BlitzWolf BW-SH4 párásító teszt– viszlát száraz levegő!

Akár egy napig működik egy adag vízzel, ráadásul a vírusoktól is megvéd.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-16.jpg


 

Bevezető

 

Közeledik a tél, a hideg, a zimankó. A hideg levegő pedig egyben száraz is, mert a hidegben a pára kicsapódik. A száraz levegő pedig sok más mellett a nyálkahártyánknak sem tesz jót, kiszárítja azt.

Itt lépnek a képbe a vírusok. A száraz levegőben a páracseppek jóval tovább, akár másfél- kétszer annyi ideig maradnak a levegőben, és ezeken a cseppeken tudnak utazni a vírusok is, ezekkel együtt lélegezzük be őket. Hogy ez ne legyen elég, a száraz levegőben kiszárad a nyálkahártyánk is, ezen pedig könnyebben megtapadnak ezek a páracseppek a „hátukon” szörfölő vírussal együtt.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-14.jpg

Persze a száraz levegő, a kiszáradó nyálkahártya amúgy sem túl kellemes, köhögésre ingerel, és a közérzetünk sem olyan jó ilyen környezetben. Szóval télen – de légkondis lakásban nyáron is- érdemes odafigyelni a lakásunk levegőjének páratartalmára.

Ebben a cikkben erre a célra szolgáló eszközt mutatok be, de nem holmi kis asztali szerkezetet, hanem olyat, ami egy töltéssel, akár egy napig képes magából ontani a párát magából. Ezen kívül persze vannak még hasznos képességei, de ezekről a cikkben olvashattok.

 


 

Csomagolás, tartozékok, külső

 

Kivételes egy fejezetben tárgyalom ezt a három témát, mert felesleges a rövidségük miatt szétbontani őket.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-1.jpg

A párásító, már csak az alakjánál fogva is egy hosszúkás, egyszerű kartonban érkezik. Belül egy leírás, egy távirányító és maga a szerkezet. Ennyi, nézzük is magát a párásítót!

Egy nagy, álló, fehér csövet emelünk ki a dobozból, ami viszonylag méretes fekete talpat kapott. A tömege két deka. Na jó, egy kicsit több, de szinte súlytalannak mondható a maga 1,8 kilós üres tömegével.

Az anyagok első- sőt második ránézésre is jónak tűnnek, bár a műanyag vastagsága, keménysége érezteti, hogy nem egy csilliárdokba kerülő masinát vettünk. Ettől független a minőséget merem jónak mondani, és nem csak az árához képest, amúgy is.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-2.jpg

A külsőt szemlélve rögtön észrevehetünk néhány érdekességet. Az egyik elől, a felső része, a kezelőszervek, ezek fekete alapon lévő érintésérzékeny gombok, illetve egy kijelző. A hálózati kábel hátul jön ki, emellett találjuk a másik érdekességet, egy kis fehér dobozt, amiről később szólok még.

A párásító szerkezetileg egy matrjoska (матрёшка) babára emlékeztet. Tudjátok, ez az orosz játék, amit szétszedve egyre kisebb babákra bukkanunk.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-3.jpg

Szóval, a Blitzwolf BW-SH4 is ilyen kicsit. A felső rácsot leemelve egy tartályra bukkanunk. Ezt felemelve egy újabb tartály vár minket, immár a második, ebbe van belekötve a tápkábel. Ha ezt felemeljük találjuk meg az alsó legnagyobb tartályt, amibe a vizet kell tölteni.

 


 

Működési elv

 

Az ultrahangos párásító úgynevezett hideg párásító, vagyis ahhoz, hogy a levegőbe „gőz” kerüljön nm kell felmelegítenie, felforralnia a vizet. A készülékből kilépő gőz természetesen nem is gőz, hanem csak nagyon finomra porlasztott víz és némi légáram.

A működési elv egyszerű. A párásítóban egy nagyfrekvenciám rezgő lemez van, az erre kerülő víz porlasztódik el, amit aztán a készüléken átfújt levegővel juttatnak a lakás légterébe.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-4.jpg

Az ilyen módon működő párásítóknak van előnyük is, hátrányuk is. Az előny egyértelműen abból származik, hogy a vizet nem kell felmelegíteni, így egyrészről rengeteg energiát spórolunk meg, más részről a működés lényegében veszélytelenné válik, nem tudjuk magunkat megégetni, elforrázni.

A módszer hátrány, hogy olyan helyeken, ahol kemény a csapvíz érdemes lesz desztillált vizet használni. A hagyományos, sok ásványi anyagot tartalmazó csapvíz esetén ugyanis ezek az ásványi anyagok is a levegőbe kerülnek, és fehér por formájában megülnek a bútorokon, polcokon.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-5.jpg

Szóval, ha kemény a csapvíz, akkor valamilyen lágyított víz lesz a megoldás.

A BlitzWolf BW-SH4 esetén, a működési elvnél maradva érdemes még néhány dolgot kiemelni!

Az első, hogy az olcsóbb berendezésektől eltérően nem a gravitáció, hanem egy kis szivattyú juttatja a vizet abba a tartályba, ahol a fent említett lap rezeg, előállítva a porlasztott vizet. Ennek a jelentősége, hogy lényegében kizárt, hogy egy meghibásodás vagy tömítetlenség esetén a párásítóban lévő víz kifolyjon, az ugyanis a legalsó tartályban található.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-6.jpg

Nem is lenne szerencsés a dolog, hiszen a maximális űrtartalom 7,5 liter, ami elég szép árvizet csinálna.

A második fontos dolog, hogy nem véletlenül találunk ennyi tartályt a gépben. Ezek szerepe az, hogy a porlasztás során, nem megfelelő helyre kerülő párát visszavezesse a tartályba, így egy újabb védelmet kapunk csöpögés ellen.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-7.jpg

A harmadik lényeges dolog, hogy a gyártó gondolt arra, hogy megtartsa a forralós párásítók egyik legnagyobb (ha nem az egyetlen) előnyét, a csírátlanítást. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt jelenti, hogy a forralós párásítók esetén, a párásítóba töltött víz a hőhatás miatt csírátlan lesz, elpusztulnak a benne lévő vírusok, kórokozók, gombák, spórák, szóval minden, ami árthat nekünk. Az ultrahangos párásítás, vagy hidegpárásítás esetén más módszerhez kell nyúlni, hogy a hatást elérjük.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-18.jpg

A gyártó erre a célra, a porlasztást végző tartályba egy UV LED-et épített. Az UV fény megöli a kórokozókat, vírusokat, ráadásul minimális mennyiségben ózont is termel, ami tovább növeli a hatásfokot. A BlitzWolf BW-SH4 esetén tehát közel azonos hatékonyságú csírátlanítás érhető el, mint a forralós párásítóknál.

A napokban jelent meg a hír több internetes portálon is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal ellenőriztette akkreditált laboratóriumában a piacon elérhető párásítókat. A 20 megvizsgált termék közül mindössze 3 ment át a próbán, a háromból kettő hagyományos ventilátoros párologtatású, egy pedig - mint a cikkben is szereplő Blitzwolf- ultrahangos párásító volt.

A bukás oka az volt a gépeknél, hogy a beléjük töltött vízben hamar elszaporodhatnak a penészgombák, amiknek a spórái belélegezve allergiás reakciót, rosszabb esetben fulladást válthanak ki. A teszten egyetlen ultrahangos párásító ment át, ez is csak azért, mert rendelkezett a Blitzwolf BW-SH4-hez hasonló antibakteriális tulajdonsággal, ami meggátolja a vízben lévő baktériumok, gombák elszaporodását.

A működés végére még egy dolog, amire egyelőre nem kaptam megerősítést. A készülék hátulján található egy kivehető rács, ami véleményem szerint az illatosítást szolgálja, ide lehet esetleg illóolajat vagy valamiféle illatosító párnát behelyezni. Ha érkezik válasz a forgalmazótól a cikket frissíteni fogom!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-13.jpg


 

Tapasztalatok

 

Nos, hol is kezdjem? Talán ott, hogy a BlitzWolf BW-SH4 a gyártó sok termékétől eltérően nem okos, vagyis nincs benne Bluetooth és nem tudjuk a telefonunkról vezérelni. Mondjuk majdnem felesleges is lenne, mert mindent tud enélkül is!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-19.jpg

Kezdjük a kapacitással. A készülék nem kevesebb, mint 280 milliliter vizet képes a lakásunk levegőjébe porlasztani egy óra alatt. Ahogy írtam, a tartály kapacitása 7,5 liter, ami kis fejszámolást követően azt jelenti, hogy teljes fokozaton működtetve, kicsivel több, mint 24 óra alatt a tartály teljes tartalmát a levegőbe porlasztja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egész nagy légköbméter esetén is hatásos a szerkezet!

Fontos még, hogy a páratartalom be is állítható. Ezt segíti a cikk elején már említett kis fehér doboz a tápkábel mellett, amiben egy páratartalom és egy hőmérséklet szenzor kapott helyet.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-8.jpg

Jó tudni, hogy a kényelmes közérzet eléréséhez a lakásunk páratartalmát érdemes 40-60 százalék között tartani. Ezalatt nevezhetjük a levegőt túl száraznak, efelett túl nedvesnek. Utóbbi sem jó, hiszen a túl párás levegő hatással van relatív hőérzetünkre, a bőrünkön keresztül elpárologtatott folyadék pedig nem hűsíti bőrünket.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-11.jpg

De ez csak az egyik oldala a túl párás levegő okozta bajoknak. A másik, hogy ilyen környezetben sokkal jobban érzik magukat penészspórák, a baktériumok, de még az atkák is, ezek pedig allergiás reakciókat vagy akár komolyabb betegségeket is okozhatnak.

Szóval jó az, ha tudjuk szabályozni a párásság mértékét, és a BlitzWolf BW-SH4-gyel tudjuk!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-20.jpg

A gép működés, már csak a működési elvből is adódóan lényegében hang nélkül történik. A magas csőforma miatt a gépből kiáramló „gőz” egész magasra feljut. A legmagasabb fokozaton még a szemem magasságában is láttam keringő párát, én pedig 184 centi vagyok. Szóval attól nem kell tartani, hogy a gép körül a padló ázni fog, a levegőben pedig nem marad pára.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-10.jpg

Ahogy a tartozékoknál említettem, kapunk távirányítót is. Igaz, elég egyszerű darabot, de azt mondom ennél bonyolultabb szerkezetre nem is lesz szükség. Egyrészről mindent beállthatunk a gépen is, más részről azt tapasztaltam, hogy a második napon már nem is foglalkoztam az egésszel, mert a beállított páratartalmat tartotta a masina, vagyis, ha kellett bekapcsolt, ha kellett leállt.

Minek ebbe beleszólni? Na ugye!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-17.jpg

Ha már tapasztalat, akkor érdemes megjegyezni, hogy a gép mögött található páratartalommérő mindig magasabb páratartalmat mutatott, mint a nappali közepén lévő Xiaomi szenzorom. Ez valahol érthető, hiszen várható, hogy a párásító környékén mindig magasabb lesz a páratartalom.

A beállításnál kalkuláljunk ezzel, és olyan értéket válasszunk, hogy a szoba távolabbi sarkába is emelkedjen a páratartalom, de a gép körül se fulladjunk meg a trópusi klímában!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-9.jpg

Mást a szerkezetről nem tudok elmondani, hiszen azon túl. Hogy beüzemeled nincs más dolgod, csak hagyni, hadd tegye a dolgát! Illetve még annyi, ha jelez, hogy elfogyott a víz, akkor után kell tölteni, sajnos az automata utántöltőt még nem találták fel hozzá.


 

Konklúzió

 

Emeljük ki a fontosabb dolgokat!

Olcsó, nagy a kapacitása, képes automatikusan üzemelni, van benne csírátlanítás, vírusirtás UV lámpával, kapunk hozzá távirányítót, és hangtalanul üzemel. Ezek a lényeges dolgok, meg persze az, hogy nem is néz ki rosszul!

blitzwolf-bw-sh4--teszt-15.jpg

Ha olyan helyen laksz, ahol például távfűtés van, ne adj isten panelben élsz, akkor télre mindenképpen érdemes egy párásító beszerzésén elgondolkozni, ami akár lehet a Blitzwolf gépe is. Ugyanez igaz rád akkor is, ha légkondit használsz, de ebben az esetben nyáron is érdemes a párásításon elgondolkozni, mert a légkondicionálók jó része nincs felkészítve arra, hogy a levegőből kicsapódó párát visszapótolják.

Összességében elmondható, hogy a BlitzWolf BW-SH4 teszi a dolgát, ahogy azt elvárhatjuk tőle. Semmi csilli-villi, semmi okosfunkció, de ebben az esetben ez nem válik a hátrányára, sőt, inkább előnynek mondhatnám, hiszen nem emeli az árat a sok felesleges képesség.

blitzwolf-bw-sh4--teszt-12.jpg

Ha szeretnél magadnak egy ilyet, akkor az alábbi hivatkozáson veheted meg 16 639 forintért (4000 forint engedménnyel) a BGHU1073 kuponkóddal. A termék EU (CZ) raktárból érkezik, így gyorsan megkapod és vámkezeléssel sem kell foglalkoznod. Az ár tartalmazza a forgalmiadót is!

A vásárláshoz kattints ide:

BlitzWolf BW-SH4 7,5 literes nagy teljesítményű párásító

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3916719620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása