Erre a projektorra vártunk? – Wanbo Mozart1 az én kedvencem

Végre nagy fényerőt kapunk megfizethető áron, ez az, amire vártam!

wanbo-mozart1-teszt-15.jpg

 


Nézd meg a projektort működés közben, hallgasd meg a hangját is. Ha tetszett a videó ne feledkezz el feliratkozni a csatornámra!


 

 

Tudjátok, a Wanbo a szívem csücske. Nem azért, mert hibátlan, tökéletes projektorokat gyártanak, hanem azért, mert jó áron adnak jó minőséget. Igaz, mindig bele tudok kötni valamibe, de mégis a jó dolgokból mindig több akad, ezek pedig mindig a pozitív irányba viszik a tesztek konklúzióját.

wanbo-mozart1-teszt-3.jpg

A Wanbo idén nagyot lépett előre a fényerő terén. A régebbi 200-400 ANSI-ról előbb a 650 ANSI-s határt sikerült megugrani, majd jöttek a 900-1000 ANSI fényerejű LED-es vetítők. Megjegyzem az a 650-800 közötti szint is tök élhető, már a sötét jeleneteknél sem veszik el annyi részlet és az sem kell, hogy tökéletesen sötét legyen a szobában, ha vetítesz.

A mai cikk alanya a Wanbo Mozart1 különös történetet kapott nálam. Elsőként kaptam meg az országban, hogy elsőként nálam jelenhessen meg a teszt magyarul, amikor bejelentik. Azután elfelejtettek szólni, hogy élesíteni kéne az írást. Azután megkértek, hogy még ne élesítsem, mert ki fog fogyni a cseh raktár, várjam meg, amíg feltöltik. Aztán szóltak, hogy ne, októberben már ne élesítsem, mert most már várjuk meg a novembert vele, aztán eltelt a november is.

wanbo-mozart1-teszt-12.jpg

Szóval eltelt négy hónap, a cikk már rég meg volt írva, én az elmúlt hónapok alatt néha elővettem a gépet, vetítettem egy-egy filmet vele, aztán újra eltettem.

Most azonban itt a december, és itt a teszt is, most már nem érdekel, történjék bármi itt van, olvassátok!

Ha nem haragszotok a kicsomagolást most kihagyom, semmi értelme a dolognak, hiszen a vetítőn a távirányítón a HDMI kábelen kívül más nincs a dobozban. Ennél sokkal érdekesebb a gép, ugyanis ez szép lett!

wanbo-mozart1-teszt-7.jpg

Aki látott már Wanbo projektort, azt nem fogja meglepni a forma. A régebbi gépek is hasonlóan néztek ki, a dizájn nekem nagyon bejön (bejött eddig is), igaz a szemnek kellemes forma és anyagok az életben kicsit macerásak. Főleg az előlapi fényes felület az, ami igazi ujjlenyomatmágnes, szóval ezt ne fogdosd!

Nekem nagyon tetszik, hogy az eddigi lyukacsos hangszórórácsot felváltotta ez a képeken is látható sávozott megoldás, kimondottan egyedi, már-már művészi a hatás. A dizájnernek jár érte egy pacsi! A gép alja, teteje, hátulja nem különösebben érdekes, hátul a megszokott helyen a megszokott csatlakozókat találjuk, vagyis van két USB A, egy HDMI és egy fejhallgató aljzat.

wanbo-mozart1-teszt-11.jpg

Ennél sokkal érdekesebb a gép (szemből nézve) jobb (egyben jobbik) oldala, ahol egy elég szokatlan dolgot, egy nagy hangszórót találunk. Na jó, igazából ez nem egy hangszóró, vagyis nem egy aktív hangszóró „csak” egy membrán, amit a gépbe épített két 8 wattos hangszóró által, a zárt belsőben megrezgetett levegő mozgat.

Más szóval baloldalon egy passzív mélynyomót találunk, ami igen szokatlan megoldás egy projektor esetén.

Ami még említésre érdemes a külső kapcsán, hogy alul nem találunk szabvány menetet, amivel tripodra csavarozhatnánk (gyanítom a megnövekedett, nettó közel 4 kilós tömeg miatt), hanem egy kihajtható támasz van, amivel megemelhetjük a gép elejét.

Ennek egyrészről örülök, mert eddig sem ártott volna hasonló a Wanbo projektorokra, de másrészről szomorú vagyok, mert egyszerű tripodról már nem tudok vetíteni, kell egy asztal vagy polc, amire a gépet teszem.

wanbo-mozart1-teszt-9.jpg

Nem szóltam még a távirányítótól, de igazán ebben sincs érdekes, a megszokott megoldást kapjuk, olyat, mint a többi Wanbo-hoz (kivéve a TT-t), maximum a távirányító mérete lesz néha kicsit kisebb vagy nagyobb. Most éppen kicsit nagyobb.

Ok, hát az egyik fontos dolgot már említettem a specifikációból, ez a spéci hangrendszer, gyanítom ezért lett Mozart1 a gép neve!

Nem említettem viszont egy csomó egyéb érdekes adatot, így most ezeken rágjuk át magunkat!

wanbo-mozart1-teszt-8.jpg

A Mozart1 az eddigi legnagyobb projektor a Wanbo-tól, a külső mérete 176 x 209 x 223 mm, a pontos tömege 3,5 kiló. Elméletben a fehér szín mellett sötétkékben is kapható, ezt még egyetlen áruházban sem láttam eddig.

A gép, ahogy minden Wanbo teljesen zárt vetítési rendszerrel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem juthat be por a rendszerbe, a lencséket belülről nem kell takarítani. Ha már lencse. Minden Wanbo projektorra jellemző az is, hogy csak üveg lencséket használnak. Ez jó, mert nem eszi meg az UV és nem deformálódnak el a melegtől. A Mozart1-ben 5 tagú lencserendszer dolgozik.

wanbo-mozart1-teszt-2.jpg

A vetítés amúgy LCD panelen keresztül történik, aminek a valós, tehát natív felbontása FHD, vagyis 1920 x 1080 pixel, de megeszi a 2K és 4K tartalmakat is. A világítás LED-es, a gyártó szerint ennek élettartama 20 000 óra. a fényáram nagysága 900 ANSI, a kontrasztarány 3000:1-hez. A vetített kép oldalaránya lehet 4:3-as vagy 16:9-es. A vetítési távolság 1,5- és 4 méter között változhat, a kép átlója pedig a távolság függvényében 55- és 120 col közötti.

A vetítési rendszert a Wanbo PixelPro elnevezéssel illeti, ez a Mozart1 esetén a PixelPro 5.0 verziónál tart. Megjegyzem én talán a 4.0-nál kapcsolódtam be a történetbe, az is volt már vagy 2 éve, ugyanis a 3.0-nál jelent meg egyáltalán az LCD vetítés. A 4.0 és az 5.0 között a különbséget az jelenti, hogy előbbihez azt írják Full closed optical machine (Teljesen zárt optikai rendszer), míg utóbbihoz azt, hogy Innovatív full closed optical machine (Innovatív teljesen zárt optikai rendszer. Vagyis kb. semmi változás, ami nem baj, a 4.0 is tökéletes volt.

A képességek között említést érdemel még az Android 9 operációsrendszer, a 2 GB rendszermemória és a 32 GB-os háttértár, a Wi-Fi6, a Bluetooth 5.0, valamint a fent már említett 2 x 8 wattos hangsugárzó.

wanbo-mozart1-teszt-4.jpg

Ezt gyorsan ledaráltuk, de próbáljuk is meg értelmezni, mert van mit!

A Wanbo Mozart1 a gyártó jelenlegi csúcsprojektora, amit mutat az, hogy ebben már a legújabb Wi-Fi van, vagyis a vezeték nélküli kapcsolat még jobb, még gyorsabb lesz, kevésbé kell a filmek szakadozására számítanunk.

wanbo-mozart1-teszt-1.jpg

A zárt vetítési rendszer eddig is adott volt, de a 900 ANSI fényáram a gép kiadásakor a csúcsnak számított. Ahogy feljebb írtam, a csomagnak a gyártó adott egy hangzatos nevet, ami PixelPro 5.0 lett a lényeg azonban nem a név, hanem a vetítés minősége, az meg hibátlan.

A végére még 3 érdekesség. Az egyik, hogy a fókusz automata. A másik, hogy a trapézkorrekció beállítása is automata, a harmadik, hogy van beépített akadályelkerülés.

Erről az utóbbiról szólni kell, mert az első két képesség már elérhető volt pl. a Wanbo TT-ben is, de ez az akadályizé tök új. Szóval, arról van itt szó, hogy ha a vetítés útjába kerül valami akadály, ami árnyékot vet a képre, vagy van egy tárgy felakasztva a falra, akkor a projektor megpróbálja úgy módosítani a kép méretét, hogy a zavaró tárgy kikerüljön a képből. Jól hangzik!

wanbo-mozart1-teszt-5.jpg

Na, de lássuk milyen a Wanbo Mozart1-et használni!

Röviden nagyon jó, de nem tökéletes, és ennek a tökéletlenségnek egyetlen oka van, ez pedig a szoftver.

Valami különös oknál fogva a Wanbo a gépeire egy módosított Android 9-et tesz fel. Ez azzal jár, hogy ezek a gépek nem rendelkeznek Widevine L1 certificattel, vagyis

wanbo-mozart1-teszt-6.jpg tanúsítvánnyal, így a streaming platformokon FHD felbontásban küldött anyagokat csak SD felbontásban nézhetjük. Ez pedig véleményem szerint ordas nagy hiba.

Nem voltam rest, elbeszélgettem a gyártóval arról, hogy mi ennek az oka. El is mondták, hogy azért van így mert dönteniük kellett, hogy melyik kezükbe harapjanak. Vagy Android TV és Widevine L1 támogatás vagy Android 9 és teljes Android store támogatás. Utóbbi ugye azért lehet érték, mert az Android TV-re relatív kevés alkalmazást tudunk az Android Play-ből telepíteni, míg az Android 9 esetén lényegében mindent.

wanbo-mozart1-teszt-18.jpg

Próbáltam nekik érvekkel alátámasztva elmagyarázni, hogy ez szerintem nem jó irány, hiszen ez egy projektor, ahol sokkal fontosabb lenne, hogy jó minőségben vetítsünk filmeket, mint az, hogy bármit feltelepíthessek a store-ból. Nem tudom átment-e az üzenet, meg amúgy is ki vagyok én, csak egy utolsó előtti tesztelő egy ici-pici fogaskerék egy ici-pici országból. De hátha, a remény hal meg utoljára, ahogy mondani szokták.

Ezt én problémának érzem, de Te lehet, hogy nem fogod, mert könnyen lehet, hogy a Wanbonak van igaza nem nekem, és többen vannak, akik a teljes Play Store kompatibilitást többre értékelik, hogy a Widevine L1 megfelelőséget. Vagyis ez igazából nem hiba, vagy maximum a saját szubjektív megítélésem szerint az.

Na, de ezen kívül már majdnem minden tökéletes. Majdnem.

Az automatikus fókusz jó, de valahogy inkább csak olyan 98 százalékos, ha nagyon pontosan akartam beállítani kézzel kellett utána állítanom. Ez a TT esetén jobb volt, az okát nem értem, lehet, hogy egy szoftverfrissítés majd megoldja.

wanbo-mozart1-teszt-19.jpg

Az automata trapéz jó, ha nem akarjuk nagyon éles szögből vetíteni a képet, mert ha igen, akkor meggajdul a rendszer. Nem mondom, hogy ez óriási hiba, magam részéről mindig teljesen feleslegesnek éreztem ezt a szolgáltatást, mindig kézzel állítom be a vászonhoz a kép sarkait. Szóval, bizonyos határokon belül azért működik rendesen.

A harmadik az akadálykerülés, ami nálam konkrétan semmit nem csinál. Megjegyzem ez megint egy olyan képesség, amire nekem, személy szerint semmi szükségem. Amúgy is olyan helyre vetítek, ahol nincs semmi a falon (már amikor a falra vetítek).

wanbo-mozart1-teszt-17.jpg

A hibák itt véget is értek, most jöhetnek a jó dolgok, mert a Wanbo Mozart1, amúgy egy bitang jó vetítő lett! Az első olyan Wanbo, ami véleményem szerint már képes lehet egy tévét is kiváltani. Legalábbis, ha elég sötét van a szobában. Természetesen a legjobb akkor, ha teljesen besötétítünk, de ezzel a projektorral már egy olcsó vászonnal és csak félig-meddig besötétítve is mozizhatunk, ha nem tudjuk másképp megoldani. 2024-ben mindenképpen szeretnék magam is egy drágább vásznat beszerezni, mert az újabb projektorok, ahogy a Mozart1 is, már megérdemelnék, hogy kicsit többet költsek erre is.

wanbo-mozart1-teszt-13.jpg

Ennél a vetítőnél már nem gond, ha a filmbéli jelent az űrben vagy egy hajó alsó fedélzetén játszódik. Értsd a sötét részletek már nem tűnnek el! A kép élessége a technológiából adódóan nem tűéles a teljes felületen, de ez tényleg nem a Mozart1 és nem is a Wanbo hibája. Az LCD vetítőknél, ha nem középről vetítesz, akkor kép valamelyik része mindig kicsit elmosódottabb lesz, más részei meg élesebbek.

Azonban a Wanbo Mozart1 esetén még ez a technológiából adódó hiba sem szembetűnő, talán a nagyobb fényerő vagy a jobb LCD miatt, nem tudom.

Szóval a vetített kép színes, szagos a tökéleteset súrolja. Ami azonban nem csak súrolja a tökéleteset az a hang! A Mozart1 rászolgált a nevére. A filmek alatt egy kisebb soundbar teljesítményét kapjuk a 2 darab 8 wattos sugárzónak és a mélynyomónak köszönhetően. Vagyis, ha nincs külső hangrendszered akkor is élvezhető, mozihatású hangban lesz részed. De tovább megyek, még zene hallgatására is elmegy a szerkezet, néztem rajta koncertfilmet, tök jó volt az is!

wanbo-mozart1-teszt-16.jpg

A hang kapcsán azt is fontos megemlíteni, hogy sok projektor esetén hivatkozhatunk arra, hogy nem is olyan hangos a hűtés, a filmek hangja képes elnyomni. Nos, a Wanbo Mozart1-nek ilyen kifogásra nincs szüksége, a hűtés hangja tényleg halk. Susogós ráadásul, nem változtatja a hangszínt, nem ugátl, le-fel a hangerő, szóval már akkor alig hallani, amikor a film még el sem kezdődött. Ha meg beindul az akció a mélynyomó abszolút átveszi az uralmat a szobában!

Vagyis összegezve, a vetítés minősége és a hang szempontjából a Mozart1 valóban tökéletes projektor lett. Megkockáztatom, hogy a kép minősége, hiába LCD csak már vetekszik némelyik DLP vetítő minőségével, csak azoknál kevesebbe kerül a cucc. Csak az a fránya szoftver…

Na, mi legyen akkor a konklúzió?

Talán az, hogy a Wanbo még mindig a szívem csücske. A Wanbo Mozart1 pedig, bár megint nem lett tökéletes, egy hatalmas lépés a tökéletesség felé. A hardver szerintem már elég erős benne ahhoz, hogy egy Android TV elfusson rajta, szóval úgy érzem tényleg már csak az kéne, hogy a Widevine L1-et megkapjuk, és ha így lesz, akkor azt a gépet megveszem magamnak, és az lesz az én itthoni vetítőm. Már, amíg meg nem nyerem a lottót és veszek egy lézerprojektort.

wanbo-mozart1-teszt-10.jpg

Kell még valamit írom? Talán nem, úgy érzem a lényeget leírtam. Ez a lényeg pedig az, ha akarsz egy valóban frankó vetítőt, amire esetleg szeretnél Androidos játékokat is letölteni, ha fontos, hogy megfelelő fényerőt és nagyon jó hangot kapj, akkor a Mozart1-et szeretni fogod, vedd meg nyugodtan!

wanbo-mozart1-teszt-14.jpg

A végére maradt szokás szerint az ár. Ehhez a cikkhez kaptam egy nagyon (NAGYON) jó kupont. Ez a frissen megjelent EU verzióhoz tartozik, amit cseh raktárból szállítanak és mai rendelés esetén december 19-es érkezést ígérnek rá, vagyis még megérkezhet a karácsonyfa alá! A vásárláshoz a BGDBI095 kuponkódot használd, ezzel az ára 138 530 forint helyett 101 593 forint az alábbi linkre kattintva:

 

Wanbo Mozart1 projektor

.

.

.

.

.

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr118275667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása