Megéri? KTC H27P22S 4K gamer monitor Kínából

A KTC H27P22S a papírforma alapján jól sikerült, de mi a valóság?

 ktc-h27p22s-5.jpg


Nézd meg videós bemutatómat is, és ha tetszett iratkozz is fel csatornámra!

 


 

Bevezető

Az utóbbi években nagyon ritkán írtam monitorokról. Nem tudom ez mennyire jó vagy rossz, régen igazi monitor gurunak tartottam magam. Viszont a technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy 2-3 év kihagyás után már szinte újra kell tanulni mindent. Mondjuk nem a KTC H27P22S esetén, mert ez még IPS panelre épül, de erről, meg a specifikációról kicsit később írok.

A KTC H27P22S két dolog miatt lett érdekes számomra. Az egyik, hogy a 4K felbontás meg a megígért számtalan képességhez képest keveset kérnek érte, a másik, hogy rá kellett jönnöm, hogy a második számú monitornak választott 1080p-s KTC nem elég a munkámhoz. Vagyis inkább zavaró volt a kisebb felbontás a nagy 32 colos 4K kijelző mellett.

ktc-h27p22s-7.jpg

Tudjátok, húznátok át az egeret az egyik monitorról a másikra, de nem megy, mert a különböző kijelző felbontás miatt megakad a kijelző szélén. Rendkívül idegesítő volt a dolog.

Szóval elkezdtem 4K kijelzők között keresgélni. Második 32 colost nem szerettem volna, nem férne al az asztalomon, így maradt a 27 col. Nem akartam se hajlítottat, se ultrawide-ot. Munkához kell, videót vágni, cikket írni, képeket szerkeszteni, de nem grafikusi minőségben, csak a netre a cikkekhez.

Persze nem munkamonitorom lett, hanem az előző KTC-hez hasonlóan egy gamer kijelző, de hát kit érdekel ez, ha amúgy tudja azt, amire szükségem van.

Ebből a cikkből ki fog derülni, hogy mit tud a KTC H27P22S, hogy tudom-e használni, és teszek majd egy érdekes kijelentést is a cikk végén, amivel lehet majd egyetérteni, vagy sem. Ez lesz a Ti dolgotok, hogy vitatkozzatok velem, ha úgy érzitek nincs igazam.

Na csapjunk bele a lecsóba!


 

Kicsomagolás, szerelés, külső

A KTC H27P22S csomagolása KTC-s, egyszerű, semmi extra, semmi színes doboz, karton, egyszerű, egyszínű nyomással. Ahogy többször írtam ez a rész engem hidegen hagy, a dobozt addig nézegetem csak, amíg kiveszem, ami benne van, utána meg a kutyát nem érdekli milyen rajta a grafika. Na ugye!

ktc-h27p22s-2.jpg

Belül meglehetősen, de talán még sem elég vastag a nikecel. A monitorom körül több helyen széthasadt az ütésvédelem, igaz, a monitornak nem esett baja. Szóval jobb lenne, ha nem tört volna el a nikecel, de a KTC H27P22S-t azért megvédte így is.

Maga a kijelző három részben érkezik. A talp, az állvány és maga a kijelző. A talp tetszik, megfelelő méret, igaz dizájn az nulla. Ez sem mozgat meg, dolgozni fogok rajta, a talpon meg legalább tudom gyűjteni a memóriakártyáimat, nem csúsznak le róla.

ktc-h27p22s-1.jpg

Az állvány már érdekesebb. Tudásra nincs vele gond, hiszen a KTC H27P22S állványa dönthető (-5 foktól 20 fokig), forgatható (45 fokban mindkét irányban) és emelhető (130 milliméteres magasságig). Az már csak hab a tortán, hogy maga a kijelző függőleges állásba fordítható, ami ritkán, de jól jöhet a munkához, játokhoz viszont talán soha.

ktc-h27p22s-3.jpg

Ami ezen a függőlegesbe fordításon kívül fura még az a műanyag betét, ami lábon van. Szerintem eszméletlenül ronda ez a pink (magenta?) betét, nem is igazán értem, hogy lehetett ezt a színt választani. Talán előző este nézte meg a dizájner a Barbit, és bele égett az agyába, aztán másnak meg nem tűnt fel. Mondjuk ez legyen a legnagyobb probléma a monitorral!

ktc-h27p22s-6.jpg


Lássuk a kijelzőt!

Elölről, amíg nem kapcsoljuk be úgy tűnik, hogy három oldalról nagyon vékony a keret. Vagyis nem csak úgy tűnik, a műanyag keret valóban vékony. Alul sem vészesen széles, talán 1,2 centi lehet így szemre. Ha bekapcsoljuk a kijelzőt, akkor viszont rögtön látszik, hogy a panelen a kép nem ér ki a keretig, van egy 7-8 milliméteres fekete sáv. Ez a legtöbb hasonló monitornál így van. Sajnos.

Nagy örömömre maradt a gyártó a KTC H27P22S esetén joystickes vezérlésnél. Ez szemből nézve a kijelző jobb oldalán, hátul van. Jobbkezesek előnyben! Rendkívül tudom utálni a kijelző alsó peremen lévő gombokat, főleg, ha érintés érzékenyek. Ha keresgélek valamit az asztalon, akkor tuti kikapcsolom véletlenül a monitort. A nagyobb kijelzőm ilyen sajnos.

ktc-h27p22s-9.jpg

Ez a joystick egy remek találmány, mert egyrészről nagyon könnyű a menüben navigálni, más részről meg csak egy gomb van, ahhoz sem lehet csak úgy véletlenül hozzáérni.

Az alsó keret közepén diszkrét KTC embléma csillog, a bekapcsolt állapotot jelző apró kék LED a jobb oldalon van. Ez amúgy menüből kikapcsolható, szóval sötétben, játék közben nem fog zavarni.

A KTC H27P22S hátulján akartak némi gamer dizájnt alkotni, ami olyan közepesre sikerült. Nem magával a villámalakú bemetszéssel van bajom, hanem inkább úgy általában a monitor hátulját alkotó műanyaggal. Sprőd, érezhetően nem túl drága valami. Mondjuk a vastagsága érzetre legalább rendben van.

ktc-h27p22s-8.jpg

Valahogy sosem értettem ezt a hátlapi dizájnt, vagyis a jelentőségét. Ha használom a monitort pont nem látom a hátulját. Ha sok az él, a bevágás, miegymás, akkor azokon megül a por, nehezebb takarítani. Szóval kb. annyira tartom fontosnak, mint azt, hogy milyen a monitor doboza. Ha egyedül vagyok ezzel a véleményemmel, akkor bocsi, tessék velem vitatkozni nyugodtan!

A KTC H27P22S esetén a külső összességében amúgy nem rossz, a furcsa színű betétet leszámítva. Az állvány miatt dönthetőség, forgathatóság, emelhetőség pazar, remek munkamonitor lesz nekem, ebből a gamer csodából!

Egy dologról nem írtam még, a csatlakozókról, de ez amúgy is átnyúlik kicsit a specifikációhoz, szóval nem baj, hogy a végére maradt a fejezetnek.

Balról jobbra a következő csatik vannak:

  • Tápcsatlakozó
  • 2 x HDMI 2.1
  • 2 x DisplayPort 1.4
  • 3,5 milliméteres jack (fejhallgató)

ktc-h27p22s-4.jpg

 


Specifikáció

Na kérem, a KTC H27P22S tehát egy gamer monitor, a megadott adatok ezt tükrözni is fogják. Nem a durván nagy, inkább csak a nagyobb darabok közül, hiszen 27 colos. Ez már azért élhető méret. A felbontás 4K, vagyis 3840 x 2160 pixel, a kijelző IPS panelre épül. Egészen pontosan Fast IPS panelre, ami a neve alapján gyors. Ezt tükrözi az 1 ms (MPRT) válaszidő, és a 160 Hz-es frissítés is. A panel háttérvilágítása ELED, vagyis sima LED-es, ami a keret alatt van elhelyezve.

Érdekes még a 8 bit+Hi_FRC 1,07 milliárd szín megjelenítésével, és nem piskóta a HDR400 megléte sem. Szóval, a színekkel és a sebességgel nincs gond, de a 400 nit fényerő is kellemes érték. Hopp, majdnem elfelejtettem, az sRGB színtér lefedettsége 132 %, ez sem maradhat le a színekkel kapcsolatos adatok közül. Na jó, ide másolom a további színtér adatokat is, hátha valaki grafikai munkára szeretné, és fontosak neki ezek az adatok:

  • 95% NTSC,
  • 99% Adobe RGB CIE1976,
  • 97,5% DCI-P3,
  • 132% sRGB

Na kérem, mi van még? Természetesen van AMD FreeSync Premium, G-Sync kompatibilitás, van alacsony kékfény támogatás, 178 fokos betekintésiszög, satöbbi. Mondtam már, hogy a KTC H27P22S egy gamer monitor? Tudom, mondtam...

Ezen gyorsan végig futottunk, jöhet az értékelés!

 


Tapasztalatok

Nem tudom nektek mi a véleményetek a KTC-ről, mint márkáról, nekem egyelőre bejött. Jelenleg 3 KTC monitor van nálam, igaz az egyik, ami a mostani tesztben szereplő helyén volt már be van dobozolva. Szóval két monitor megy most nálam, az egyik immár több, mint egy éve. Szóval volt már némi bizodalmam.

Megjegyzem a gyártó cég nem ma kezdte a monitorok gyártását, hanem évtizedekben mérhető már a cég, van egy olyan érzésem, hogy más márkák alá is készítenek kijelzőket. Az tény, hogy a KTC, mint márka nem túl régi, talán tavaly előtt, a karácsony előtti időszakban találkoztam először a névvel. de, mint érezhető, itt nem a márkanév számít, hanem a gyártó, ami a márkanév mögött áll.

ktc-h27p22s-10.jpg

A külsőre nagyon nincs panaszom, legalábbis a szolgáltatások terén nincs. Az összeszerelés minősége is, jó, nincsenek szétugrott illesztések, nincs recsegés, ropogás, szóval alapvetően jó a cucc. Ahogy feljebb jeleztem a műanyagok minősége azért közel sem prémium, és a dizájn is elég prosztó. Szerintem.

Van a KTC H27P22S-nek egy elődmodellje is, az még 2K felbontású volt. Annál a hátlapon látható nagy villámalak alatt voltak LED-ek, amik „lélegeztek”. Az a helyzet, hogy a hátlap extra dizánjának semmi értelmét nem látom, mert sosem nézegetem, de a LED-nek látnám értelmét, mert megvilágítja a monitor mögött a falat, és ez ad egy kis plusz hangulatot játék közben. Na, ezen az újabb monitoron a dizájn megmaradt, a LED-ek viszont nem kerültek beépítésre. Hurrá…

Na de, ez legyen a legnagobb problémánk, és már most lelövöm a poént, nem is lesz semmi más hiba!

ktc-h27p22s-19.jpg

A monitor mozgathatóságával, beállíthatóságával nulla probléma, még PIVOT mód is van, újfent megjegyzem, én értékelem ezt nagyon, de játékosoknak nem tudom miért jó ez. Mondjuk nem vagyok nagy gamer, szóval könnyen lehet, hogy mégis van, csak én nem tudom mi.

Milyen a kijelző képe?

Én az IPS paneleket szeretem. Nyilván nem lesz egy OLED, de az IPS egyáltalán nem rossz. Persze a háttérvilágítás miatt nem teljesen egyenletes a fényerő. Ezzel együtt komolyabb felhősödés, foltosodás nem tapasztalható, szabad szemmel az alábbi képeknél kevésbé feltűnő a KTC H27P22S háttérvilágításának egyenletlensége.

ktc-h27p22s-11.jpg ktc-h27p22s-12.jpg
ktc-h27p22s-13.jpg ktc-h27p22s-14.jpg

Nem fogok hazudni, én nem játékra, hanem munkára vásároltam, így leginkább az ezirányú tapasztalataimat tudom veletek megosztani. A színek egyértelműen szebbek, mint a fő monitoromon, ami egy most mér elég sok éves 32 colos, VA paneles Philips. Szeretem azt is, de a szemem most jobban szereti KTC-t. Próbáltam a két monitort egy szintre hozni, nagyjából sikerült is, de még így is érezhető, hogy a KTC feketéje feketébb, színek élénkebbek, teltebbek.

ktc-h27p22s-15.jpg ktc-h27p22s-16.jpg ktc-h27p22s-17.jpg

A betekintési szögekkel sincs probléma, ugyanakkor a megadott 178 fok egyértelműen túlzó. Igaz, az IPS panelek esetén ezt az értéket adják meg, igaz, a színek nem másznak el túlzottan, de azért a fényerő elég durván csökken éles szögből, szóval onnan a kép már nem lesz élvezetes. De, mint írtam, ez minden IPS monitorra jellemző, ebből a szempontból a KTC H27P22S nem jobb és nem rosszabb, mint bármelyik átlagos IPS.

Képtelen vagyok a VA panelen és az IPS panelen megjelenő színeket összehangolni, így maradt némi különbség. Megjegyzem, ha csak a papírformát nézem már ott is látszik a színtér lefedettségen, hogy van némi difi. Próbáltam megszámolni az 1,07 milliárd színt, nem sikerült. Na jó, igazából nem is próbáltam.

ktc-h27p22s-21.jpg ktc-h27p22s-22.jpg ktc-h27p22s-23.jpg

A végére még egy mondat és három kép a menüről. Nem akarok róla írni, mert felesleges. Huszonéve még nagy szám volt egy OSD menü, ma az lenne az, ha nem lenne. Magyarul sajnos nem tud, de szerintem ez senkinek nem fog gondot okozni. A joystickkel jól használható, kellőképp egyszerű és átlátható. Ennyi.

 


Összegzés

Jelenleg tehát a KTC H27P22S a második monitorom, amit arra használok, hogy a videók készítésénél ne a nagyobb monitoron menjen a folyamat, és néha képeket szerkesztek rajta. Őszintén szólva marhára nem használom ki a képességeinek egy részét, de úgy vagyok vele, hogy azon az áron amennyiért vettem hülyeség lett volna ott hagyni.

ktc-h27p22s-20.jpg

Ha itthon akarsz venni ilyen képességű monitort, akkor (az árukereső szerint) 207 000- és 285 000 forint közötti árat kéne fizetnem. A KTC H27P22S monitora pedig kerül 150 000 forintba, vagyis a legjobb esetben is 60 ezer a különbség. A legrosszabb esetet nem is írom.

Visszatérve a cikk elejére, és az ott említett kijelentésre a következőt tudom mondani (írni):

Az a helyzet, hogy itthon ennyi pénzért teljesen átlagos, IPS paneles irodai monitort kapok. Sehol a HDR, sehol a fényerő, sehol a színmélység, semmi sincs sehol. Szóval lehet, hogy kicsit sok a tudás arra munkára, amire használom, de mivel grafikai munkára is használom alapszinten, nem lényegtelen, hogy tudja, amit tud.

Emiatt aztán, és mivel nem vagyok a pénztárcám ellensége nekem munkára egy gamer monitor teljesen megfelelő, hiszen képességeiben többet ad, mint egy hagyományos irodai darab, így azt merem állítani, ha nem zavar a hátlap gamer dizájnja, akkor nyugodtan vedd meg Te is ilyen célra.

ktc-h27p22s-18.jpg

Azt, hogy neked megéri-e nem tudom. Természetesen van némi rizikó a KTC H27P22S garanciáztatása miatt, de tudom jól, hogy monitorok esetén még a közepesen durva pixelhibák esetén sem ér sokat a hazai garancia (nincsenek a hibák egy csoportban), talán csak akkor van értelme, ha teljesen bedöglik a kijelző.

Számomra a 60 ezer forint árelőny egyértelműen a megérős kategóriába helyezte a monitort. Vásárlás a TECH27YT kuponkóddal 151 730 Ft forintért az alábbi hivatkozásról, természetesen EU raktárból szállítva:

 

KTC H27P22S 27 colos gamer monitor

 

Specifikáció:

Típus Márka: KTC
Típus: Játékmonitor
Modell: H27P22S
Kijelző Panelméret: 27 hüvelyk
Panel típusa: Fast IPS
Képarány: 16:9
Felbontás: 3840×2160
Háttérvilágítás: ELED
Frissítési frekvencia: 160Hz
Betekintési szög (CR≥10): 178°(H), 178°(V)
Fényerő: 350cd /m² (min.), 400 cd/m² (tipikus)
Kontrasztarány: 1000:1
Válaszidő (OD-vel): 1 ms
Színskála (térfogat): 95% NTSC, 99% Adobe RGB CIE1976, 97,5% DCI-P3, 132% sRGB
színskála (lefedettség): 83% Adobe RGB CIE1976, 92% DCI-P3, 100% sRGB
színtámogatás: 1,07 milliárd szín (8 bit+Hi_FRC)
Adaptív szinkronizálás: AMD FreeSync Premium, G-Sync kompatibilis
Interfész s 2 x HDMI 2.1 (3840×2160@160Hz 8bit) DSC
2 x DP1.4 (3840×2160@160Hz) DSC
1 x USB 2.0 (csak frissítés)
1 x fülhallgató-csatlakozó
Jellemzők Gyenge kék fény:
Villogásmentes támogatás: Igen
HDR 400:
MPRT támogatás:
KVM támogatás: Nem támogatott
FreeSync és G-Sync Kompatibilis: Igen
PIP/PBP: Nem támogatott
Mechanikai Döntésszög: -5°~20°
Forgatási szög: -45° ~ 45° Elfordulási
szög: -90° ~ 90°
Magasságállítás: 130mm
Falra szerelhető: 100mm x 100mm (VESA)
Erő Bemeneti táp: DC 19V / 3,42A
Áramfogyasztás (Típus): ≤65W
Áramfelvétel (készenléti): ≤0,5W
Súly és méret Csomag súlya: 8,3 kg
Termék súlya (állvánnyal): 6,1 kg
Termék súlya (állvány nélkül): 4,1 kg
Termék mérete (talp nélkül): 616x364,3x59,76 mm
Termék mérete (talppal): 616x529,5-399,5x185 mm
Csomag mérete : 780mm × 180mm × 485mm
Csomag tartalma 1 x monitor
1 x alap
1 x jótállási jegy
1 x gyors üzembe helyezési útmutató
1 x használati útmutató
1 x jelkábel
1 x adapter
1 x tápkábel
1 x csavarhúzó

A cikk kereskedelmi üzenetet tartalmaz

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2118440107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása