Nem hibátlan, de tuti megvenném - GELEIPU X5 FHD projektor teszt

A GELEIPU X5 végre egy olyan projektor, amin nem Linux fut, mégis FHD-ban nézhetem a Netflixet rajta. Szerintem megértitek, hogy nem tudtam nemet mondani a tesztjére.

geleipu-x5-teszt-11.jpg

 


Nézd meg videós bemutatómat is!


 

 

Az utóbbi időben elég sűrűn megtalálnak projektor teszteléssel. Szeretném azt gondolni, hogy jók az írásaim, de ezt nektek, olvasóknak, meg persze a forgalmazóknak kell eldönteni, én „csupán” megírom ezeket.

Most pl. a GELEIPU X5 nevű vetítőről írok, amiről nagyjából semmit nem tudtam e cikk megírása előtt. Na jó, nem csak a gépről, a gyártóról sem tudtam semmit. Tovább megyek, még mindig nem tudok róluk semmit, mert hiába túrtam fel a netet, kérdeztem meg minden elérhető mesterséges intelligenciát, egy teljesen üres YouTube csatornán kívül semmit nem találtam. Illetve de, egy német akkumulátorgyártót, de nekik semmi közük ehhez a projektorhoz.

geleipu-x5-teszt-6.jpg

Lehet, hogy egy új cégről van szó, az is lehet, hogy a GELEIPU X5 csupán egy márkanév, amit egy kereskedő talált ki, számunkra ez lényegtelen, sokkal fontosabb maga a gép, ami viszont elég érdekes darab.

Már a kicsomagolás is tartogatott némi izgalmat és meglepetést. Kezdem ott, hogy a projektor egy meglepően nagy dobozban érkezett. Mostanában kisebb gépekhez és kisebb dobozokhoz vagyok szokva, így meglepett a csomagolás mérete.

geleipu-x5-teszt-19.jpg

Miután egyszerű fehér kartont kibontottam azután csak nőtt a meglepetés, mert a dobozban egy meglepően jól kinéző hordtáska volt, ami a projektort rejti. Van benne egy nagy „zseb” a gépnek, meg egy kicsi a tartozékoknak. A gépet ráadásul tépőzáras heveder rögzíti, pöpec az egész. Nyilván nem tétel Kínában egy ilyen táska, de azért bíztató, hogy egyáltalán van, mert nem szokás, inkább megy a fillérbaszkodás, hogy termékenként megtakarítsanak még 1-2 centet.

Nos, ennél a gépnél erről szó sincs, mert kicsomagolva a külső is frankó. Jók az anyagok, jó kézbe venni, talán csak a burkolat vastagságán érződik némi spórolás. Ami kicsit furcsa az objektívet védő sapka. Megjegyzem, azért, hogy egyáltalán van objektívet védő sapka jár egy újabb pirospont, mert a fent említett filléreskedés ezt az amúgy elég fontos, de nem túl drága alkatrészt is el szokta tüntetni. Vagyis általában nincs.

Itt van, igaz elég béna, de a dolgát teszi. Azután persze rájöttem, hogy nem az én bénaságom volt, hogy alig tudtam kiszedni a helyéről, egyszerűen csak túl durván nyomta be a nyílásba a buzgó kínai kéz.

geleipu-x5-teszt-3.jpg

A meglepetések itt még nem értek véget, ugyanis a dobozon és a hordtáskán belül volt egy újabb doboz, amiből előkerült valami kis műanyag szutyok, ami kicsit úgy nézett ki, mint egy szállodai szappan, csak éppen műanyagból volt. Ja, és a szappanokon még véletlenül sem szokott Mini-HDMI és Micro-USB csatlakozó lenni, ezen meg volt.

A kézikönyvet fellapozva kiderült, hogy ez az apró izé egy TV-box. Igen, jól gondoljátok, a projektor mellé egy külső TV-boxot adnak. Na jó, végül kiderült, hogy csak félig külső, mert a gép oldalán van egy ablak, ezt lepattintva megtaláljuk a TV-box helyét. Van bent két kábel is amit csatlakoztatnunk kell, aztán visszapattinthatjuk a fedelet és kész az Androidos projektorunk.

geleipu-x5-teszt-9.jpg

Elsőre kicsit furának tűnt ez a megoldás, de jobban belegondolva tök ésszerű. Az van ugyanis, hogy ezzel a megoldással a gyártó ki tud adni Android nélküli és Androidos gépet is, ráadásul úgy, hogy a hardveren semmit nem kell változtatni. Ha adják a gép mellé a TV-boxot Androidos, ha nem, akkor meg sima vetítő.

Tovább megyek. A gyártónak egyszerű módja nyílik arra is, hogy a vetítő hardverének változtatása nélkül tudja az Androidot futtató hardvert változtatni. Csak simán betesz egy újabb típusú dobozt a csomagolásba és kész a csere.

Ennek, vagyis a buta, de okosítható megoldásnak van azért hátránya is, de erről majd a tapasztalatoknál fogok írni.

A gépet kézbe fogva nem önt el a jó érzés, hogy ez aztán minőségi, de a rossz sem, hogy mi ez a vacak. Olyan átlagos kínai projektor, átlagos minőségű és vastagságú anyagokból. Ez ne ijesszen meg senkit, a kínai már jó ideje nem egyenlő a gagyival, jó kis cucc ez is, csak nincs benne semmi kirívóan érdekes.

geleipu-x5-teszt-5.jpg

Szemből a baloldalon az objektív, aminél az egyetlen furcsaság, hogy nincs manuális élességállításra lehetőség. Az előlap jobb oldalán mintha LED-ek, érzékelők lennének (azok vannak). A doboz jobboldalán ventilátorrács, baloldalon a TV-box helye. Hátul meg a csatlakozók.

Ami még lényeges, hogy alul, középen nincs menet a szabvány tripodokhoz, de ez valahol érthető, kicsit nagy lenne hozzá a projektor (286 x 251 x 107 mm, 2400 gramm). Ami jó hír, hogy a gumitalpak alatt ott a szabvány rögzítési pont, így akár plafonról is lelógatható a vetítő.

geleipu-x5-teszt-7.jpg

A gép tetején vannak fizikai gombok is, vagyis távirányító nélkül is lehet használni.

A távirányítóról nem szóltam még, ez nem is a projektor, hanem a TV-box tartozékaként jön. Ránézésre nagyon hasonló a Xiaomi boxok és tévék távirányítójához, talán kicsit kisebb. Am viszont nagyon lényeges, hogy azokhoz hasonlóan Bluetooth-os a kicsike, így sokkal gyorsabban és pontosabban működik, mint az infrás társai.

geleipu-x5-teszt-21.jpg

Lássuk a papírformát, vagyis mit ígér a gyártó, mit fog tudni az új projektorunk, ha ezt választjuk!

Az talán nem meglepő, hogy ez egy LED-es LCD vetítési technológiára épülő szerkezet. A gyártó a LED élettartamára 30 000 órát ad meg, az LCD méretének pedig 4,5 colt. A natív, vagyis valós felbontása FHD (1920 x 1080 px), de természetesen képes leskálázni a 4K tartalmakat is.

A vetített kép oldalaránya 16:9-es, a vetített kép nagysága 40- és 150 col között változhat. Ez szimpatikus adat, már csak azért is, mert a gyártó nem akarja elhitetni velünk, hogy akár 300 colt is tudunk majd vetíteni, hiszen az 500 ANSI fényerő ehhez garantáltan kevés lenne. Szóval maradtak a realitások talaján, a 150 col elfogadható méret, és biztos tudja is a gép.

geleipu-x5-teszt-10.jpg

A kontrasztaránynak 2000:1-hez érték van megadva, ez is hihető. Fókusz állítás lehet automatikus vagy lehet a távirányítóról manuálisan is állítani, kézi, tehát mechanikus valóban nincs, de ez nem is baj. Trapézkorrekció viszont csak manuálisan állítható, és csak vertikálisan. Vetíteni lehet szemből, hátulról, plafonról szemből és plafonról hátulról.

Ma már nem ritkaság, de mindenképpen értékelendő, ha egy projektorba zárt vetítési rendszer kerül, ahogy itt is van. Ez azért jó, mert ezeknél a gépeknél sosem lesz gondunk azzal, hogy a lencsék belülről porosodnak majd.

geleipu-x5-teszt-4.jpg

Lényeges adat még, hogy a projektorban két darab 5 wattos hangszórót tettek, illetve az is, hogy a hűtés 35 dB zajt termel.

A TV-Box Amlogic S905Y2 központi egységet használ, amiről ezt mondja a net:

Az Amlogic S905Y2 egy négymagos processzor, ami a modern okostévék és streaming eszközök szívét képezi. Ez a chip különösen alkalmas a nagyfelbontású videók, mint például a 4K tartalmak zökkenőmentes lejátszására. Az ARM Cortex-A53 magokon alapul, amelyek energiahatékony működést tesznek lehetővé, így a készüléked nem csak gyors, de takarékos is lesz.

A processzor grafikai teljesítményét egy ARM Mali-G31 MP2 GPU (grafikus feldolgozó egység) biztosítja, ami sima és éles képminőséget garantál még nagy felbontású videók és játékok esetén is. Támogatja a legújabb videókódolási formátumokat, többek között a H.265 és VP9 kódolást, ami lehetővé teszi a 4K tartalmak streamelését alacsony sávszélesség mellett is.

Az S905Y2 támogatja az USB 3.0 és az HDMI 2.1 csatlakozókat is, ami gyors adatátvitelt és magas képfrissítési rátát (például 60 képkocka másodpercenként 4K felbontásban) tesz lehetővé. Ez különösen fontos a játékok és magas dinamikatartományú (HDR) tartalmak esetén, ahol a részletek és a sima mozgás kulcsfontosságú.

Ez a chip rendelkezik a Dolby Vision és HDR10+ támogatással is, ami kiemelkedő képminőséget biztosít, élénkebb színekkel és mélyebb feketékkel. Ezáltal a kép élethűbb, a színek gazdagabbak és a kontraszt mélyebb, ami javítja a nézői élményt.

A központi egység mellett 2 GB memóriát és 8 GB háttértárat találunk. Ezek 4K vetítőhöz karcsúak lenének, de tapasztalatom szerint az 1080p mellé teljesen elég szokott lenni ez a hardver. Illetve a központi lapka többet is tudna, tehát annál nem is kérdés, hogy egy 1080p-s vetítőbe megfelelő vagy sem.

geleipu-x5-teszt-8.jpg

A GELEIPU X5 szíve és egyben lelke tehát egy TV-box. Erről még annyit írnék le, hogy mellé kapott kábelekkel akár külső box-ként is használhatjuk, akár TV mellé is, mert a dobozka egyik oldalán az USB táp csatlakozója, vele ellentétes oldalon pedig egy Mini-HDMI csatlakozó van. Ezekhez kapunk kábelt, szóval a HDMI-t akár a tévénkre is köthetjük.

Nagyon (nagyonagyonnagyonnagyon) lényeges, hogy a dobozkán Android TV rendszer fut, vagyis teljes értékű TV szoftvert kapunk. Ami még ennél is fontosabb szerintem, hogy Netflix certificate is van, ami egyben azt is jelenti, hogy Widevine L1 certicficate is van, vagyis a streaming adások végre FHD felbontásban élvezhetők!

geleipu-x5-teszt-20.jpg

A Widevine L1 megléte azért nagyon fontos és érdekes, mert az utóbbi időben két féle projektort kaphattunk. Vagy Widevine L1 nélkülit, aminek az operációs rendszere lehetett Android vagy Android TV. A másik lehetőség, hogy olyan projektort kaptunk, amin volt Widevine L1 viszont az operációs rendszer Linux volt, így nem lehetett a YouTube-on, a Netflixen és az Amazon Prime-on kívül más szolgáltatást telepíteni.

A GELEIPU X5 tehát jelenleg szinte az egyetlen olyan olcsóbb vetítő, amiben Android rendszer és a Widevine L1 minősítés egyszerre megtalálható!

Azt hiszem már csak egy dolog maradt ki, a csatlakozók. A hátlapon a tápcsatlakozó (borotvakábel, szóval a táp a projektoron belül van) mellett egy darab USB A, egy darab HDMI, egy analóg AV és egy fülhallgató csatlakozó van. Természetesen az utóbbi az egyetlen, amin a jel ki- és nem befelé megy.

Jöhetnek a tapasztalatok!

Fontos, és ki is emelem, hogy:

A GELEIPU X5 hozzám jóval a hivatalos bemutató előtt érkezett meg. Csak abban a hétben, amíg használtam két szoftverfrissítés érkezett, és mind a kettő jelentős változásokat hozott a képességek terén, legyen szó a vetítés minőségéről vagy az elérhető beállítási képességekről. Az első kipróbáláskor még elég lehangoló képet kellett volna festenem a használhatóságról, mostanra azonban ez jelentősen megváltozott, és vélhetően még változni is fog, mire hozzátok kerülhet a vetítő.

Szóval a lényeg az, hogy az alább leírtak a cikk írásakor a legfrissebb szoftver verzióról szólnak, azt nem tudhatom, hogy mire a gép kapható lesz milyen újabb képességek vagy hibajavítások érkeznek.

Összeszerelés. Nos, ez nagyon egyszerű feladat, hiszen csak a TV-boxot kell a helyére illeszteni. Csatlakoztatod a két kábelt, a dobozkát bepattintod és visszateszed a fedelet. Ez tehát nem bonyolult.

A beüzemelés sem lesz megugorhatatlan feladat. A bekapcsolás után a beállítások egyszerűek. Ha van Androidos telefonod, amin ne adj isten még a streaming szolgáltatók appjai is telepítve vannak, akkor megteheted, hogy kapásból szinkronizálod a telefont a vetítővel. Így pl. a Netflix rögtön el is fog indulni, nem kell a név/jelszó bepötyögéssel szenvedni.

geleipu-x5-teszt-13.jpg

A távirányító beüzemeléséhez nyomva kell tartani az OK és a hangerő csökkentés gombot, ezzel tudod a Bluetooth eszközt csatlakoztatni. Fontos megemlíteni, hogy akkor is használhatod a távirányítót, ha ezt nem teszed meg, ilyenkor sima infrásként működik. Szóval inkább használd Bluetooth kapcsolaton, meglátod sokkal jobb lesz!

Amikor bekapcsolod a vetítőt, akkor a rendszer töltése közben nem a gyártó nevét (GELEIPU), hanem a TV-box nevét fogod látni. További érdekesség, hogy a felirat az lesz: Polaroid Gyaníthatóan nem az eredeti Polaroid cég gyártja a TV-Boxot, legalábbis arra tippelek, hogy megvásárolt márkanévről lehet inkább szó.

geleipu-x5-teszt-16.jpg

A rendszer gyorsan betöltődik, legalábbis a második szoftver frissítés után már gyorsan töltődött. Azonban egy kis bug még mindig van (volt?), mert a rendszer betöltődése után a távirányító nem működik. Illetve a Netflix gomb igen. Elindítom a Netflixet, utána kilépek belőle és innentől fogva már a főmenüben is működik a távirányító. Egyértelműen szoftveres probléma, biztos vagyok benne, hogy ez is a kiadás előtti állapotból adódik.

Ha elindult a szoftver, akkor minden szépen, akadásmentesen fut. Ahogy írtam, a 2 GB memória erre már elegendő lesz.

Van némi inkompatibilitás a Bluetooth terén is. Vagyis inkább valószínűleg nekem nem volt szerencsém. Karácsony táján lecseréltem a régi BlitzWolf transzmitteremet, amin keresztül a házimozi erősítőmbe tudtam Bluetooth segítségével hangot juttatni. Vagyis, hogy értsétek az erősítőm még nem Bluetooth-os, így, ha pl. a projektorom hangját akarom kiküldeni a hangfalaimra, akkor ezt a megoldást használom.

geleipu-x5-teszt-17.jpg

Szóval a BlitzWolf ment és jött helyette UGreen, ami eddig teljesen jó is volt, ám ezzel a projektorral képtelen volt összekapcsolódni. Elővettem a régi BlitzWolfot, azzal meg gond nélkül ment. Gyanús, hogy nem a projektor, hanem a transzmitter a ludas a dologban, de azért csak leírom ezt is a tapasztalatok közé, hátha valaki összeakad ezzel a problémával.

Fent említettem, hogy lesz annak ára, hogy a GELEIPU X5 olcsó és „drága” projektor is egyben. Ez az ár pedig a trapézállításban mutatkozik be. A belépő szinten találkozunk már csak olyannal, hogy a trapézkorrekció csak manuálisan, ráadásul csak vertikálisan állítható. Nos, a GELEIPU X5 is ilyen. Itt nincs szoftveres állítási lehetőség, ahhoz, hogy a kép megfelelő legyen pont a vetített fallal szemben kell elhelyeznünk.

Megjegyzem, az LCD vetítési technológia hátrányából fakad, hogy ha nem a fallal pont szemben van a vetítő, akkor nem lehet úgy beállítani az élességet, hogy mindenhol éles legyen a kép. Minél inkább eltoljuk oldalirányba a vetítőt annál inkább látszani fog, hogy a középre állított élesség mellet a kép két oldala homályos lesz. Sőt, a technológia miatt az egyik, a távolabbi oldal esetén nem csak az élesség lesz rosszabb, hanem a felbontás is.

Szóval egyrészről, bizonyos esetekben nagyon jól jön a szoftveres oldalirányú trapézkorrekció, de összességében sokat ront a kép minőségén, így, ha egy mód van rá, mindig szemből, középről kell vetíteni. A GELEIPU X5 esetén viszont nincs is más lehetőségünk, csak szemből vetíthetünk.

A gyári adatok között nem láttam a vertikális trapézkorrekció mellett maximális szöget, szerintem olyan 30-40 fok közötti érték lehet. Nálam pont jó volt úgy, hogy a vetítő a kép alsó élével egyvonalban volt, és még ki tudtam a döntéssel javítani a kép szélének torzulását.

geleipu-x5-teszt-15.jpg

A gyári adatok szerint a kép méretezése átlag feletti, a maximum méretet akár a felére is csökkenthetjük. Ez azért jó, mert nagyban befolyásolja a vetítési távolságot. Ami érdekes, és ezt is a kiadás előtti állapotnak tudom be, hogy a teszt alatt használt szoftver verzió csak 80 százalékig engedte a kép méretét csökkenteni.

Ami lényeges, hogy az első kipróbált szoftver verzió a kép és a hang beállítására semmilyen lehetőséget nem adott, ami elég elszomorító volt, mert magam részéről szeretem testre szabni a lehető legtöbb ponton a képet. A képnél pl. csak a kép méretét lehetett állítani, a hangnál meg semmit.

geleipu-x5-teszt-14.jpg

A második szoftver frissítés után viszont megkaptam lényegében minden állítási lehetőséget. A hang esetén a DTS módok állítására van lehetőség jelenleg, a képnél pedig van több előre beállított profil (például mozi és sport mód), de lehet külön állítani fényerőt, kontrasztot és szaturációt is. Szóval halad a dolog, egyelőre, tapasztalataim szerint érdemes valamelyik előre beállított profilt választani.

Fontos, hogy a szoftver tud magyarul is, lényegében kifogástalan a fordítás, már, ahol a felület le van fordítva, a beállítások egy részénél ugyanis nincs.

A hardver tehát elegendő a szoftver alá, nálam a streaming appok is szépen mentek, akadozást nem tapasztaltam. A kép felbontása frissítése amúgy állítható, a teljesen megfelelő 1080p 60 Hz a maximum, amit kiválaszthatunk.

A gép hangja jó. Nem nagyon jó, nem közepes, csak simán jó. elég erős, egy picit dobozhang, nincs benne komoly mély, de ha más nincs nem fogsz a világból kiszaladni miatta. A projektor hűtésének zaja az átlagnál picivel talán nagyobb. A gépet bekapcsolva még zavarónak tűnik, de a hangszóró szinte teljesen elnyomja a szélzajt, ha belefeledkezel a filmbe már nem nagyon fogod észrevenni, maximum, ha direkt figyeled. A gyári adat szerint 35 dB a zaj, én fél méterről 40 dB értéket mértem.

geleipu-x5-teszt-1.jpg

Ami a GELEIPU X5 esetén a legjobb (persze az általam kedvelt Android TV rendszer mellett) a kép minősége. Látványra, ha el nem is éri, de nagyon erősen közelíti a papíron csaknem dupla fényerővel bíró Wanbo Mozart1-et. Ez remek, mert még viszonylag gyenge vászonra vetítve is élvezhető a kép.

Mielőtt felmerül benned a kérdés meg is válaszolom: Nem, ez a vetítő sem lesz alkalmas arra, hogy napfényben vagy sötétítés nélküli szobában legyen házimozid. Minél sötétebb van, annál jobb. Azt azért megengedem, hogy félhomályban már tényleg élvezhetők a filmek, szóval nem kell koromsötétnek lenni a szobában, ha mozizni szeretnél.

Számos filmet megnéztem rajta, olyanokat is választva, amik sötét környezetben, esetleg űrben játszódnak, és még ezeknél is frankó volt minden. A sötét jelenetek is élvezhetők maradtak, nem vesztek el fontos részletek, szóval a fényerő jó!

geleipu-x5-teszt-18.jpg

Mivel a tesztidőszak alatt lett elérhető az Alkotó a Disney+ csatornán azt is ezen a gépen néztem meg. Ha moziba nem is járok túl sűrűn, azért vannak olyan filmek, amiket csakis vásznon nézek, ez is olyan volt. Jó volt a kb. 3 méteres képátlón nézni, tudom, ez még mindig nem mozi, de azért már nagyon nem olyan, mintha tévén nézném.

A lényeg tehát, hogy a 100 colos vásznamon vagy a falra vetítve még ennél is jóval nagyobb (nálam kb. 140 colos) képméret mellett a GELEIPU X5 adja azt a moziminőséget, amire nekem szükségem van.

Összegezzünk!

Ahogy a leírtakból kiderül, a gépnek vannak komoly erősségei, de akad hátránya is. A hátrány egyértelműen a horizontális trapézkorrekció hiánya. Ha nem tudod megoldani, hogy a projektor a vetített fallal szemben legyen a kép középvonalával megegyezően, akkor Te ne vedd meg ezt a projektort!

geleipu-x5-teszt-12.jpg

Ha azonban meg tudod oldani a projektor elhelyezését középen, akkor melegen ajánlom, mert ezért a pénzért szerintem nagyon megéri. Sokan legyintenek a Widevine L1 hiányára, de ha Te, hozzám hasonlóan streaming szolgáltatókon keresztül nézel filmeket, akkor elhiheted, hogy ez nem apróság. Aki egyszer meglátta milyen a Netflixen FHD felbontásban egy film, az nem nagyon akar attól kezdve SD felbontásban vetíteni.

Szóval a lényeg, a GELEIPU X5 a furcsa „külső” Android box ellenére, és a horizontális trapézkorrekció hiánya ellenére egy remek projektor lett, amit szerintem nem szabad kihagyni, ha megfelel az ára. Ez az ár pedig annak ellenére sem lett túl magas, hogy meg van a Netflix certificate és a Widevine L1. Ezek mind pénzbe kerülnek, ezért szokták a gyártók „kisprórolni” a projektoraikból.

geleipu-x5-teszt-2.jpg

A lényeg, hogy a BGHOCGELEIPU kuponkódot használva, EU raktárból 84 900 forintért hozhatjuk el. A szállítás ingyenes, plusz vám vagy áfa természetesen nincs.

Vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

GELEIPU X5 FHD projektor Widevine L1 minősítéssel

 

További projektor tesztek oldalunkon

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://kiprobaltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr4918321193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása