Ne menj tovább, ezt a sütőt keresed - Chefree Airfryer teszt

Karácsony előtt minden az airfryer-ekről szólt. Ezzel volt tele a haza sajtó, sorakoztatták az érveket pro és kontra. Pedig sokat nem kell ezt magyarázni, egyszerű, takarékos, gyors és egészséges. Mi kell még?

chefree-afw01-airfryer-6.jpg


Nézd meg videós bemutatómat is, és ha tetszett ne feledkezz el feliratkozni csatornámra!


 

Természetesen nálam is járt elég sok forrólevegős sütő, vagy olajmentes fritőz. Mindegy hogy nevezzük, a lényeg mindegyikben az, hogy a forró levegőt keringeti a gép a kaja körül. Ebből kiindulva gondolhatnánk, hogy sütő és sütő között akkor nincs is különbség, sütni fog mind, ugyanúgy. Pedig nem.

chefree-afw01-airfryer-5.jpg

Nem igazán tudom, hogy a sütőedény kialakítása számít jobban vagy a levegő keringetés hatékonysága. Az tuti, hogy a fűtőteljesítmény lényeges, de ez szerintem nem is kérdés. Azonban járt már nálam olyan sütő, amiről cikket sem írtam, mert egész egyszerűen gyötrelem volt benne sütni.

Vagy megégettem mindent, vagy nem sült meg, középút, vagyis tökéletes sütés egyszerűen nem létezett.

chefree-afw01-airfryer-10.jpg

Pedig abban a gépben is adott volt minden. 5 literes edény, 1500 wattos teljesítmény, jól szabályozható fűtés, szóval, ami kellett az meg volt, de még sem volt jó. Szóval nem, egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk le a bolt polcáról, a papírforma, a specifikáció még egy ilyen, elvben egyszerű berendezés esetén sem ad egyértelmű választ a kérdésre. Jól süt vagy sem?

Ilyen bevezető után nyilvánvaló, hogy amikor a Chefree sütő forgalmazója megkeresett nem mondtam nemet. Nem azért, mert olyan különleges lett volna a sütő, hanem azért, mert kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz használni. Nem szeretek az olvasóimnak vaktában ajánlani semmit, de ha van saját tapasztalatom az teljesen más.

chefree-afw01-airfryer-14.jpg

A gyártó szerint a sütője egy 6-az-1-ben sütő, ami marketing szempontból jól hangzik, de összesen arról van szó, hogy felsoroltak és előre programoztak néhány olyan képességet, amire lényegében minden hasonló sütő képes. Vagyis süthetsz hasábburgonyát, grillezhetsz, húst süthetsz, dehidratálhatsz, olvaszthatsz és melegíthetsz.

Talán érthető, hogy nem a 6-az-1-ben képesség miatt lettem rá kíváncsi, hanem azért a Chefree AFW01 Airfryer esetén volt 2 dolog, ami miatt érdekesnek tűnt. az egyik, hogy ablaka van, a másik, hogy nem a szokásos egyenlő oldalú, vagyis négyzet alakú a kosara, hanem hosszúkás.

chefree-afw01-airfryer-2.jpg

Ezek persze nem őrült nagy különbségek, de az ablak miatt nem kell nyitogatni a gépet, ha meg akarom nézni milyen a hús, a hosszúkás kosár miatt meg kényelmesen elférhet benne egy egész csirke. Na meg, a más forma miatt a sütés hatékonysága is lehet más, mint a megszokott kosaraknál, jobb is, rosszabb is.

Szóval kipróbáltam, de mielőtt leírom milyen volt, jöjjön némi specifikáció! Vagyis nem, jobb lesz, ha ezt a két fejezetet összefésülöm, és a képességeknél rögtön leírom azt is, hogy jó volt vagy rossz!

chefree-afw01-airfryer-17.jpg

Túl sokat erről a gépről nem lehet írni, de ez nem is baj. Ha lehetne, akkor ez is okos lenne, az okosság meg ezeknél a sütőknél úgy felesleges, ahogy van. Legalábbis nálam, mert hiába van egy okos sütőm, nagyjából azóta nem vezéreltem telefonról, hogy megírtam róla a tesztet.

Nincsenek előre programozott receptek sem, ami azért picit hátrány. Na nem nagyon, mert nem kell sok idő, és úgyis tudni fogod, hogy hány fokon és mennyi ideig tartó sütés mellett lesz jó a csirkeszárny, a sültkrumpli vagy bármi más.

chefree-afw01-airfryer-4.jpg

Van 6 előre programozott sütési mód, ezek eltérnek hőfokban és sütési időben is, igazából arra jók ezek, hogy egyetlen gombnyomással tudjuk egyes kajáknál a sütést indítani. Szóval megspórolunk úgy 10-15 másodpercet. Azért a kényelem persze jó, nem vitatom, ezért is írtam, hogy a receptek hiányoznak kicsit, mert a saját sütőmön több előre programozott gomb van.

Ez a megszokottnál keskenyebb, ugyanakkor mélyebb. Ez abszolút pozitívum, mert a konyhapulton mélységében bőven elfér, keresztben meg kevesebb helyet használ, mint a szokásos kocka vagy henger formájú sütők. Szóval ez szerintem pirospontot ér!

chefree-afw01-airfryer-15.jpg

A kapacitás 5 liter, ami megint csak jó. Mi négyen vagyunk a családban egy 5 literes sütőre, igaz, a fiaim még csak hatévesek, de most még elég a kapacitás. Krumpliból, húsból is tudok 5 literen annyit sütni, amennyi elég négyünknek.

Ha már a kapacitást említem, akkor megint vissza kell kanyarodnom oda, hogy az edény hosszúkás. Ennek a teszt alatt két nagy előnyét láttam. Az egyik, hogy egy egész pipi belefért, egyben. Mert ugye a bontott csirke is olyan hosszúkás forma, nem négyzetes. Szóval nem kellett a lábakkal variálnom, hogy mi merre álljon, beletettem aztán megsült.

chefree-afw01-airfryer-3.jpg

A másik, hogy szoktam kenyeret is sütni a sütőmben. Na nem nulláról, de előfordul, hogy egy kenyeret fel kell frissíteni. Ha nincs felvágva, akkor ilyenkor érdemes víz alá tenni, nagyon picit feláztatni a kemény héjat, aztán betenni a sütőbe. Miért jó ez? Hát ezért:

Amikor a száraz kenyeret sütőben újramelegítjük, valójában egy érdekes kémiai és fizikai folyamat zajlik le. A kenyér szárazságának oka a nedvesség elvesztése, ami a kenyér állagát merevvé és ropogóssá teszi. Amikor a kenyeret újra melegítjük, a hő hatására a benne lévő keményítőmolekulák újra nedvességet vonzanak magukhoz és megpuhulnak. Ez a folyamat úgynevezett "retrogradáció".

A retrogradáció során a keményítő kristályos szerkezete felbomlik, és a keményítőmolekulák közötti vízkötések helyreállnak. Ez a folyamat teszi a kenyeret puhábbá és "friss" érzetűvé a sütőben való újramelegítés után. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat csak ideiglenes, mivel a kenyér ismét gyorsan kiszáradhat a levegő hatására.

A kicsi kémia óra után ugorjunk vissza a sütőhöz. Szóval a kenyerek jó része nem kerek (azok a cipók), hanem hosszúkás. A saját négyzetes forma sütőmbe sokszor még a 450 grammos kenyér sem akar beférni, hát még a nagyobb. A Chefree AFW01 esetén jobb a helyzet. A kilós ide is sok, de a félkiló körüli kenyerek simán beférnek.

Talán felesleges említeni, de a kosárhoz tartozik, hogy természetesen mosogatógépben is elmoshatjuk.

Újabb jó pont a Chefree mellett, hogy a gyártó ad egy a kosárba illeszkedő rácsot. Ez eredetileg arra szolgál, hogy pirítóst készítsünk a segítségével (és tényleg jó erre is), ám én inkább arra használnám, hogy több szelet húst tudjak egyszerre megsütni. Kisebb szeletből 8-at, nagyobból 4-et tudunk a rácsnak támasztani és egy időben sütni. Ez rács nélkül kivitelezhetetlen feladat lenne.

chefree-afw01-airfryer-16.jpg

A Chefree AFW01 esetén az egyik legnagyobb etvasz az ablak a kosár elején. Vagyis inkább az a tény a nagy dolog, hogy nem kell a kosarat kivenni, ha látni akarom a hús, krumpli, stb. állagát. Ez jó, mert minden kosár kivétellel leáll a sütő, kijön a forrólevegő. Vagyis, ha nem kell nyitogatni hamarabb elkészül a kaja.

chefree-afw01-airfryer-11.jpg

Vagyis az ablak jó. Vagyis majdnem mindig jó. Napközben, főleg, ha besüt a nap a konyhába teljesen felesleges, mert nem lehet rajta belátni. Este, ha nincs sok fény, nem egy fényszórót használsz a konyhában plafonlámpának, akkor egész jó. Ilyenkor tényleg tud hasznos lenni az ablak. Más kérdés, hogy a teszt alatt állandóan elfelejtettem, hogy van, és mindig a kosarat húztam ki, ahelyett, hogy benéztem volna az ablakon.

Ha már tapasztalat, akkor néhány szó a sütésről is.

chefree-afw01-airfryer-9.jpg

Tényleg csak néhány, mert bár a bevezetőben írtam, hogy nem mindegyik sütő jó, ez a jók közé tartozik. Ha már teszt, akkor sütöttem ezt-azt, mélyhűtött péksüteményt, krumlit, csirkét és steaket is. Utóbbit mondjuk angolosan szeretem, szóval azon sok sütnivaló nem volt.

chefree-afw01-airfryer-1.jpg

Nem találtam hibát a kajákban, minden tökéletesre sült. Azt azért megjegyzem, ahogy mindig meg szoktam jegyezni, hogy ez a sütő sem abszolút olaj nélküli darab. Ha nem előre sütött, mélyhűtött kaját sütünk, akkor minimális zsiradékra, olajra szükség lesz, hogy a kellő állagot elérjük. De tényleg minimálisra. Vannak, akik olaj sprayt használnak, én egy kis ecsettel szoktam nagyon finoman átkenni a húsokat pl. a csirkét, hogy ropogós bőrt kapjak.

chefree-afw01-airfryer-13.jpg

Ha krumplit sütsz, nem mélyhűtöttet, akkor is érdemes egy edénybe egy nagyon pici olajat tenni, és abban összerázni a krumplit sütés előtt. Nem is fog látszani, hogy olaj van rajta, szaga sem igen lesz, de a krumpli szépen megpirul majd.

Ennyit a sütési praktikákról, ha így használod a Chefree AFW01-et, akkor frankó, hibátlan kajákat figsz kapni,

Összegzés

Tudom, ez a cikk nem lett túl hosszú, de nem is nagyon van más, amit le kéne írnom, vagy le tudnék írni. Ha kicsivel többre vagy kíváncsi, akkor nézd meg a videót is a cikk elején.

chefree-afw01-airfryer-7.jpg

Nem mondom, hogy nincs ennél olcsóbb sütő a piacon, de ahogy olvashattátok, azért a Chefree AFW01-nek van néhány előnye. Az ablakot nem tudom teljes szívből ide sorolni, bár, ahogy írtam, amikor este használtam, akkor tényleg volt értelme, de nappal, főleg napsütés mellett semmi.

Ám a formát mindenképpen az előnyök közé kell sorolnom! Tulajdonképpen ez az egy dolog az, amiben a saját sütőmet veri, de ebben nagyon. Bár apróságnak tűnik, nagyon sok hasznos, kényelmes következménnyel jár, kevesebb helyet foglal a pulton, belefér a kenyér, a csirke.

chefree-afw01-airfryer-8.jpg

Most a vacsoránál jöttem rá, hogy a fagyasztott bagettből is bele tudom tenni a hosszabb fajtát, hármat is. Ebből a saját sütőmbe egy sem fér, maximum, ha félbevágom, de ki akarja a keményre fagyott bagettet fűrészelni? Hát én nem.

Na jó, talán még a rácsot érdemes az abszolút pozitívumok közé sorolni, hiszen ez nem szokott az alap tartozékcsomag része lenni.

chefree-afw01-airfryer-12.jpg

A tesztemhez kiadott kuponkóddal a forgalmazó a gépet 30 ezerért adja, ami szerintem jó ár. Az átlagos okos sütő ennél kicsit drágább szokott lenni, nem okosból van olcsóbb is, de az meg a négyzetes forma. Szóval összességében azt gondolom, hogy ezt a pénzt megéri a gép, jól süt, jól használható, és az átlagnál jóval praktikusabb.

Ha megtetszett, akkor a cseh raktárból viszik hozzád, így vám, áfa pluszban nem terheli a pénztárcádat és gyorsan nálad lesz. A vásárláshoz használd a BG38b2a0 kuponkódot az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

Chefree AFW01 Airfryer

A termékoldalon kattints Buy Now gombra, a megnyíló oldalon, jobbra fent lesz a kuponkód mező.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1618311191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása