Blitzwolf BW-LT32 – Philips Ambilight helyett huszadáron!

A Blitzwolf BW-LT32 egy intelligens háttérvilágítás a tévédhez, ami lehet okos, vagy buta, működni fog vele!
blitzwolf-bw-lt32-12.jpg


 

BEVEZETŐ

A nagyapám 40 évvel ezelőtt is tett a TV mögé egy kislámpát. Azt mondta, hogy ez kell, mert kevésbé romlik a szemünk, ha a tévét bámuljuk. És tudjátok mit, igaza volt!

A háttérvilágítás jó, mert csökkenti a kontrasztot a TV fényes kijelzője és a fekete, világítás nélküli háttér között, ezzel kevésbé fárasztjuk szemünket. Ráadásul a kevésbé sötét háttér miatt kontrasztosabbnak látjuk a színeket, a feketék feketébbnek, mélyebbnek tűnnek.

blitzwolf-bw-lt32-15.jpg

Persze az elmúlt 40 évben a techológia sokat fejlődött, de nem csak a tévék, hanem a hátérvilágítások terén is. A mai szemmel aprónak tűnő képcsöves tévéket leváltották a hatalmas, sík panelek, amiknek fényereje is jóval nagyobb, mint régen egy Videoton tévénél volt.

Fejlődtek a háttérvilágítások is. Jó néhány éve elérhető már például a Philips Ambilight technológiája, ami nem csak megvilágítja a falat a tv mögött, hanem ezt dinamikusan, a tévé képernyőjén megjelenő színek szerint teszi.

blitzwolf-bw-lt32-16.jpg

Az Ambilight fényei szinte megnagyobbítják a kijelzőt, hihetetlenül jó élményt nyújt, egy hatalmas hibája van csak, őrült drága.

Sok cég próbálkozik hasonló megoldásokkal, persze olcsóbban, mint a Philips. Ezeknek a próbálkozásoknak egy része jól működik, de csak akkor, ha például számítógép monitorhoz (Windows rendszer) használjuk, vagy, ha a tévén Android oprendszer van és a kijelzőn nem másolásvédett tartalom fut (pl. Netflix).

blitzwolf-bw-lt32-7.jpg

A Blitzwolf, az eddigiekhez képest teljesen új megközelítéssel próbálkozik. A technológia olcsó és papíron működőképesnek tűnik, nem korlátozza a működést a másolásvédelem, és nem csak lapos tévén, de akár régi képcsövesen is használható. Szóval, mindegy, hogy a tévénk buta vagy okos.

A kérdés persze az, hogy használható-e a valóságban. Erre a cikkből választ kaptok!


 

CSOMAGOLÁS ÉS TARTOZÉKOK

blitzwolf-bw-lt32-8.jpg

A Blitzwolf BW-LT32 lapos dobozban érkezik. A fedelet felnyitva a felső szinten megtaláljuk a tévé hátuljára ragasztandó LED-csíkot. Ez természetesen RGB LED-ekből áll, vagyis színes, a csík hossza pedig 2 méter. Ezen a 2 méteren 60 darab LED-et találunk, ez azt gondolom, hogy szinte bármilyen méretű tévé hátuljára elég lesz.

blitzwolf-bw-lt32-11.jpg

A LED-szalag alatti „polcon” egy zacsiban megtaláljuk a vezérlőegységet, mellette pedig egy távirányítót.

Van persze használati utasítás is, igaz magyar nyelvűt nem kapunk, de angol, német, francia, spanyol van, szóval el lehet a dologgal boldogulni.

blitzwolf-bw-lt32-4.jpg


 

PAPÍRFORMA – AVAGY MIT TUD A SZERKEZET

Szóval, mit is tud pontosan, és hogy is működik a BlitzWolf BW-LT32? Az első és legfontosabb, hogy valami módon ki kell nyerni a színinformációt a tévé képéről, hogy a LED-szalag megfelelő színnel világítson. Erre a Blitzwolfnál egy optikai érzékelőt használnak.

Az apró szenzort fel kell ragasztanunk a tévé kávájára, úgy, hogy a “kamera lássa” a tévé képét. Az így kinyert színinformáció alapján pedig a LED-sor képes dinamikusan változtatni a színét, attól függően, hogy mi jelenik meg a kijelzőn.

blitzwolf-bw-lt32-13.jpg

A dolog hátránya az Ambilighthoz képest, hogy a LED-sor mindenhol egyazon színnel fog világítani, de valamit valamiért, ha 500 dollár helyett meg akarjuk úszni a dolgot 22 dolcsiból (~7100 Ft), akkor lássuk be, ez is jóval több, mint a semmi, vagy, mint egy állandóan egy színnel világító LED-szalag.

Amúgy a szerkezethez kapott távirányítóval be tudunk fix színeket is állítani, illetve a gyári leírás szerint választhatunk 7 dinamikus mód között is, de hogy ezek miben különböznek, azt majd a következő fejezetben fogom elárulni.

A szerkezet az energiát USB csatlakozóból nyeri, vagyis vagy kell, hogy legyen a tévénken USB, vagy egy külső USB tápot, mondjuk egy régebbi telefonunk töltőjét kell használnunk.

blitzwolf-bw-lt32-6.jpg

Ahogy feljebb írtam, 60 darab LED-et kapunk a két méteres szalagon. A szalag IP65-ös, a távirányítója IP 20-as vízállósággal bír. A vízállóság az utóbbinál lenne a hasznosabb, de ott lényegében nincs, előbbinél meg szinte felesleges, mert ha a tévé hátuljára felragasztott szalag elázik, akkor jó eséllyel a tévének is lőttek.

A távirányító 8-10 méteres távolságig működik, a LED-csík élettartama 50 ezer óra. 55 foknál melegebb környezetben már nem szeret működni, de ilyen melegben már mi sem szeretünk tévét nézni, szóval ez is egy lényegtelen adat számunkra.


 

SZERELÉS

Ez egy rövid fejezetnek gondoltam, mert a felszerelés nagyon egyszerű. Az élet azonban közbeszólt, aminek így utólag örülök, hiszen felfedeztem több buktatót, amitől megmenthetlek Titeket.

blitzwolf-bw-lt32-9.jpg

A LED-sor öntapadós, ezt csak fel kell ragasztani. Amire figyelni kell, hogy a LED-csíkban két helyen egy-egy rövid kábel van beiktatva, ezek fognak a kijelző hátuljának jobb- és bal felső sarkához kerülni, hogy a LED-csík a kanyarban ne törjön meg.

Találunk öntapadós csíkokat a vezérlőegység hátulján, így ezt is simán ragasszuk fel a tévé hátlapjára. Van öntapadós csík az optikai érzékelőn is, ezt is fel kell ragasztanunk, de ezt a kávára, úgy, hogy az érzékelő a tv kijelzőjét "nézze".

blitzwolf-bw-lt32-17.jpg

Ha a ragasztgatással készen vagyunk, akkor már csak be kell dugni az USB csatit a tévébe, be kell kapcsolni a vezérlőt és indulhat a buli!

Itt jönnek a buktatók!

Az első és legfontosabb, hogy LED-sor végét be kell dugnunk a vezérlőn lévő csatlakozóba. Igen ám, de a kábel mindkét végét bele lehet dugni, működni viszont csak az egyik oldalon fog. A megoldás egyszerű. A vezérlőn lévő csatlakozón látunk egy + és egy – jelet, a LED-sornak az a vége kell, amin az ott látható + és – oda esik, ahol a csatlakozón is van.

blitzwolf-bw-lt32-14.jpg

Akadt egy olyan probléma, ami nagyjából 3 óra plusz munkát adott nekem, de ha ezt elolvasod, neked nem lesz gondod.

Leteszteltem a szenzoros módot, vagyis azt, amikor a tv képernyőjén megjelenő tartalomhoz igazodik a LED-sor fénye. Ehhez elővettem egy Yeelight okosizzót, a szenzor elé raktam, és szépen végig zongoráztam a színeket. Öröm a köbön, működik, az okosizzó színeit követi a LED-sor színe!

blitzwolf-bw-lt32-5.jpg

A próba után felragasztottam a LED-sort a tévé hátuljára, az USB dugót bedugtam a TV USB csatlakozójába, bekapcsoltam, és nem történt semmi. Pontosabban, néha az egész LED-sor felvillant éles fénnyel. Volt, hogy a villogás gyorsult, volt, hogy ritkult, de más nem történt.

Külön-külön a színek továbbra is világítottak, volt zöld-kék-piros, mindenféle háttérvilágítás, csak a szenzoros módnál villogott a fény.

blitzwolf-bw-lt32-10.jpg

Mi volt a probléma?

Utólag már egyszerű a dolog, de volt egy kis idő, mire rájöttem. Amikor a szenzoros üzemmódot használjuk, akkor a LED-ek közül nem csak egy-egy szín működik, hanem lényegében az összes, csak különböző erősséggel. Így állítja elő az RGB LED a rengeteg színárnyalatot.

Ha nem csak egy-egy szín működik, hanem az összes, akkor a LED-sor áramfelvétele jóval nagyobb lesz, a tévém USB portja pedig nem tud elég áramot biztosítani ehhez. A probléma azonnal megszűnt, ahogy bedugtam az USB csatlakozót egy fali töltőfejbe, amit valamelyik régebbi telefonomhoz kaptam.

Probléma megoldva!


 

HASZNÁLAT

Most, hogy a húzósabb részen túl vagyunk és működésre bírtuk a LED-sort, jöhetnek a működéssel kapcsolatos tapasztalatok!

Kezdjük az üzemmódokkal! Feljebb írtam, hogy 7 dinamikus üzemmód van, nos ez nem igaz.

blitzwolf-bw-lt32-3.jpg

Pontosabban csak félig az, mert annyiban dinamikusok ezek az üzemmódok, hogy különbözőképpen váltogatják a LED-sor színét. A színeknek azonban semmi közük az éppen lejátszott tartalomhoz, így a villogás, váltokozás, inkább idegesítő, mint kellemes.

Szerencsére ezeket nem kötelező használni, bármilyen üzemmódban vagyunk, a Sensor gomb megnyomásával visszatérhetünk az optikai érzékelő által biztosított színinformációhoz.

blitzwolf-bw-lt32-18.jpg

A szenzor mód viszont jól működik. Jól ki kell találni, hogy a kijelző melyik kávájára ragasztjuk fel az optikai érzékelőt. Én felülre tettem, de azt hiszem jobb lesz a jobb vagy baloldal közepe majd, mert fent nagyon sokszor a kék ég van csak a képernyőn (így kék lesz a háttérvilágítás).

Ha nem akarsz dinamikusan változó fényeket, akkor választhatsz 7 előre programozott színből, illetve léptetheted is a színeket, nekem úgy tűnt, úgy még több az árnyalat.

Fontos, hogy a fény ereje állítható. Ez igaz a dinamikus (szenzoros) módra és az egyenletes, fix fényre is. Állítható a villogó módoknál a villogás sebessége is, de ez se lassan, se gyorsan villogva nem győzött meg.

Fontos, hogy a távirányító nem infrás, hanem rádiós, így nem kell, hogy rálásson a vevőre. Magyarán, nem gond, ha a vevőegység a tv hátuljára van felragasztva.

A működésről készítettem egy ultra rövid videót is, szerintem ezer szónál is többet mondanak a felvételek, nézzétek meg!

 


 

KONKLÚZIÓ

Nincs csalódás, pont azt kaptam, amit vártam. Azt tudtam, hogy a LED-sor teljes hosszában egyforma színnel fog világítani, vagyis itt nincs Ambilight élmény olyan módon, hogy a képhez igazodva az egyik oldalon pl. zöld, a másikon piros a fény.

Egyértelmű volt, hogy egy szenzorral ez nem lesz megoldható, így számomra inkább az volt a kérdés, hogy az optikai szenzor mennyire dolgozik pontosan. Nos, azt kell mondanom ebben nincs hiba, bár az talán egyértelmű, hogy a LED-sor színe a szenzorhoz közelebb lévő kijelző terület színéhez fog igazodni.

blitzwolf-bw-lt32-2.jpg

Ami örömteli, hogy ehhez viszont gyorsan és pontosan alkalmazkodik. A színeket szépen „eltalálja”, a fényerő állításával pedig ízlésünk szerint beállíthatjuk a háttérvilágítást, hogy kellemes legyen a hatás.

Az előre programozott színek is jók, ha fáradtabb vagyok, akkor gyakran ezek közül kapcsolom be valamelyiket (általában a kéket), leveszem kicsit a fényerőt, és kellemes világítást kap a tv mögött a fal.

A cucc, amúgy minőségre is tökéletes, a csomagolás és az anyaghasználat kapcsán akár Xiaomi is lehetne, tényleg minőségi minden. Ha a szereléssel kapcsolatos dolgokat elolvastad, akkor a nehézségeken könnyedén túl fogsz lendülni, és örömmel fogod használni az új szerzeményt.

blitzwolf-bw-lt32-1.jpg

Szóval a lényeg. A Philips Ambilight szuper dolog, de az érte elkért 500 dollár (~150 ezer forint) nekem csöppet sok egy TV háttérvilágításért. Ehelyett itt van a Blitzwolf megoldása, ami hasonló, valamivel kevesebbet tud, az ára viszont nagyjából 7000 forint. Mindenki eldöntheti, hogy melyiket veszi meg, de gyanús, hogy többen leszünk, akik boldogan használják a 7000 forintost.

A Blitzwolf BW-LT32 kínai raktárból rendelhető meg, de az ára miatt, egy darabnál, még néhány hónapig vámmentesen vásárolható meg. Több darabnál már az EU Priority Line szállítást kell használni, hogy az eladó fizesse meg helyettünk a vámterheket.

Itt tudod megvásárolni, használd a BGBWLT65 kuponkódot:

BLITZWOLF BW-LT32 DINAMIKUS LED HÁTTÉRVILÁGÍTÁS TÉVÉKHEZ

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2816469650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása