész, hogy hány hangszóró van, és most jön az a rész, amikor elbizonytalanodok. Az a helyzet ugyanis, hogy a gyártó oldala 4 aktív hangsugárzót említ, a képeken viszont 6 darabot látok.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-24.jpg

Az előlap két szélén van egy-egy tweeter, vagyis magas sugárzó. A fedlapon a legszélső sugárzók jobb- és baloldalon a középtartományért felelnek, a belsők a mélyhangokért. Legbelül, középen találjuk a passzív sugárzókat, amiknek „brummogniuk” kell.

Szóval, akárhogy számolom, ez 6 aktív és 2 passzív sugárzó. Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a tweeter sugárzókat nem számolják bele, másképp nem jön ki a matek.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-25.jpg

Az eddigiektől függetlenül, az biztosra mondható, hogy a hangprojektor 40 wattos teljesítménnyel bír, ez pedig kimondottan bíztató adat!

Kimaradt még a kijelző. A jobb oldalon található plexi mögött található kijelzőn láthatjuk, hogy milyen bemeneteten vagyunk éppen, illetve itt jelenik meg a hangerő értéke is. A felső tetején vannak gombok, ezek érintésérzékenyek, és tudunk váltani velük a bemenetek között, változtathatunk a hangerőn és kikapcsolhatjuk a szerkezetet.

A papírforma ennyi volt, következzen a lényeg, a használat és a tapasztalatok!


 

Használat

 

Feljebb említettem, hogy a HDMI bemeneten ott az ARC jelölés. Azt hiszem, ez a legjobb dolog, ami ezzel a hangprojektorral történhetett. Manapság, már nem nagyon használunk analóg csatlakozást, talán, még a telefonunkat összekötjük néha a fejhallgató kimeneten keresztül, de mást tényleg nem.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-11.jpg

A digitális csatlakozók a jók, de nem mindegy, hogy ezek közül melyik mit tud. Van aki esküszik a koaxiális bemenetre, más az optikát mondja a legjobbnak, kevesebben a HDMI-t. Ebben az esetben azonban, ezen vitatkozni teljesen felesleges, mert ez csak egy hangprojektor, még, ha a jobbak közé is tartozik. Magyarán, nem lesz észrevehető különbség a bemenetek minősége között.

Amiben viszont különböznek, az a kényelmes használat megléte, vagy hiánya, és ez erősen a HDMI felé billenti a mérleg nyelvét.

A HDMI ARC csatlakozón keresztül ugyanis, ha a tévénk is támogatja ezt, akkor egyszerűen megoldható a soundbar vezérlése, mégpedig a tévé távirányítójával. Ha bekapcsoljuk a televíziót bekapcsol a hangsugárzó is, ha kikapcsoljuk, akkor pedig kikapcsol.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-10.jpg

Nem kell külön távirányító a hangerő szabályzásához, a TV távirányítója közvetlenül a hangprojektor hangerejét szabályozza. Nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a tévén átkapcsolgassuk a beépített hangszórót a külsőre, ha a televízió érzékeli az ARC kompatibilis sugárzót, akkor automatikusan azon szólaltatja meg a hangot.

Röviden, ennél kényelmeseb megoldás nem nagyon létezik, így az a tény, hogy a BlitzWolf BW-SDB2 XR tudja ezt, egy hatalmasnál is hatalmasabb piros pontot érdemel.

Írtam azt is, hogy a Bluetooth nem lesz jó a tévéhez. Ez nem a BlitzWolf BW-SDB2 XR hibája, ez általános probléma. Hiába tudja a tévé is, a hangsugárzó is a Bluetooth módot, akkor sem lesz jó, mert a Bluetooth esetén, még a jelenlegi új technológiák mellett is van egy cseppnyi csúszás. Nem sok, csak éppen annyi, hogy idegesítő legyen, hogy a kép a hanghoz képest el van csúszva. Szóval, a Bluetooth maradjon csak meg a zenének!

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-15.jpg

Feljebb még nem szóltam a távirányítótól, most ezt is pótlom. Túl sok lényeges dolog nincs vele kapcsolatban, ha a fent említett HDMI csatlakozást használjuk, akkor nem is nagyon fogunk találkozni vele.

Az egyetlen dolog, ami miatt érdemes lehet használni az különböző előre beprogramozott hangképek közötti váltás. Oké, ebből nincs sok, és számomra csak minimális változás volt érezhető, de azért a lehetőség akkor is adott, hogy a szövegről vagy a mozis hangról a zenehallgatáshoz programozott hangképre váltsunk.

Ezen kívül persze ezzel is lehet a hangerőt változtatni, a bemenetek között is válthatunk, ki és bekapcsolhatjuk a gépezetet, szóval a szokásos gombokat kapjuk.

És akkor most jön az a rész, ami valószínűleg mindenkit érdekel, vagyis, hogy szól a kicsike.

A BlitzWolf BW-SDB2 XR-t egy elég jelentős kettősség jellemzi. Külön kell választanunk az alacsony hangerőn és a normál vagy magas hangerő tapasztalható minőséget. Ennek oka pedig valószínűleg a passzív sugárzókban keresendő.

Ezt megpróbálom kifejteni, de ha nem érdekel, kicsit lejjebb, kiemelve ott a lényeg!

Ha valaki egy komolyabb hangrendszert, hangfalakat, erősítőt vesz, az jobb esetben azért teszi (én legalábbis ezért vettem), hogy bármilyen hangerőn tudjon jó minőségben zenét hallgatni. És nem, hiába gondol itt az emberek túlnyomó része arra, hogy azért kell ez, hogy nagy hangerő mellett ne legyen torzítás meg recsegés. A nagy kihívás nem a nagy, hanem az alacsony hangerőben van.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-16.jpg

Vagyis abban, hogy alacsony hangerőn is úgy szóljon minden, mintha feltekernénk a potmétert, halkan duruzsolva is legyen telt, harmonikus a hangzás, halljuk ki a mélyeket és a magasakat is, a középről nem is szólva. Ezt elérni az igazi varázslat!

Nos, a BlitzWolf BW-SDB2 XR ezt nem éri el, de ez nem is csoda, ehhez fizikailag jóval nagyobb hangsugárzó kell, jóval nagyobb üregekkel a dobozban, jól megtervezett reflex nyílások vagy sugárzók. Egy hangprojektorban ehhez nincs elég hely és tér.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-20.jpg

De pont ezért használják ezekben a passzív sugárzókat. Ezek úgy működnek, hogy a középsugárzó, a dobozon belül megmozgatja a levegőt, ez a levegő pedig megmozgatja a passzív sugárzó nagyméretű membránját. A nagyméretű membrán megmozgatja a doboz körül lévő levegőt, mi pedig kapunk kellemes telt és mély hangokat.

Nos, ezzel csak az a probléma, hogy a passzív sugárzók akkor szólalnak meg, ha van elég légnyomásváltozás a dobozban, ami megmozgatja őket. Ha nincs, nem érnek semmit.

Elnézést a hosszú okfejtésért, de másképp nem tudom megindokolni a fent említett kettősséget. Vagyis azt, hogy nagyjából 7-es 8-as hangerőig (ez a halk tartomány) miért olyan lapos a hangkép és nyolcas felett (ez a normál hangerő) miért nyílik ki, miért válik teltté, dinamikussá és élvezhetővé a hang. Mert pont ez történik.

Alapvetően ez nem probléma, mi sem a 8 alatti hangerőn használjuk, maximum, ha a srácainkat már lefektettük. Az alacsony hangerőn nem is baj, ha nincs az akciófilm alatt dübörgés.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-18.jpg

A gond alapvetően akkor jelentkezik csak, ha alacsony hangerőn, minőségi módon szeretnénk zenét hallgatni. Jó, tudom, egy hangprojektoron sosem fogunk minőségi módon zenét hallgatni, de fokozatok akkor is vannak.

Szóval, ahhoz, hogy a zene vállalható minőségben szólaljon meg, a hangerőt fel kell kicsit tekernünk.

Kezd egy csöppet hosszú lenni a magyarázkodás, így a fentieket lerövidítve, a helyzet a következő:

Alacsony hangerőn a hang egy picit dobozos, lapos, teljesen hiányzik a dinamika és a mély belőle. Ezzel együtt tiszta, a beszéd érthető, és érezhető a magas tartomány. Halkan filmet nézni jó, halkan zenét hallgatni nem annyira jó.

Normál, vagy közepes hangerőn már megjön a BlitzWolf BW-SDB2 XR ereje. Természetesen tüdőt rezegtető mélyeket itt sem kapunk, de a hang igazán teltté, meleggé válik. Dinamikus, igazán élvezhető a cucc. Filmekhez szinte tökéletes, zenéhez, a vájtfülűeknek még elfogadható, a mindenki másnak kimondottan élvezhető minőséget ad.

Magas hangerőn lényegében semmi nem változik, és ez nagy erény, ebből látszik, hogy a sugárzó megépítésével nincs baj. Maximumra tolva már van alig érezhető rezonancia és torzítás, de azon a hangerőn egy ilyen pici sugárzókkal ellátott csövet nem illik használni.


 

Összegezzünk!

 

A fentiekből kiderült, ha negatívumot akarok keresni, akkor egyedül, az alacsony hangerőn történő zenehallgatást tudom megjelölni. Ezt, bár a tényszerűség okán le kellett írnom, még magam is a kákán csomót keresés kategóriájába sorolom.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-12.jpg

Szóval, ha ettől eltekintünk, akkor a BlitzWolf BW-SDB2 XR egy hibátlan szerkezet. Szép hang, jó anyagok, exkluzív külső, rengeteg csatlakoztatási lehetőség, távirányító, akár még mélyláda is csatlakoztatható hozzá, ha szeretnénk tényleg rezonáns mélyeket kapni, szóval tud mindent.

Mindig azt szoktam mondani, mindent úgy vizsgálok, hogy az adott árért megfelelő-e a tudása. Nos, a BlitzWolf BW-SDB2 XR jócskán felülteljesít ebből a szempontból, mert a relatív alacsony árért jóval kevesebb tudással is megelégedtem volna.

blitzwolf-bw-sdb2-xr-teszt-22.jpg

Ami még jó hír, hogy az alacsony ár mellett a cseh raktárból, vám és ÁFA mentesen rendelhetjük, az pedig hab a tortán, hogy a jó Banggood-os kapcsolatnak hála, az alábbi linken vásárlók közül valakinek visszaadja az áruház a soundbar árát. A nyertest jövő hét szerdán, este hétkor, élő adásban sorsolom ki a YouTube csatornánánkon! Itt:

HOCTV Youtube csatorna

 

A vásárláshoz használd a BGCDC030 kuponkódot, így az alábbi hivatkozásra kattintva 33 600 forint helyett 24 436 forintért veheted meg:

 

Ha lemaradtál a Blitzwolf soundbarról, akkor ez a kupon még működik: BGCZESBWXRE
Sajnos ezzel már 27 ezer forint, de szerintem még ez is jó ár érte.

BlitzWolf BW-SDB2 XR hangprojektor

 

 

 

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr816283304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása