Kávégép kezdő baristáknak szeretettel – BlitzHome BH-CMM5 teszt

Ha mindegy milyen a kávé csak barna legyen, akkor ez nem a Te géped!
blitzwolf-bh-cmm5-teszt-cover.jpg


 

Bevezető

 

Ha van cikk, amit soha nem akartam megírni, akkor ez az. Az előző kávéfőzős cikkem után sokan leszedtétek rólam a keresztvizet, megjegyzem néhányan joggal. Tény, nem értettem a kávékészítéshez. Nem a kávéfőzéshez, mert ahhoz értek.

Ugyanis azt mondják az okosok, hogy a kávét nem főzzük, hanem készítjük. Már értem miért, de akkor sincs teljesen igazuk. Ugyanis való igaz, hogy egy bizonyos szint felett a kávét készíteni szokták, de az alatt a bizonyos szint alatt szimplán csak megfőzni.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-4.jpg

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vannak olyan kávégépek, amik lehetőséget adnak arra, hogy kísérletezzünk kicsit. Lehet durva vagy finom az őrlemény, változhat a víz nyomása, hőmérséklete, a kávé és a víz mennyisége, és ezek mind befolyásolják, hogy milyen lesz a végeredmény.

Erre merem azt mondani, hogy ez kávé KÉSZÍTÉS. Amikor megvesszük az őrölt kávét és betesszük a legolcsóbb kotyogósba, az simán csak főzés.

Nos, a legutóbbi cikkemben egy olyan kávéfőzőt mutattam be, aminél nem sok lehetőségünk volt a beavatkozásra. Persze vehetünk hozzá különböző őrleményeket, és ezzel lehet már játszani, de alapesetben a bolti őröltkávé jutott bele, a nyomásfokozós kosár segített habos kávét készíteni, és maximum a víz mennyiségével, és a kávépogácsa keménységével játszhattunk.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-7.jpg

Ennek ellenére szeretem azt a gépet, kis odafigyeléssel remek kávét készítek vele, mindezt mindössze 30 ezer forint körüli összegért.

Van azonban a BlitzWolfnak (BlitzHome) egy másik gépe, amit jóval drágábban mérnek. Erre azt mondják, hogy ez már egy profi szerkezet. Ezzel már készíteni fogjuk a kávét.

Amikor a BlitzWolf megkért, hogy írjak róla egy tesztet erősen tiltakoztam. Marhára nem szerettem volna egy újabb pofoncunamiba szaladni, de addig győzködtek, amíg igent mondtam.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-6.jpg

Ezután pedig heteken keresztül presszógép teszteket olvastam vagy néztem a YouTube-on. Megtanultam mitől jó, vagy mitől gyenge egy gép. Milyen tulajdonságokat kell figyelni, milyen módon kell egy ilyen géppel igazán aromás, sűrű kávét készíteni. Mire kell figyelni a beállításoknál, hogy kell helyesen tejhabot készíteni, tejet gőzölni.

Szóval képeztem magam, hogy mire megérkezik a gép, addigra tényleg ki tudjam próbálni, és tényleg tudjak érdemi véleményt alkotni, amit átadhatok Nektek. Ezt olvashatjátok alább!


 

Csomagolás, tartozékok

 

Ez a legrövidebb fejezet. A csomagolás kielégítő, semmi extra, de szinte biztos, hogy sérülésmentesen érkezik meg a cuccod, ez a legfontosabb.

Tartozékokból annyit kapunk, ami a legfontosabb. Megnéztem, hogy a hasonló tudású, de 200-300 ezer feletti gépekhez mit adnak, és hát kicsivel többet, de tényleg csak kicsivel.

A BlitzHome BH-CMM5 mellé jár két szűrő, egy az egyadagos, egy a kétadagos főzéshez. A drágább gépekhez 3-4 szűrőt adnak, de a két- háromszoros árért adjanak is. Kapunk még egy kart a szűrőkhöz, egy adagolókanalat és egy tampert. A drágább gépekhez szoktak adni kiöntőt/habosítót a tejhez, esetleg razort, hogy a szűrőben a kávépogácsát el tudjuk igazgatni. Ennek hiánya miatt sem sírok.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-1.jpg

Ami lényeges a tartozékokkal kapcsolatban. A kar rendkívül igényes darab, bármelyik, még ennél is drágább presszógép mellett el tudnám képzelni. A szűrők teljesen egyszerű darabok, vagyis ezeknél már nincs nyomásfokozó. Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez baj, tudnotok kell, hogy nem, épp ellenkezőleg. A tamper sem egy őrület, a célnak meg fog felelni, de ha komolyan gondoljátok a kávékészítést úgyis vesztek majd komolyabbat.

Egyelőre nagyjából ennyi az infó, jöhet a külső!


 

Külső

 

A BlitzHome gépe igazán mutatós darab. A tudásához képest viszonylag kompakt, de azért a szarvasi kazános, karos főzőhöz képest nagy. Egészen pontosan 41 x 28 x 32,50 cm a befogadó méret, a tömege 9,34 kilogramm. Szóval anyag az van benne.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-8.jpg

A gép már ránézésre is egészen más kategóriát képvisel, mint a kistesó, a BW-CMM2 (Kuponkód: BG949120). A ház nagyobbrészt ugyan műanyag, de ettől, vagy ennek ellenére rendkívül erős a szerkezet. Az előlapon a négy nyomógomb mellett egy nyomásmérőt is találunk, ami örvendetes, enélkül nehéz lenne jó kávét készíteni.

A gőzölő gombja a megszokott helyén, jobboldalon van, itt tudjuk bekapcsolni a gőzöléshez az előmelegítést és tudjuk beállítani a gőz erősségét. A gőzcső is a megszokott helyén van, találunk rajta némi szilikon borítást is, hogy ne égesse szét az ujjunkat.

Mivel ez egy komoly gép, találunk rajta kávéőrlőt is, mégpedig szemből nézve a baloldalon. Fent a tartály a kávébabnak, ez 250 milliliteres, tehát pont jó méret (szerintem). Az őrölt kávé baloldalon alul hullik majd a szűrőbe. A kávéörlő kimenete mellett jobbra, a szokásos helyen a kar, innen jön majd a kávé.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-5.jpg

A gép hátulján találjuk a víztartályt, ez 2,7 literes, a kategóriához képest egy picit nagy, általában kétliteres tartályokat szoktak a hasonló gépeken használni. Fent, a tetőn, a kávébabtartó melletti rész a megszokott csészemelegítő, ide tehetjük a kávézás előtt a csészéinket, hogy azok ne hűtsék le a kávét.

Első ránézésre mindenképpen pozitív a benyomás, Az anyagok jók, az összeszereléssel sincs baj, szóval kezdhetjük a kávékészítést, ám előbb lássuk a gép tudását!


 

Papírforma

 

Szigorúan csak azt írom le, amit a gyártó közölni kíván velünk a képességek kapcsán. Az értékelés és a valós képességek majd később jönnek. Kezdjük!

Szóval, a BlitzHome BH-CMM5 egy otthoni használatra tervezett kávégép, aminek a tudása lényegében (többé-kevésbé) megegyezik azokkal gépekkel, amikkel a kávézókban találkozhatunk.

A gép teljesítménye 1360 és 1620 watt között változik a használattól függően. Az elérhető legnagyobb víznyomás 20 bar. Fent már írtam, de ismételjünk, a kávébabot egy 250 milliliteres, a vizet egy 2,7 literes tartályba tehetjük.

A kávéőrlő egy tipikus kúpos, 58 milliméteres őrlőfejjel rendelkező megoldás, az őrlemény finomsága 15 fokozatban szabályozható. A gép, és így az őrlő is présöntvényből készül. A BlitzWolfnál lényegesnek találták elmondani, hogy az őrölt kávé vertikális úton közvetlenül a kosárba jut. Ez mondjuk tisztítás miatt tényleg fontos lehet.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-2.jpg

Az őrlővel kapcsolatban lényeges még, hogy nem csak az őrlés finomsága, hanem a kávé mennyisége is szabályozható.

A gép a melegvizet nem kazánban, hanem egy gyorsfűtési rendszerrel ellátott termikus blokk segítségével állítja elő. Ez a gyakorlatban egy csőkígyót jelent, amiben az átfolyó víz pillanatok alatt eléri a kellő hőfokot.

A gyártó előnyként mutatja be a precíz vízhőfokszabályzást, ami valóban előny, ám a hasonló kategóriájú (ám sokkal drágább) gépeknél elő szokott fordulni manuális szabályzás is. Ez a gyakorlatban egy 3-4 fokos tartományban történő szabályzást tesz lehetővé. Nos, itt ilyen nincs.

A fűtőegységgel kapcsolatban fontos még, hogy a CMM5 egykörös egységet használ, vagyis nincs külön fűtőkör a gőzöléshez és a főzéshez. Ez hátrány, ugyanakkor jó tudni, hogy ebben a termékosztályban, árkategóriában ez nem érhető el tudtommal egyik gyártónál sem. Ez egyel (vagy kettővel) drágább gépek sajátja.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-9.jpg

Kiemelik még a fontos tulajdonságok között a pontos áramlásmérőt, és igazuk is van, ez tényleg fontos. A kávé mennyiségéhez illik jól beállítani a víz mennyiségét is, lévén nem filteres amerikai kávét akarunk készíteni, hanem krémes presszókávét!

Fontos, hogy a gép a használat után a bent maradt gőzt automatikusan kiengedi, így elengedi a nyomást, ha éppen nem használjuk.

Utolsóként a valós idejű nyomásmérőt emelik ki, ami szerintem alapkövetelmény egy ilyen gépnél.


 

Hogy kell kávét készteni?

 

Előre szólok, lelkes amatőr vagyok csekély tudással. Szóval szívesen veszem az esetleges kiegészítéseket a cikkhez, ha szerinted valamit nem jól tudok, vagy Te másképp tudod!

A CMM5 egy félprofi kávégép, ami azt jelenti, hogy nem úgy működik, hogy fogsz egy zacskó random kávébabot, beleöntöd, a gép valahogy ledarálja, bejuttatja egy szűrőbe, aztán alul kifolyik a kávé. Nem, ezzel a géppel el kell molyolni egy keveset, de akkor tuti eredményt kaphatsz.

Kezdjük ott, hogy kávébab és kávébab között is őrült különbségek vannak, amikbe most nem is szeretnék belemenni. A lényeg ebben az esetben, hogy a különböző kávékból különböző mennyiség és különböző őrlési finomság szükségeltetik.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-10.jpg

Nagyon fontos az is, hogy a kávégép milyen nyomást tud előállítani. Tök jó, ha egy gép 20 bart tud, de hogy őszinték legyünk, erre a kávékészítés közben semmi szükség. A felső határt olyan 15 barnál szokták meghúzni, efelett a keletkező nyomás szétnyomja a kávépogácsát, és a víz anélkül jut át a pogácsán, hogy a forróvíz és a nyomás kiáztatná a nekünk kellő anyagokat az őrleményből.

Tehát, amikor elkezdünk kísérletezni, akkor az őrlés finomságával és a kávé mennyiségével kezdjük. Ha betöltöttük a kávét a kosárba és a kart a helyére tettük jöhet a forróvíz, és itt lesz szerepe a nyomásmérőnek!

Az mondjuk alap, hogy egy ilyen tudású gépnél legyen előáztatás. Ez azért fontos, hogy mielőtt megérkezik a nyomás, a szűrőben a kávénak kicsit meg kell duzzadnia. Ha ezen túl van a gép, akkor ráengedi a nyomást a pogácsára. Nekünk ilyenkor kell résen lennünk!

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-11.jpg

Ilyenkor fontos, hogy figyeljük a nyomásmérőt. Ha a nyomás nagyon felmegy, akkor vagy túl finomra daráltuk a kávét, vagy túlságosan letömörítettük a tamperrel, vagy mind a két hibát elkövettük.

A tömörítés kapcsán jegyzem meg, hogy a kar alján találunk egy kis gumipárnát, amire le tudjuk támasztani a kosarat a tömörítés közben pl. a konyhapult szélére, így komoly erővel nyomhatjuk a tampert a szűrőre. Kedves figyelmesség, köszönjük!

Szóval ilyenkor lehet kísérletezni a darálás finomságával. Ha eljutottunk odáig, hogy a nyomás megfelelő, akkor tovább kísérletezhetünk a víz mennyiségével. Az igazán profik azt is megválogatják milyen vizet használnak, általában lágyat, amiben nincs túl sok ásványi anyag. A kemény víz amúgy sem tesz jót a kávégépeknek, sok vízkő rakódik le olyan helyeken, ahol nem kéne.

Oké, most eljutottunk odáig, hogy a nyomás megfelelő volt, a kiadagolt kávéhoz belőttük a vízmennyiséget is, és lejött a krémes, habos, sűrű sötét folyadék, amit mi nem átallunk presszókávénak nevezni.

Ezután jöhet még egy lépcső, ez már nem kötelező, a tej habosítása. A különböző kávéitalok elkészítéséhez szükségünk lesz a habosított tejre, de ez sem mindegy, hogy milyen.

Hideg tejet használunk, és oda kel figyelnünk, hogy ne melegítsük túl. A hideg tejből jobb hab lesz, a túl meleg tejből pedig nem tudunk szépen elkülönülő rétegeket képezni mondjuk egy latte készítésekor. A tej habosítása sem könnyű feladat, gyakorolni kell, figyelni a hőfokra, a hab keménységére.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-12.jpg

Ehhez például nem árt egy fémből készült tejkiöntő, amin a kezdőknek szánt daraboknál még a tej hőmérsékletét is látjuk. Ez mondjuk kicsit felesleges szerintem, kevés kísérletezés után már a kezünkbe fogott edény falán keresztül is be tudjuk lőni a megfelelő hőmérsékletet

Ha kész vagyunk kicsit hozzáütögetjük a tartót az asztalhoz, kicsit megforgatjuk benne a tejet, hogy kellően krémes legyen, ezután tölthetjük rá a kávéra, vagy a kávét a tejre.

Jöhet a gyakorlat, vagyis sikerül-e a BlitzHome BH-CMM5-tel valódi presszókávét főzni?


 

Tapasztalatok

Nos, természetesen a darálással kezdjük a műveletet! A drágább gépeknél fel szokták hozni előnyként, hogy a kart nem kell tartani, amíg a kosárba hullik a darált kávé. Ha így van, akkor a dolog azt feltételezi, hogy van egy gomb, amit nyomnunk kell, hiszen valahogy be kell tudnunk avatkozni abba, hogy mennyi darált kávé jusson a kosárba.

A BlitzHome főzőjénél nincs gomb, pontosabban nem látszik a gomb, mert a gyártó a kar tartója alá helyezte el.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-13.jpg

Ennek a rejtett gombnak a lényege, hogy amikor a kart a szűrővel a helyére rakjuk, és a kar végét finoman lenyomjuk, akkor a gomb bekapcsolja a darálót. Vagyis itt fognunk kell a kart a darálás alatt, hiszen annak lenyomásával tudjuk a darálót bekapcsolni.

A következő kérdés, hogy mennyi darálékot kell a kosárba tennünk.

Azt tapasztaltam, hogy a megfelelő nyomás eléréséhez ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a szűrőben látható maximum jelig legyen töltve kávéval. Fontos, hogy ezt a szintet már a tamperrel lenyomott kávéra értem.

Szóval a darált kávé hullik a kosárba, és amikor már képzett egy kis dombot, ami a kosárból kiemelkedik, akkor jók vagyunk. Ezt is érezni fogjuk néhány darálás után.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-14.jpg

Fontos, hogy az őrlemény finomságától függ az is, hogy tömegre mennyi kávé kerül a szűrőbe. A durvábbra daráltból kevesebb, a finomabbra daráltból több, ez pedig nem csak a nyomás erősségét, hanem az elkészülő kávé erősségét is befolyásolja.

Ezután a kar alján a kis gumiharangot letámasztjuk a pult élére, és a tamperrel erősen összetömörítjük a kávét. És az erősen itt azt értem, hogy tényleg erősen, nem simogatva, hanem beleadva az erőnket.

Figyelni kell arra, hogy a szűrőben a tömörített kávé egyenletes legyen szemre is, mert így esélyes, hogy nem alakulnak ki olyan csatornák, amiken keresztül a kávé átjut a pogácsán anélkül, hogy az aromaanyagokat kioldaná a darálékból.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-15.jpg

Arra is figyelni kell, hogy a szűrőben a kávépogácsa teteje vízszintes legyen, mert ha az egyik oldalon vékonyabb, a másikon vastagabb, akkor nem meglepő módon a kisebb ellenállás oldalán fog áthaladni a víz, így a pogácsa egyik feléből nem fő ki semmi.

A kísérletezés persze nem a tömörítéssel fog kezdődni, hanem azzal, hogy milyen szemcseméretűre daráljuk a kávét. Ahogy feljebb írtam ez kávéfajtától, a pörkölés erősségétől meg egy csomó mindentől függő dolog, vagyis, ha tényleg jó kávét akarunk főzni akkor:

  • Ha lusta vagy beállítod egyszer jól, és mindig ugyanazt a kávét veszed, így maximum kicsi után állítás kell majd.
  • Ha szeretsz kísérletezni, akkor kipróbálsz többféle kávét, és minden alkalommal addig állítgatod a darálás finomságát és a tamperelés keménységét, amíg tökéletes nem lesz a végeredmény.

 

  • blitzwolf-bh-cmm5-teszt-16.jpg

Amikor kész vagyok az őrléssel, összetömörítettem a pogácsát, oda figyeltem mindenre, akkor jöhet a főzés. Itt már mindennek jónak kell lenni. Hát nem!

Nem emlékszem pontosan, hogy hányadik adag kávénál sikerült elérnem, hogy a nyomásmérőn a megfelelő tartományban maradjon a mutató, de így utólag kellett vagy 6-7 próbálkozás. Mondjuk utána már nem volt gond, minden alkalommal jó lett, de az bebizonyosodott, hogy ehhez bizony kell némi gyakorlat.

Még egy megjegyzés kívánkozik ide. A kávé készítésénél tehát variálhatunk az őrlemény mennyiségével, a szűrőben a tömörítéssel, és variálhatunk a víz mennyiségével is. A CMM5 esetén legalábbis arra módunk van, hogy a gyári beállításnál kevesebb vizet használjunk, ehhez a kiválasztógombot (egy vagy két adag) kell még egyszer röviden megnyomnunk.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-17.jpg

Persze mindenkit az érdekel, hogy milyen lett a végeredmény.

Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de szerintem tökéletes. Már az előző kávégép tesztemnél, a jóval olcsóbb BW-CMM2-nél (Kuponkód: BG949120)-nél is azt mondtam, hogy az igazi presszóélményt a lehető legjobban megközelítő kávé készíthető (ezt azóta sokan megerősítették, akik vásároltak belőle). A CMM5 esetén merem állítani, hogy csak a leg maximalistább profik tudják (ha egyáltalán tudják) majd megkülönböztetni a legprofibb gépekből és a CMM5-ből kinyerhető kávét.

Nagyon sűrű, nagyon krémes, és megfelelő cremával érkező kávét kapunk, és itt már senki nem köthet bele abba sem, hogy ez a crema csak a nyomásfokozós kosár eredménye (fúj, fúj, nem is igazi crema), mert itt nincs nyomásfokozós kosár.

Még egy dolog kimaradt a tej habosítása.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-18.jpg

A dolog úgy indul, hogy a gép oldalán található gombot el kell fordítani az előmelegítésig. Ilyenkor melegíti fel a gőzölős részt a kávégép. Ezután nyithatjuk meg a „csapot”, és készíthetjük a habos, krémes tejet.

Amit észrevettem, hogy van a szerkezetben kakaó -mármint erő-, így elsőre nem sikerült jó habot készítenem. Megszoktam, hogy csutkára nyitom a csapot, itt azonban elég volt kb. kétharmadig nyitni, mert ennél nagyobb nyitásnál pillanatok alatt felmelegítette a tejet.

Szóval, ezzel is kell egy kis gyakorlás, hogy az eredmény tökéletes legyen!

Negatívumok.

Összesen két apróságot tudok említeni. Az egyik, hogy a darálóból néha kiszóródik egy kis darált kávé, ha a konyhapulton meglököm a gépet. Nem sok, de egy picit zavar. A másik, hogy a gép tetején a csészemelegítő lehetett volna picit nagyobb, hogy több csésze elférjen rajta.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-20.jpg

A neten utána néztem, hogy a felhasználók milyen problémákról számoltak be. Nem sokról.

Volt, akinek a kávéőrlés, pontosabban a kar tartója nem nyerte el a tetszését. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy a daráló a túl kemény kávészemektől hajlamos eltömődni, de szerencsére a tisztítás nem bonyolult, szóval ez nem is igazi probléma. Egy embernek valahogy egy kis kavics került a kávészemek közé, és a darálóban eldarálódott ettől egy műanyag fogaskerék. Azt hiszem ez sem mondható tipikus gyári hibának.

Más egyelőre nincs.


 

Összegzés

 

Kezdjük a legfontosabbal, ami a cikk elején is olvasható! Ha Te azaz ember vagy, akinek mindegy milyen a kávé, csak barna legyen, akkor ne nézegesd ezt a gépet, egész egyszerűen nem neked való. Azonban, ha Te azaz ember vagy, aki a drága kávéból a lehető legjobbat akarja otthon kihozni, akkor gondolkozz el a megvásárlásán.

Én nem értek a kávéhoz továbbra sem, de szeretem a jó kávét. Szeretem a kávézókban az apró fehér csészét a sűrű, fekete, illatos kávéval. Feketén iszom, egy csepp tej, semmi cukor, sőt, szeretem megízlelni anélkül a kicsi tej nélkül is, olyan feketén, ahogy csak lehet.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-3.jpg

Szóval azt hiszem, ha nem is értek hozzá, az ízét a jó, kávézókban kapható minőségi kávénak ismerem, van mihez viszonyítanom. És ezzel a géppel, némi kísérletezés után már nem majdnem, vagy meg közelítőleg, hanem tényleg azt az élményt kapom, amit egy kávézóban.

A dolognak egy hátulütője van, az, hogy a minőségnek sajnos ebben az esetben is van ára. Egy hasonló tudású, márkás, otthoni kávégép ára 200-250 ezer forintról indul. Ennyibe kerülnek az egykörös fűtőrendszerrel rendelkezők.

blitzwolf-bh-cmm5-teszt-19.jpg

Nem állítom, hogy a BlitzHome gépe ezekkel minden tekintetben pariban van, de azt igen, hogy a vele főzhető kávé bőven versenyképes ezekkel. Ha onnan nézzük, hogy a nagyon jó, de ennyire azért még sem jó kávét készítő BW-CMM2 (Kuponkód: BG949120) csak 30 ezerbe kerül, akkor drágának találhatjuk. Viszont, ha a hasonló képességű konkurensekkel vetjük össze, akkor a BlitzHome CMM5 nem drága, hiszen a BGHU1260 vagy a BG1008CMM5 kuponkóddal 98 ezer forint helyett 91 ezer forintért hazavihetjük.

Sajnos ebben az esetben nincs kompromisszum, a minőséget és a tudást meg kell fizetni.

Ha szeretnéd karácsonyra meglepni magad, vagy valaki mást vele, akkor az alábbi linkre kattintva most még cseh raktárból tudod megrendelni, így vámkezeléssel nem kell foglalkoznod. A vásárláshoz ne felejtsd a kuponkódok közül valamelyiket felhasználni!

Vásárlás itt:

BlitzHome BH-CMM5 presszógép

 

 

 

 

 

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1216757868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása