Kipróbáltuk a legjobb Xiaomi robotporszívót - Dreame Bot Z10 Pro teszt

Megszületett az új etalon, ennél jobb robotporszívót jelenleg nem ismerek.

dreame-bot-z10-pro-teszt-cover.jpg


Szerintem nézd meg videós bemutatónkat is a YouTube csatornánkon! ;)


 

 

Bevezető

 

Nem kezdtem az elsők között a robotporszívózást. Sokáig vártam, mire megérkezett az első, ami megfizethető, ugyan akkor okos is volt.

Az okosság persze relatív, a mai gépek tudását ismerve a 3-4 évvel ezelőtti Xiaomi roborock S50 már fasorban sincs, pedig akkoriban az volt számomra az etalon, a legjobb, amihez minden más gépet mértem.

Mindig kell egy etalonnak lenni, mert bár azt vallom, hogy minden gép esetén - legyen az telefon vagy porszívó- azt kell nézni, hogy az adott árért megkapjuk-e azt a teljesítményt és tudást, ami elvárható. Ha igen, vagy többet kapunk jó, ha kevesebbet, akkor nem szabad megvenni.

dreame-bot-z10-pro-teszt-19.jpg

Ám etalon akkor is kell. Kell egy viszonyításipont, amihez hasonlítva mérni tudjuk az „okosságot”, és amihez képest látjuk a fejlődést.

Nálam az előző etalon a Viomi V3 volt. Aztán múltkorában kipróbálhattam a Dreame Bot L10 Pro-t, ami egészen fantasztikus gép lett, ám, még akkor sem éreztem úgy, hogy elérkezett a váltás ideje.

Most itt a legújabb Dreame, a Bot Z10 Pro, és az a helyzet, hogy a Viomi V3 már nincs meg. Eladtam. Szerettem, de megszületett az új ETALON, amihez egy ideig mindent mérni fogok, ez a cikk pedig erről a porszívóról fog szólni.

 


 

Csomagolás és tartozékok

 

Már a Dreame Bot L10 Pro esetén is megjegyeztem, hogy igazi prémium csomagolást kapunk, most sincs ez másként. Mindössze annyi a változás, hogy a doboz jóval nagyobb és nehezebb, persze nem véletlenül.

dreame-bot-z10-pro-teszt-34.jpg

A karton most is fekete, rajta mutatós képek, nagyon jól néz ki, így kioszthatjuk az első pirospontot a Dreamenek.

dreame-bot-z10-pro-teszt-33.jpg

Tartozékokból, ahogy az L10 Pro esetén is keveset találunk, a dobozban a kézikönyvön, a porszívón és a dokkolón kívül más nincs. Ennek oka nyilván a spórolás. Már a Bot L10 Pro esetén is megjegyeztem, hogy a gép egészen különleges tudást ad a vártnál jóval olcsóbban, és nincs ez másként a Z10 Pro esetén sem. Szóval a spórolás indokolt.

 


 

Külső

 

A Bot L10 Pro és a Z10 Pro első ránézésre teljesen megegyezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a „fényezés” ugyan az, vagyis a zongoralakknak mondott hatást kapjuk, bár itt a szín nem fekete, inkább szürke. Emiatt a gépre is kimondhatjuk, hogy exkluzív, felsőkategóriás érzést kelt.

dreame-bot-z10-pro-teszt-31.jpg

Aki látott már Xiaomi robotot, annak nem sok meglepetésben lesz része. Felül a lézer lövegtorony, egyik oldalán a fizikai gombsorral, a másik oldalán pedig a felhajtható fedéllel, ami alatt megtaláljuk a reset gombot, egy kis visszajelző LED-et, ami a wifi kapcsolat állapotát mutatja, a tisztító kefét a pengével, és persze a portartályt.

dreame-bot-z10-pro-teszt-30.jpg

Tartályból csak egyféle jár a géphez, ez pedig egy hatalmas portartály. Vagyis, a gyártó nem a VIOMI útján indult el, ahol a V3 esetén már három különböző tartályt kaptunk. A Bot Z10 Pro esetén a víztartály a gép hasára, egészen pontosan a MOP fejbe került. A víz adagolását egy apró szivattyú végzi, ami 3 pici lyukon juttatja a folyadékot a felmosóra.

dreame-bot-z10-pro-teszt-28.jpg

Az igazi érdekességet a gép elején találjuk, ahol a megszokott infra érzékelő helyett egy második lézerérékelőt találunk. Ennek komoly szerepe lesz, írok még róla bővebben.

Érdekesség még, hogy infrából csak a baloldalra került, jobb oldalra nem kellett (szemből nézve).

 

Mi változott a Bot L10 Pro-hoz képest?

 

Nos, nem sok minden, de ezek lényeges különbségek, és mind, egytől-egyig egy új funkcióhoz kapcsolódnak.

dreame-bot-z10-pro-teszt-29.jpg

Megváltozott a portartály, amin a megszokott egy nyíláson kívül találunk plusz kettőt. Megváltozott a MOP formája, még pedig azért, mert a gép alján is van két szokatlan nyílás, ezekre az L10 Pro MOP-ja rálógott volna. Más változás nincs, legalábbis a gépen.

Van azonban a dokkolónál, ami hatalmas lett. Nem csak nagy, de kapott egy lejtős platformot is, amire a porszívó felgurul a takarítás elvégzése után, valamint megtaláljuk a porszívó hasán lévő két rejtélyes nyílás párját is a parkoló platformon.

dreame-bot-z10-pro-teszt-3.jpg

A dokkolót alulról nézve még érdekesebb dolgot találunk, az egyik nyílásból itt egy átlátszó plexiből készült légcsatorna fut. Maga a dokkoló nem csak nagy, de nehéz is, így megvan az oka, hogy miért volt olyan nagy és súlyos a gép doboza.

 


 

Képességek, újdonságok

 

Most plagizálni fogok, de védelmemre szóljon, hogy saját magamat plagizálom majd. Az ok egyszerű. A Dreame Bot L10 Pro esetén már leírtam minden újdonságot magáról a gépről, és utólag átolvasva ennél jobban nem tudnám újra megfogalmazni, szóval, a következő fejezet egy része abból a cikkből lett átemelve, persze kitérve a különbségekre.

A fejezet második része viszont egy új tulajdonságról fog szólni, ami a dokkolóhoz kapcsolódik, és ígérem tartogat izgalmas újdonságokat!

dreame-bot-z10-pro-teszt-1.jpg

Kezdjünk bele!

Ha nem haragszotok a megszokott robotporszívós dolgokat kihagyom, mert van néhány újdonság, amire koncentrálni kell, és ez sem lesz kevés!

Kezdjük a szívóerővel, ami ennél a porszívónál 4000 Pa. Ez gondolom nem sok embernek mond valamit, így kontextusba kell ezt az adatot helyezni, hogy érthető legyen.

Szóval, a robotporszívók szívóereje egy normális morzsaporszívóéval egyezik meg, ami nem sok. Mégis működik a dolog, ami sok trükknek köszönhető. A körkefe és a hengerkefe működésének a porszívó alján, a légcsatorna és a portartály kialakításának, és még egy csomó dolognak.

dreame-bot-z10-pro-teszt-2.jpg

A kis szívóerőn persze próbálnak javítani a gyártók. A kezdeti 400 Pa értékről előbb eljutottunk az 1000-ig, aztán jöttek a 2000-es gépek, a jelenlegi csúcsgépek pedig közelítik a 3000 Pa értéket.

A Viomi S3, ami egy nagyon jó porszívó 2600 Pa, az újabb, drágább Viomi S9 pedig 2700 Pa.

Na, és akkor itt a Dreame, ami rárúgta a porszívógyártókra az ajtót, és nem hogy megugrotta a 3000 Pa értéket, hanem rögtön 4000 Pa szívóerővel nyitott. Ez egy átlag középkategóriás gép teljesítményének majd a duplája.

Következzen a második pont, a második újítás, amit a hengerkefénél találunk! Fent említettem a pengét, amivel a hosszú, feltekeredett hajszálakat vagy kutyaszőrt kell levágni a keféről. Nos, erre lehet, hogy tényleg nem lesz szükség!

dreame-bot-z10-pro-teszt-4.jpg

A gyártó ugyanis kitalálta, hogy a kefe alatti részre apró műanyag fogakat tesz, amik forgás közben elvágják, leválasztják a keféről a hajat és a szőrt, ezzel is javítva a gép hatásfokát. Apró, filléres trükk ez, de ha bejön, akkor sokan fogják áldani a tervező agyát és ötletességét!

Nos, ez a két pont máris kívánatossá teheti egy célcsoport számára a gépet. Nem, nem a hosszúhajúak csoportjára gondolok, hanem azokra, akik pl. kutyát tartanak.

Nagyon sokszor kérdezik tőlem, hogy melyik robotot ajánlom kutyás háztartásba. Eddig csak hümmögtem, és azt mondtam, hogy hát a legerősebbet, hogy felszívja a szőrt a szőnyegről is. Nos, mostantól nyugodtan mondhatom, hogy a Dreame Bot Z10 Pro lesz a jó választás!

dreame-bot-z10-pro-teszt-5.jpg

A következő újítás még érdekesebb, de hogy megértések miért, előbb mesélnem kell egy kicsit.

A robotok esetén nagyon fontos a tájékozódási képesség. Eleinte a gyártók ezt infraszenzorokkal és ütközésérzékelővel oldották meg. A porszívóknak akkoriban még nem volt „agyuk”, nem terveztek útvonalat, mentek, amíg nem találkoztak egy fallal vagy egy széklábbal.

A gyártók próbálták az érzékelési képességeket javítani. Jöttek a kamerák, majd a LIDAR. Előbbit a magam részéről nem csípem, és ha megkérdezik miért, akkor viccesen azt válaszolom, hogy mert belátnak a szoknyám alá.

dreame-bot-z10-pro-teszt-7.jpg

Viccesen mondom, de ez egyáltalán nem vicc. Pontosabban a szoknya igen, férfiként nem hordok ilyet, skót sem vagyok, szóval…

Na, de a lényeg nem is ez. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy a kiskínai nem kémkedik-e, és nem érzem-e problémásnak, hogy a lakásom alaprajza esetleg egy kínai szerveren tárolódik. Nos, a válaszom röviden ennyi: nem! Kit érdekel? Melyik az a kiskínai, akit pont az én lakásom alaprajza érdekel?

Van azonban a privát szférának egy határa, amit nem engedek átlépni egyetlen gyártónak sem. Nem engedek kamerát a lakásba. Semmilyet! Ne legyen kamera a tévémen, és ne legyen kamera a porszívómon se, még akkor sem, ha azt nem kamerának, hanem opto érzékelőnek, optikai érzékelőnek, vagy bárhogy nevezik.

Ezek kamerák, a gépek látnak velük, és alapesetben arra használják, hogy felismerjenek tárgyakat, ha viszont ember nézi a porszívó képét, akkor bizonyára nem azt fogja nézni, hogy nézd már, milyen vicces papucsa van a figurának, hanem ezer egyéb dolgot.

dreame-bot-z10-pro-teszt-9.jpg

Manapság a robotporszívók, legalábbis a jobbak egy része el van látva lézer érzékelővel. Ez forog a gépek tetején. Lézer kimegy, a visszaverődő fényt fogadja egyszenzor, és máris „lát” a porszívó. Érzékeli a tárgyakat, asztallábakat, falakat. Kiszámítja a tárgytól, faltól való távolságát, ennek segítségével pedig valós időben tervez útvonalat. Királyság, de van egy apró bökkenő!

Ez a bökkenő pedig az, hogy a lakásunk nem egy múzeum, nem egy statikus valami, ahol minden tárgy mindig ugyanott van. Néha ott marad az ágy alatt vagy akár a szoba közepén egy gyerekjáték. Nem ugyan oda tesszük a papucsunkat. Arrébb toljuk a széket. Elfelejtjük összetekerni a hosszabbítót, elfelejtjük eltenni a teregetőt és még sorolhatnám.

dreame-bot-z10-pro-teszt-13.jpg

A sima lézerszenzoros porszívók ilyenkor két dolgot tehetnek. Vagy figyelmen kívül hagyják az akadályt és átmennek rajta, vagy ha olyan magas, hogy beleütköznek, akkor kikerülik. Utóbbi esetben nincs baj, előbbiben viszont több is.

Ha áthág az akadályon a gép, akkor sok minden történhet. Pl. feltekeri a hosszabbító kábelét, felakad a teregető csőlábán, felszívja a gyerek játékát, szétkeni a kutyaszart a lakásban. És mit tettek a gyártók, hogy ezt elkerüljék? Nos, pont azt, amire nem vágytam, kamerát szereltek a legújabb porszívóik elejére.

És a rengeteg szöveg után most jutottunk el oda, hogy mit találunk a Dreame Bot Z10 Pro elején! Hát nem kamerát, hanem valami sokkal jobb dolgot, egy második lézeres érzékelőt, de nem akármilyet, hanem olyat, mint amit például az iPhone telefonokon is találunk.

dreame-bot-z10-pro-teszt-15.jpg

Ez a lézer kétirányból világítja meg és tapogatja le az elő kerülő tárgyakat, és ezekről 3D-s képet „lát”, sőt, nem csak látja, hanem jobb esetben fel is ismeri, hogy mi került elé. Szóval a szőnyegen hagyott könyvet nem fogja küszöbként azonosítani, és bizony jó eséllyel látni, és felismerni is képes lesz a kutyánk által gyártott, kupacosított végterméket.

Van még egy újdonság, ami igazából nem is újdonság, mindössze csak olcsóbb robotban most találkozhatunk velük először. Együtt említem őket, mert a működésük részben összefügg. Szóval nem másról van szó, mint a szőnyegérzékelésről és a felmosótartályban lévő szivattyúról!

dreame-bot-z10-pro-teszt-24.jpg

Előbbi két dolog miatt jó. Az egyik, hogy érzékeli, ha szőnyegre téved, ilyenkor automatikusan megemeli a szívási teljesítményt (ha nem a maximumon használtuk a gépet), hogy a szőnyeg szálai közül is kiszívja a koszt. A másik, hogy a szőnyegérzékelés esetén kikapcsolja a felmosást.

Ez utóbbihoz kell a szivattyú!

Szóval, a legtöbb porszívó a vizet a gravitáció segítségével továbbítja a MOP-ra. Vagyis, ha van víz a tartályban, az ki fog folyni, ha parkettát, ha követ, és akkor is, ha szőnyeget porszívóz éppen a gép. Na most, azt beláthatjuk, hogy a szőnyeg felmosásának sok értelme nincs. Erre szokták javasolni, hogy a térképen húzzunk virtuális falat oda, ahol szőnyeg van.

dreame-bot-z10-pro-teszt-2.jpg

A virtuális fallal két baj van. Az egyik, hogy marha nehéz pontosan oda rajzolni, ahol a szőnyeg van, a másik, hogy a szőnyegek általában nincsenek leszögelve, így alkalmasint néha arrébb kerülnek, és máris semmit sem ér a rajzolt fal.

Ha viszont van szivattyúnk és a gép érzékeli a szőnyeget, akkor azt is meg tudja tenni, hogy kikapcsolja a szivattyút, így nem mossa fel a szőnyeget. Vagy csak kicsit, mert azért a MOP-on marad víz, azzal nem tudunk mit kezdeni.

Eddig tartott a porszívó ismertetője, Most jöhet az új képességgel, a dokkolóval összefüggő dolgok!

dreame-bot-z10-pro-teszt-16.jpg

Lassan megszokottá válik, hogy az új, prémium kategóriás gépeknél a gyártók gondoskodnak arról, hogy elfelejthessük az egyetlen utált műveletet, portartály ürítgetését. Egy nagyobb lakásnál, főleg, ahol gyerekek, háziállatok is vannak, minden egyes takarítás után ki kell üríteni a robot portartályát.

Ezzel pedig kicsit elvész a robot által nyújtott kényelem, vagyis az, hogy elég a gépet beállítani, és az minden nap, miután elmegyünk dolgozni kitakarítja a lakást. Pontosabban ezt meg lehet tenni, de a tartályt minden nap ki kell üríteni. Milyen jó lenne, ha ezzel sem kéne foglalkozni!

A gondolatot tett követte, és megszülettek a porzsákos dokkolók!

dreame-bot-z10-pro-teszt-14.jpg

Ezek igazából nem is csak dokkolók, hanem magukban is porszívók, mindössze nincs rajtuk kerék, és nem lehet gégecsövet csatlakoztatni rájuk. Viszont van bennük minden, ami a porszíváshoz kell, például motor, turbina, és porzsák.

És mire kell ez? Biztos sokan kitalálták már. Arra kell, hogy a takarítás végén leparkoló robotunk portartályából a porzsákba szívják a port. Ezzel megspóroljuk a portartály ürítgetését, hiszen a zsákba nagyjából 10-15 tartálynyi por belefér.

Ez eddig nem mondható különlegesnek, legalábbis a prémium szegmensben. Azonban a Dreame mérnökei itt is bedobtak egy újítást, ami elsőre meglepő, ugyanakkor rendkívül ésszerű.

dreame-bot-z10-pro-teszt-11.jpg

És itt térhetünk vissza a portartályon, a porszívó hasán és a dokkolón található két nyílásra.

Az eddig nálam járt dokkolós gépeknél csak egy nyílás szolgált a por kiszippantására, és elsőre gondolhatjuk azt, hogy ez elég is. Minek is kéne több. Nos, részben igazunk lesz, hiszen a VIOMI S9 esetén is milyen jól működik a dolog.

Ugyanakkor, ha megnézzük a Dreame Z10 Pro dobozán a képeket, rögtön leesik a tantusz, miért is jobb a két nyílás, és ettől lesz zseniális a Dreame dokkolója.

dreame-bot-z10-pro-teszt-12.jpg

Nos, az egyik nyíláson befújják a levegőt, a másikon meg kiszívják. Vagyis a portartányban nem vákuumot, hanem pont ellenkezőleg, túlnyomást hoznak létre, ettől a szívóoldalon sokkal könnyebben, és sokkal hatékonyabban távozik az összegyűlt por.

Bár, ezt a tapasztalatokhoz kéne írnom, de ide szúrom be, hogy nem csak hatékonyabb, de jóval halkabb is ez a megoldás.

 


 

Tapasztalatok

 

A Dreame Z10 Pro képességeit nézve, a tudását ismerve felmerült bennem egy ötlet. Előfordulhat, hogy a Xiaomi összeszedte a cégeiből a legjobb robotporszívós mérnököket, összegyűjtötte minden eddigi tapasztalatukat, és kiadta az ukászt, tessék megcsinálni a legjobb Xiaomi porszívót, de úgy, hogy minden eddigi panaszt figyelembe kell venni, és orvosolni kell!

dreame-bot-z10-pro-teszt-17.jpg

Egyáltalán nem túlzás ezt hinni!

Kezdjük a szoftverrel!

A Dreame programja természetesen a Xiaomi okosotthon alkalmazása alá települ. Ehhez friss verzió kell, ami ismeri a gépet, szóval ellenőriznünk kell, hogy a frissítéseket telepítettük-e. Lényeges információ, hogy ez a szoftver, sok konkurenssel ellenben, már hiba nélkül kezeli a sötét módot, így minden apró részlet megfelelően jelenik meg akkor is, ha a telefonunkat a sötét módra állítva használjuk.

A Xiaomi Mi Home applikációt szeretjük, könnyen használható, felhasználóbarát. A porszívó telepítése is egyszerű, lényegében csak be kell kapcsolnunk, a programot elindítani, az felismeri, beállítja. Megadjuk mi legyen a neve, beállítjuk fizikailag melyik szobában van, aztán indulhat is a munka.

Ha nem ismeri fel a szoftver, akkor a jobb felső sarokban található + jel kell, arra kattintva, majd kiválasztva a porszívókat hozzá adhatjuk a rendszerhez.

A cikk elején található videóban a telepítés menete is látható.

Magában a szoftverben őrült nagy különbségeket nem találunk. Választható négy fokozat a szívás erősségére, három a felmosáshoz. Használhatunk időzítést, eltárolható 3 térkép (erre még visszatérek), van virtuális fal, és van no go zóna is, vagyis kizárhatunk komplett szobákat vagy csak területeket is a takarításból.

Szóval, mondhatjuk, hogy szokásos. Azonban kijavítottak a szoftverben egy olyan hibát, amitől eddig minden Xiaomi porszívónál téptem a hajam. Ez pedig a virtuális falak elhelyezése.

A problémát az okozza, hogy a szoftverekben nem lehet a térképet eléggé kinagyítani ahhoz, hogy a virtuális falat a pont oda húzzam, ahova szeretném. A Dreame szoftvere azonban egy pici nagyítót hoz létre, ha a fal végét mozgatjuk, így a végpontot láthatjuk nagyban, pontosan ki tudjuk jelölni a virtuális fal helyét.

Ez nem tűnik nagy dolognak, de aki próbált már virtuális falat beállítani az tudja, hogy csak ezzel az egy művelettel 10-20 percet el lehet molyolni. Idegesítő!

További jó hír, hogy az automatikus helység felismerés is baromi jó lett. Az első porszívózás, az első térkép megszületése után illik beállítani a térképen, hogy hol a nappali, hol a konyha stb. Ez azért kell, hogy később ki tudjunk adni takarítási utasítást egyes helyiségekre is, szóval mondhassuk, hogy most csak a konyhát kell porszívózni.

Ez egy olyan háznál, ahol minden helyiséget ajtó választ el a másiktól nem okoz problémát. Ahol azonban nincsenek ajtók, például amerikai konyhánk van, ott a robotok egy helyégként kezelik a nagyobb teret.

Nálunk két ilyen pont van, ahol eddig minden porszívó hibázott. A konyha, ami ugyan el van valamennyire választva a nappalitól, és a nappali és az előszoba közötti átjáró, ami nagy, és ajtó persze itt sincs.

Nos, ezeknél a helyeknél a Dreame Bot Z10 Pro (és persze a Bot L10 Pro is) volt az első, ami képes volt felismerni, hogy meddig tart a nappali, és hol kezdődik a konyha vagy az előszoba.

Végül a térképkezeléssel összefüggő, számomra legérdekesebb dolog.

Az eddig nálam járt, kipróbált porszívók egytől-egyig úgy tudtak rendesen tájékozódni, ha a kaptafától, vagyis ebben az esetben a dokkolótól indultak. Ilyenkor sosem volt gond, elmentek a kijelölt helyiségbe, vissza is tétek, vagy kitakarították az egész lakást, ha arra volt szükség.

Azonban volt, hogy eltévedtek. Megakadtak egy szőnyegben, a kerék forgott, de a porszívó nem tudott haladni, ettől a térképen már teljesen máshol volt, mint a valóságban, és el is tévedt örökre. Javítani csak úgy lehetett a dolgon, ha leállítottam, visszavittem a dokkolóra és elindult újra a takarítás.

Még rosszabb, hogy egyesesetekben attól, hogy a gép téves helyen indítja el a takarítást, elkezd egy új térképet rajzolni, felülírva a régebbi, jó térképet. Na ilyenkor azért agybajt kaptam.

dreame-bot-z10-pro-teszt-26.jpg

És mit csinált ehhez képest a Dreame Bot Z10 Pro?

Megfogtam, kézzel leemeltem a dokkolóról és letettem a másik szobában. Elindítottam a takarítást. A gép közölte, hogy most pontosítja a pozíciót. Nagyjából 1 perc forgolódás után közölte, hogy a pozíció pontosítása kész van, a telefonon lévő térképen pedig centiméteres pontosággal megjelent az új helyen, ahova letettem.

Na, ilyet eddig még nem láttam. Gondolom a bútorok pozíciójából találta ki, hogy hol van, szóval nem tartom kizártnak, hogy össze lehet zavarni, de hogy képes legyen a gép kitalálni, hogy fizikailag hol van a lakásban, ez nekem új.

Mellesleg nem csak ilyen esetben, hanem minden porszívózás elején, ahogy a dokkolóról elindul csinál egy ellenőrzést, hogy biztos ott van-e, ahol lennie kell.

Menjünk tovább!

A porszívó képességei, a tárgyfelismerés, a tájékozódás pont olyan, mint az L10 Pro esetén, vagyis közel tökéletes. Emiatt itt is átemelem a leírt tapasztalatokat az előző cikkből, megfejelve néhány lényeges mondattal.

dreame-bot-z10-pro-teszt-18.jpg

Kezdjük a felmosással, ami talán a leggyengébbnek nevezhető a képességek közül.

Azt mondjuk az elején érdemes tisztázni, hogy olyan robotporszívó, ami képes felmosni nem létezik. A gyártók próbálják javítani ilyen-olyan módon a feltörlés hatásosságát, de sokra nem jutnak sajnos.

A Z10 Pro sem mos fel, csak feltöröl. Sajnos a víztartály elég kicsi, és ezen csak minimálisan javít az, hogy a vízfelhasználás rendkívül takarékos. Nagyobb lakásoknál, főleg bő vízre állítva a feltörlést a tartály kapacitása nem lesz elég.

Itt térnék vissza ahhoz, hogy a gép „csak” három térképet tud tárolni mostanában megszokott 5 helyett. Ennek oka, hogy egyszerűen nincs szükség több térképre.

A porszívók zöme nem képes a szőnyegeknél kikapcsolni a feltörlést, oda is jut a vízből. A megoldás, hogy létrehozunk egy olyan térképet, amin no go zónává nyilvánítjuk például a szőnyegeket. Nos, a Dreame Z10 Pro esetén erre nincs szükség, hiszen érzékeli a szőnyeget, a szőnyegeknél maximumra kapcsolja a szívóerőt is kikapcsolja a vizet.

dreame-bot-z10-pro-teszt-27.jpg

Ez utóbbi képesség ismét csak javít a víztakarékosságon, azonban csodát ez sem tud tenni.

Nos, ahogy már írtam, a szívási erősséget négy fokozatban állíthatjuk, a legerősebb nem sokkal hangosabb, mint a Viomi V3-mam esetén a maximum, pedig az csak 2600 Pa, ez meg 4000. Örömmel mondanám, hogy a 4000 Pa már mindenre elég, de sajnos nem. Még ilyen erőnél is marad némi kosz a szőnyegben, legalábbis, ha hosszabb szálú, mint nálunk.

Azt nehéz lenne mérni, hogy ez a maradék több-e, mint a Viomi esetén, de valószínűleg nem, hiszen jobban szív.

A hosszú hajszálakat és a kutyaszőr porszívózását nem tudtam kipróbálni. Páromnak ugyan hosszú a haja, de az valamiért csak a fürdőszobában hullik. Kutyánk nincs, így se a szőr, se a kutyakaki tesztet nem tudtam elvégezni, arra meg nem vett rá a lélek, hogy a térről hozzak be egy kupacot. Azért mindennek van határa…

Viszont, időközben a neten találtam egy elvetemült figurát, aki Nutellával demózta a kutyakakit, ráadásul teljes sikerrel, mert a porszívó meglátta és kikerülte a kupacot. Szóval a kutyakakis teszt is oké, bár ezt nem én végeztem el.

dreame-bot-z10-pro-teszt-25.jpg

Ezzel együtt a tárgyfelismerést kipróbáltam, mégpedig három dologgal. Egy kupac könyvvel, egy telefontöltő és egy hosszabbító kábelével, valamint a teregetőnk lábával. Ez utóbbi, amit különösen utálok, eddig minden porszívónk megpróbált átmenni rajta, és mind fel is akadt.

Szóval, az eredmény vegyes. Nagyságrendekkel jobb, mint eddig bármelyik nálam járt gép, de azért van még mit tanulni.

Az akadályfelismerés látható a cikk elején található videóban.

A hosszabbító vastagabb kábelét mindig elkerülte, 5 alkalomból egy sem volt, amikor átment rajta. A telefontöltő kábele az 5 tesztből négyszer érintetlen maradt. Az utolsónál viszont feltekerte a hengerkefe, de nem azért, mert nem „látta” a gép, hanem azért, mert nem elég nagy ívben kerülte ki, és a körkefe beleakadt a kábel végébe, behúzta a gép alá.

A kupac könyv (2-3 vékonyabb) sem kifogott rajta. Itt számomra az volt a kérdés, hogy a küszöb magasságba rakott könyveket vajon leküzdendő vagy kikerülendő akadálynak látja e. A küszöböt küszöbnek kell látni, át kell rajta haladni, de a könyvek esetén ez nem biztos, hogy jó ötlet, főleg, ha a MOP is használatban van.

dreame-bot-z10-pro-teszt-23.jpg

Szóval, a könyves teszt is kipipálva.

A tárgyfelismerés tehát láthatóan működik. Azt persze nem tudom megmondani, hogy a tárgyakat helyesen ismerte-e fel a gép, de az biztos, hogy precízen kikerülte, amit ki kellett kerülni.

Ami még meglepett, hogy a Bot Z10 Pro mennyire jól kezelte, ha takarítás közben változott a környezet.

dreame-bot-z10-pro-teszt-32.jpg

Az eddig nálam járt porszívóknál megfigyeltem, hogy a lakást egy statikus, nem változó területként kezelték. Ha a sötétítő be volt húzva az első takarításnál, vagyis a feltérképezésnél, akkor azt falnak nézték, és hiába húztam ki a következő takarításnál, az előző térkép miatt már meg sem próbálták a „fal” helyét kitakarítani.

Ugyan így jártam tavaly, amikor költöztünk. A lakásban random helyeken dobozok voltak. Néha csak 1-2 napig, néha tovább is. Előfordult, hogy a feltérképezett lakásba bekerült a doboz is, aztán a következő takarításnál hiába nem volt már ott, a porszívó akkurátusan kikerülte, mintha semmi sem változott volna.

Nos, a Dreame Bot Z10 Pro esetén ez nem így működik. Ha a takarítás közben letettem egy könyvkupacot a szoba közepére, akkor szépen kikerülte, de nem hagyott a dolog a térképen végleges nyomot.

dreame-bot-z10-pro-teszt-22.jpg

Ha elvettem újra a kupacot, és a porszívó szépen kitakarította utólag a helyét. Persze ehhez valószínűleg kell az is, hogy „észre vegye” már nincsenek ott a könyvek, de a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy jól láthatóan dinamikusként kezeli a környezetet, ami bizony változhat, akár még a takarítás közben is.

Ami nem tűnt fel az L10 Pro tesztje közben, de most igen, hogy a Dreame szoftvere egész másképp osztja a nagyobb szobákat zónákra, mint az eddig nálam járt gépek. Persze volt olyan, ami nem volt képes zónákra osztani a nagy területeket, de amik igen, azok általában egyszerűen elfelezték a helyiségeket.

A lézerérzékelő megmondja a gépnek, hogy milyen messze van az átellenes fal, szóval viszonylag egyszerű megoldás, ha nagy a szoba, akkor kitakarítja előbb az egyik, aztán a másik felét.

dreame-bot-z10-pro-teszt-21.jpg

A Dreame masinái nem így dolgoznak, figyelembe veszik azt is, hogy merre található több és merre kevesebb akadály (pl. székek, kanapé, stb.). Az is érdekes, hogy az eddig megismert gépek helyiségről helyiségre haladtak, akkor is, ha nem volt kijelölve takarítási terület, az egész lakást kellett porszívózni.

Nos, a Bot Z10 Pro (és persze az L10 Pro is) nem foglalkozik azzal, hogy hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik helyiség. Ha a takarítási útvonal miatt logikusabb, akkor egybevonják a területet.

Az is érdekes, hogy a gép mennyire pontosan ki tudja számolni, hogy hol fog elférni és hol nem.

dreame-bot-z10-pro-teszt-20.jpg

Régebbi porszívóknál előfordult, hogy szűkebb területekre még bementek, aztán soha többet nem találtak ki. A Dreame Z10 Pro ilyen hibát nem követ el. Elképesztően pontosan mozog, ami minden bizonnyal köszönhető a dupla lézerérzékelőnek. Amik közül az első valós időben készít 3D-s képet a porszívó elé kerülő tárgyakról, amiket persze a mesterséges intelligencia azonosít is.

 


 

Összegzés

 

Egy csomó dologra nem tértem ki a cikkben. Olyanokra, hogy milyen a feltörlés, milyen a porszívózás, hogy leesik-e a lépcsőn, meg ilyenek. Nem tértem ki rájuk, mert ezek az alap dolgok lényegében tökéletesek, nincs nagyon mit vizsgálni rajtuk.

A 4000 Pa szívóerő jó, a tárgyfelismerés is jó, a szivattyús víztartály is üdvözlendő, bár annyi negatívum ezzel kapcsolatban van, hogy a csapvizet lehetőség szerint kerülni kell, hogy ne vízkövesedjen el az apró szivattyú.

dreame-bot-z10-pro-teszt-8.jpg

A navigáció, a tárgyfelismerés, a dinamikus, a környezet változásait valós időben lekezelő, és arra azonnal reagáló útvonaltervezés nem csak jó, hanem egyenesen egy következő szintre emelte a gépet (és a kistesót, a Bot L10 Pro-t is).

Azonban a Dreame Bot Z10 Pro esetén itt van már a porzsákos dokkoló, a befúvós, kiszívós rendszerével, ami miatt számomra az automata portartály ürítést is lépett egyet előre a fejlettségben.

Ahogy a bevezetőben már leírtam, és a cikkben többször is utaltam rá, a Dreame Bot L10 Pro is remek gép lett, de minden tudása, képessége ellenére nem éreztem úgy, hogy a VIOMI V3-mat le kéne cserélnem. Akkor úgy gondoltam, hogy legalább még egy generációt várni fogok. Azt persze nem tudtam, hogy a következő generációra alig két hónapot kell várnom.

dreame-bot-z10-pro-teszt-6.jpg

A Dreame Bot Z10 Pro pedig befutott. A porszívó képességeit, a dupla lézeregység előnyeit, a hihetetlen és túlzás nélkül mondom, fantasztikus mesterséges intelligencia tudását már ismertem az L10 Pro miatt. Ehhez azonban megkaptam még az ötletes és hatékony porzsákos dokkolót, ezek az újdonságok pedig nyomtak annyit a latba, hogy értelmét lássam a cserének.

A VIOMI V3 tehát ment, és itt van helyette az új ETALON, az új viszonyítási pont, az általam ismert legjobb robotporszívó, a Dreame Bot Z10 Pro.

A végére pedig a porszívó ára. Most jön a feketeleves. Na jó, annyira nem fekete, csak elsőre tűnik annak, de ahogy mondani szoktam, minden csak viszonyítás kérdése.

Szóval, a gépért a bevezető akcióban 151 ezer forintot kell fizetni. Ez sok, de... Ha azt nézzük, hogy a híresen olcsó VIOMI, a hasonló képességekkel rendelkező VIOMI S9 UV-t 195 ezer forintért adja, vagy ha azt nézzük, hogy a dokkolós iRobot, a Roomba i7+ 280 ezer forint, vagy az ECOVACS Deboot T9+ 336 ezer forint, vagy a Samsung önürítős olcsósága 220 ezer forint, akkor már érthetitek, hogy mit jelent az, hogy minden viszonyítás kérdése.

Eddig is tudtuk, ha valaki a prémium kategóriát, a legjobbat szeretné, akkor mélyen kell a zsebébe nyúlnia, csak nem mindegy, hogy mennyire mélyen. És a Dreame porszívója esetén ez a mély annyira nem is mély, ráadásul állítom, hogy a felsorolt gépek közül talán a legjobb, a legkomolyabb tudással felvértezett porszívó a Dreame Bot Z10 Pro.

Oké, ha megtetszett, akkor a következőt kell tenned. Elsőször is kattints a cikk végén található hivatkozásra. A megnyíló oldalon az ár alatt a Get couponsra kattintva igényeld a kuponokat. Akár mind a hármat, majd a kosárnál automatikusan a legjobb kedvezményt kapod.

Ha ezzel meg vagy, akkor jöhet a Buy Now gomb, aztán a megnyíló oldalon jobb felül, a Promo Code mezőbe másold még be a OURDREAME kuponkódot és nyomd meg az Apply gombot. Így dupla kedvezményt kapsz, és így kapod meg a fent említett 151 ezer forintos árat.

Fontos információ, hogy a gépet lengyel raktárból szállítják, az árban pedig benne foglaltatik az áfa is, szóval egyrészről, ha megvesszük egy héten belül használhatjuk, más részről nincsenek további költségek, bonyodalmak sem.

A bevezető akció 2-3 napig szokott csak tartani, szóval sok időd nem lesz gondolkozni, de mint mondtam, ha a legjobbat akarod, akkor nagyon nincs is min gondolkodni.

Vásárlás itt:

Dreame Bot Z10 Pro önürítős robotporszívó

 

 

 

 

.

 A cikk kereskedelmi üzenetet atrtalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6616655692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása