Kipróbáltuk a Yeedi-t: Ez most a legdurvább felmosós robotporszívó

Beleadtak apait, anyait, a Yeedi Mop Station pedig meglepően jó lett!

yeedi-mop-station-teszt-6.jpg


 

Bevezető

 

Nem szeretném hosszúra húzni, de ezt le kell írnom! Hónapokkal ezelőtt egy kínai ismerősömmel beszélgettem (cseteltem) a Dreame roboporszívójáról. Abban egyetértettünk, hogy jelenleg talán a legintelligensebb gépről van szó. Viccelődve megemlítettem, hogy már csak egy dolog hiányzik, az utántöltős vízadagolás. Erre azt mondta: ott a Yeedi!

Na ezen elcsodálkoztam, soha nem hallottam ezt a nevet, utána is néztem, és kiderült, hogy tényleg, létezik már olyan robotporszívó, ami képes a vizet is utántölteni (vagy valami hasonlót csinálni).

yeedi-mop-station-teszt-13.jpg

Ez a történet is vége is ért, már el is felejtettem, hogy beszélgettünk erről, amikor egy nap jött egy futár, és hozott egy bazi nagy és nehéz dobozt. Forgattam, nézegettem, és elképzelni nem tudtam mi lehet benne. A gyártó neve sem volt ismerős, és ami a legkínosabb volt, nem tudtam ki küldte.

Azért az elég gáz, hogy küld valaki tesztre egy cuccot, én meg nem tudom melyik cégnek kell megírni a tesztet.

Elkezdtem nyomozni. Megnéztem a levelezésemet, elkezdtem visszapörgeti a csetes beszélgetéseimet, és igen, gondolom már kitaláltátok, a dobozban a Yeedi felmosós robotporszívója volt. Mint kiderült, kedves ismerősöm intézett nekem egy gépet tesztre, ha már szóba került. Innen is, ezúton is csókoltatom őt, mert ilyen meglepetésben régen volt részem!


 

A felmosás problémája

 

Évek óta léteznek felmosós robotporszívók. Legalábbis így emlegetik a MOP-os gépeket, hiába mondom, hogy ezek nem mosnak fel, maximum feltörölnek maguk után. A rendes felmosást két aprónak nem mondható probléma gátolja. Az egyik a felmosáshoz használt víz mennyisége, a másik a padlóra kifejtett erőhatás.

A víz hiányát talán nem kell magyaráznom. A mai robotporszívókban, még ha nagy is tartályuk, jó, ha féldeci víz elfér. Ha próbáltál már féldeci vízzel felmosni 80 négyzetmétert, akkor talán megérted miről beszélek. Ha nem próbáltál, valószínűleg akkor is.

yeedi-mop-station-teszt-19.jpg

Nyugodtan mondjuk ki, lehetetlen a feladat, még Tom Cruise-nak is, pedig ő már sok impossible küldetésen túl van.

A másik probléma a felmosás fizikájából adódik. Ha kezünkbe veszünk egy hagyományos felmosót, akkor mit teszünk? Rányomjuk a padlóra és húzogatjuk, tologatjuk, forgatjuk rajta, dörzsöljük a padlót.

Egy robotporszívó ezt nem tudja megtenni. Kezdjük ott, hogy kicsi a tömege hozzá, hiszen csak olyan erővel tudja a MOP-ot a padlóhoz préselni, amit a tömege megenged. Ahogy az logikusan várható, egy másfél kilós robot nem tud 3 kilónyi nyomást kifejteni.

yeedi-mop-station-teszt-20.jpg

Az erő pedig csak egy dolog, a másik, hogy a robot az esetek többségében egy irányba haladva, egy pontot maximum egyszer érintve halad végig a lakáson. Nem dörzsöli, nem csutakolja a padlót, egyszerűen végig húz rajta egy nagyon kevés vízzel átitatott felmosót. Na, ez minden csak nem felmosás.

Szóval, akkor a MOP-os robotok semmit sem érnek?

Nos, ez így téves megközelítés. Nagyon is sokat ér a MOP, de nem várhatjuk tőle, hogy felmossa a lakást. Amit várhatunk, hogy a seprés, porszívózás után, a padlón maradó vékony porréteget maradéktalanul eltávolítsa, és ezt meg is teszi. Erre jó a MOP!


 

Mi kell ahhoz, hogy egy robot fel tudjon mosni?

 

A kérdésre a válasz egyszerű, és ezt a választ mindenki tudja, aki mosott már fel! Gondold végig, mit csinálsz, amikor felmosol! Fogod a felmosót, bele mártod a vízbe. Kicsavarod, utána feltörölsz egy részt a padlón. Ezután újra beleteszed a vízbe, újra kicsivarod, és feltörölsz egy újabb területet.

Ha olcsóbb felmosóvödröt használsz, akkor a koszos víz a felmosóból belekerül a vödörben lévő tisztába és egyre koszosabb vízzel mosol fel. Ha drágább vödröd van, akkor a tisztavíz nem keveredik a koszossal, utóbbi egy külön részben gyűlik a vödör egyik oldalán. Ugye nem bonyolult?

yeedi-mop-station-teszt-5.jpg

Nos, ha innen nézzük a dolgot, akkor a Yeedi mérnökeinek nem kellett a spanyolviaszt feltalálniuk. Ám a megvalósítás már egy másik tészta. Egy robotporszívó méretű eszközbe belezsúfolni mindent, ami a korrekt felmosáshoz kell nem könnyű feladat.

Gondolj csak bele! Rengeteg víz, lehetőleg úgy, hogy a koszos a tisztával ne keveredjen. Megfelelő mértékű erőhatás, hogy a súrolás, tisztítás megfelelő legyen, és mindezt még mindig egy másfél kilós robotban megvalósítani!

yeedi-mop-station-teszt-15.jpg

Nos, ez a cikk arról fog szólni, hogy ez a küldetés impossible, vagy possible, vagyis lehetetlen vagy megvalósítható-e. Ennek megállapításához nem kell sem Tom Cruise-nak, sem Ethan Huntnak lennünk, szóval vágjunk bele!


 

Papírforma

 

Szokás szerint kezdjük azzal, hogy mit mond a gyártó a termékéről, hogy aztán a következő fejezetben meg tudjuk beszélni, hogy mit sikerült az ígéretekből beváltani!

A Yeedi MOP Station nem csak felmos, hanem porszívózik is, szóval ez egy robotporszívó spéci felmosási képességekkel. A porszívó szívóereje 2500 Pa, ami manapság erős középkategóriának felel meg. A portartály kapacitását nem adták meg, maradjunk abban, hogy a megszokottnál kisebb.

yeedi-mop-station-teszt-21.jpg

A tájékozódást ezesetben nem lézerrel oldották meg, hanem sok más géphez hasonlóan optikai szenzorral. Ez igazából egy kamera és egy ultra-széles látószögű objektív házasságából születik, a fedlapon helyezik el. Előnye, hogy a gép magassága nem nő meg a lézer miatt (több helyre befér), hátránya, hogy ez egy kamera, amit nem annyira csípek.

A gép viszonylag méretes akkumulátort kapott, ennek kapacitása 5200 mAh. A gyári adatok szerint egy töltéssel 180 percet, vagyis 3 órát képes működni a porszívó, ami szerintem egy picit túlzás, felmosás esetén inkább kettő ez, de az sem kevés. A gyártó azt mondja, hogy nagyjából 90 és 120 négyzetméter közötti lakást képes egy töltéssel kitakarítani a szerkezet.

yeedi-mop-station-teszt-7.jpg

A felmosáshoz két víztartályt kapunk. A porszívóban lévő 200 milliliteres, míg a dokkolóban lévő 3,5 literes. Igen, jól látjátok, nem írtam el, 3500 milliliter, vagyis 3 és fél liter! Nagyon lényeges, hogy a gép a MOP-pal 10 Newton nyomást (1 kilogramm) tud a padlóra kifejteni.

yeedi-mop-station-teszt-4.jpg

A többi a szokásos. Van Wifi, van applikáció a telefonunkra, amivel vezérelni tudjuk. A porszívózás erőssége 4- míg a felmosásé 3 fokozatban állítható. Van leesés elleni védelem (lépcső), képes küszöböt mászni, van szőnyeg detektálás, van virtuális fal és tiltott terület, szóval a szokásos, manapság elvárható okosporszívós képességeket megtaláljuk.

Fontos még, hogy a gép beilleszthető Amazon Alexa/ Google Home Assistant/ Yandex Alice okosotthon rendszerek alá is.

Eddig a papírforma, most ismerkedjünk meg a géppel!


 

Tartozékok, külső, első benyomások

 

Ahogy fent írtam a doboz bazi nagy, és elég nehéz is. A készülék száraz tömege a dokkolóval együtt közel 16 kilogramm, ha megtöltjük a tartályt vízzel, akkor pedig közel 20 kiló. Szóval pehelysúlynak nem mondanám.

A dobozban a porszívóm kívül találunk egy dokkolót, a dokkolóban két hatalmas víztartályt. Van egy hengerkefe, ami ebben az esetben nem a megszokott szőrös valami, ezen szilikon lapok vannak. Ebből is látszik, hogy a gépet a felmosásra hegyezték ki.

yeedi-mop-station-teszt-1.jpg

Van még egy oldalkefe, egy víztartály a porszívóban, egy portartály ugyancsak a porszívóban, két MOP fej, négy MOP, tisztítókefék, öntapadós mágneses csík a padlóra (virtuális fal) és egy tápkábel.

A porszívó és a dokkoló elsőre igazán minőségi darabnak tűnik, semmiben nem marad el az összeszerelés vagy a műanyagok minősége az általam méltán szeretett Xiaomi robotokhoz képest. A dizájn is hasonló.

yeedi-mop-station-teszt-2.jpg

Ahogy már írtam, a fedélen nincs lézer, van viszont kamera. A gép elején infra szenzort találunk, de van itt ütközés érzékelő is, ahogy annak lenni kell. Alul a megszokott helyeken a leesés gátló, ami lényegében újabb infra szenzorokat jelent.

yeedi-mop-station-teszt-22.jpg

A kis görgőskerék elől, a nagy küszöbmászókerekek, a főkefe és az oldal kefe elhelyezése is teljesen szokványos. Ami viszont nagyon nem az, a MOP. Itt is a víztartály alján találjuk, de ennél a porszívónál nem egy passzív, padlón csúszó valami, hanem kettő, a víztartály aljába „szúrt” forgó kefét találunk.

yeedi-mop-station-teszt-3.jpg

Összességében az első benyomások nagyon-nagyon jók, egyelőre nincs okunk aggódni azon, hogy feleslegesen dobtunk ki egy rakat pénzt az ablakon!


 

Működés

 

A tapasztalatokat az utolsó fejezetre tartogatom, mert lesz mit írni, szóval most nézzük át inkább, hogy működik a gép!

A telefonos applikációt megtaláljuk, ha a porszívó tetejére ragasztott QR kódot leolvassuk. A telepítés egyszerű, a beállítás is. Mint sok okos kameránál, úgy kell itt is az applikációt a porszívóval párosítani. Konkrétan a telefon kijelzőjén megjelenő QR kódot kell a porszívó kamerája elé tartani, és kész s vagyunk.

yeedi-mop-station-teszt-8.jpg

Ha az applikációval kész vagyunk, akkor üzembe helyezhetjük a porszívónkat. Rakjuk fel a hasára a két mopot és a körkefét, tegyük be a dokkolóba. A dokkolóból szedjük ki a tisztavizes tartályt (kék), töltsük fel vízzel, tegyük vissza. Ha akarunk, akkor tölthetünk a porszívón lévő víztartályba is vizet. Indulhatunk!

Az applikáció nyitórészén van egy mapping és egy mopping opció, előbbi a feltérképezés, utóbbi a felmosás. Értelemszerűen, első alkalommal a térképezéssel kell kezdnünk, bár megcsinálja a gép a térképezést az első felmosás közben is, szóval akkor sem lövünk bakot, ha rögtön takarítani küldjük.

yeedi-mop-station-teszt-14.jpg

A takarítás elindul, a MOP-ok dörzsölik a padlót, minden oké. Nagyjából 5-6-7 négyzetméterenként a gép visszamegy a dokkolóra, ilyenkor automatikusan kimossa a két MOP-ot. Ehhez a tisztavizes tartályból a MOP alatti tálcába enged vizet, megforgatja benne a felmosókat (közben egy műanyag fésűn forgatja át, ami felborzolja a szálakat), a koszos vizet pedig egy szivattyú a koszosvizes tartályba juttatja.

Indul minden elölről! Jöhetnek a gyakorlati tapasztalatok!


 

Yeedi MOP Station a gyakorlatban

 

Hol is kezdjem? Talán az szoftvernél, mert az egy elég neuralgikus pont.

Ahogy írtam a telepítés és a beüzemelés egyszerű, ám utána azért egy-két problémára sikerült ráakadnom. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a teszt közben érkezett egy frissítés, ami a legtöbb hibát kijavította, így az ezekről szóló részt egy laza delete billentyűnyomással megsemmisítettem.

Azért így sem fenékig tejfel a dolog.

yeedi-mop-station-teszt-10.jpg

Aki hozzászokott egy lézeres Xiaomi által rajzolt térképhez, az nagyon megfog lepődni, mert a Yeedi valami egész más szinten mozog. Ennek oka, hogy nincs lézer, és mint kiderült, a tetőn lévő kamera látószöge is csak 90 fok, vagyis közel nem lát be egy félgömböt. Ebből adódik, hogy túl részletes térképre sem számíthatunk.

Ezt tetézi, hogy az első takarítás végeztével a térkép alapján nem ismertem rá a lakásra. Szerencsére hamar rájöttem az okára, így arra is, hogy ez nem hiba, egyszerűen a működésből fakad. A helyzet ugyanis az, hogy a lakás alaprajza azokból a területekből fog állni, ahova a porszívó eljut.

 

Vagyis, ha nem tud bemenni a széklábak közé, akkor ott a térképen olyan lesz, mintha valami fal lenne. Plusz érdekesség, hogy nem ment fel a szőnyegünkre sem. Egy dologra tudok ebben az esetben tippelni, arra, hogy jól működik a képességek között megtalálható szőnyeg detektálás, és azt nem akarja felmosni, így nem is megy fel rá.

Szóval a térképezés működik, közel sem olyan szinten, mint egy lézeres gépnél, így aztán a térképszerkesztés is jóval kevesebb lehetőséget nyújt.

A térképezéssel kapcsolatos jótanács, hogy mielőtt elindítjuk a gépet tegyünk rendet. Nem jó, ha ilyenkor a szoba közepén hagyott cipőt kell kerülgetni, de még rosszabb, ha elakad valamiben, mert ilyenkor tehetjük vissza a dokkolóra is indíthatjuk újra a térképezést.

Ha ezen a részen átjutottunk már majdnem minden problémán túlvagyunk.

Szerencsére a szoftver nem fog többet megszivatni, olyan funkciók, mint például a MOP-ok szárítása már nem viszi a programot végtelen ciklusba, mint a frissítés előtt.

yeedi-mop-station-teszt-18.jpg

Ami problémás lehet még, az a küszöbmászási képesség. Azt tapasztaltam, hogy a nagy MOP-ok miatt a szokásos 2 centis küszöb néha akadályt jelent. Nálunk sikerült átvergődnie, de már majdnem feladtam a dolgot. Kipróbáltam, 1- másfél centin még átmegy, felette kezdődik a szenvedés.

Hogy ez most annak köszönhető, hogy a két MOP nagyon lelóg, vagy annak, hogy a víztartály meglehetősen nehéz a benne lévő motorok miatt nem tudom.

Van egy jó hírem, a problémák eddig tartottak!

yeedi-mop-station-teszt-12.jpg

Most jöhetnek a jó dolgok. A legfontosabb, hogy a felmosó funkció baromi jó. Oké, még mindig nem olyan, mintha mi súrolnánk a padlót, de robotporszívós fronton abszolút kiemelkedő a felmosás minősége.

A két forgó kefe (MOP), és a megfelelő mennyiségű víz csodákat tesz. Az amúgy tisztának gondolt nappalinkból is annyi kosz került a dokkoló koszosvizes tartályába, hogy csak pislogtam, mint hal a szatyorban.

yeedi-mop-station-teszt-11.jpg

A dokkolóban a MOP-ok tisztítása is hatásos, ahogy nagyon tetszik az is, hogy nem az egyre koszosabb MOP-pal csíkozza végig a lakást, hanem kellő időnként automatikusan kitisztítja a fejeket. Az biztos, hogy ez a forgó MOP és a viszonylag nagy, 10 Newton nyomás már-már a hagyományos felmosás szintjére emeli a gépet.

Kipróbáltam a padlóra kent ketchuppal, maradéktalanul eltávolította, foltmentes lett a padló. Ugyanakkor a leszáradt foltokat még ez sem szedi fel hiba nélkül, minimum még egyszer vissza kell vezényelnünk a folthoz, hogy tiszta legyen a padló. Nálunk amúgy a fiaim miatt elég neuralgikus pont a kertből behozott sár. Nos, erre a célra is teljesen megfelelt a gép.

yeedi-mop-station-teszt-9.jpg

Ami pedig végképp meglepett, hogy a takarítás végeztével nem csak kimossa a MOP-ot a gép, hanem meg is szárítja. A dokkoló képes levegőt fújni a MOP-ok alá, így nem marad a „kefe” nedves, nem fog bebüdösödni, bepenészedni. Csúcs ez a masina!

Érdekes, vagy elsőre inkább meglepő volt a pávatánc, amit a porszívó a dokkoló előtt lejt, mielőtt beállna a helyére. Azt hittem valami elromlott, de nem, ha közel van a dokkolóhoz a takarítás végeztével a gép, akkor kétszer félkörben járva „megnézegeti”, aztán parkol be.

A dolog oka az, hogy a meglehetősen nagy MOP-ok miatt nem szemből tolat be, hanem szépen ráfordul a rámpára, ami a helyére vezeti.

Végezetül a porszívózás, de erről tényleg csak két mondat. A szívóerő rendben van, és nem okoz gondot az sem, hogy nem hagyományos kefe van a gép alatt. Az egyetlen problémát az jelentheti, hogy a portartály az átlagosnál kisebb, így nagyobb és/vagy koszosabb lakások esetén előfordulhat, hogy takarítás közben is üríteni kell.


 

Összegzés

 

Az a helyzet, hogy a Yeedi MOP Station egy remek szerkezet, de azért vannak olyan korlátai, amikről szót kell ejteni. A térképezés és a küszöbmászás gyengesége ilyenek. A szoftverben előforduló apróbb hibákat nem sorolom ide, hiszen egy friss szoftver sokat javíthat, ahogy már javított is.

A porszívózási képesség átlagos, a szívóerő is átlagos, teszi a dolgát hiba nélkül, de semmi extra. Érdekes, hogy a szenzorok felemásan működnek, ha sötét és ha világos tárgyakat kell „meglátniuk”. A sötét dolgoknak többször megy neki a gép, de szerencsére az ütközésérzékelő elég érzékeny, így nem fogja összeverni a bútorok lábait és nem borítja fel a vázákat sem.

yeedi-mop-station-teszt-17.jpg

Ami viszont szenzációs, és más gépekkel nem is nagyon lehet összevetni az a felmosási képesség. Persze ezt a masinát erre hegyezték ki, így nyugodtan mondhatjuk, hogy talán a legjobb otthoni felhasználásra kitalált felmosórobottal állunk szemben, ami persze egyben egy robotporszívó is.

Hatékony, a megszokotthoz képest sok vízzel mos fel, de csak annyira sokkal, hogy pillanatok alatt fel tudjon száradni a padló, ugyanakkor a felmosás is valóban felmosásnak legyen nevezhető.

Kinek merem ajánlani? Természetesen azoknak, akik a robotporszívók feltörlő képességénél többre vágynak. Azoknak, akik meg is engedhetik maguknak egy ilyen robot beszerzését, mert a Yeedi MOP Station bizony nem olcsó mulatság.

yeedi-mop-station-teszt-16.jpg

Az ár nem meglepő, hiszen rengeteg fejlesztés, rengeteg „vas” kellett a szerkezetbe. Plusz motorok a MOP-ok forgatásához, Tartályok, szivattyúk a MOP-ok kimosásához, a tisztavíz adagolásához és a koszos eltávolításához. Külön ventilátor a MOP szárításához. Szenzorok a vízadagoláshoz.

Ez egy jó hosszú lista, és ezek csak a plusz dolgok, amik egy robotporszívóben amúgy megtalálható milliónyi kütyü mellé kellenek, szóval érthető, és méltányolható a felár, amit elkérnek érte. Kérdés, hogy az a remek felmosó képesség megér-e ennyit. Biztos lesz, akinek nem, de olyan is, akinek igen. Ezt nektek, felhasználóknak kell eldöntenetek.

A gépet ma EU raktárból (cseh) a BGHU1040 kuponkóddal 242 780 forint helyett 202 000 forintért veheted meg az alábbi hivatkozásra kattintva.

Yeedi Mop Station felmosós robotporszívó

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3816703814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása