Kezdők erős barátja lett az Atomstack A24 Pro lézergravírozó

Azt, hogy egy lézer jó vagy rossz sok apróság döntheti el. Olyan apró képességbeli hiányok okozhatják egy gép bukását, amire avatatlan szem, gyakorlatlan vásárló nem is gondolhat. Az Atomstack A24 Pro esetén nem fogsz ilyen hibát találni!

atomstack-a24-pro-teszt-5.jpg


Nézd meg videós bemutatómat is!

 


 

Meglehetősen régen járt nálam asztali, közepes méretű lézer, és őszintén megmondom, az utolsóval, amit kipróbálhattam nem is voltam túlzottan megelégedve. Hiába volt erős, 20 wattos optikai teljesítmény, ha a szerkezet gyengesége és sok apró bosszúság megkeserítette, vagy inkább megnehezítette a használatot.

Emiatt aztán, amikor az Atomstack képviselője megkeresett nem mondtam nemet egy következő tesztre. Persze nem csak ezért nem mondtam nemet, hanem azért is, mert a gyártói kapcsolat hasznos tud lenni, így, ha egy gyártó keres meg nem szoktam nemet mondani. Meg persze azért is, mert az A24 Pro egy igazán izgalmas gépnek ígérkezett.

atomstack-a24-pro-teszt-17.jpg

Ahogy azt már többször is jeleztem, az a munkám egyik nagy előnye, hogy nem kell minden tesztet elvállalnom, csak azt, amihez nekem is kedvem van. Emiatt aztán ritkán kell rossz vagy mondjuk inkább úgy, nem túl jó termékekről írnom. Persze néha be-be csúszik ilyen is, hiszen a papírforma be tud csapni.

Szerencsére az Atomstack A24 Pro nemhogy rosszabb lett volna, mint amit a papírforma ígért, hanem jócskán felül is teljesített.

A részletekről kicsit később, most ismerkedjünk meg a masinával!

Az alábbiakban a gyári specifikációkat fogom leírni, és persze a gyári adatokat láthatjátok a vágható, gravírozható anyagok fajtái és vágási vastagsága tekintetében.

Specifikáció:

Az ATOMSTACK A24 PRO egy 24 wattos optikai teljesítményű lézergravírozó és vágógép. A gép teljes alumínium ötvözetből készült keretével, amely egy darabból öntött, összeszerelés nélkül használható. A készülék kompakt méretű, 365 x 305 mm-es gravírozási területtel rendelkezik, így ideális választás kisebb műhelyekbe vagy otthoni használatra.

atomstack-a24-pro-teszt-26.jpg

A gépben található négy darab 6 wattos második generációs optikai teljesítményű lézer összesen 24 watt teljesítményt biztosít, ami lehetővé teszi 18 mm vastag puha fa, 10 mm vastag fekete akril, 15 mm vastag rétegelt lemez, 5 rétegű lézer-specifikus vinil és akár 0.05 mm vastag rozsdamentes acéllemez vágását is egyetlen lépésben. A rögzített fókuszú kialakítás gyors és pontos fókuszálást tesz lehetővé mindössze 10 másodperc alatt.

A második generációs kék lézer technológia a lézer fókuszméretét tovább csökkenti, és jelentősen javítja a vágási képességeket. Az ultrafinom lézerfókusz terület csupán 0.06 x 0.06 mm, ami lehetővé teszi a 20 mm vastag rétegelt lemez és a 30 mm vastag fekete akril könnyű vágását. Ezen felül közvetlenül gravírozhatók tükröződő rozsdamentes acél, kerámia és üveg felületek is. A gravírozási és vágási sebesség 40%-kal magasabb, mint az átlagos modelleknél, és az extrém vágási hatás összehasonlítható egy 300W-os CO2 lézergravírozóéval (ez azért egy „cseppet” túlzás).

Ahogy fent írtam, a gép alapkerete egy darabból készült, és az X-tengelyt két tengelyű vezetősín szerkezet alkotja. A munka során a vibráció nagyon kicsi, így a gép 600 mm/s sebességnél sem rezonál be.

atomstack-a24-pro-teszt-25.jpg

A keresztlézeres pozicionálás új funkció, amely egyszerű megoldást biztosít a lézerfej helyzetének meghatározásában, tökéletes illesztést tesz lehetővé a gravírozás.

Az ESP32 alapú, 32 bites önfejlesztett alaplap gyorsabb adatfogadást és feldolgozást tesz lehetővé. Az opcionális tartozékok lehetővé teszik az automatikus fókuszálást és a gravírozás folytatását áramkimaradás után.

Az ATOMSTACK által fejlesztett mobilalkalmazás elérhető a legtöbb Android alkalmazásboltban és az Apple APP Store-ban (letölthető a kézikönyv QR-kódjának beolvasásával is). Az alkalmazás többfunkciós, és új irányítási élményt nyújt.

atomstack-a24-pro-teszt-24.jpg

A panoráma védőfedél 97%-ban szűri az ultraibolya fényt, így a felhasználók és a környezetükben tartózkodók szemét is védi, így nem szükséges védőszemüveget viselniük a használata közben (ezzel is vitatkoznék, a visszaverődő fény is károsítja a retinát).

A gép széles körben kompatibilis a különböző érett gravírozó szoftverekkel, mint például a LaserGRBL és a LightBurn. Támogatja a Win XP / Win 7 / Win 8 / XP / Win 10 operációs rendszereket, valamint a Mac rendszert (LightBurn). A gravírozási fájlformátumok közé tartoznak az NC, BMP, JPG, PNG, DXF stb.

atomstack-a24-pro-teszt-2.jpg

Biztonsági védelemként rendelkezik vészleállító gombbal, amely lehetővé teszi a gép azonnali leállítását váratlan helyzetekben. Emellett korlátkapcsolóval és giroszkóppal is felszerelt a biztonságosabb lézermunka érdekében.

Ez volt eddig a száraz gyártói specifikáció, most jöhetnek a tapasztalatok, van belőlük bőven!

atomstack-a24-pro-teszt-4.jpg

Tapasztalatok

Ahogy fent írtam, egy lézer sok apró hiányosságon vagy tervezési problémán bukhat el. Alapvetően elmondható, hogy a mai lézerek erőssége miatt rengeteg feladatra használhatóak, ám ahhoz, hogy valóban használhatók legyenek rengeteg elvárásnak kell megfelelniük. Olyanoknak mint:

  • Stabil, hosszabb idő alatt sem deformálódó vázszerkezet,
  • Rezgésmentes működés nagy sebesség esetén is,
  • Precíz sín kialakítás,
  • Precíz kocsi- és fejmozgatás,
  • A lézer pozíciójának pontos és könnyű beállíthatósága,
  • Megfelelő optikai teljesítmény,
  • Megfelelő elektronika, ideértve a végálláskapcsolókat és a léptetőmotorokat.

Folytathatnám napestig, de talán ezek a legfőbb szempontok, amiket vizsgálni érdemes egy gravírozó/lézervágó esetén. Az Atomstack A24 Pro-t vizsgálva is ezeken a pontokon mentem végig.

  1. Vázszerkezet

Pro: A specifikációnál már olvashattátok, hogy a vázszerkezet alumíniumból készült, de nem a szokásos összecsavarozós keretet kapjuk, hanem egy rendkívül masszív alumínium öntvényt. A gép váza egy darabból van öntve, és ezen az öntvényen belül helyezkedik el minden a motoroktól az elektronikáig.

atomstack-a24-pro-teszt-12.jpg

A dolog rendkívül nagy előnye, hogy nem lehet rosszul összeszerelni, hiszen nem kell szerelni. Nem fognak kilazulni a váztartó csavarok, hiszen nincsenek csavarok. Nem fog elcsavarodni, deformálódni a váz, hiszen egy darabból készült az egész.

Cons: A dolognak egy hátránya van, a gép nem bővíthető méretileg, illetve a hagyományos vázzal rendelkező masinákhoz képest kisebb a munkaterület.

  1. Rezgésmentes működés és precíz sínkialakítás, precíz kocsi és fejmozgás.

Ezt a három pontot egyben tárgyalom, mert erősen összefüggenek. Ahhoz, hogy a működés rezgésmentes legyen kell az, hogy a sínszerkezet, a mozgatószerkezetek precízek legyenek. Nos, az A24 Pro esetén olyan megoldásokat kapunk, amikkel eddig magam sem találkoztam az olcsóbb, otthoni, hobbi kategória esetén.

Ennél a gépnél ugyanis nem találjuk meg a megszokott aluprofilokat és a rajtuk futó gumigörgőket. Egyszerűen nincsenek, kihagyták ezt a megoldást a tervezésnél, és milyen jól tették, hogy kihagyták, mert emiatt olyan precíz mozgatást kaptunk, ami tényleg párját ritkítja.

atomstack-a24-pro-teszt-27.jpg

Az Y tengely esetén például maradt az egy léptetőmotoros működtetés, azonban ez az egy motor két tengelyt hajt meg, egyet jobb-, egy másikat a baloldalon. A görgők helyett az X tengelyt, vagyis a lézerfejet tartalmazó rész egy-egy acélrúdon csúszik, így garantáltan nem tud a szerkezet megszorulni, garantáltan együtt, végtelen precizitással együtt mozdul a jobb és a baloldal.

De itt még nincs vége a dolognak, ugyanis az X tengelyen mozgó fej is egészen spéci megoldás kapott. Itt sincsenek gumigörgők, van helyettük acélgörgő, ami persze nem alumínium, hanem acél sínen gördül. Mondanom sem kell, ez a megoldás is végtelenül strapabíró, abszolút kopásálló és végtelenül precíz mozgást tesz lehetővé.

atomstack-a24-pro-teszt-8.jpg

Ezek a megoldások több pozitív hatással is járnak. Az egyik a rezgésmentes működés, a másik, hogy ennél a gépnél nem tapasztaltam olyat, hogy egy összetett, vágást és gravírozást is igénylő munkánál a fej ne ugyanazt azt utat járta volna be. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy szeretnék egy térképet készíteni, ami több rétegből áll. A térkép felső rétegét gravírozom, ide kerülnek az utak, a városnevek, hasonlók, ezek ugye nem kivágva, hanem belegravírozva a rétegeltlemezbe.

atomstack-a24-pro-teszt-6.jpg

A második menetben kivágom a térképen a tavak, folyók helyét. Erre azért van szükség, hogy a második- az alsó rétegen a kivágott részek alatt kékre festett lemez látszon ott, ahol a vizek vannak. Remélem el tudjátok képzelni a látványt, valami ilyesmi lesz:

balaton.jpg

Namármost, ha a fej nem mozog precízen, akkor az történik, hogy a vágás és a gravírozás nem fogja megfelelően fedni egymást, vagyis nem ott fogja a gép kivágni a lemezt, ahol kell, hanem változó módon elcsúszva akár 1-2 millimétert is a gravírozott részektől.

atomstack-a24-pro-teszt-7.jpg

El lehet képzelni, hogy milyen csúnya lesz a végeredmény!

Egy jó gép esetén a mozgás precizitása miatt ilyen hiba nem fordulhat elő, és lehetővé válik olyan alkotások elkészítése, amilyeneket csak nagy, drága és profi gépekkel lehetne elkészíteni. Persze a munka valamivel lassabb lesz, mint egy milliós gépnél, de ez hobbi projektek esetén nem annyira perdöntő.

  1. A lézer pozíciójának pontos és könnyű beállíthatósága

Ez az a pont, ami iszonyatosan fel tud bosszantani. Az a helyzet ugyanis, hogy ahhoz, hogy pontos és precíz munkát tudj készíteni kell az, hogy a lézert be tudd tizedmilliméter pontossággal pozícionálni. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy a vezérlőprogramban bekapcsolod a lézert a pozícionáláshoz (ilyenkor egészen minimális teljesítmény van csak, nem égeti az anyagot, éppen csak világít), és a lézer fókuszpontját a kocsi X és az Y tengelyen történő mozgatásával kézzel (vagyis teljesen manuálisan) beállítod.

Ehhez egy dolog kell majd mindenképpen, hogy lásd a lézer fókuszpontját a munkadarabon!

Most elgondolkozhattok azon, hogy mitől ne lehetne látni, de sajnos van, amikor nem lehet. Vannak olyan lézerfejek, ahol szinte a munkadarabig leér a fej, és csak egy pici plexi ablakon át látjuk a fej alatt az anyagot. Ez a plexi ráadásul színezett, hogy munka közben kiszűrje a káros sugárzást.

atomstack-a24-pro-teszt-13.jpg

Mi történik ilyen fej esetén? Ha a helyiségben világos van, hogy lássunk munka közben, akkor a plexin át nem látjuk a lézer fényét a munkadarabon. Ha lekapcsoljuk a lámpát és tök sötétben vagyunk, akkor látjuk a lézer fényét, de nem látjuk se a gépet, se a munkadarabot. Mi történik tehát? Nem lehet pontosan beállítani a lézert a munkadarabon, röviden használhatatlan lesz a gép már a közepesen komoly munkákhoz is.

Milyen a jó kialakítás? Olyan, ami képes a fényt megszűrni, ha arra van szükség (nem akarunk szemüveget hordani munka közben), de eközben nem takarja ki sem a munkadarabot, sem a lézer fényét a munkadarabon.

Én konkrétan le is szoktam venne a kis szoknyát, ami a fény szűrése miatt van a fejekre felhelyezve és inkább használom a gépek mellé adott szemüveget. Ehhez az kell, hogy le lehessen venni ezt a szoknyát. Az Ortur 10 wattos fejénél ez be van pattintva, az Atomstack A24 Pro esetén pedig még jobb a helyzet, ennél a gépnél mágnesek tartják a helyén, vagyis könnyedén levehető, visszatehető.

atomstack-a24-pro-teszt-14.jpg

Lehet, hogy még mindig nem érzitek át ennek a problémának a súlyát, de ez a „hiba” nálam konkrétan eldönti, hogy az adott gépet szeretni fogom vagy sem, tudom majd használni vagy sem.

  1. Megfelelő optikai teljesítmény

Vagyis milyen erős a lézer. Sokan vagyunk, sok féle dologra használunk lézergravírozót. aki csak puha anyagikra szeretne gravírozni tud majd régebbi 2,5 wattos lézerrel is alkotni, aki pedig 10 milliméteres rétegeltlemezt akar vágni, annak kelleni fog a 30 wattos lézer. Hiába van azonban ez így, mégis ki merem jelenten, hogy teljesítményből sosem elég, vagyis minél több van, annál jobb.

A helyzet az ugyanis, hogy ha erős a géped, és jó is a géped, akkor a nagyobb maximális teljesítménnyel rendelkező fejet használhatod kisebb teljesítménnyel vagy gravírozhatsz nagyobb sebességgel. Mind a kettőnek van előnye. A kisebb teljesítményen használt fej sokkal később fog tönkremenni, a nagyobb sebességgel történő gravírozás pedig gyorsabb lesz, vagyis a fej és a gép rövidebb ideig használódik, ráadásul időt is megtakarítasz.

atomstack-a24-pro-teszt-28.jpg

Röviden, minél nagyobb a teljesítmény annál jobb, mert annál gyorsabban tudsz dolgozni, vagy annál többféle munkát tudsz elvégezni.

Az Atomstack A24 Pro 24 wattos, a fej négy darab 6 wattos lézert tartalmaz, ezek fényét gyűjtik egy sugárba. Ez eddig a legerősebb gép amit kipróbálhattam, és érdekes módon, az eddigi legerősebb 20 wattos után is érezhető a teljesítmény plusz, ami a gépben van. Azt mondanám, hogy nem 24 wattnak, inkább 30-nak érződik a 20 wattos után. Nem tudom ez minek köszönhető, de az, hogy gond nélkül tudok 2 centi vastag fenyő lapokat vágni azt hiszem mindent elmond. Legalábbis annak, aki már próbált kisebb géppel 2 centi vastag fenyőt vágni.

atomstack-a24-pro-teszt-9.jpg

  1. Megfelelő elektronika, motorok, végálláskapcsolók

Ezt nem fejtem ki bővebben, a léptetőmotorok lehetnek zajosak vagy dolgozhatnak pontatlanul. A végálláskapcsolók lehetnek rossz helyen, lehetnek rosszul rögzítve, lehetnek rossz minőségűek, ezek is nagyban képesek a munkát befolyásolni, illetve a selejt mennyiségét növelni.

atomstack-a24-pro-teszt-11.jpg

Van azonban még néhány dolog, amit teszt közben jegyzeteltem magamnak, ezekről írok még egy kicsit!

  • Apróság, de nagyon jó dolog, hogy a legtöbb masinától eltérően az A24 Pro esetén a tápkábel és az USB kábel a gép oldala felé van kivezetve, nem pedig előre, feléd. Esett már meg más gépnél, hogy munka közben bele akadt a kezem a kábelbe, elrántottam a gépet, kirántottam a kábelt a helyéről.

atomstack-a24-pro-teszt-3.jpg

  • Beépített Air Assist is van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gép hátsó részéhez, a kereten lévő csonkhoz kell az Air Assist gumicsövét csatlakoztatni, onnan pedig a beépített, elrejtett cső viszi a levegőt a fejhez, illetve a munkadarabhoz. Megjegyzem maga az Air Assist fúvóka is profi, jó helyre és kell erősséggel fújja a levegőt. Ami még nagyon fontos, hogy a fej és a fúvóka kialakítása miatt nem jut be a füst az optikához, így nem kell a lencsét tisztogatni. Ez is hibátlan!

atomstack-a24-pro-teszt-1.jpg

  • A kábelkorbács és a bordásszíjak is a kereten belül futnak, így soha nem fog elakadni a kocsi amiatt, hogy bele akad egy kábelbe, a szíjakat pedig nem kell tisztogatni, mert nem jut be a kosz a kereten belülre.

atomstack-a24-pro-teszt-10.jpg

  • Nekem kicsit felesleges, de kezdőknek a fej pozícionálásához jól fog jönni a lézer célkereszt, amit a fej a munkadarabra vetít. Nagyon megkönnyíti a fej pontos pozícióra állítását, ha ugyanazon az anyagon több munkafolyamatot akarsz elvégezni. Például, ahogy a cikkben említettem vágni és gravírozni is szeretnéd az anyagot.
  • Van a gépen kulcsos kapcsoló, ami olyan háztartásokban, ahol gyerek is hozzáférhet a géphez nagyon hasznos. Vagyis inkább nagyon biztonságos, a lezárt gép nem okozhat balesetet, sérülést.

atomstack-a24-pro-teszt-16.jpg

  • Borzasztóan megkönnyíti a munkát, hogy a gépet nem kell kalibrálni, beállítani, nem kell a görgők és szíjak feszességét ellenőrizni (ez utóbbira van amúgy lehetőség, ha később szükség lenne rá), bekapcsolod, és használod.

Jöhet még némi gyakorlati tapasztalat!

Minden gravírozós tesztet komolyan veszek, találok ki hozzájuk projekteket.

atomstack-a24-pro-teszt-23.jpg

Ehhez a géphez egy kezdetnek egy egyszerűbb gravírozást választottam rétegelt lemezre. Az elkészült grafika rendkívül finom, vékony vonalakkal készült. Nem mondom, hogy nem találkoztam még ilyen minőséggel, de azt állítom, hogy az egyik legjobb volt, amit eddig láttam. Gravírozásnál amúgy érdemes lehet kikapcsolni az Air Assist pumpát, teljesen más rajzolatot kapsz így.

A második projekt egy mécsestartó elkészítése volt. Ehhez 4 milliméteres nyír rétegelt lemezt választottam, arra voltam kíváncsi, hogy egy menetben milyen sebesség mellett lesz képes átvágni az anyagot, illetve az is érdekelt, hogy a relatív alacsony sebesség és magas lézerteljesítmény mellett az Air Assist hogy dolgozik.

Nos, csupa jó tapasztalatot szereztem. A saját 10 wattos gépemhez képest jó kétszeres sebességgel tudtam vágni, de ami még jobb volt, hogy a nagy teljesítmény miatt a munka kevésbé volt érzékeny a rétegelt lemez minőségére.

Értsétek ezen azt, hogy a rétegelt lemezekben nem egyforma mennyiségű és elosztású a ragasztó mennyisége a rétegek között, amiatt helyenként már az első menetben átvágja az anyagot a 10 wattos lézer, de ahol sok a ragasztó előfordulhat, hogy 3 menet kell. Az A24 Pro esetén egyetlen alkalommal sem kellett második menetet csinálnom, ami nagyban megkönnyítette a munkát (nem kellett a vágás után sniccerrel vagdosnom az át nem vágott részeket), és persze jótékony hatással volt a dolog a munka időtartamára is.

atomstack-a24-pro-teszt-19.jpg

A harmadik tesztnek egy kicsit extrémebb feladatot választotttam. ragasztott fenyő táblára gravíroztam, utána pedig a gravírozott területet körbevágtam. Az extrém ebben az anyag vastagsága volt, 2 centis táblavastagsággal dolgoztam.

atomstack-a24-pro-teszt-15.jpg

A fenyő tábla nem könnyű anyag, mert előfordulnak belül is gyantásabb részek, amik akár ki is gyulladhatnak, illetve nem jó beállítások esetén nagyon meg tud égni a vágás alatt a lemez. Ennek a tesztnek a célja volt még a pontos működés kipróbálása, vagyis, ahogy fent írtam kíváncsi voltam arra, hogy a lézer képes lesz-e a gravírozás körvonalának pontos követésére.

atomstack-a24-pro-teszt-18.jpg

Hibát itt sem találtam. Az égés megelőzésére nem egy menetben vágtam át az anyagot, inkább nagyobb sebességet választottam és kétszer ment körbe a vágáson a lézer. Az Air Assist remekül működött, viszonylag kevés füst keletkezett, az anyag belül sem égett meg. A vágás és a gravírozás pontossága szuper volt, így a teszt alatt készített mintadarab végül karácsonyi ajándékként végezte, nagy örömet okozva az új tulajdonosának.

Konklúzió

Az előző gravírozós tesztemben egy olyan gépet mutattam be nektek, amit teljesen amatőrök is képesek lehetnek használni. Kicsi volt, praktikus és egyszerű.

atomstack-a24-pro-teszt-20.jpg

Az Atomstack A24 Pro-ban az a nagyon jó, hogy a használat szempontjából pont annyira nem igényel őrült sok gyakorlatot, mint ez az előző gép. Vagyis nem, ez így nem igaz, mert tulajdonképpen semmilyen gyakorlatot nem igényel, hogy az első egyszerűbb tárgyakat elkészítsd.

Ahogy írtam, ezt nem kell összeszerelni, nem kell kalibrálni, nem kell beállítani, nem kell a görgőket állítani, nem kell szíjak feszességét állítani. Kiveszed a dobozból, a helyére teszed a lézerfejet, csatlakoztatod hozzá az egy darab kábelt és a gép üzemkész.

atomstack-a24-pro-teszt-21.jpg

Azonban, bármennyire is egyszerű a használat, ebben a gépben ott van a potenciál, hogy vérprofi dolgokat készíts vele. Elképesztően erős, gyors és rendkívül pontos. Tényleg nem tudok más negatívumot, mint a viszonylag kicsi munkaterületet, de ez sem nagyon kicsi, hiszen a 365 x 305 milliméteres terület a legtöbbünknek elég lesz.

A teszt alatt egyetlen rossz tapasztalatot sem gyűjtöttem, így bátran merem ajánlani az A24 Pro-t kezdőknek és profiknak egyaránt.

atomstack-a24-pro-teszt-22.jpg

Azt persze nem szabad elhallgatni, hogy a gép ára nem alacsony. Persze ez is viszonyítás kérdése, mert a kisebb CO gépekhez mérhető teljesítmény, az azokhoz képest marginális fenntartási költség bőven kárpótolja a vásárlókat.

Szóval, ha egy abszolút profi, mégis, akár kezdők számára is alkalmas gépet keresel, akkor ne keres tovább, megtaláltad. Ha kezdőként megveszed, akkor ezt a masinát garantáltan nem fogod fél- egy év alatt kinőni, mert őrült nagy potenciál lakik benne, amivel szemkápráztató dolgokat fogsz tudni készíteni. Nálam az Atomstack A24 Pro megérdemel egy jó vastag 5-ös osztályzatot!

A gépet az alábbi hivatkozásra kattintva tudod megvásárolni, a HOCTA24 kuponkóddal 50 dollár kedvezményt kapsz a listaárból!

 

Atomstack A24 Pro lézergravírozó

.

.

.

.

.

a cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8218298775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása