XIAOMI Wanbo T2 MAX – Kipróbáltuk a majdnem tökéletes projektort

A Wanbo T2 Max közel sem hibátlan, de 46 ezer forintért, ha fele ilyen jó lenne is megérné.

wanbo-t2-max-cover.jpg


Nézd meg videós tesztünket is!


 

Bevezető

 

Projektor. Sokáig igazi luxusnak számított, ha valakinek volt egy használható képminőséggel rendelkező vetítője. Nem volt túl régen, amikor vállalkozások éltek abból, hogy projektorokat lehetett tőlük egy-egy alkalomra bérelni, mert annyira drágák voltak a gépek, hogy földi halandóknak, de még kisebb cégeknek sem érte meg venni belőle.

wanbo-t2-max-11.jpg

És hol tartunk most? Csak annak nincs projektora, aki nem akar. HD felbontásúak már alig 20 ezer forintért, használható FHD felbontásúak 50 ezer táján már elérhetők.

A mostani cikkben egy olyan gépet fogok bemutatni nektek, ami neves gyártótól, a Xiaomitól érkezik, 50 ezer forint alatt vihető haza, ráadásul a minősége is jó


 

Külső

 

Mielőtt megvásároltam a jelenleg használt Blitzwolf BW-VP9-es projektoromat a Wanbo T2 MAX volt az, amivel szemeztem. Annak ellenére, hogy nem a drágább DLP projektorok közé tartozik a mérete meghökkentően kicsi, jól is néz ki, és papíron a tudása is rendben van.

wanbo-t2-max-13.jpg

Hogy még sem ezt vettem meg egy oka volt, nem lehetett kapni global, csak kínai verzióban.

Aztán eljött az idei tavasz, és a forgalmazó szólt, hogy megérkezett a global is, van-e kedvem kipróbálni? Természetesen nem mondhattam nemet!

Mielőtt a tudásról szót ejtünk, előbb a külsőségek!

wanbo-t2-max-12.jpg

Ahogy írtam a gép nagyon apró, mindössze 110 x 140 x 150 milliméteres a doboz, a tömege pedig nincs másfél kiló. Nem véletlenül mondja a gyártó, hogy portable, vagyis hordozható. Tényleg az!

Az apróság ráadásul kimondottan jól is néz ki. A pici házhoz képest óriási objektív kicsit a házba süllyesztve üldögél, ami hasznos, mert objektív védő sapkát nem terveztek rá.

wanbo-t2-max-14.jpg

A gépházon felül a fókusz állításához a tekerentyű, két oldalon a sztereó hangszórópár rácsa, hátul néhány csatlakozó, alul pedig egy szabvány menet, amivel pl. tripodra tudjuk rögzíteni.


 

Lássuk a képességeket!

 

wanbo-t2-max-3.jpg

A felbontás teljes HD, vagy FHD, vagy 1080p, kinek hogy tetszik. A fényerőre 200 ANSI van megadva, ami reálisnak is tűnik. A kontrasztarányról nem találtam adatot, de a tapasztalatok résznél kitérek még rá. A vetített kép átlója 40 és 120 col (~305 centiméter) között változhat, én vetítettem ennél kicsit nagyobbat is, de alapvetően ezek az értékek is korrektül lettek megadva.

wanbo-t2-max-2.jpg

A lencserendszer minden tagja üvegből készül, a világítás LED-es, a képet LCD panel állítja elő, a LED várható élettartama pedig 20 000 óra. A vetítőnek saját operációsrendszere van, mégpedig egy Android 6, a működéshez kapunk 1 GB memóriát és 16 GB háttértárat. Ezek nem tűnnek túl jó adatnak, de ez nem egy telefon, hanem egy projektor, szóval nincs gáz.

wanbo-t2-max-5.jpg

Fent már említettem, hogy van néhány fizikai csatlakozónk, egészen pontosan ezen az 1 darab USB 2.0-t, az egy darab HDMI-t és az egy darab jack csatlakozót értem. Vezeték nélküli csatolóból Bluetooth 4.0 és wifi áll rendelkezésre.

Amiről nem szóltam még a beépített hangszórók, ezek darabja 3 wattos, vagyis összesen 6 wattnyi hang teljesítmény „dübörög” a fülünkbe.

wanbo-t2-max-9.jpg

Ez volt eddig a papírforma, lássuk mit tud a gép a való életben!


 

Tapasztalatok

 

Nos, nem véletlen, hogy a kötelező köröket ilyen gyorsan lefutottuk, mert annál hosszabban szeretnék a használat tapasztalataira kitérni.

Képminőség

Egy projektornál talán a legfontosabb, hogy milyen a vetített kép minősége. Jelenleg a fent már említett Blitzwolf BW-VP9 projektorral tudom összevetni, ami majd 20 ezer forinttal drágább ennél.

Kezdjük ott, hogy a fényerő, vagyis a 200 ANSI teljesen rendben van. A megfelelő képminőséghez szükség lesz sötétítésre, de nem kell korom sötétnek lenni ahhoz, hogy mozizhassunk.

wanbo-t2-max-10.jpg

Persze már többször írtam, hogy ez, mármint a besötétítés szerintem nem egy kardinális kérdés, hiszen a moziban is sötét teremben ülünk, és valószínűleg senki nem kérte még számon, hogy miért nem napfény mellett vetítenek. A mozi ilyen, sötétben a legjobb.

Feljebb jeleztem, hogy a kontrasztról egy betűt nem találtam. Nos, a Blitzwolf valamivel kontrasztosabb, élénkebbek a színek, a fekete feketébb, stb. Azonban itt jön egy kis csavar a történetben, mert rájöttem, hogy a képeket összehasonlítva, hogy talán jobb is, hogy nincs jobb kontraszt.

wanbo-t2-max-15.jpg

A helyzet ugyanis az, hogy a fényerő egy picit kisebb, mint a Blitzwolfnál, és emiatt, a nagyobb kontraszt, a sötétebb feketék miatt egy csomó részlet konkrétan nem látszana. A kisebb kontraszt miatt a kisebb fényerő nem zavaró, sőt, a kép részletessége így semmiben sem marad el a drágább Blitzwolfétól.

wanbo-t2-max-7.jpg

A vetített képet 120 colban maximalizálják a leírásban, én nagyjából 125-130 colos képet is vetítettem, megfelelő sötétítés mellett abszolút élvezhető a dolog.

A képhez tartozik, hogy a projektor négyirányú trapézkorrekcióval rendelkezik, ez ráadásul szoftveresen valósítható meg. Ez nagyon jó dolog, de a netes vélemények szerint a szoftveres trapézkorrekció (vagy nagyítás) jelentős erőforrást visz el, és akadozóvá teszi a képet. Nálam ez a hiba sehogy sem akart előjönni pedig megpróbáltam mindent. Talán az újabb, global firmware tehet a dologról, nem tudom.

wanbo-t2-max-6.jpg

Összességében a képminőségről azt kell mondanom, hogy remek. Nyilván nem egy sokszázezres vetítőhöz képest az, viszont ebben az 50 ezer alatti kategóriában kiemelkedően jó. Ahogy feljebb írtam a kontraszt nem a csúcs, de cserébe a vonalélesség párját ritkítja.

Megjegyzem, elképesztően jó lett a trapézkorrekció. Nem tudom, talán a lencserendszernek köszönhető, hogy ha oldalról vetítünk sem lesz homályos a kép a távolabbi sarokban, a teljes vetített felületen tűéles, részletgazdag, amit látunk.

Hang

A hangnál két dolgot fontos megemlíteni, a készülék alapzaját (hűtés) és a hangszórók minőségét. Nos, a hűtés meglepően halk lett. Egész egyszerűen nem is értem, hogy tudták megoldani egy ilyen pici doboznál, hogy a LED hűtése megfelelő legyen, még se legyen komolyabb hangja az átáramló levegőnek.

wanbo-t2-max-8.jpg

A hangszórók viszont, már csak a méretük miatt is, nem túl acélosak. Nem rossz a hang minősége, inkább csak kicsit erőtlen. Elsőként megnéztem az újravágott Igazság Ligáját, és nem mondom, hogy nem fért volna oda egy kis kakaó még, de alapvetően rendben volt a dolog.

wanbo-t2-max-4.jpg

Ahogy írtam a szélzaj elenyésző, szóval a hangszóróknak legalább azt nem kell túlüvölteniük. Azonban, ha tényleg jót akarsz, akkor szerzel egy Bluetooth-os hangszórót vagy soundbart, és azon keresztül élvezed a filmek hangját.

Szoftver

A Wanbo T2 Max-on Android fut, igaz elég régi verzió. Ez mondjuk annyira nem probléma, hiszen ez egy projektor, nem egy telefon, nem fogunk vele bankolni, mindössze filmeket nézünk. Ezzel együtt a szoftver, pontosabban a kezelőfelület csalódást okozott.

Amikor elkezdtem szemezni ezzel a projektorral, megnéztem róla néhány tesztet a YouTube-on. Ezek a kínai verzióval készültek, amin ugyancsak egy Android 6 futott, de a felület nagyon pofás, modern és kezelhető volt. Ehhez képest a global verzió finoman szólva is fapados.

wanbo-t2-max-20.jpg

Nem mondom, hogy használhatatlan, mert közel sem az, csak éppen nem ezt szoktam meg.

Megmondom őszintén, én olyan kínai projektorral (legalábbis a megfizethető kategóriában) csak elvétve találkoztam, amin normális launcher lett volna. Persze az is igaz, hogy el vagyok kényeztetve, a tévémen és a projektoromon is Android TV rendszer fut, amit kimondottan ilyen multimédiás dolgokra találtak ki, szóval amellett szinte semmi nem rúg labdába.

Persze van lehetőség a play store-ból más felületek letöltésére és telepítésére, de igazán jót nem találtam.

Szóval a dolog szokható, közel sem használhatatlan, csak éppen bűn ronda. Még szerencse, hogy az időnk kis részét töltjük ott, a nagyobb részt a filmeket fogjuk bámulni.

wanbo-t2-max-21.jpg

A szoftverhez hozzátartozik, hogy rengeteg alkalmazást telepíthetünk rá, ám valamilyen oknál fogva egy csomó nem jelenik meg a store-ban. Valószínűleg a régi Android verzió a ludas, de nem kell elkeseredni, nagyon sok alkalmazás telepíthető APK-ból így is.

Érdemes is egyet-kettőt feltenni. Egy jó fájlmenedzser, egy jó média player nem árt, lehetőség szerint olyan, ami a helyi hálózatról is tud filmeket vetíteni.


 

Milyen volt használni?

 

Meg fogtok lepődni, de elgondolkoztam rajta, hogy a Blitzwolfot eladom és megtartom a Wanbo-t. Teszem ezt annak ellenére, hogy a fényerő kisebb, a kontraszt rosszabb, és a szoftver is olyan, amilyen.

wanbo-t2-max-16.jpg

Mi lehet az oka egy ilyen döntésnek?

Nálam az, hogy a fiaim még elég aprók, így nem tudok a nappaliban egy fix helyet találni a projektoromnak (mindent felborogatnak, a plafonra meg nem akarom feltenni a vetítőt). Ha használni szeretném, akkor elő kell venni, kipakolni, beállítani. A Blitzwolf pedig ehhez egy picit nagy, és kényelmetlen az állandó pakolgatás.

Itt van viszont a Wanbo, ami egészen apró. A kép tényleg élvezhető, a hang erőtlensége nem probléma, mert Bluetooth-on „összekötöttem” a házimozierősítővel, és máris van mozis hangom.

wanbo-t2-max-17.jpg

És a pakolgatás, hát az meg tényleg nagyon könnyű a kis méret miatt. Leveszem a tripodról a fényképezőgépet, felcsapom a projektort, beállítom a kanapé mellé, és már indulhat is a mozi.

Gyárilag megtaláltam rajta a Netflixet, az Amazon Prime is ott van, ha valakinek ez hiányozna. Nincs viszont HBO Go. Nem lehetetlen feltelepíteni, de kell egy kis ügyeskedés, mert az áruházból nem kapjuk meg, a projektor nem támogatott eszközként szerepel.

wanbo-t2-max-18.jpg

A Netflix kapcsán fontos megjegyezni (mielőtt valaki újra megkérdezi, hogy megy-e a 4K), hogy az L+ widevine meg van, szóval a Netflix nagyfelbontásban nézhető, de természetesen nem 4K-ban, mert ilyen felbontást még mindig nem tud a projektor.

Nekem úgy sikerült beüzemelni, hogy az apk mirror-ról letöltöttem egy régebbi és a legújabb változatot. A régit elindítva beírtam a regisztrációs adatokat, utána frissítettem a legújabb verzióra. Indításnál még mindig kiírja, hogy nem támogatott az eszköz, ennek ellenére szépen elindul minden film.

wanbo-t2-max-22.jpg

A YouTube-bal természetesen nincs probléma. Nálam gond nélkül indult, zötyögés nélkül ment a 4K tartalmak lejátszása is, igaz, a projektor még mindig csak FHD felbontást tud, így maximum a 4K felbontás leskálázása okozhatott volna problémát, de nem okozott.

A Wanbo T2 Max esetén, mivel Android van rajta, természetesen módunkban áll az Androidos telefon képét kivetíteni. A dolog működik, de maximum filmekhez lesz jó, játékokat ne akarj így játszani, mert nagy a késés a telefon kijelzője és a falon megjelenő kép között.

Mivel a Wanbo T2 Max-on nincs vezetékes hálózati kapcsolat a wifivel kell boldogulnunk. Szerencsére ezzel nálam nem volt probléma, de megjegyzem a Blitzwolf VP9-cel sem, aztán volt, aki írt, hogy megemlíthettem volna, hogy a használatához le kell cserélni az otthoni hálózatot.

wanbo-t2-max-23.jpg

Természetesen ilyet nem írhatok le, mindössze csak azt, amit magam tapasztalok. Szóval, az irodában egy Xiaomi AX1800, a lakásban egy Xiaomi AX3600 router dolgozik, a netem pedig gigabites. Ilyen hálózati környezetben, mind a két routerrel szakadás, rángatásmentes volt minden, legyen szó YouTube-ról, Netflix-ről, HBO Go-ról vagy a hálózati adattárolómról lejátszott anyagokról.

Feljebb írtam, hogy a YouTube 4K videók simán mentek, de mentek az ilyen felbontású saját anyagaim is. Szóval ezzel sem volt probléma.

A használathoz adok még egy trükköt, ezt eddig sehol nem olvastam, szóval biztos újdonság lesz. Alap helyzetben a vetített kép beállításait nem tudjuk állítani, azonban találtam rá módot, hogy mégis változtassunk a beállításokon.

Ha letöltitek az Android TV launcher legelső verzióját (elég fapados az is), akkor azt használva kaptok egy beállítások menüt. Abban a videó lejátszás közbeni képtulajdonságok, mint a világosság, kontraszt és egyebek állíthatók. Szóval ilyen módon a kép milyensége is befolyásolható.

wanbo-t2-max-24.jpg

A cikk elején található videóban sok mindenről magatok is meggyőződhettek. Azt szokták mondani, hogy egy kép ezer szónál is többet ér(het), de egy projektor esetén talán nem túlzás azt mondani, hogy a mozgókép ezer fényképnél érhet többet.

Szóval, nézzétek meg a cikk elején videót is. A gépről új információkat nem hallotok majd, de saját szemetekkel láthatjátok a kezelőfelületet, a programok betöltődését, a filmek indulását.


 

Összegzés

 

Az eddigiekből remélhetőleg kiderült már, hogy a Wanbo T2 Max közel sem hibátlan, ám lassan 2 hónap együtt élés után nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy a hibáival, gyengeségeivel együtt lehet élni.

Iszonyatosan kényelmes a használata a kis méret, és a kis tömege miatt. Vihetjük magunkkal, de akkor is jó megoldás lehet, ha nincs állandó helye a nappalinkban, csak időszakonként, egy-egy film erejéig vesszük elő.

A kép jó, a színek jók, a kontraszt is, bár mindenből lehetne kicsit több, de a hiány nem zavaró. Ha mindenképpen hibát akarok találni, akkor a szoftver fapadosságát és a hang relatív gyengeségét tudom említeni, de ezek nem veszélyes dolgok.

wanbo-t2-max-19.jpg

Azt bátran ki merem jelenti, hogy ennél praktikusabb és jobb projektort, főleg neves gyártótól nem nagyon fogsz találni. A jelenlegi ára nagyjából 46 ezer forint, ami érzésem szerint sokak számára megfizethető lesz, és sokak számára hozhatja el az otthoni mozizás élményét.

A vásárláshoz vedd igénybe a BGHU0489 kuponkódot, amivel most 46 300 forintért tudod megvásárolni itt:

Xiaomi Wanbo T2 Max projektor - Kuponkód: BGHU0489

 

Vásárláshoz használd az EU Priority Line szállítási módot, így az eladó fizeti helyetted a vámkezelés díját és az áfát!

A projektor már lengyel raktárból is rendelhető 47 ezer forintért! Kattints ide:

Xiaomi Wanbo T2 Max - Lengyel raktár

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

 

Leírás:

Modell T2 Max
Vetítési technológia: 3,5“ LCD Teljesen zárt optikai rendszer)
Lencse Üveg
Lámpa típusa LED
Fényerő (ANSI) 200 Ansi
Natív felbontás: 1920 x 1080p
Kontraszt arány: 2000: 1
A lámpa élettartama (óra): 20000 óra
Képarány: 4: 3/16: 9
HDMI kompatibilitás 1080i - 1080p
Videó formátum AVI , MOV, MP4, MKV ..
Hangformátum ACC , FLAC, MP2, MP3, WAV, OGG ..
Trapézkorrekció: Vertikális és horizontális  trapézkorrekciót
Vetítési távolság (m ): 1,2 ~ 4m
Vetítési képernyő mérete (hüvelyk): 40-120 hüvelyk
Rendszer: Android rendszer 6.0, YouTube és Netflix támogatás
Memória:  1 GB + 16 GB
OSD nyelvek: Kínai, angol, német, japán, francia, olasz, spanyol, cseh stb.
Csatlakozók: HDMI x 1 / USB x 1 / 3,5 mm jack x 1
Bemeneti feszültség (V): 110 V-240 V (± 10%) , 50-60 Hz
Energiafogyasztás (W): 55 W
adapter 19 V 3 A
Wi-Fi Igen
Hangszórók: 3 W x 2 hangszóró
Standard tartozék: Felhasználói kézikönyv
Adapter
Távirányító
Intelligens hűtésszabályozás Igen
Túlmelegedés elleni védelem Igen
Első infravörös vevő Igen
Szín: fehér
Telepítési módszer: elülső vetítés, hátsó vetítés, hátsó vetítés emelése, elülső vetítés emelése
A termék tömege 0,9 Kg
Egységcsomagolás (GW) 1,47 Kg
Termékdimenzió 110 * 140 * 150 mm
Egységcsomagolás: (L * W * H) 211 * 181 * 187 mm

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr816523324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása