Xiaomi Wanbo X1 projektor teszt – a meglepetés ereje

Ezt adja a Xiaomi 30 ezer forintért 2021-ben.

wanbo-x1-19.jpg


Nézd meg a rövid videót is!


 

Bevezető

 

Tavaly Poco telefonokat kaptam már a hivatalos bemutatkozás előtt, idén projektorok jönnek sorban. A Xiaomi Wanbo X1 immár a harmadik a sorban, amit én egy cseppet sem bánok.

Előző projektor cikkemben is Wanbo projektort teszteltem, még pedig a szerintem nagyon jól sikerült T2 Max-ot. Az X1 ennek a kistesója, papíron sokkal szerényebb képességekkel

Amikor szóltak, hogy küldenének egy ilyet, akkor megnéztem a specifikációt, megnéztem az árát, és őszintén mondom, egy picit nyűgnek éreztem, hogy meg kell írnom ezt a cikket. Nem is kicsit, inkább nagyon. Papírforma szerint pont azt tudja, mint a Blitzwolf BW-VP1, csak éppen drágább erős 10 százalékkal. Írtam is a kapcsolattartómnak, hogy hát izé, biztos kell ez? A válasz ennyi volt: Nyugodj meg, jó lesz!

Nem mondom, hogy megnyugodtam, de azt mondtam oké, megírom, végül is néha én is tehetek szívességet, legfeljebb oda írom a cikk végére, hogy ennyit az olcsóbb BW is tud.

Azután az élet, szokás szerint jól megtréfált!

 


 

Csomagolás, tartozékok

 

wanbo-x1-1.jpg

Reményeim szerint se a doboz, se a tartozékok nem változnak, mert a kartonból úgy látom, hogy valami nagyon gyári példányt kaptam. A doboz egyszerű, jól néz ki, de informatívnak egy kicsit sem mondanám.

wanbo-x1-2.jpg

A fedelet felnyitva nem találok kézikönyvet vagy leírást, de ezt betudom annak, hogy ez még nem a bolti egységcsomag. A vetítő mellett egy távirányítót találunk, pont olyat, mint a T2 Max mellett. Van egy EU dugós borotvakábel, egy HDMI kábel és egy AV kábel is, szóval a kötelező minimumot megkapjuk!

 


 

Külső

 

A Wanbo X1 olyan igazán Xiaomis lett. Szép fehér, letisztult, éles vonalakkal határolt, mégsem túl szögletes darab. A gyári adatok szerint a doboz 220 x 185 x 80 milliméteres, a tömege 1236 gramm. Szóval kicsi is, könnyű is, ennek köszönhető, hogy projektorállvány nem kell hozzá, simán fel tudjuk tenni egy tripodra, legyen az kicsi asztali, vagy nagyobb darab.

wanbo-x1-17.jpg

A gép tetején, szemből nézve a jobb hátsó sarkon vannak a kezelőszervek, amiket jó eséllyel nem nagyon fogunk használni, sokkal kényelmesebb a távirányítót használni. Átellenben a gombokkal, vagyis bal elől van a manuális fókusznak, és a manuális trapézkorrekciónak a tekerentyűi.

A jobb és baloldalon csak a hűtőlevegő rácsai és a hangszórórács található.

Hátul természetesen a bekapcsológomb és a csatlakozók, sorrendben egy AV- és egy fejhallgató jack, egy USB 2.0 és egy HDMI. Találunk itt még egy kis visszajelző LED-et a tápcsati mellett és egy IR szenzort a HDMI mellett.

wanbo-x1-5.jpg

Az előlapon megint nincs sok érdekes, csak a lencse és egy Wanbo felirat, slussz. A lencsével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy védősapkát nem kapott, de szerencsére, a T2 Max-hoz hasonlóan az optika nem áll ki a házból, szóval nincs különösebb veszélyben.

 


 

Papírforma

 

A Wanbo T2 Max esetén is kaptunk ANSI-ban számolt fényáramot, ami jó, a legtöbb ismert gyártó már ebben, nem pedig lumenben adja meg az adatokat. Persze érdemes résen lenni, mert nemegyszer találkozom olyan adatlappal, ahol a lumen érték helyett ANSI van megadva.

Szóval a lényeg, hogy az áruházban hol 250 (ez a valószínűbb), hol 300 ANSI értéket látunk, de így vagy úgy, ez több, mint a T2 Max 200 ANSI-ban megadott fényárama, szóval tuti erősebb. Egyébként tényleg, de erről majd később.

wanbo-x1-3.jpg

A tényleges felbontás HD, vagyis 720p, a maximálisan bevihető felbontás 1080p. Kontrasztaránynak 2000:1-hez értéket látok, ez is igaz lehet a kép alapján. A vetített kép átlója minimum 40- maximum 120 col (máshol meg maximum 180 col, ami kicsit túlzásnak tűnik). Ez utóbbi érték, vagyis a 120 col centiben 304-et jelent, ami azért emberes képméret már!

wanbo-x1-8.jpg

A gyártó a LED fényforrás üzemidejét 20 ezer órára saccolja.

Ahogy a külsőnél jeleztem, a fókusz és a trapézkorrekció manuális. Ez annyira nem rossz, mint hangzik, mert legalább nem foglal erőforrást, emiatt nem lesz lassabb a projektor. Viszont, a manuális trapézkorrekciónak akad hátránya is, még pedig az, hogy csak vertikális irányban állíthatjuk a kép torzítását.

wanbo-x1-7.jpg

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vetítőnek pont szemben kell lennie a fallal, ahova vetítünk, de lefelé, felfelé eltérhetünk az iránytól. Mivel a gyártó adatai között a trapézkorrekcióra vonatkozó adatot nem találtam, így tippelnem kell. Szerintem olyan 20 fok lehet az állítási lehetőség lefelé és felfelé is.

A Wanbo X1-en nincs operációs rendszer, vagyis van, de egészen egyszerű. Szóval, ez nem Androidos gép. Ennek van előnye is meg hátránya is, de erről is a következő fejezetben.

wanbo-x1-9.jpg

Android nincs, de wifi van. Persze oprendszer híján ezzel nem tudunk wifi hálózatra kapcsolódni nem erre szolgál, hanem arra, hogy wifi hotspotot hozzunk létre. Ehhez a hotspothoz tudunk a telefonunkkal kapcsolódni, ezen keresztül tudjuk a telefon képének a tükrözését megvalósítani.

Oké, szóval ez volt a papírforma, lássuk a lényeget, vagyis azt, hogy működik a gép a való életben!

 


 

Tapasztalatok

 

Kezdjük a negatívumokkal, amikből kettőt találtam. Az élességállítás és a trapézkorrekció tekerentyűje kicsit közel van egymáshoz, így, amikor az egyiket tekerjük, a másik is szeret tekeredni. Szóval, amíg az egyiket állítjuk, addig a másikat tartani kell egy másik ujjunkkal.

wanbo-x1-10.jpg

A másik, hogy ha a trapézkorrekció a legélesebbre van állítva, akkor észrevehetően romlik a kép élesége a jobb és baloldalon. Ez mondjuk leginkább olyan helyen vehető észre, ahol feltűnik a vonalélesség romlása, például azon a képernyőn, ahol a képernyőtükrözésre vonatkozó utasítások vannak leírva. Filmnézés közben a hiba szinte észrevehetetlen.

Ezek a negatívumok, jöhetnek a jó dolgok!

Ezt a történetet ott kell kezdenem, ahol az első bekezdésben, vagyis, hogy semmi kedvem nem volt ehhez a cikkhez, és főképp nem egy újabb olcsó HD projektorhoz.

wanbo-x1-13.jpg

Nem mondom, hogy ezek használhatatlanok. A Blitzwolf BW-VP1 kapcsán írtam, hogy a gyerekszobába meséket nézni jó (legalább nem a tévét bámulja a gyerek, nem romlik a szeme), de arra is használható, hogy néha kivigyük a nappaliba, megnézzünk egy filmet, ismerkedjünk a projektorozás élményével, és ha bejön vegyünk egy drágábbat. Ha meg nem jön be nem bukunk sokat.

wanbo-x1-15.jpg

Nos, nagyjából így álltam hozzá a Xiaomi Wanbo X1-hez is, de hamar kiderült, hogy az eddigi standardok erre a projektorra nem érvényesek. Nem állítom, hogy a márkásabb, drágább HD projektorok között nincs olyan, ami ezt a színvonalat hozná, de azt bátran állítom, hogy nem 30 ezer forintért tudják, amit tudnak. A Wanbo meg igen.

Szóval bekapcsoltam. Ekkor még semmi érdekes, a megszokott buta projektoros felület fogadott, ami lényegében minden Android nélküli kínai projektoron van. Az azonban már rögtön a bekapcsoláskor feltűnk, hogy a fényerő – hogy fogalmazzak finoman? – köszönőviszonyban sincs a Blitzwolf masinájával. Ránézésre inkább annak közel másfélszerese lehet.

wanbo-x1-6.jpg

Aztán elindítottam az első tesztfilmeket, és kicsit sem túlzás, az államat keresgéltem. Mondom ezt úgy, hogy az utóbbi két nálam járt gép nem HD, hanem FHD felbontással rendelkezett. Azt nem állítom, hogy nem látszik a felbontásbeli különbség, mert látszik, de kb. annyira, mint 5 méterről egy 4K-s és egy 1080p-s, 108 centis tévén látszana. Szóval erősen figyelni kell.

Igen, ha figyelsz látod. A fűtengerben nem különülnek el olyan szépen a szálak, a haj is kevésbé látszik a szálak tömegének, a bőr mintázata, a nagyon apró pihék a nyakon, szóval ilyen helyeken látszik azért a különbség, de ehhez tényleg oda kell figyelni, hogy észrevedd.

További nagyon pozitív meglepetés volt, hogy lényegében nem látszik a vetített felületen az LCD pixelrácsa.

wanbo-x1-21.jpg

A dologhoz tudni kell, hogy minden vetítési metódusnak vannak előnyei és hátrányai is. A DLP esetén nincs pixelrács, de van (lehet) szivárványhatás, az LCD esetén pedig a kép legélesebb részein (ha jó a projektorod képének élessége, akkor a kép nagyobb részén) látszik a pixelrács, vagyis a pixelek közötti tér, ahonnan nem érkezik fény.

Nos, a Wanbo X1 esetén nem láttam pixelrácsot. Nem láttam vonalakat, kockákat, semmit. Hozzáteszem, sajnos a szemem már nem olyan, mint húszéves koromban, de az olvasószemüvegemmel sem láttam semmi pixelrácsra hasonlító dolgot a képben. Szép egységes volt az egész.

wanbo-x1-22.jpg

Nem igazán tudom hova tenni a dolgot. Rossz esetben a kép élessége nem állítható tűélesre, jó esetben a használt LCD panel olyan, hogy nem alakul ki a rácsosodás. Fene tudja.

Ismét kanyarodjunk vissza a cikk elejére, ahhoz a mondathoz, hogy: Ne aggódj jó lesz!

Nos, a hölgy akkor még annyit tett hozzá, hogy ez egy prémium gyártó modellje (nyilván a kínai gyártók között), nem egy Blitzwolf. Őszintén, nem nagyon tudtam ezt az információt hova tenni, mert szerintem a Blitzwolf egész jó középkategóriás gépeket gyárt, ráadásul nagyon jó áron.

wanbo-x1-20.jpg

Aztán most itt egy Xiaomi Wanbo, ami mindössze 3000-4000 forinttal kerül többe, mint a Blitzwolf BW-VP1, szóval valahol jogos a kérdés, mennyivel tudhat többet ez a gép 3000-4000 forint differenciával? Ugye, az lenne a jogos válasz, kicsivel talán jobb.

Nos, a Wanbo X1 nem kicsivel jobb. A Facebook csoportunkban írtam, hogy ha a Wanbo ára 40 ezer lenne, akkor az a 13-14 ezer forint különbség sem tudná rendesen kifejezni a két gép közötti különbséget.

 


 

Összegzés

 

Nos, összefoglalhatjuk az eddigieket, és kiegészíthetjük néhány fontos dologgal, ami fent kimaradt. Ilyen például, hogy a projektor tud magyarul, igaz, nincs minden lefordítva, de a szavak java része igen.

A másik a hang. Ebbe az árkategóriába a dupla hangszóró még nem fért bele. A gyártó azt mondja, ettől függetlenül a hang 360 fokban érkezik, ami egyrészről tuti, hogy túlzás, másrészről elképzelhető, hogy a hangszóró a gépházon belül úgy van elhelyezve, hogy jobb és baloldalon is jöjjön ki hang.

wanbo-x1-23.jpg

A hangszóró nem túl acélos, de azért elég erős, szóval használható. Nagy előny, hogy a gépnek rendkívül kicsi a szélzaja, a gyári adatok szerint egy méterről már csak 38 dB, ami olyan, mint a lepke fing, hogy egy érzékletes jelzőt használjak.

A szélzajhoz tartozik egy további érdekesség, az, hogy a gép kapott egy légszűrőt is, ami nem engedi a port a gépházon belülre. Ez a projektor aljából húzható ki és tisztítható.

A harmadik, hogy a gyári adatok szerint a teljes lencserendszer üvegből készült. Nos, ez avatatlan fülnek természetesnek tűnhet, de ebben az árkategóriában cseppet sem az. Sokkal inkább mondanám extrának a dolgot.

wanbo-x1-14.jpg

Most összegezhetünk!

Gondolom nem ér meglepetésként, hogy maximálisan meg voltam elégedve a Wanbo X1-gyel. Nem csak az árához képest, mert ha 8-10 ezer forinttal többe kerülne, akkor is bőven jó lenne. Így 30 ezerért pedig ajándék.

Annyira az, hogy ha ilyen olcsón veszel projektort, akkor simán beruházhatsz mellé egy Xiaomi TV Stickre (cseh raktárból 12 500 Ft itt: Xiaomi TV Stick), és összesen kb. 43 ezer forintból lesz egy Android TV-s projektorod wifivel, Bluetooth-szal, minden földi jóval. Ez abszolút nem hülyeség, szoftveres tudásban a sticket használva a prémium kategóriát közelíted egyből, lesz Netflixed, HBO-Go-d, Amazon Prime-od, YouTube-od, Androidod.

wanbo-x1-18.jpg

Eközben a projektor mindössze 30 ezer jó magyar forintba került csak, ami finoman szólva is bagó érte.

Azt azért jó tudnod, hogy a projektor most a bevezető akcióban kerül ennyibe, az akció végére nagyjából 20 százalékkal lesz magasabb az ár. Nem mintha az sok lenne érte, de a kevesebb mégis jobb!

Vásárlás az alábbi hivatkozáson:

Xiaomi Wanbo X1 projektor

 

 

Cikkünk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6716566210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása